Actuele koersen (kg): Goud €69.605 Zilver €867
    
Terug
Overige vragen
Gerelateerde vragen
Welk Nederlands muntgeld wordt gebruikt voor beleggingen? Hebben zilverbaren een certificaat? Hoe weet ik of het goud echt is? Welke gouden munt kan je het best kopen? Welke soorten goudmijnen zijn er? Wanneer verliet Nederland de goudstandaard? Hoeveel goud wordt er gebruikt voor juwelen? Waar staat Nederland in de top 10 van goudlanden? Hoe schadelijk zijn goudmijnen voor het milieu? Zijn er nog andere toepassingen voor goud? Wat is de dagelijkse fixing voor goud? Waarom bezitten centrale banken zoveel goud? Hoeveel goud is er in de wereld? Hoe wordt het gewicht van goud uitgedrukt? Hoeveel goud komt er jaarlijks uit goudmijnen? Hoeveel zilver bevat een zilveren beleggingsmunt? Kies ik platina en palladium munten of baren? Wordt de goudprijs gemanipuleerd? Wat is het verschil tussen gouden munten en goudbaren? Mag de overheid goud opeisen (confisqueren)? Wat houdt het goudakkoord in? Komt goud ooit weer terug als geld? Goedkoopste aanbieder goud Waar wordt goud gevonden in de wereld? Wat betekent karaat? Hoe lang duurt het om een goudmijn op te starten? Welke zilverbaar kan ik het beste kiezen? Welke grootte goudbaar of munt kies ik Hoeveel goud zit er nog in de grond? Waarom moet ik goud kopen? Kan zilver verkleuren? Welke landen hebben de grootste goudvoorraad? Wat is goud? Welke zilveren munt kan je het best kopen? Betaal ik btw over platina en palladium? Hoe werkt de btw margeregeling op zilveren munten? Hoeveel goud bevat een gouden beleggingsmunt? Hoe groot is de goudmarkt? Waarom hebben landen een goudvoorraad? Hoe heeft de goudprijs zich over langere termijn ontwikkeld? Wat is het Central Bank Gold Agreement? Waarom stijgt of daalt de goudprijs? Waarom is goud zo waardevol? Welke landen hebben de grootste productie van goud? Wat betekent het LBMA keurmerk? Betaal ik btw over zilver? Wat is een ETF? Waar liggen de bovengrondse goudvoorraden? Wat zijn LBMA goudbaren? Hoeveel goud komt jaarlijks uit recycling? Waar kan ik goud kopen? Wat betekent de spotprijs? Wat is het verschil tussen zilveren munten en zilverbaren? Hebben goudbaren een certificaat? Welke beleggingsmunten zijn er? Waarom zijn gouden munten en baren duurder dan de goudprijs? Waaruit bestaat de vraag en aanbod van goud? (The Golden Tree) Wat is het verschil tussen platina en palladium? Is goud schaars? Kies ik gouden munten of goudbaren? Hoeveel goud wordt er gebruikt voor goudbaren en gouden munten? Is goud vrijgesteld van btw? Wat is de levensduur van een goudmijn? Hoeveel goud wordt er gebruikt in de industrie? Kun je goud vervalsen met wolfraam (tungsten)? Wat zijn beleggingsmunten (bullion coins)? Hoe wordt goud gerecycled?
Hoe kan ik investeren in goud?

Er zijn veel verschillende methoden om te investeren in goud, of in ieder geval waar de goudprijs van invloed is op de investering. Dit kan variëren van fysiek goud kopen of investeren in mijnbouw tot aan het investeren in complexe financiële producten. De meest geschikte investering voor een belegger zal afhangen van zijn specifieke eisen en mogelijkheden.

We onderscheiden hierbij de volgende investeringen:

1. Fysieke munten en baren

2. Exchange Traded Funds (ETF’s)

3. Futures en opties

4. Warrants

5. Goud accounts

6. Gold Accumulatation Plans (GAP)

7. Gold Mining stocks

8. Goud Certificaten

9. Goud georiënteerde fondsen

10. Structured products

De relatie met de goudprijs kan per investering sterk verschillen.

1. Fysieke munten en baren:

Volgens de geschiedenis geschriften is de eerste fysieke gouden munt geslagen tussen 560 en 546 voor Christus. In de loop der geschiedenis is de gouden munt veelvuldig gebruikt als wettig betaalmiddel. In de huidige tijd wordt goud meer gebruikt als belegging en minder als betaalmunten. Goud wat gekocht wordt voor beleggingsdoeleinden zijn in veel landen vrijgesteld van BTW, waaronder de hele Europese Unie. Hierbij is er een breed scala aan gouden munten en baren waaruit beleggers kunnen kiezen. Veel munten worden uitgegeven door overheden en de goudbaren door gecertificeerde smelterijen.

