0item(s)

U heeft niets in uw winkelwagen.

Product was successfully added to your shopping cart.
Van laag naar hoog sorteren

Artikelen 1 tot 20 van 220 in totaal

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5

De goudprijs in dollars zakte deze week naar het laagste niveau in vier weken, nadat de Federal Reserve haar plannen bekendmaakte om haar balans te verkleinen. Het terugdraaien van het stimuleringsprogramma gaf een opleving aan de Amerikaanse dollar, de valuta die sinds het begin van dit jaar vrij slecht gepresteerd heeft ten opzichte van andere valuta.

Een andere verklaring voor de dalende goudprijs is dat de dreiging uit Noord-Korea voorlopig naar de achtergrond verdwenen is. De Amerikaanse president Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un sloegen de afgelopen dagen harde taal naar elkaar uit, maar tot op het moment van schrijven is het bij woorden gebleven. Daardoor is er nog steeds hoop op een vreedzame oplossing, die via een diplomatieke route bereikt zal moeten worden.

Goudprijs in dollars naar laagste niveau in vier weken

Lees meer
22 sep. 2017 16:51:06 door Frank Knopers goud, goudprijs, Comments Beleggen in goud,

De centrale bank van Rusland heeft in augustus opnieuw goud aan haar reserves toegevoegd, zo blijkt uit nieuwe cijfers van de centrale bank. In een maand tijd werd een half miljoen troy ounce bijgekocht, dat is omgerekend 15,55 metrische ton.

Met deze laatste toevoeging komt de totale goudvoorraad van Rusland uit op 1.745 ton, wat omgerekend naar de actuele goudprijs een waarde van $73,5 miljard vertegenwoordigt. Dat is omgerekend bijna 17% van de totale reserves van de centrale bank.

De volgende grafiek laat zien hoe Rusland sinds het begin van deze eeuw haar reserves heeft opgebouwd, onderverdeeld naar valutareserves en goud. De tweede grafiek laat zien hoe de omvang en de waarde van de goudvoorraad door de jaren heen is toegenomen.

Rusland blijft goud kopen

Lees meer
22 sep. 2017 14:12:45 door Frank Knopers rusland, goud, goudvoorraad, centrale bank, Comments Beleggen in goud,

De markt van virtuele munten en zogeheten initial coin offerings (ICO's) is als een financieel piramidespel dat op ieder moment in elkaar kan storten. Dat zei plaatsvervangend gouverneur van de Russische centrale bank Dmitry Skobelkin tijdens een bijeenkomst voor bankiers in Sochi.

"China erkent virtuele munten niet als betaalmiddel en verbiedt de uitgifte van nieuwe virtuele munten. Onze visie daarop is absoluut vergelijkbaar, omdat het naar onze mening een soort financieel piramidespel is dat op ieder moment in elkaar kan storten."

Reguleren of verbieden?

Verschillende overheden en centrale banken worstelen met de populariteit van virtuele munten. In sommige landen stuurt men aan op strenge regulering, terwijl de autoriteiten in andere landen het gebruik van deze technologie willen verbieden. In China is het sinds kort verboden om geld op te halen met de uitgifte van nieuwe virtuele munten (ICO's), maar in Rusland lijkt men de weg van legalisering en regulering te kiezen. De Russische minister van Financiën, Anton Siluanov, heeft onlangs namelijk toegezegd dat er later dit jaar een wetsvoorstel zal komen over de regulering van virtuele munten. De interesse voor virtuele munten is ook in Rusland sterk toegenomen na de ontmoeting tussen president Poetin en de oprichter van Ethereum, de tweede populairste virtuele munt na Bitcoin.

Lees meer
15 sep. 2017 11:27:51 door Frank Knopers rusland, virtuele munten, cryptocurrency, ico, piramidespel, Comments Economisch Nieuws,

De Bank of Japan heeft inmiddels driekwart van de Japanse markt voor exchange traded funds (ETF's) in handen. Dat is opvallend, want tot eind 2010 had de centrale bank nog helemaal geen ETF's op haar balans staan.

Om voor eens en voor altijd af te rekenen met de kwakkelende economie en de dreiging van deflatie besloot de centrale bank op dat moment structureel aandelen en ander schuldpapier uit de markt te halen, met als resultaat dat de centrale bank nu de grootste speler is in de markt voor ETF's.

