Actuele koersen (kg):
Goud €60.198
Zilver €725
    
Terug
Overige vragen
Gerelateerde vragen
Hebben goudbaren een certificaat? Hoe wordt het gewicht van goud uitgedrukt? Hoe werkt de btw margeregeling op zilveren munten? Waar wordt goud gevonden in de wereld? Welke beleggingsmunten zijn er? Hoeveel goud wordt er gebruikt voor goudbaren en gouden munten? Welke zilveren munt kan je het best kopen? Waarom bezitten centrale banken zoveel goud? Welke landen hebben de grootste productie van goud? Hoe kan ik investeren in goud? Waarom moet ik goud kopen? Kan zilver verkleuren? Kies ik gouden munten of goudbaren? Wat is een ETF? Zijn er nog andere toepassingen voor goud? Wordt de goudprijs gemanipuleerd? Waar liggen de bovengrondse goudvoorraden? Wat betekent de spotprijs? Betaal ik btw over zilver? Is goud vrijgesteld van btw? Kun je goud vervalsen met wolfraam (tungsten)? Hoe schadelijk zijn goudmijnen voor het milieu? Waarom stijgt of daalt de goudprijs? Hoeveel goud komt jaarlijks uit recycling? Wat houdt het goudakkoord in? Wat is het verschil tussen zilveren munten en zilverbaren? Kies ik platina en palladium munten of baren? Hoe heeft de goudprijs zich over langere termijn ontwikkeld? Wanneer verliet Nederland de goudstandaard? Hoeveel goud bevat een gouden beleggingsmunt? Waarom hebben landen een goudvoorraad? Wat betekent het LBMA keurmerk? Wat betekent karaat? Hebben zilverbaren een certificaat? Mag de overheid goud opeisen (confisqueren)? Waaruit bestaat de vraag en aanbod van goud? (The Golden Tree) Welk Nederlands muntgeld wordt gebruikt voor beleggingen? Hoeveel goud wordt er gebruikt voor juwelen? Wat is het verschil tussen platina en palladium? Hoe groot is de goudmarkt? Wat is het verschil tussen gouden munten en goudbaren? Welke soorten goudmijnen zijn er? Hoe weet ik of het goud echt is? Waar staat Nederland in de top 10 van goudlanden? Hoeveel goud wordt er gebruikt in de industrie? Hoeveel goud komt er jaarlijks uit goudmijnen? Wat is de levensduur van een goudmijn? Wat is het Central Bank Gold Agreement? Hoe lang duurt het om een goudmijn op te starten? Hoeveel zilver bevat een zilveren beleggingsmunt? Welke zilverbaar kan ik het beste kiezen? Goedkoopste aanbieder goud Waarom is goud zo waardevol? Waar kan ik goud kopen? Hoeveel goud is er in de wereld? Hoe wordt goud gerecycled? Waarom zijn gouden munten en baren duurder dan de goudprijs? Komt goud ooit weer terug als geld? Wat zijn beleggingsmunten (bullion coins)? Welke gouden munt kan je het best kopen? Betaal ik btw over platina en palladium? Welke grootte goudbaar of munt kies ik Is goud schaars? Welke landen hebben de grootste goudvoorraad? Wat is de dagelijkse fixing voor goud? Hoeveel goud zit er nog in de grond?
Wat is goud?

Goud behoort tot de zogeheten edelmetalen. Scheikundig gezien zijn edelmetalen, metalen die niet onderhevig zijn aan oxidatie of zuur. Dit veroorzaakt ook de duurzaamheid van deze metalen. Binnen deze categorie edelmetalen is heeft goud weer uitzonderlijke duurzame eigenschappen.

Daarbij zijn er nog meer eigenschappen die goud typeren:
-       Geleiding; goud heeft een zeer goede geleiding voor warmte en elektriciteit.
-       Kleur; de gele kleur van goud is bijzonder ten opzichte van de veelal grijskleurige en witte edelmetalen.
-       Zacht; goud is het best vervormbaar van alle metalen.
-       Reflecteert licht; goud is een goede reflector van licht.
-       Vertrouwen; door de eeuwen heen heeft goed zijn vertrouwen bewezen.
-       Schaars;

 

Het kookpunt van goud

Het kookpunt van goud is 2855,88° C en het smeltpunt is 1063,85° C. De dichtheid van goud is 19.320 kg/dm3. Dit houdt in dat 1 dm3 goud een massa heeft van 19.320 kg. Een melkpak gevuld met goud weegt dan ruim 19 kg. Een ander opvallende eigenschap is dat 1 gram goud gewalst kan worden tot een plaat bladgoud van 1 vierkante meter. Hierdoor is goud ook uitstekend geschikt om gebruikt te worden om voorwerpen/sieraden verguld te maken.

De zuiverheid van goud kan worden aangegeven in karaat en in duizendste delen. Fijn (puur) goud is 24 karaat of 999.9. Niet fijn goud wordt aangegeven in delen van 24 of in duizendste. Zo is 18 karaat dan 18e deel van 24, dit is 75% fijn goud. In duizendste is dit .750.

Hierbij kan de volgende berekenwijze gehanteerd worden:

Percentage goud = (karaat goud/24) * 100

Karaat goud = 24 * (percentage goud / 100)

Veel gouden sieraden en gouden munten bestaan voor een deel uit andere (edel)metalen. In veel gevallen is dit zilver of koper. Hierdoor wordt het minder zacht, maar zijn er ook mogelijkheden om de kleur te bewerken. Witgoud is bijvoorbeeld een vermenging van goud en nikkel of palladium. Tegenwoordig wordt meer gebruik gemaakt van (de duurdere variant) palladium.

Roodgoud wordt gecreëerd door koper aan het goud toe te voegen. Een duidelijk voorbeeld hiervan is de Zuid Afrikaanse Krugerrand. Deze bestaat voor ruim 91% uit goud en verder uit koper. Dit zorgt voor een duidelijke rode tint.

Is het gelukt? Laat het ons weten!
Is uw vraag niet beantwoord?
Vul dan het contactformulier in met uw vraag.
Of neem telefonisch contact met ons op: 
+31(0)88 468 8400