Actuele koersen (kg): Goud €60.990 Zilver €675
    
Terug
Overige vragen
Gerelateerde vragen
Hoeveel goud wordt er gebruikt voor goudbaren en gouden munten? Welke beleggingsmunten zijn er? Hoeveel goud wordt er gebruikt voor juwelen? Hoeveel goud is er in de wereld? Hoe groot is de goudmarkt? Wat is het Central Bank Gold Agreement? Mag de overheid goud opeisen (confisqueren)? Wat houdt het goudakkoord in? Wat is goud? Kies ik platina en palladium munten of baren? Waar liggen de bovengrondse goudvoorraden? Welke landen hebben de grootste productie van goud? Hoeveel goud zit er nog in de grond? Welk Nederlands muntgeld wordt gebruikt voor beleggingen? Welke zilveren munt kan je het best kopen? Hebben zilverbaren een certificaat? Wat is de dagelijkse fixing voor goud? Komt goud ooit weer terug als geld? Kies ik gouden munten of goudbaren? Hoeveel zilver bevat een zilveren beleggingsmunt? Hoeveel goud komt er jaarlijks uit goudmijnen? Kan zilver verkleuren? Goedkoopste aanbieder goud Welke grootte goudbaar of munt kies ik Hoe weet ik of het goud echt is? Hoe kan ik investeren in goud? Betaal ik btw over platina en palladium? Waarom hebben landen een goudvoorraad? Welke soorten goudmijnen zijn er? Betaal ik btw over zilver? Waarom is goud zo waardevol? Hoe schadelijk zijn goudmijnen voor het milieu? Kun je goud vervalsen met wolfraam (tungsten)? Wordt de goudprijs gemanipuleerd? Waar staat Nederland in de top 10 van goudlanden? Hoe wordt goud gerecycled? Waarom moet ik goud kopen? Wat is het verschil tussen zilveren munten en zilverbaren? Welke zilverbaar kan ik het beste kiezen? Hoe lang duurt het om een goudmijn op te starten? Waarom stijgt of daalt de goudprijs? Waarom zijn gouden munten en baren duurder dan de goudprijs? Wat is het verschil tussen platina en palladium? Wat zijn beleggingsmunten (bullion coins)? Zijn er nog andere toepassingen voor goud? Waar kan ik goud kopen? Hoeveel goud bevat een gouden beleggingsmunt? Hoe wordt het gewicht van goud uitgedrukt? Welke landen hebben de grootste goudvoorraad? Is goud schaars? Waaruit bestaat de vraag en aanbod van goud? (The Golden Tree) Wat betekent de spotprijs? Is goud vrijgesteld van btw? Wat is de levensduur van een goudmijn? Wat betekent karaat? Hoeveel goud komt jaarlijks uit recycling? Wat is een ETF? Waar wordt goud gevonden in de wereld? Wat zijn LBMA goudbaren? Hoe heeft de goudprijs zich over langere termijn ontwikkeld? Hebben goudbaren een certificaat? Wat is het verschil tussen gouden munten en goudbaren? Welke gouden munt kan je het best kopen? Wat betekent het LBMA keurmerk? Hoeveel goud wordt er gebruikt in de industrie? Hoe werkt de btw margeregeling op zilveren munten? Wanneer verliet Nederland de goudstandaard?
Waarom bezitten centrale banken zoveel goud?

Met de komst van centrale banken werd het beheer en de creatie van geld gecentraliseerd. Niet langer gaven verschillende banken, steden of regio’s hun eigen waardepapier uit, maar werd de geldcreatie in handen gebracht van de overheid. Bij de uitgifte van een door goud gedekte valuta moest de centrale bank een bepaalde hoeveelheid goud als dekking aanhouden in de kluis. Vooral in Westerse economieen werd er op die manier veel goud beheerd door centrale banken.

Toen in de jaren dertig de goudstandaard in veel landen werd losgelaten besloten centrale banken hun goudvoorraad aan te houden als een soort vangnet voor als er een bankencrisis zou uitbreken. Ook fungeerde het goud als een reserve die landen konden gebruiken om goederen te importeren, mocht de valuta in het buitenland niet geaccepteerd worden. 

Is het gelukt? Laat het ons weten!
Is uw vraag niet beantwoord?
Vul dan het contactformulier in met uw vraag.
Of neem telefonisch contact met ons op: 
+31(0)88 468 8400