Nieuws

Producten 1 tot 10 van 548 in totaal

Toon:

De prijs van palladium blijft records breken en staat op het moment van schrijven op $1.975 per troy ounce. Daarmee is het edelmetaal momenteel duurder dan wat goud ooit geweest is. Een structureel tekort drijft de prijs op, terwijl de productie in Zuid-Afrika door stroomstoringen gedeeltelijk stil ligt. Dit land is goed voor 40% van de wereldwijde productie van palladium. De twee grootste palladiumproducenten ter wereld, beide gevestigd in het Afrikaanse land, hebben hun productie al moeten staken.

Meer Lezen
13 dec. 2019 15:40:00 door Frank Knopers Comments Economisch Nieuws

Een vijfde deel van het wereldwijde aanbod van goud verdwijnt dit jaar in kluizen van centrale banken. In de eerste drie kwartalen van dit jaar kochten centrale banken wereldwijd 547,5 ton goud, zo blijkt uit cijfers van de World Gold Council. Dat is meer dan het record 490,7 ton in dezelfde periode van vorig jaar. We stevenen dus opnieuw af op een recordjaar.

Meer Lezen
13 dec. 2019 13:18:00 door Frank Knopers Comments Beleggen in goud

Per 1 januari 2020 wordt de limiet voor contant edelmetaal kopen in Duitsland verlaagd van €10.000 naar €2.000. Door de ontstane stormloop op goud in Duitsland zijn de levertijden van met name goudbaren óók in Nederland langer dan u van ons gewend bent. U kunt goudbaren uiteraard nog gewoon bestellen, maar houdt in dat geval rekening met een levertijd oplopend tot vier weken.

Meer Lezen
13 dec. 2019 12:04:00 door Frank Knopers Comments Beleggen in goud

De krachten die het huidige geldsysteem bij elkaar houden zijn kwetsbaar en zouden het de komende tien jaar wel eens kunnen begeven. Dat schrijft analist Jim Reid van Deutsche Bank in een nieuw rapport genaamd 'Imagine 2030'. Hij verwacht dat mensen in een nieuwe crisis zullen uitwijken naar alternatieven als goud en virtuele munten. Door de enorme schulden wordt het voor overheden en centrale banken moeilijker om het huidige geldsysteem overeind te houden, aldus Reid.

Meer Lezen
6 dec. 2019 18:13:00 door Frank Knopers Comments Economisch Nieuws, Beleggen in goud

Centrale banken hebben de spreekwoordelijke geldkraan weer wagenwijd opengezet. De ECB begon in november weer staatsobligaties op te kopen, terwijl de Federal Reserve in september moest ingrijpen om de liquiditeit in de geldmarkt te garanderen. Ondertussen blijft de Bank of Japan haar balans verder uitbreiden met obligaties en aandelen. Het balanstotaal van deze drie centrale banken zal daarom de komende maanden sterk toenemen. Volgens Bloomberg zelfs in het hoogste tempo sinds eind 2017.

Meer Lezen
6 dec. 2019 14:14:00 door Frank Knopers Comments Economisch Nieuws

Het is niet de taak van de ECB om een actieve rol te vervullen in het klimaatbeleid. Dat zei Jens Weidmann van de Bundesbank deze week in reactie op eerdere uitspraken van Lagarde. Volgens hem is het niet de taak van de centrale bank om klimaatdoelen te formuleren. Het zou namelijk een belemmering kunnen vormen in de uitvoering van het monetaire beleid. Ook vindt hij dat klimaatbeleid meer een taak is voor politici, omdat die democratisch gekozen zijn. Daardoor hebben ze de legitimiteit om te bepalen welke maatregelen ze moeten nemen.

Meer Lezen
29 nov. 2019 15:22:00 door Frank Knopers Comments Economisch Nieuws

De Chinese regering heeft deze week $6 miljard opgehaald met de uitgifte van nieuwe dollarobligaties. Het is voor het derde jaar op rij dat China de kapitaalmarkt op gaat om Amerikaanse dollars te lenen. China leent steeds meer in deze valuta, want het bedrag is twee keer zo hoog als vorig jaar en drie keer zo hoog als in 2017. Deze obligatieveiling creëert een referentiepunt voor Chinese bedrijven die ook in dollars willen lenen.

Meer Lezen
29 nov. 2019 14:09:00 door Frank Knopers Comments Economisch Nieuws

Volgens Robert Fico, voormalig premier en leider van de grootste politieke partij van Slowakije moet zijn land zijn goudvoorraad zo snel mogelijk terughalen uit het Verenigd Koninkrijk. Het parlement moet dit onderwerp op de agenda zetten en de centrale bank aansporen om het goud terug te halen. In het geval van een Brexit of wereldwijde economische crisis kan de veiligheid van het goud volgens de oud-premier niet meer gegarandeerd worden. Daarom moet het land snel stappen zetten om haar goud weg te halen bij de Bank of England.

Meer Lezen
29 nov. 2019 09:26:00 door Frank Knopers Comments Economisch Nieuws, Beleggen in goud

De Amerikaanse kredietbeoordelaar Moody's heeft de Duitse bankensector afgewaardeerd. Het vooruitzicht is veranderd van 'stabiel' naar 'negatief', omdat de winstgevendheid van de bankensector onder druk staat. Volgens de kredietbeoordelaar zijn de banken in Duitsland er onvoldoende in geslaagd hun winstmarges op peil te houden. Ook brengen ze de negatieve rente nog onvoldoende in rekening bij spaarders, waardoor banken weinig verdienen aan spaartegoeden.

Meer Lezen
22 nov. 2019 15:28:00 door Frank Knopers Comments Economisch Nieuws

Overheden moeten meer geld investeren om de economie te ondersteunen. Dat zei Christine Lagarde tijdens haar eerste grote toespraak als nieuwe president van de ECB. Ze pleit voor een nieuwe monetaire strategie, waarin ook een rol voor overheden is weggelegd. Alleen met passende fiscale maatregelen kunnen Europese economieën hun volle potentieel benutten, zo redeneert Lagarde.

Meer Lezen
22 nov. 2019 14:06:00 door Frank Knopers Comments Economisch Nieuws

Producten 1 tot 10 van 548 in totaal

Toon: