Wie van plan is zich te begeven tot de aankoop of verkoop van goud doet zich er verstandig aan kennis te nemen van enkele basisbegrippen. In dit artikel hebben we het onder meer of de verschillende gewichtseenheden en zuiverheden.
Goud is momenteel het meest kostbare edelmetaal ter wereld en wordt veel gebruikt als handelsinstrument of beleggingsmiddel. Goud wordt in verschillende vormen verwerkt om te gebruiken als beleggingsproducten. Het belangrijkste onderscheid hierin zijn de goudbaren en de gouden munten. Zowel de baren als de munten zijn verkrijgbaar in alle gewichten en maten. De gangbare gewichtseenheden in Europa zijn troy ounce en de Nederlandse grammen. Toch worden in andere regio´s ook andere gewichtseenheden gebruikt. Hieronder een opsomming van de meest voorkomende gewichtseenheden die over de wereld gebruikt wordt voor edelmetalen:
Ondanks dat de meest verhandelbare baar 400 troy ounce is, wordt de goudprijs momenteel nog steeds uitgedrukt in troy ounces per US dollar. Zuid Afrika is het eerste land geweest die gangbare beleggingsmunten is geen slaan die voldeed aan deze weergave van de goudprijs. Dit betreft de gouden Krugerrand die 1 troy ounce goud bevat. Veel goudbaren worden momenteel uitgedrukt in grammen.
Hieronder een overzicht van het gewicht waarin de meeste baren in verkrijgbaar zijn:
Hieronder een overzicht van welke landen bepaalde gewichteenheden hanteren:
Het gehalte aan zuiver goud voor goudbaren schommelt doorgaans tussen de 965 en de 999.9. In de loop der tijd zijn de baren steeds meer voorzien van de LBMA certificering. Hierbij hebben de goudbaren doorgaans een gehalte van 999.9. Voor beleggingsmunten varieert het gehalte over het algmeen tussen de 21,6 karaat (90%) tot en met 24 karaat (99,99%). Voorbeelden van fijn gouden munten zijn de gouden Maple leaf en Wiener Philharmoniker. De Zuid Afrikaanse Krugerrand is 22 karaat. Het Nederlandse gouden tientje is 21,6 karaat.