0item(s)

U heeft niets in uw winkelwagen.

Product was successfully added to your shopping cart.
Van laag naar hoog sorteren

Artikelen 1 tot 20 van 245 in totaal

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5

Analisten van de Bank of China International verwachten dat de goudprijs dit jaar zal stijgen tot $1.400 per troy ounce, omdat het edelmetaal volgens hen zal profiteren van een zwakke Amerikaanse dollar, een verwachte daling van de obligatiekoersen en de relatief hoge waardering van aandelen. Daardoor zullen beleggers een groter gedeelte van hun portefeuille van obligaties en aandelen omzetten naar de relatief ondergewaardeerde grondstoffen en daar zou ook goud van kunnen profiteren.

Door een waardedaling van de dollar is de goudprijs in deze valuta vorig jaar met meer dan 13% gestegen, de grootste stijging op jaarbasis sinds 2010. Op het moment van schrijven staat de prijs van het edelmetaal op $1.327 per troy ounce, het hoogste niveau sinds september vorig jaar.

Een stijging naar $1.400 per troy ounce lijkt momenteel binnen handbereik, zeker als de dollar verder wegzakt ten opzichte van de euro. Ook technisch analist Jim Wyckoff van Kitco is positief over de prijsontwikkeling van het edelmetaal. Hij merkt op dat de goudprijs in dollars nog steeds weet te stijgen, ondanks het feit dat de aandelenmarkten steeds nieuwe records breken.

Lees meer
12 jan. 2018 16:32:17 door Frank Knopers goud, goudprijs, goudmarkt, Comments Beleggen in goud,

Turkije heeft het afgelopen jaar 127,7 ton goud aan haar reserves toegevoegd, zo blijkt uit de nieuwste cijfers van de Turkse centrale bank. In een jaar tijd groeide de totale goudreserve van 377 naar 504,7 ton, waarmee de voorraad weer terug is op het niveau van eind 2015.

Een gedeelte van die stijging komt voor rekening van goudaankopen door de centrale bank, maar het cijfer wordt opgeblazen door goudvoorraden van particulieren die in bewaring liggen bij commerciële banken. Deze private goudbezittingen worden sinds een paar jaar namelijk meegeteld in de totale publieke goudvoorraad.

Onderstaande grafiek laat zien dat Turkije het afgelopen jaar veel geïnvesteerd heeft in het edelmetaal. Het land probeert net als China en Rusland haar goudreserves verder uit te breiden. Ook kreeg de Turkse centrale bank het afgelopen jaar het exclusieve recht om de binnenlandse goudproductie op te kopen, een maatregel die past binnen de strategie van het uitbreiden van de goudreserve.

Turkije voegde vorig jaar 127 ton goud aan reserves toe

Lees meer
5 jan. 2018 16:50:07 door Frank Knopers turkije, goud, goudreserve, goudvoorraad, Comments Beleggen in goud,

Ondanks het wereldwijde herstel van de economie, de stijgende aandelenkoersen en een aantal renteverhogingen door de Amerikaanse centrale bank was 2017 geen slecht jaar voor goud. De goudprijs steeg in dollars met 13,6% en daarmee was 2017 het beste jaar voor het edelmetaal sinds 2010.

Ook steeg de totale wereldwijde goudvoorraad in zogeheten exchange traded funds (ETF's) vorig jaar voor het tweede jaar op rij, net als de long positie van hedgefondsen en andere grote speculanten in de goudmarkt.

Goud profiteerde van de waardedaling van de Amerikaanse dollar, waardoor beleggers hun toevlucht zochten in alternatieve beleggingen als edelmetalen. Opvallend was ook het effect van de verschillende renteverhogingen door de Amerikaanse centrale banken, want die bleken opnieuw positief uit te pakken voor de edelmetalen.

Afgelopen jaar was beste jaar voor goud sinds 2010

Lees meer
5 jan. 2018 14:55:11 door Frank Knopers goud, goudprijs, 2017, Comments Beleggen in goud,

De centrale bank van Rusland heeft in november opnieuw veel goud aan haar reserves toegevoegd. Volgens de laatste cijfers kocht de centrale bank vorige maand 900.000 troy ounce goud, omgerekend bijna 28 metrische ton. Met deze aankoop stijgt de totale omvang van de Russische goudvoorraad naar bijna 1.829 ton, wat tegen de actuele goudkoers een waarde van ongeveer $76 miljard vertegenwoordigt.

Sinds het begin van dit jaar heeft Rusland ongeveer $40 miljard aan haar reserves toegevoegd, omdat het land door de stijging van de olieprijs en de gasprijs meer inkomsten binnenhaalt. Het grootste gedeelte van die extra opbrengsten gaat naar de valutareserves, maar ook kocht het land dit jaar een substantiële hoeveelheid goud bij. Met de aankoop van november erbij komt het totaal voor dit jaar uit op een recordhoeveelheid van meer dan 214 ton.

Lees meer
22 dec. 2017 12:25:28 door Frank Knopers rusland, goud, goudvoorraad, goudreserve, Comments Beleggen in goud,

De goudprijs zat begin dit jaar in een opwaartse trend, maar de laatste maanden lijkt het edelmetaal vooral zijwaarts te bewegen. Een positief sentiment onder beleggers geeft momenteel vooral een impuls aan aandelen, om nog maar te zwijgen over de vlucht naar Bitcoin en andere virtuele munten.

In al dat geweld blijft goud achter, maar dat wil niet zeggen dat de rol van het edelmetaal is uitgespeeld. Sterker nog, dit zou wel eens een goed moment kunnen zijn om goud te kopen. David Fickling van Bloomberg denkt dat dit een goed moment kan zijn om in goud te stappen en zette de vier belangrijkste factoren op een rij die de komende tijd een positieve impuls kunnen geven aan de goudprijs.

Is dit het moment om goud te kopen?

Lees meer
15 dec. 2017 13:45:47 door Frank Knopers goud kopen, goud, beleggen, edelmetalen, Comments Beleggen in goud,

In verband met de feestdagen is het kantoor van Hollandgold van maandag 25 december 2017 tot en met maandag 1 januari 2018 gesloten. Er zullen in deze periode geen bestellingen geleverd worden. Wel kunt u uw bestelling opgeven via de website zoals u dit gewend bent. Houd er echter rekening mee dat uw bestelling dan pas in de eerste week van januari geleverd kan worden. Wij wensen u fijne feestdagen toe!

Lees meer
15 dec. 2017 10:02:52 door Frank Knopers feestdagen, kerst, december, hollandgold, 2017, openingstijden, Comments Economisch Nieuws,

Stel je voor dat iemand je $10.000 geeft, op voorwaarde dat je er tien jaar lang niets mee mag doen. Zou je dan kiezen voor contant geld, staatsobligaties, goud of bitcoin? Precies die vraag legde het voormalige Amerikaanse congreslid Ron Paul voor aan zijn ruim 650.000 volgers op twitter. En wat blijkt: Van alle 70.513 mensen die deze vraag beantwoordden gaven meer mensen momenteel de voorkeur aan bitcoin (54%) dan aan goud (36%).

Dat slechts twee procent dit bedrag bij voorkeur in contant geld zou bewaren is geen verrassing, want door de inflatie is dit inderdaad geen interessante optie. Maar dat er zoveel mensen liever tien jaar lang Bitcoins dan fysiek goud wegleggen was toch wel een opvallende uitkomst. Daniela Cambone van Kitco nam contact op met Ron Paul voor een verdere toelichting.

Lees meer
8 dec. 2017 17:00:38 door Frank Knopers bitcoin, goud, ron paul, Comments Beleggen in goud,

Bitcoin brak deze week door de $10.000 en dat betekent dat het tijd is voor een infographic. De Visual Capitalist vatte de belangrijkste ontwikkelingen van het afgelopen jaar samen in een spectaculaire grafiek, die laat zien hoe de marktwaarde van de virtuele munt in een jaar tijd van $15,5 miljard naar $160 miljard wist te stijgen.