De gouden munten hebben in hun land van uitgifte veelal een nominale waarde waarmee ze een wettig betaalmiddel zijn. De beleggingsmunten variëren van 1/20 ounce tot 1 kg waarbij de troy ounce munten de meest voorkomende gewichten zijn. Het investeren in fysiek goud voorziet in de behoefte voor mensen die een alternatief willen voor ons financiële systeem.

2. Exchange Traded Funds (ETF’s)

De ‘gold backed Exchange Traded Funds’ (ETF's), ook wel indexfonds genoemd, en ‘Exchange Traded Commodities’ (ETC's) worden verhandeld op verschillende beurzen over de hele wereld. Deze financiële producten zijn ontworpen om beleggers de mogelijkheid te bieden om de resultaten koppelen aan de goudkoers. Het investeringsdoel van deze ETF is om de onderliggende beursindex, goud in dit geval, te volgen.

Veel van deze producten worden gedekt door goud dat opgeslagen is in beschermde kluizen. In 2004 is de eerste ETF’s gelanceerd in de Verenigde Staten.

De ETF's biedt beleggers de mogelijkheid om op een relatief veilige manier deel te nemen op de goudmarkt zonder dat er aan de belegger zelf fysiek goud geleverd wordt. Dit is tegelijk ook de reden dat verschillende beleggers juist niet kiest voor deze optie.

3. Futures en opties

3.1 Goud Futures:
Goud future contracten zijn bindende afspraken voor het in ontvangst nemen van een bepaalde hoeveelheid en zuiverheid van goud. Dit op een vooraf bepaalde datum tegen de overeengekomen prijs. Door het hefboomeffect van de futures kunnen zowel de winsten als de verliezen groot zijn. Dit hefboomeffect wordt veroorzaakt doordat het bedrag waarvoor uiteindelijk gehandeld wordt een vermenigvuldiging is van de inleg.

De grootste beurs waar de future contracten verhandeld worden is de CME Globex (fusie van New York Mercantile Exchange en NYMEX).

3.2 Goudopties:
Goudopties geven de houder een recht, maar niet een verplichting, om een bepaalde hoeveelheid en gehalte goud te kopen (call-optie) of te verkopen (put-optie) tegen een vooraf vastgestelde prijs op een afgesproken datum. De prijs van een dergelijke optie is afhankelijk van onder andere de huidige goudprijs, de tijd wanneer het afloopt en vooral de vooraf vastgesteld prijs (strike price).

Een hoge goudprijs zorgt voor een dure call optie en een lage prijs voor een put optie. Evenals de futures kunnen de goud opties een hefboomeffect creëren. Het gunstige van de goudopties is dat als de uitoefenprijs niet wordt bereikt, er geen verplichting is om de optie uit te oefenen. Hierdoor wordt het verlies van de houder van de optie beperkt tot de betaalde premie voor de optie.

4. Warrants

Grote investeringsbanken maken vaak gebruik van ‘gold warrants’. Dit zijn financiële instrumenten die de koper het recht geven om goud te kopen tegen een vastgestelde prijs op een bepaalde dag in de toekomst. De koper betaald een premie voor dit recht. Hiermee worden deze warrants gekoppeld aan de goudkoers. In het verleden werden dergelijke warrants ingezet voor aandelen van goudmijn ondernemingen.

5. Goudaccounts

Beleggingsorganisatie die de mogelijkheid bieden voor ‘goud accounts’ (goudrekeningen) kiezen voor 2 soorten goudaccounts:

1. Allocated account (toegewezen account)  

2. Unallocated account (niet toegewezen account)

5.1 Allocated account:
Dit is vergelijkbaar met het houden van goud in een kluis. Het goud wordt fysiek opgeslagen in een kluis en wordt beheerd door een daartoe aangewezen onderneming.

De goudbaren en –munten worden genummerd en geïdentificeerd door een keurmerk, gewicht en fijnheid. Deze worden vervolgens toegewezen aan elke specifieke investeerder. Voor deze opslag en verzekering voor de deze opslag wordt een vergoeding berekend. De houder van het goud heeft volledig eigendom over het goud en de houder van de goud account mag dit goud niet verhandelen of leasen.

5.2 Unallocated account:
Bij een unallocated account van goud is er geen fysiek goud specifiek toegewezen aan de klant. Dit leidt ertoe dat er geen opslag- en verzekeringskosten doorberekend worden. Het gevaar hiervan is dat de belegger wordt blootgesteld aan de kredietwaardigheid van de partij die deze dienst aanbiedt. Deze mogelijkheid wordt veelal gebruikt voor grotere hoeveelheden voor bijvoorbeeld institutionele beleggers, centrale banken of edelmetaalpartijen, zoals smelterijen.

Hieronder worden de mogelijkheden beschreven voor de kleinere beleggers hierin.

5.3 Gold pool account:
Hierbij krijgt de deelnemer een aandeel in de goudrekening. Er is een aandeel in de ‘pool’ die een hoeveelheid goud bezit. Dit is een vorm van unallocated account. Meestal kan hierbij binnen enkele dagen een dergelijk aandeel uitgeleverd worden in fysiek goud.

