Actuele koersen (kg):
Goud €59.729
Zilver €729
    
Terug
Overige vragen
Gerelateerde vragen
Betaal ik btw over zilver? Wat is het verschil tussen zilveren munten en zilverbaren? Hoeveel goud komt jaarlijks uit recycling? Goedkoopste aanbieder goud Wat is goud? Hoeveel goud zit er nog in de grond? Kies ik platina en palladium munten of baren? Hoe weet ik of het goud echt is? Wat houdt het goudakkoord in? Welke zilveren munt kan je het best kopen? Waar liggen de bovengrondse goudvoorraden? Waarom hebben landen een goudvoorraad? Hoe wordt goud gerecycled? Hoe groot is de goudmarkt? Hoeveel goud is er in de wereld? Hoeveel goud komt er jaarlijks uit goudmijnen? Wordt de goudprijs gemanipuleerd? Waaruit bestaat de vraag en aanbod van goud? (The Golden Tree) Waarom stijgt of daalt de goudprijs? Wat betekent karaat? Welke beleggingsmunten zijn er? Wat is de levensduur van een goudmijn? Hoe kan ik investeren in goud? Betaal ik btw over platina en palladium? Welke grootte goudbaar of munt kies ik Waarom bezitten centrale banken zoveel goud? Hoeveel goud bevat een gouden beleggingsmunt? Hoeveel goud wordt er gebruikt voor goudbaren en gouden munten? Wat is het verschil tussen gouden munten en goudbaren? Welke landen hebben de grootste goudvoorraad? Hoeveel goud wordt er gebruikt voor juwelen? Waarom zijn gouden munten en baren duurder dan de goudprijs? Hoe lang duurt het om een goudmijn op te starten? Is goud vrijgesteld van btw? Wat zijn beleggingsmunten (bullion coins)? Komt goud ooit weer terug als geld? Is goud schaars? Welke gouden munt kan je het best kopen? Hoeveel goud wordt er gebruikt in de industrie? Kan zilver verkleuren? Zijn er nog andere toepassingen voor goud? Wat is een ETF? Wat is het verschil tussen platina en palladium? Waarom is goud zo waardevol? Hebben zilverbaren een certificaat? Waar staat Nederland in de top 10 van goudlanden? Waarom moet ik goud kopen? Hoe heeft de goudprijs zich over langere termijn ontwikkeld? Welke zilverbaar kan ik het beste kiezen? Wanneer verliet Nederland de goudstandaard? Wat is de dagelijkse fixing voor goud? Hoeveel zilver bevat een zilveren beleggingsmunt? Hoe schadelijk zijn goudmijnen voor het milieu? Wat betekent het LBMA keurmerk? Waar wordt goud gevonden in de wereld? Hoe werkt de btw margeregeling op zilveren munten? Kun je goud vervalsen met wolfraam (tungsten)? Hoe wordt het gewicht van goud uitgedrukt? Welke soorten goudmijnen zijn er? Mag de overheid goud opeisen (confisqueren)? Hebben goudbaren een certificaat? Waar kan ik goud kopen? Wat betekent de spotprijs? Welk Nederlands muntgeld wordt gebruikt voor beleggingen? Welke landen hebben de grootste productie van goud? Kies ik gouden munten of goudbaren?
Wat is het Central Bank Gold Agreement?

Het Central Bank Gold Agreement, ook wel het Washington Agreement genoemd, is een overeenkomst tussen verschillende centrale banken die op 26 september 1999 ondertekend werd. De goudprijs was toen bijna op haar dieptepunt en centrale banken wilden voorkomen dat ongecoordineerde goudverkopen door centrale banken de goudmarkt teveel zouden verstoren. Tegelijkertijd wilden de deelnemende centrale banken de verkoop van goudvoorraden afbouwen en een einde maken aan het uitlenen van goud, een praktijk die na het uiteenvallen van de Londen Gold Pool steeds populairder werd.

Het waren vooral Europese centrale banken die deze overeenkomst ondertekenden. Ze spraken een aantal dingen vast:

  1. Goud blijft een belangrijk onderdeel van de monetaire reserves.
  2. Er wordt niet meer goud verkocht door centrale banken dan wat eerder al is toegezegd.
  3. De verkopen worden beperkt tot 400 ton goud per jaar en maximaal 2.000 ton over de volledige periode van vijf jaar
  4. Het uitlenen van goud wordt niet uitgebreid
  5. De overeenkomst wordt na vijf jaar herzien

Deze overeenkomst werd in 2004, 2009 en 2014 herzien. Opvallend is dat de Amerikaanse centrale bank deze overeenkomst nooit ondertekend heeft. Zij zien liever de dollar als monetaire reserve.

Goudverkopen onder het Central Bank Gold Agreement

 

 

Is het gelukt? Laat het ons weten!
Is uw vraag niet beantwoord?
Vul dan het contactformulier in met uw vraag.
Of neem telefonisch contact met ons op: 
+31(0)88 468 8400