Lees meer
12 sep. 2017 15:41:24 door Frank Knopers bank of japan, boj, Comments Economisch Nieuws,

Zes banken hebben zich aangesloten bij een nieuw project van de Zwitserse bank UBS om een digitale munt op basis van blockchain in omloop te brengen. Barclays, Credit Suisse, HSBC, maar ook kleinere banken als de Canadian Imperial Bank of Commerce, MUFG en State Street doen mee aan de ontwikkeling van de zogeheten 'utility settlement coin' (USC).

De USC zal bij alle aangesloten banken rechtstreeks inwisselbaar zijn voor tegoeden in de officiële valuta. Deze nieuwe virtuele munt moet eind 2018 gelanceerd worden, zo verklaarde het hoofd van de fin-tech afdeling van UBS tegenover de Financial Times.

Banken gaan blockchain technologie gebruiken

Lees meer
31 aug. 2017 19:34:27 door Frank Knopers banken, blockchain, utility settlement coin, ubs, Comments Economisch Nieuws,

De goudprijs zal begin volgend jaar een niveau van $1.400 per troy ounce bereiken, gesteund door een lagere rente in de Verenigde Staten en het gebrek aan vooruitgang ten aanzien van de geplande economische hervormingen van president Trump.

Dat zegt Francisco Blanch, hoofd van de onderzoeksafdeling voor grondstoffen bij Bank of America Merrill Lynch, in een gesprek met Bloomberg.

"De Federal Reserve verkrapt haar monetaire beleid niet zo snel als men had verwacht, terwijl de Europese Centrale Bank op het punt staat met tapering te beginnen. Dat zal uiteindelijk leiden tot een stijging van de euro, wat gecombineerd met een stagnerende lange termijn rente in de Verenigde Staten gunstig is voor goud.

De ECB wil nu beginnen met het afbouwen van de stimulering, zonder dat de structurele problemen in de Eurozone zijn verholpen. Dus vanuit het perspectief van goud gezien zitten we in een cyclus waarvan we een paar maand geleden waarschijnlijk al het dieptepunt gezien hebben."

Lees meer

Rusland heeft in juli 400.000 troy ounce goud aan haar reserves toegevoegd, zo blijkt uit nieuwe cijfers die de Russische centrale bank deze week naar buiten bracht. Met de toevoeging van omgerekend bijna 12,5 metrische ton groeit de totale goudvoorraad van het land naar meer dan 1.729 ton, goed voor een zesde plaats op de ranglijst van landen met de grootste reserves van het edelmetaal. Alleen de Verenigde Staten, Duitsland, Italië, Frankrijk en China hebben meer edelmetaal in de kluis liggen.

In de eerste zeven maanden van dit jaar heeft Rusland al 115 ton van het gele metaal aan haar reserves toegevoegd. Extrapoleren we dat volume naar de rest van het jaar, dan komen de goudaankopen dit jaar op ongeveer 200 ton uit, een volume dat vergelijkbaar is met de afgelopen twee jaar. Kijken we verder terug, dan zien we dat Rusland al tien jaar bezig is haar goudvoorraad uit te breiden en dat die ontwikkeling sinds 2014 in een hogere versnelling is gezet. In dat jaar daalde niet alleen de goudprijs, ook namen toen de spanningen tussen Rusland en het 'Westen' verder toe.

Rusland voegde in juli opnieuw goud aan reserves toe

Lees meer
25 aug. 2017 14:21:54 door Frank Knopers rusland, goud, goudvoorraad, Comments Beleggen in goud,

De Duitse Bundesbank heeft eerder dan gepland de gewenste hoeveelheid goud teruggehaald uit New York en Parijs. Nadat vorig jaar de repatriëring van 300 ton goud uit de Verenigde Staten werd afgerond is nu ook de laatste stapel van 91 ton goud uit Frankrijk weer terug in Frankfurt. Daarmee is het plan om de helft van haar goudvoorraad in eigen land te houden drie jaar eerder dan gepland afgerond.

De Bundesbank maakte in 2013 haar plannen bekend om een groter deel van de goudvoorraad terug te halen naar eigen land. De doelstelling was om in 2020 weer de helft van het edelmetaal in Frankfurt te bewaren, waarvoor 300 ton uit de VS en 374 ton uit Frankrijk teruggehaald moest worden.