5.4 Electronic currencies:
Er zijn verschillende ‘electronic currencies’ (elektronische valuta) die gekoppeld zijn aan goud in allocated opslag. Hiermee kan goud gebruikt worden om betalingen te doen. Deze bieden een eenvoudige en kostenefficiënte wijze van kopen en verkopen van goud.

6. Gold Accumulation Plans (GAP)

Een ‘Gold Accumulation Plans’ (GAP) is te vergelijken met een conventioneel spaarplan, aangezien hierbij een vast bedrag per maand apart wordt gezet. Op elke beursdag wordt dan van dit vaste bedrag goud gekocht. De vaste maandelijkse bedragen kunnen klein zijn en voor de aankopen hoeft geen premie betaald te worden. Doordat er gedurende een langere periode kleine hoeveelheden goud gekocht wordt is een dergelijke investering minder afhankelijk van de korte termijn prijsverschillen. Op elke moment tijdens de contractperiode (veelal met een minimum van een jaar) kunnen de beleggers hun goud omzetten in fysiek goud.

7. Beleggen in goudmijnen

Een populaire vorm om de investering te relateren aan de goudkoers is aandelen in goudmijnen. De goudwinning sector is groot. Meer dan 300 goudmijnbedrijven zijn genoteerd op de Amerikaanse beurzen. De waarde van deze aandelen worden gedreven door de goudkoers, aangezien de waarde van het gedolven goud ook meer waarde vertegenwoordigt.

8. Goudcertificaten

Door middel van goud certificaten kunnen beleggers investeren in goud zonder een fysieke levering hiervan. Particuliere banken, voornamelijk in Duitsland en Zwitserland, geven deze certificaten uit. Het certificaat bevestigd een eigendom op goud bij de bank. Hierdoor heeft de klant geen opslag- of verzekeringskosten. De klant kan een certificaat eenvoudig telefonisch verkopen.

9. Goud georiënteerde fondsen

Er zijn verschillende fondsen die specifieke investeringen doen, zodat de fonds gekoppeld is aan het goud. De fondsen variëren in structuur. Sommige fondsen richten zich op aandelen van goudmijnen en anderen richten zich juist op de deelnemingen in het onderliggende edelmetaal. Veel fondsen kiezen voor een gevarieerde aanpak.

10. Gestructureerde producten

‘Structured products’ hebben normaal een hoge minimale investering. Hierdoor wordt deze markt gedomineerd door institutionele beleggers. Hieronder zijn twee variaties beschreven.

10.1 Forwards:
Forward contracten zijn vergelijkbaar met futures. Het zijn overeenkomsten om een onderliggende waarde uit te wisselen tegen een afgesproken prijs op een bepaalde datum in de toekomst. Deze forwards kunnen worden gebruikt voor het beheer van risico’s of voor speculatieve doeleinden.

Het belangrijke verschil met futures is dat forwards maatwerk is in tegenstelling tot gestandaardiseerde futures. Bij forwards wordt onderhandeld over het termijncontract. Het verschil is hierbij dan ook dat futures tijdens handelsdagen vrij verkocht kunnen worden en forwards moet over onderhandeld worden.

10.2 Goud gerelateerde obligaties:
Goud gerelateerde obligaties zijn mogelijk door obligaties te kopen van de grotere edelmetaalhandelaren en investeringsbanken. Deze producten bieden een combinatie van:
-          koppeling aan goudprijs fluctuaties;
-          opbrengst;
-          hoofdsomgarantie.

 

 

Is het gelukt? Laat het ons weten!
Is uw vraag niet beantwoord?
Vul dan het contactformulier in met uw vraag.
Of neem telefonisch contact met ons op: 
+31(0)88 468 8400
Cookie-voorkeuren

Holland Gold maakt gebruik van functionele en tracking cookies om o.a. uw gebruikservaring op de website te verbeteren, content te personaliseren en advertenties.

Lees meer over ons cookiebeleid.
Wij geven om uw privacy

U kunt uw cookie-voorkeuren instellen door de verschillende hieronder beschreven cookies te accepteren of te weigeren

Noodzakelijk

Noodzakelijke cookies helpen een website bruikbaarder te maken door basisfuncties zoals paginanavigatie en toegang tot beveiligde delen van de website mogelijk te maken. Zonder deze cookies kan de website niet goed functioneren.

Vereist
Voorkeuren

Met voorkeurscookies kan een website informatie onthouden die de manier verandert waarop de website zich gedraagt of eruit ziet, zoals uw voorkeurstaal of de regio waarin u zich bevindt.

Statistieken

Statistische cookies helpen website-eigenaren te begrijpen hoe bezoekers omgaan met websites door anoniem informatie te verzamelen en te rapporteren.

Marketing

Marketingcookies worden gebruikt om bezoekers op verschillende websites te volgen. Het is de bedoeling advertenties weer te geven die relevant en aantrekkelijk zijn voor de individuele gebruiker en daardoor waardevoller voor uitgevers en externe adverteerders.