Bij de grafiek staan ook de belangrijkste gebeurtenissen vermeld, zoals de afsplitsing van Bitcoin in de vorm van Bitcoin Cash en het verbod op de uitgifte van nieuwe virtuele munten in China. Klik op de grafiek voor een grotere versie.

De prijs van Bitcoin is in een jaar tijd bijna met een factor tien gestegen, maar ondertussen werd er ook voor miljoenen opgehaald met de uitgifte van nieuwe virtuele munten. Volgens de website Coinmarketcap zijn er op dit moment meer dan 1.300 verschillende virtuele munten, die op dit moment gezamenlijk een waarde van ruim $130 miljard vertegenwoordigen.

Lees meer
2 dec. 2017 10:58:21 door Frank Knopers bitcoin, Comments Economisch Nieuws,

Rusland heeft in oktober 700.000 troy ounce goud aan haar reserves toegevoegd, zo blijkt uit de laatste cijfers die de centrale bank onlangs naar buiten heeft gebracht. Met deze aankoop groeit de goudvoorraad van het land naar iets meer dan 1.800 ton. De centrale bank waardeerde het edelmetaal in oktober tegen een goudkoers van $1.273 per troy ounce, wat betekent dat de totale goudreserve ongeveer €73,7 miljard waard is.

Sinds 2006 heeft de centrale bank van Rusland bijna onafgebroken goud aan haar reserves toegevoegd. Door de stijging van de grondstofprijzen steeg de opbrengst van de export, waardoor het land meer middelen had om goud te kopen. In iets meer dan tien jaar tijd groeide de goudreserve van minder dan 400 naar 1.800 ton. Momenteel bewaart de centrale bank ruim 17% van haar totale reserves in het edelmetaal, terwijl dat tien jaar geleden nog maar 2,5% was.

Lees meer
30 nov. 2017 13:13:45 door Frank Knopers rusland, goud, goud kopen, goudvoorraad, centrale bank, Comments Beleggen in goud,

Wilt u goud kopen met Bitcoin? Ook dat is nu mogelijk bij Hollandgold. We merken dat de populariteit van de virtuele munt toeneemt en daarom bieden we onze klanten graag de mogelijkheid om met Bitcoin te betalen. Kiest u bij het plaatsen van de bestelling voor de optie 'Bitcoin via BitKassa', dan wordt u doorgestuurd naar een pagina waar u de betaling kunt uitvoeren.

Heeft u een wallet op uw telefoon, dan hoeft u alleen maar de QR code te scannen om de betaling te bevestigen. Heeft u een wallet op uw computer, dan kunt u het Bitcoin adres kopiëren en het aangegeven bedrag overmaken.

Voor deze betaaloptie geldt een limiet van omgerekend €10.000 per transactie. Er wordt 0,6% aan transactiekosten over de totale waarde van de bestelling in rekening gebracht om het koersrisico van de virtuele munt af te dekken. Uw betaling is real-time gekoppeld aan de koers van de virtuele munt.

Nieuw: Goud kopen met Bitcoin via Hollandgold

Lees meer
24 nov. 2017 15:56:07 door Frank Knopers goud, bitcoin, hollandgold, kopen, zilver, betalen, Comments Economisch Nieuws,

Het opkoopprogramma van de ECB heeft niet gezorgd voor hogere economische groei in de Eurozone of voor een hogere inflatie, maar wel voor een stijging van de koersen van obligaties en aandelen. Daarmee heeft het stimuleringsprogramma van de centrale bank per saldo weinig opgeleverd voor de reële economie, maar heeft het wel een groot effect gehad op de financiële economie. Dat zegt Sylvester Eijffinger, hoogleraar financiële economie, in een interview bij de Tilburg University.

