Nieuws

Producten 1 tot 10 van 822 in totaal

Toon:

De Londense goudmarkt is een OTC-markt, waar geen handelsregels zijn vastgesteld zoals bij een beurs. Tot op zekere hoogte is deze unieke markt echter georganiseerd. Laten we beginnen met de basis. Hoe werkt deze markt? En waarom is Londen zo belangrijk voor de wereldwijde goudmarkt?

Meer Lezen

De adoptie van cryptomunten als wettig betaalmiddel vormt een risico voor de financiële stabiliteit in de wereld. Dat schrijft het IMF in de nieuwste editie van haar halfjaarlijkse Global Stability Report. De organisatie waarschuwt dat landen die Bitcoin accepteren hun monetaire soevereiniteit opgeven. Daardoor kunnen centrale banken minder goed ingrijpen in tijden van crisis, bijvoorbeeld om de markt van liquiditeit te voorzien.

Meer Lezen
15 okt. 2021 11:45:00 door Frank Knopers Comments Economisch Nieuws

Een poging van verschillende banken om goudcontracten aan te bieden in Londen lijkt roemloos ten onder te gaan. Vier jaar na introductie van deze contracten is het handelsvolume nog steeds erg laag, waardoor het voortbestaan ervan onzeker is. Banken die deze contracten op de London Metals Exchange aanbieden zouden dan ook van plan zijn de stekker eruit te trekken, zo schrijft Reuters.

Meer Lezen
14 okt. 2021 10:51:00 door Frank Knopers Comments Economisch Nieuws, Beleggen in goud, Beleggen in zilver

De ECB overweegt een nieuw opkoopprogramma om onrust op de obligatiemarkt te voorkomen, zo meldt Bloomberg. Dit nieuwe programma moet niet alleen het reguliere opkoopprogramma, maar ook het Pandemic Emergency Purchase Programme (PEPP) vervangen. Dat laatste steunprogramma werd tijdens de coronacrisis opgestart, maar loopt begin volgend jaar af. Om te voorkomen dat de rente op staatsobligaties daarna opnieuw omhoog schiet wil de centrale bank een nieuw programma achter de hand houden.

Meer Lezen
9 okt. 2021 11:00:00 door Frank Knopers Comments Economisch Nieuws

Hoe de fysieke goudprijs tot stand komt, en hoe fysieke en derivaten markten zijn verbonden en elkaar beïnvloeden. Vanwege de enorme hoeveelheid informatie op het internet, maar misschien wel eenzelfde hoeveelheid misvattingen aangaande dit onderwerp, zullen we in dit artikel ingaan op hoe de internationale goudmarkt werkt en hoe de fysieke goudprijs tot stand komt. Immers, hoe kunnen we goud ooit begrijpen als we niet weten hoe de markt functioneert? We hebben dit artikel opgedeeld in drie delen. Hieronder deel 1.

Meer Lezen

De prijzen van veel producten zijn het begin van de coronacrisis flink gestegen. Hoge grondstofprijzen en een schaarste aan productie- en transportcapaciteit zorgen voor steeds hogere prijzen. Daardoor betalen consumenten steeds meer voor levensmiddelen en brandstof. In de VS ligt de inflatie nu al vier maanden hoger dan 5%, terwijl de consumentenprijzen in de Eurozone nu met 3% op jaarbasis stijgen. In beide gevallen is dat het hoogste niveau in meer dan tien jaar.

Meer Lezen
30 sep. 2021 14:59:00 door Frank Knopers Comments Economisch Nieuws

De Verenigde Staten lopen binnenkort opnieuw tegen het schuldenplafond aan. Vanaf halverwege oktober zou de regering geen geld meer hebben om salarissen te betalen. Door een nieuw wetsvoorstel dat eerder deze week is aangenomen is dat gevaar voorlopig geweken, maar anders was er nog een andere optie geweest. Namelijk de trillion dollar platinum coin, een platina munt met een nominale waarde van $1 biljoen.

Meer Lezen
30 sep. 2021 14:20:00 door Frank Knopers Comments Economisch Nieuws

Met digitaal centralebankgeld kunnen we sneller betalingen doen tussen landen. Transactie die nu nog meerdere dagen in beslag nemen zullen dan nog maar een paar seconden duren. Ook zullen de bankkosten aanzienlijk lager worden. Dat schrijft de Bank for International Settlements (BIS) in een nieuw rapport. De BIS, ook wel bank der centrale banken genoemd, doet onderzoek naar de implementatie van deze nieuwe vorm van digitaal geld.

Meer Lezen
30 sep. 2021 09:33:00 door Frank Knopers Comments Economisch Nieuws

De Rabobank verbiedt zakelijke klanten cryptomunten te kopen of te verkopen via een rekening van de bank. Dat staat in een brief die de bank eerder deze maand naar klanten stuurde. Volgens de Rabobank brengt de handel in virtuele munten als Bitcoin veel risico's met zich mee. Ook zegt de bank weinig zicht te hebben op dit soort transacties, wat problemen met zich meebrengt bij de controle op fraude en witwassen.

Meer Lezen
30 sep. 2021 08:39:00 door Frank Knopers Comments Economisch Nieuws

We zeggen het al een tijdje: de valutamarkten zullen de komende tijd vooral – of zelfs volledig – bepaald worden door het tempo waarin de diverse centrale banken hun beleid verkrappen, en vervolgens vooral door de inflatiecijfers. Dit ging vorige week op voor de Noorse kroon, die toppresteerder werd toen de Norges Bank als eerste van de G10-landen met een cyclus van renteverhogingen begon.

Meer Lezen
30 sep. 2021 05:59:00 door Frank Knopers Comments Economisch Nieuws

Producten 1 tot 10 van 822 in totaal

Toon: