Actuele koersen (kg):
Goud €59.678
Zilver €729
    
Terug
Overige vragen
Gerelateerde vragen
Wat is de levensduur van een goudmijn? Hoe heeft de goudprijs zich over langere termijn ontwikkeld? Waaruit bestaat de vraag en aanbod van goud? (The Golden Tree) Is goud schaars? Waarom moet ik goud kopen? Betaal ik btw over platina en palladium? Hebben zilverbaren een certificaat? Welke landen hebben de grootste goudvoorraad? Waar kan ik goud kopen? Welke beleggingsmunten zijn er? Wat is het verschil tussen gouden munten en goudbaren? Hoeveel goud komt jaarlijks uit recycling? Kies ik platina en palladium munten of baren? Hoeveel goud wordt er gebruikt in de industrie? Waarom hebben landen een goudvoorraad? Hoeveel goud komt er jaarlijks uit goudmijnen? Welke landen hebben de grootste productie van goud? Welke zilveren munt kan je het best kopen? Wat is het verschil tussen zilveren munten en zilverbaren? Mag de overheid goud opeisen (confisqueren)? Kun je goud vervalsen met wolfraam (tungsten)? Zijn er nog andere toepassingen voor goud? Kies ik gouden munten of goudbaren? Wordt de goudprijs gemanipuleerd? Hebben goudbaren een certificaat? Hoe weet ik of het goud echt is? Wat betekent de spotprijs? Welke gouden munt kan je het best kopen? Hoeveel goud is er in de wereld? Is goud vrijgesteld van btw? Wat is het Central Bank Gold Agreement? Welk Nederlands muntgeld wordt gebruikt voor beleggingen? Waarom is goud zo waardevol? Wat zijn beleggingsmunten (bullion coins)? Hoe groot is de goudmarkt? Hoeveel goud bevat een gouden beleggingsmunt? Waarom stijgt of daalt de goudprijs? Wat houdt het goudakkoord in? Kan zilver verkleuren? Waarom zijn gouden munten en baren duurder dan de goudprijs? Hoe lang duurt het om een goudmijn op te starten? Wat is het verschil tussen platina en palladium? Wat betekent het LBMA keurmerk? Hoeveel goud wordt er gebruikt voor juwelen? Hoeveel goud wordt er gebruikt voor goudbaren en gouden munten? Welke zilverbaar kan ik het beste kiezen? Waarom bezitten centrale banken zoveel goud? Wat is goud? Komt goud ooit weer terug als geld? Hoe werkt de btw margeregeling op zilveren munten? Hoe kan ik investeren in goud? Goedkoopste aanbieder goud Waar liggen de bovengrondse goudvoorraden? Waar staat Nederland in de top 10 van goudlanden? Betaal ik btw over zilver? Hoe wordt goud gerecycled? Wat betekent karaat? Wat is een ETF? Hoeveel goud zit er nog in de grond? Wat is de dagelijkse fixing voor goud? Hoe wordt het gewicht van goud uitgedrukt? Hoe schadelijk zijn goudmijnen voor het milieu? Hoeveel zilver bevat een zilveren beleggingsmunt? Wanneer verliet Nederland de goudstandaard? Waar wordt goud gevonden in de wereld? Welke grootte goudbaar of munt kies ik
Welke soorten goudmijnen zijn er?

Er zijn verschillende manieren om goud te winnen zoals langs rivierbeddingen, ondergronds, open-pit goudmijnen en Hydraulische mijnbouw. Hieronder vindt u alle informatie over de verschillende soorten goudmijnen. 

Langs rivierbeddingen

De meest toegankelijke methode is om te zoeken langs rivieren, omdat die vaak gouddeeltjes uit de bergen bevatten. Met behulp van een schaal is het mogelijk om gouddeeltjes los te weken van het gesteente, een tijdrovend proces dat ook wel ‘panning’ genoemd wordt. Later werd dit proces gemechaniseerd door meerdere emmers aan een riem te bevestigen en deze te laten draaien met de stroming van de rivier. Daarmee werd het mogelijk een grotere hoeveelheid zand en grind uit rivieren op te graven. Vanaf eind 19e eeuw kwamen de eerste machines die door stroom en elektriciteit werden aangedreven.

Ondergronds

Een andere bekende methode is om ondergronds te zoeken naar goudaders. Dit zijn de zogeheten gesloten mijnen. Wanneer een gebied met een hoge concentratie goud wordt gevonden kan men de diepte in gaan om het verloop van deze goudaders te volgen. Deze ondergrondse gangenstelsels kunnen tot enkele kilometers diep gegraven worden. De diepste mijn ter wereld ligt in Zuid-Afrika en heeft een diepte van 3,9 kilometer onder het aardoppervlak. Om het werken in zulke diepe mijnen mogelijk te maken moet er geïnvesteerd worden in waterafvoer, ventilatie en liften. Het gesteente met gouderts wordt in deze mijnen met wagons naar boven gehaald, waarna het vervolgens verder gemalen en gezuiverd wordt.

Open-pit goudmijn

Wanneer er in een bepaald gebied een hoge concentratie goud gevonden wordt kan het soms ook lucratief zijn een grote kuil van honderden meters diep te graven. Met behulp van grote graafmachines, vrachtwagens en explosieven wordt gesteente uit de mijn gehaald. Dit gesteente wordt in grote trommels vermalen tot gruis, waarna gouddeeltjes met behulp van blauwzuur en zinkpoeder gescheiden worden van het vermalen gruis. In deze mijnen wordt vaak maar een paar gram goud uit een ton (1.000 kilo) gesteente gehaald. Bij dit type mijnen wordt de toplaag van 2 meter vaak op een aparte plek bewaard, zodat de mijn na afloop sneller aan de natuur kan worden teruggegeven.

Hydraulische mijnbouw

Een andere methode die pas later ontwikkeld werd maakt gebruik van speciale hogedrukinstallaties. Deze kunnen rotsen en gesteente onder zeer hoge waterdruk wegspoelen. Het water met gruis en zanddeeltjes spoelt naar beneden en wordt opgevangen in speciale bezinkingsbakken. De gouddeeltjes zinken hierin weg, terwijl het water wegspoelt. Deze methode is erg schadelijk voor het milieu, omdat het vervuilde water met het zand en grind richting bestaande rivieren stroomt. Dat is schadelijk voor de vissen en andere dieren die in of bij de rivier leven.

Bron: Teara.govt.nz

Is het gelukt? Laat het ons weten!
Is uw vraag niet beantwoord?
Vul dan het contactformulier in met uw vraag.
Of neem telefonisch contact met ons op: 
+31(0)88 468 8400