Volgens hem hebben vooral de partijen die staatsobligaties kopen hier last van, omdat de prijzen van de obligaties verstoord zijn door een kapitaalmarktrente die kunstmatig verstoord is door de ECB. Nu de centrale bank heeft aangekondigd dat ze haar opkoopprogramma heel geleidelijk zal afbouwen moeten de financiële markten er ook rekening mee houden dat de prijzen van de obligaties weer terug naar de marktprijs zullen bewegen. En dat is een risico, omdat het vooruitzicht van dalende koersen beleggers ervan kan weerhouden om nu obligaties te kopen.

Sylvester Eijffinger: "Opkoopprogramma ECB mislukt"

Lees meer
24 nov. 2017 13:47:14 door Frank Knopers ecb, opkoopprogramma, qe, stimuleringsprogramma, eijffinger, Comments Economisch Nieuws,

De vraag naar fysiek zilver zal dit jaar naar verwachting 5% dalen ten opzichte van vorig jaar, zo schrijft Thomson Reuters GFMS in een voorlopig jaarrapport over de zilvermarkt. De voornaamste reden daarvoor is een terugval in de vraag naar zilveren munten en zilverbaren, want die zal dit jaar naar verwachting 37% lager uitvallen dan een jaar geleden. De daling wordt voor een klein gedeelte opgevangen door een toegenomen vraag naar het edelmetaal voor de productie van zonnepanelen.

Vooral in de Verenigde Staten nam de belangstelling voor het edelmetaal af, ten gunste van traditionele beleggingen als aandelen en obligaties en alternatieve beleggingen als virtuele munten. Dat blijkt ook wel uit de verkoopcijfers van de American Eagle munten, want die zijn in vergelijking met voorgaande jaren zo goed als gehalveerd. Maar ook elders in de wereld nam de belangstelling voor het edelmetaal af, bijvoorbeeld in China. Ook daar gaven beleggers de voorkeur aan andere beleggingen zoals aandelen.

Vraag naar zilveren munten en zilverbaren loopt terug

Lees meer
17 nov. 2017 16:22:42 door Frank Knopers zilver, zilverprijs, zilveren munten, zilvermarkt, Comments Beleggen in zilver,

De vraag naar fysiek goud was in het derde kwartaal van dit jaar relatief zwak door tegenvallende verkopen van sieraden en beleggingsgoud, zo schrijft Thomson Reuters GFMS in haar nieuwste kwartaalrapport over de goudmarkt. Door oplopende spanningen omtrent Noord-Korea bereikte de goudprijs in het derde kwartaal een niveau van $1.350 per troy ounce, wat volgens het onderzoeksbureau zorgde voor een stagnering van de goudverkopen in Azië.

De relatief zwakke verkoopcijfers beperken zich niet tot Azië, want ook in de Westerse wereld is de belangstelling voor het edelmetaal aan het afnemen. Vooral in de Verenigde Staten zijn de verkopen van gouden munten en baren dit jaar behoorlijk hard gedaald, omdat beleggers momenteel meer belangstelling hebben voor aandelen en voor alternatieve beleggingen als virtuele munten. Dat blijkt ook wel uit de voorraadontwikkeling van goud-ETF's, want die stagneerden dit jaar. Dat terwijl de belangstelling voor de ETF's vorig jaar nog overweldigend was.

Beleggers kopen minder goud, centrale banken juist meer (Bron: Thomson Reuters GFMS)

Lees meer
17 nov. 2017 13:52:47 door Frank Knopers goud, goudprijs, goudmarkt, 2017, thomson reuters, gfms, Comments Beleggen in goud,

Het Russische Far East Development Fund voert gesprekken met de China National Gold Group voor de oprichting van een gezamenlijk mijnbouwfonds. Deze nieuwe joint venture wil een kapitaal van $1 miljard verzamelen om te investeren in de Russische mijnbouwsector. De focus ligt daarbij op de ontwikkeling van nieuwe goudmijnen, maar er zal ook geïnvesteerd worden in de winning van andere edelmetalen.

