Actuele koersen (kg):
Goud €59.775
Zilver €732
    
Terug
Overige vragen
Gerelateerde vragen
Hoe schadelijk zijn goudmijnen voor het milieu? Wat is het verschil tussen zilveren munten en zilverbaren? Hoeveel zilver bevat een zilveren beleggingsmunt? Welke zilveren munt kan je het best kopen? Welke beleggingsmunten zijn er? Hoeveel goud zit er nog in de grond? Kies ik platina en palladium munten of baren? Wat is het verschil tussen gouden munten en goudbaren? Welke landen hebben de grootste productie van goud? Waar liggen de bovengrondse goudvoorraden? Hoe kan ik investeren in goud? Waar kan ik goud kopen? Wat betekent het LBMA keurmerk? Wat betekent karaat? Hoeveel goud is er in de wereld? Kan zilver verkleuren? Hoe wordt goud gerecycled? Kun je goud vervalsen met wolfraam (tungsten)? Wat is de dagelijkse fixing voor goud? Zijn er nog andere toepassingen voor goud? Wat is een ETF? Wat is het Central Bank Gold Agreement? Wat betekent de spotprijs? Waarom bezitten centrale banken zoveel goud? Hoe groot is de goudmarkt? Hoeveel goud wordt er gebruikt in de industrie? Goedkoopste aanbieder goud Welke gouden munt kan je het best kopen? Welke soorten goudmijnen zijn er? Wat zijn beleggingsmunten (bullion coins)? Wordt de goudprijs gemanipuleerd? Welke landen hebben de grootste goudvoorraad? Waarom hebben landen een goudvoorraad? Wat is de levensduur van een goudmijn? Betaal ik btw over platina en palladium? Welk Nederlands muntgeld wordt gebruikt voor beleggingen? Wat is goud? Hebben zilverbaren een certificaat? Waaruit bestaat de vraag en aanbod van goud? (The Golden Tree) Kies ik gouden munten of goudbaren? Komt goud ooit weer terug als geld? Hoe heeft de goudprijs zich over langere termijn ontwikkeld? Hoeveel goud komt er jaarlijks uit goudmijnen? Waarom is goud zo waardevol? Betaal ik btw over zilver? Hoeveel goud komt jaarlijks uit recycling? Waarom stijgt of daalt de goudprijs? Hoe wordt het gewicht van goud uitgedrukt? Hoe werkt de btw margeregeling op zilveren munten? Waarom moet ik goud kopen? Is goud schaars? Welke grootte goudbaar of munt kies ik Wat is het verschil tussen platina en palladium? Welke zilverbaar kan ik het beste kiezen? Hebben goudbaren een certificaat? Is goud vrijgesteld van btw? Hoeveel goud wordt er gebruikt voor goudbaren en gouden munten? Hoe weet ik of het goud echt is? Wat houdt het goudakkoord in? Mag de overheid goud opeisen (confisqueren)? Waar wordt goud gevonden in de wereld? Waar staat Nederland in de top 10 van goudlanden? Hoeveel goud wordt er gebruikt voor juwelen? Hoeveel goud bevat een gouden beleggingsmunt? Waarom zijn gouden munten en baren duurder dan de goudprijs? Hoe lang duurt het om een goudmijn op te starten?
Wanneer verliet Nederland de goudstandaard?

Nederland verliet in de nacht van zaterdag 26 op zondag 27 september 1936 de goudstandaard. De regering stelde een uitvoerverbod in voor goud en voelde zich daarom genoodzaakt de koppeling van de gulden aan het goud los te laten. Nederland heeft lang volgehouden aan de goudstandaard, terwijl verschillende andere Europese landen die al jaren eerder hadden losgelaten. Volgens sommige economen heeft de Nederlandse economie erg geleden onder het vasthouden van de goudkoppeling, omdat onze munt daardoor relatief duur was en onze exportpositie ongunstig.

De aanzet voor de ontkoppeling van de gulden aan goud werd gegeven door Frankrijk, dat op vrijdag 25 september besloot de munt te devalueren. Frankrijk was één van de belangrijkste steunpilaren van het blok van landen dat nog vasthield aan de goudstandaard, maar door de devaluatie was de situatie onhoudbaar geworden. Een dag later had ook Zwitserland de koppeling van de munt aan goud losgelaten.

Het gouden tientje staat symbool voor het tijdperk van de goudstandaard. Deze muntstukken werden tot en met 1933 geslagen en zijn tot op de dag van vandaag nog steeds zeer gewild om de intrinsieke waarde van iets meer dan 6 gram goud.

Het gouden tientje is een overblijfsel van de goudstandaard

Is het gelukt? Laat het ons weten!
Is uw vraag niet beantwoord?
Vul dan het contactformulier in met uw vraag.
Of neem telefonisch contact met ons op: 
+31(0)88 468 8400