Actuele koersen (kg):
Goud €60.262
Zilver €726
    
Terug
Overige vragen
Gerelateerde vragen
Kies ik gouden munten of goudbaren? Wat is de levensduur van een goudmijn? Hoe werkt de btw margeregeling op zilveren munten? Hoe wordt goud gerecycled? Hoeveel goud wordt er gebruikt voor goudbaren en gouden munten? Wordt de goudprijs gemanipuleerd? Waarom zijn gouden munten en baren duurder dan de goudprijs? Welke zilverbaar kan ik het beste kiezen? Hoe groot is de goudmarkt? Wat houdt het goudakkoord in? Waarom bezitten centrale banken zoveel goud? Hoeveel goud bevat een gouden beleggingsmunt? Welke beleggingsmunten zijn er? Zijn er nog andere toepassingen voor goud? Welke landen hebben de grootste productie van goud? Wat is het Central Bank Gold Agreement? Hoe wordt het gewicht van goud uitgedrukt? Wat is het verschil tussen platina en palladium? Wat zijn beleggingsmunten (bullion coins)? Hoe lang duurt het om een goudmijn op te starten? Wanneer verliet Nederland de goudstandaard? Waar wordt goud gevonden in de wereld? Welke landen hebben de grootste goudvoorraad? Kies ik platina en palladium munten of baren? Welke gouden munt kan je het best kopen? Hoe schadelijk zijn goudmijnen voor het milieu? Waaruit bestaat de vraag en aanbod van goud? (The Golden Tree) Kan zilver verkleuren? Hebben zilverbaren een certificaat? Is goud vrijgesteld van btw? Wat is het verschil tussen zilveren munten en zilverbaren? Kun je goud vervalsen met wolfraam (tungsten)? Wat is de dagelijkse fixing voor goud? Waarom moet ik goud kopen? Wat betekent karaat? Waar staat Nederland in de top 10 van goudlanden? Hoeveel goud zit er nog in de grond? Welke grootte goudbaar of munt kies ik Hoeveel zilver bevat een zilveren beleggingsmunt? Betaal ik btw over zilver? Wat is een ETF? Komt goud ooit weer terug als geld? Hoeveel goud is er in de wereld? Waar kan ik goud kopen? Hoeveel goud wordt er gebruikt in de industrie? Waarom stijgt of daalt de goudprijs? Hoe kan ik investeren in goud? Wat is het verschil tussen gouden munten en goudbaren? Welke zilveren munt kan je het best kopen? Goedkoopste aanbieder goud Hebben goudbaren een certificaat? Hoeveel goud komt jaarlijks uit recycling? Welke soorten goudmijnen zijn er? Betaal ik btw over platina en palladium? Hoe heeft de goudprijs zich over langere termijn ontwikkeld? Hoe weet ik of het goud echt is? Is goud schaars? Wat betekent het LBMA keurmerk? Hoeveel goud komt er jaarlijks uit goudmijnen? Hoeveel goud wordt er gebruikt voor juwelen? Wat betekent de spotprijs? Wat is goud? Welk Nederlands muntgeld wordt gebruikt voor beleggingen? Mag de overheid goud opeisen (confisqueren)? Waarom hebben landen een goudvoorraad? Waarom is goud zo waardevol?
Waar liggen de bovengrondse goudvoorraden?

De totale bovengrondse goudvoorraad wordt geschat op 209.000. Exacte cijfers zijn er niet, omdat een aanzienlijk deel van het goud al generaties lang bewaard is gebleven in de vorm van juwelen, munten en ornamenten. Ook zijn er geen gedetailleerde cijfers van al het goud dat ooit ergens uit de grond is gehaald.

Van al het bovengrondse goud bestaat ruim 95.000 ton uit sieraden en andere versieringen, iets minder dan de helft van al het goud dat bovengronds aanwezig is. Circa 46.500 ton (22%) is in het bezit van beleggers en spaarders in de vorm van muntstukken, goudstaven en goud in beleggingsproducten als ETF’s. Ruim 17% oftewel 35.700 ton goud is in handen van centrale banken en instituten zoals het IMF en de ECB. Een kleiner deel van ruim 31.100 ton goud is verwerkt in elektronica en andere objecten, ongeveer 15% van het totale bovengrondse aanbod.

In Westerse landen ligt veel goud in de kluizen van centrale banken, terwijl in Aziatische landen veel goud juist in private handen is. Zo ligt er naar schatting meer dan 20.000 ton goud bij Indiase huishoudens, ongeveer evenveel als de totale goudvoorraden van de Amerikaanse centrale bank en alle centrale banken van het Eurosysteem bij elkaar.

 

Waar_liggen_de_bovengrondse_goudvoorraden

Is het gelukt? Laat het ons weten!
Is uw vraag niet beantwoord?
Vul dan het contactformulier in met uw vraag.
Of neem telefonisch contact met ons op: 
+31(0)88 468 8400