Deze nieuwe joint venture begint met een kapitaal van $500 miljoen, waarvan $100 miljoen wordt ingelegd door zowel het Russische als het Chinese staatsfonds. De resterende $300 miljoen zal bij private investeerders wordt opgehaald. Alexey Chekunkov van het Russische investeringsfonds gaf tijdens het Asia Pacific Economic Cooperation Forum in Vietnam een korte verklaring tegenover Bloomberg.

China en Rusland willen $1 miljard investeren in mijnbouwsector

Lees meer
10 nov. 2017 18:46:53 door Frank Knopers china, rusland, goud, goudmijnen, goudmijnsector, Comments Beleggen in goud,

De US Mint heeft dit jaar veel minder zilveren munten verkocht dan in voorgaande jaren, zo blijkt uit cijfers van het munthuis. In de eerste tien maanden van dit jaar rolden er slechts 17 miljoen zilveren Eagle munten van de band, de helft minder dan het gemiddelde van de afgelopen drie jaar.

De slechte verkoopcijfers van zilveren beleggingsmunten in de Verenigde Staten zijn het gevolg van een samenloop van omstandigheden, zoals de kwakkelende zilverprijs, de aanhoudende rally op de Amerikaanse aandelenmarkt en de toenemende populariteit van beleggen in virtuele munten als Bitcoin.

Volgens onderzoeksbureau Metals Focus lijkt de zilvermarkt in de Verenigde Staten momenteel verzadigd te zijn, omdat beleggers die zilver kopen inmiddels al een positie hebben ingenomen en bij de huidige prijs geen noodzaak zien om veel edelmetaal bij te kopen of juist te verkopen. Dat blijkt ook wel uit het feit dat de zilvervoorraden van ETF's op het recordniveau van afgelopen zomer lijken te stabiliseren.

Zilveren Eagle munten waren dit jaar minder populair

Lees meer

Venezuela heeft een nieuwe stap gezet in de richting van hyperinflatie, want deze week onthulde president Maduro een gloednieuw bankbiljet met een nog hogere waarde van 100.000 bolivar. Het nieuw biljet, dat omgerekend slechts twee euro waard is, moet het voor de lokale bevolking makkelijker maken om betalingen te doen.

Vorig jaar werd er al een compleet nieuwe reeks met bankbiljetten uitgebracht, maar die zijn inmiddels ook al zo goed als waardeloos geworden. Het kleinste biljet van 500 bolivar is ongeveer een eurocent waard, terwijl je met het tot voor kort grootste biljet van 20.000 bolivar amper veertig eurocent aan koopkracht in handen hebt.

Dat betekent dat mensen in Venezuela met stapels bankbiljetten de straat op moeten om boodschappen te doen. Alle spaartegoeden die nog niet waren omgezet in buitenlandse valuta of in tastbare zaken als goud en zilver zijn in een paar jaar tijd waardeloos geworden als gevolg van deze hyperinflatie.

Venezuela lanceert bankbiljet van 100.000 bolivar (Bron: Wikipedia)

Lees meer
3 nov. 2017 19:58:30 door Frank Knopers venezuela, hyperinflatie, bolivar, valuta, Comments Economisch Nieuws,

Als we de centrale banken en overheden mogen geloven is er nauwelijks inflatie, maar wie regelmatig boodschappen doet zal waarschijnlijk tot een andere conclusie komen. Maar ook als de prijzen in de supermarkt gelijk blijven moet je als consument opletten, want het komt regelmatig voor dat fabrikanten de inhoud van de verpakking verminderen om de kosten te drukken. Ook in Japan, waar de spreekwoordelijke geldpers van de centrale bank nog steeds op volle toeren draait, ervaren consumenten deze verkapte vorm van inflatie.

In Japan was het onderwerp onlangs een 'trending topic' op twitter, nadat twee grote Japanse bedrijven voor het eerst in meer dan twintig jaar tijd hun prijzen moesten verhogen. Omdat het verhogen van prijzen is geen populaire maatregel is kozen veel andere bedrijven ervoor de inhoud van de verpakkingen te verminderen, een strategie die ook wel 'shrinkflation' wordt genoemd. Zo verlagen bedrijven de kostprijs van hun product, zonder dat de consument dat meteen merkt.