Ontwikkeling goudvoorraad Duitsland sinds 1951

Lees meer
24 aug. 2017 11:55:47 door Frank Knopers duitsland, bundesbank, goud, goudvoorraad, repariering, Comments Beleggen in goud,

De vier meest prominente centrale banken in de wereld hebben op dit moment al een vijfde deel van de totale staatsschuld van hun eigen overheid in handen, zo meldt de Financial Times. De Federal Reserve, ECB, Bank of Japan en Bank of England hebben sinds het uitbreken van de financiële crisis op grote schaal staatsobligaties opgekocht, met als doel de financiële markten te kalmeren en de rente verder omlaag te brengen.

Deze vier centrale banken - plus de centrale banken van Zweden en Zwitserland - hebben gezamenlijk ongeveer $15 biljoen aan bezittingen op hun balans staan, waarvan $9 biljoen in de vorm van staatsobligaties van hun eigen land. Dat is omgerekend bijna 20% van de totale staatsschuld van $46 biljoen die deze landen hebben.

Lees meer

De totale schulden van Amerikaanse huishoudens stegen in het tweede kwartaal naar een nieuw record van $12,8 biljoen, zo blijkt uit nieuwe cijfers van de Federal Reserve Bank van New York. De toename werd mede veroorzaakt door een stijging van het aantal autoleningen en creditcardschulden. De private schulden in de Verenigde Staten stijgen daarmee voor het twaalfde kwartaal op rij, wat doet vermoeden dat Amerikanen de toekomst weer met vertrouwen tegemoet zien. 

In het tweede kwartaal van dit jaar steeg het totaalbedrag aan autoleningen naar $1,19 biljoen, de helft meer dan tijdens het uitbreken van de kredietcrisis in 2008. Ook nemen de creditcardschulden langzaam weer toe, terwijl dit een van de duurste vormen van krediet is. Huishoudens in de Verenigde Staten staan bij elkaar voor $0,78 biljoen rood bij creditcardmaatschappijen, het hoogste niveau sinds 2009. De studieschulden bleven in het tweede kwartaal weliswaar gelijk, maar zijn in de afgelopen tien jaar meer dan verdubbeld tot $1,34 biljoen.

Lees meer

De Federal Reserve in New York bewaart naar eigen zeggen ongeveer 6.200 ton goud in haar kluis onder Manhattan, maar ligt dat goud er nog wel? En hoe weten we zeker dat er niet meerdere claims op het goud rusten? De Wall Street Journal deed een rondvraag onder verschillende goudkenners en constateerde dat er nog steeds veel vragen zijn over de tweede grootste goudkluis in de Verenigde Staten.

In 2011 probeerde Ron Paul via de Gold Reserve Transparency Act (HR 1495) een volledige controle van de goudvoorraad van de New York Fed af te dwingen, maar dat voorstel haalde in het Congres geen meerderheid. Later publiceerde de centrale bank wel een lijst van goudbaren, maar die is voor een buitenstaander niet te controleren. "Alleen de medewerkers van de Federal Reserve kunnen bij het goud en de centrale bank heeft nooit aangetoond dat het er ook allemaal ligt", zo verklaarde analist Ronan Manly van Bullionstar tegenover de Wall Street Journal.

Lees meer
11 aug. 2017 16:45:08 door Frank Knopers Comments Beleggen in goud,

De Zwitserse centrale bank heeft inmiddels een aandelenportefeuille van $84,3 miljard bij elkaar gekocht, zo blijkt uit cijfers van de Amerikaanse toezichthouder en berekeningen van Bloomberg. Dat is een waardestijging van 5% ten opzichte van het eerste kwartaal, toen de aandelenportefeuille van de centrale bank nog $80,3 miljard waard was.

De centrale bank van Zwitserland heeft de afgelopen jaren voor miljarden aan vreemde valuta en andere financiële activa opgekocht om de waarde van de Zwitserse frank omlaag te drukken. Het resultaat van jarenlange monetaire stimulering is dat ze inmiddels $740 miljard aan bezittingen op haar bankbalans heeft staan, waarvan 20% in de vorm van buitenlandse aandelen. Dat zijn dus overwegend Amerikaanse aandelen.

Aandelenportefeuille Zwitserse centrale bank zwelt aan tot $84 miljard (Bron: Bloomberg)

Lees meer
11 aug. 2017 13:27:50 door Frank Knopers zwitserland, zwitserse centrale bank, aandelen, snb, Comments Economisch Nieuws,

Beleggers hebben in de eerste helft van dit jaar 11% meer beleggingsgoud gekocht dan in dezelfde periode van vorig jaar. Dat schrijft de World Gold Council in haar nieuwste kwartaalrapport dat deze week naar buiten werd gebracht. Vooral in China en India werden aanzienlijk meer gouden munten en goudbaren verkocht dan een jaar geleden, maar ook in Turkije kende de goudmarkt dit jaar een sterke opleving.