Inflatie in Japan: Producten worden steeds kleiner

Lees meer
3 nov. 2017 19:14:36 door Frank Knopers japan, inflatie, krimpflatie, Comments Economisch Nieuws,

De euro liet donderdag de grootste koersdaling in zestien maanden zien, nadat de Europese Centrale Bank haar plannen bekendmaakte om tot en met september volgend jaar door te gaan met het opkopen van staatsobligaties. De ECB voldeed aan de verwachting van de financiële markten door het opkoopprogramma te halveren van €60 naar €30 miljard, maar beleggers hadden er niet op gerekend dat de centrale bank nog zeker tot september 2018 doorgaat met het opkopen van staatsobligaties.

De wisselkoers tussen de euro en de dollar staat al sinds augustus op een relatief hoog niveau van $1,18 tot $1,20 tegenover de Amerikaanse dollar, omdat valutahandelaren ervan overtuigd waren dat de ECB op korte termijn het stimuleringsprogramma zou afbouwen. Maar nu blijkt dat de centrale bank haar monetaire stimulering nog een jaar verlengt en de rente nog veel langer laag zal houden overheerst een gevoel van teleurstelling. De euro ging met 1,4% onderuit en zakte naar een niveau van $1,16 tegenover de dollar.

Euro hard onderuit na teleurstellend optreden ECB

Lees meer
27 okt. 2017 14:19:03 door Frank Knopers euro, ecb, Comments Economisch Nieuws,

De centrale bank van Rusland heeft in september 1,1 miljoen troy ounce goud aan haar reserves toegevoegd, de grootste maandelijkse aankoop sinds oktober vorig jaar. De totale omvang van de goudvoorraad komt met deze aankoop van omgerekend 34 ton uit op 1.779 ton. Dat is goed voor een zesde plaats op de ranglijst van landen met de grootste publieke goudvoorraden.

In de eerste negen maanden van dit jaar heeft de centrale bank van Rusland al ruim 164 ton van het edelmetaal aan haar reserves toegevoegd, dat is bijna 30% meer dan in dezelfde periode van vorig jaar. Het is geen nieuws dat Rusland edelmetaal aan haar reserves toevoegt, maar het is wel opvallend om te zien dat het land sinds 2014 veel actiever is geworden met goud kopen.

Rusland voegt 34 ton goud aan reserves toe

Lees meer
26 okt. 2017 20:13:25 door Frank Knopers rusland, goud, goudvoorraad, centrale bank, Comments Beleggen in goud,

Een pro-separatistische beweging in Catalonië heeft donderdagavond opgeroepen tot een bankrun, zo meldt Bloomberg. In een video die op twitter bijna vijfduizend keer gedeeld werd riepen de makers iedereen op om vrijdagochtend tussen 8:00 en 9:00 hun geld van de bank te halen. Daarmee wilde men een signaal afgeven aan Catalaanse banken die vanwege de onzekerheid over een mogelijke afscheiding hun hoofdkantoor naar een stad buiten Catalonië willen verplaatsen.

Banco Sabadell en La Caixa, twee banken waar deze actie tegen gericht was, lieten in een verklaring weten dat er vrijdag op het aangegeven tijdstip geen onregelmatigheden zijn geweest bij hun bankkantoren. Sinds deze Catalaanse banken eerder deze maand hun plannen bekendmaakten om hun hoofdkantoor te verplaatsen namen hun spaartegoeden juist toe, omdat veel spaarders uit veiligheidsoverweging hun geld liever bij een bank buiten Catalonië bewaren.

Separatisten in Catalonië roepen op tot bankrun

Lees meer
20 okt. 2017 15:12:14 door Frank Knopers bankrun, catalonie, spanje, banken, Comments Economisch Nieuws,
Van laag naar hoog sorteren

Artikelen 1 tot 20 van 245 in totaal

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
bankrun, catalonie, spanje, banken,