De goudmarkt in China profiteert van de strenge kapitaalcontroles, waardoor beleggers beperkt zijn in hun mogelijkheden om in het buitenland te beleggen. Ook zijn sommige Chinese beleggers bezorgd over een mogelijke bubbel in vastgoed, waardoor ze hun geld momenteel liever in goud dan in stenen beleggen.

In India steeg de vraag naar goud doordat bepaalde festivals op een gunstig moment vielen, waardoor er meer verkocht werd dan op andere jaren. Ook slaagde de centrale bank erin het tekort aan contant geld aan te vullen, een tekort dat ontstond toen eind vorig jaar opeens de twee grootste bankbiljetten in India ingeleverd moesten worden. Doordat er weer meer geld in de handen van de bevolking is komt de economie weer op gang en hebben Indiërs weer geld om goud te kopen.

Minder goud naar ETF's, maar meer vraag naar beleggingsgoud (Bron: World Gold Council)

Lees meer
4 aug. 2017 16:50:58 door Frank Knopers goud, world gold council, munten, baren, etf, Comments Beleggen in goud,

De invoering van negatieve rente door centrale banken heeft in het algemeen een positief effect gehad op het aanjagen van de inflatie, het verder omlaag drukken van de rente en het verzwakken van valuta. Dat is de conclusie van een nieuw onderzoek naar de effecten van negatieve rente, dat in opdracht van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) werd uitgevoerd.

Het IMF bestudeerde de effecten van negatieve rente in de Eurozone, Denemarken, Japan, Zweden en Zwitserland en kwam tot de conclusie dat deze maatregel over het algemeen goed leek te werken. In de betreffende landen werd het inderdaad goedkoper om geld te lenen, al daalde de marktrente minder sterk dan de beleidsrente van centrale banken. Ook wisten de banken hun winstgevendheid op peil te houden, omdat ze er over het algemeen goed in slaagden de lagere rente door te berekenen aan spaarders.

De centrale banken van Zwitserland en Denemarken introduceerden een negatieve rente om een kapitaalvlucht richting hun valuta af te remmen. Ook daarvoor bleek de negatieve rente een goed instrument, al zorgde de 'boeterente' van centrale banken niet voor een blijvend effect op de wisselkoers van de betreffende valuta.

Negatieve rente kan ook vlucht naar contant geld veroorzaken, zo waarschuwt IMF

Lees meer
4 aug. 2017 14:45:05 door Frank Knopers imf, rente, negatieve rente, centrale banken, Comments Economisch Nieuws,

De vraag naar goudbaren in China is in de eerste helft van dit jaar met meer dan de helft toegenomen, zo blijkt uit de nieuwste cijfers die de China Gold Association vandaag naar buiten bracht. In de eerste zes maanden van dit jaar werd er op de Chinese goudmarkt in totaal 158,4 metrische ton aan goudbaren verkocht, een stijging van 51% ten opzichte van dezelfde periode van vorig jaar.

De totale vraag naar fysiek goud kwam in de eerste zes maanden van dit jaar uit op 545,2 ton, een stijging van tien procent ten opzichte van een jaar geleden. Ook blijft de vraag naar goud voor de productie van sieraden aanzienlijk, want met een volume van 330,8 ton in de eerste helft van dit jaar is de juweliersbranche nog steeds de grootste afnemer van het edelmetaal binnen China.

"Fysiek goud speelt een steeds grotere rol in de beleggingsportefeuille van Chinezen. Het edelmetaal wordt door een grote groep beleggers gezien als een veilige haven, nu de kwetsbaarheid van de financiële markten als gevolg van geopolitiek spanningen en renteverhogingen van de Federal Reserve is toegenomen." - China Gold Association

Chinezen kopen weer meer goud

Lees meer
28 jul. 2017 16:50:18 door Frank Knopers china, goud, goudbaren, beleggen, goudmarkt, china gold association, Comments Beleggen in goud,

De waarde van het aandeel Acacia Mining is in drie dagen tijd met 42% gedaald, nadat de regering van Tanzania een belastingclaim van $190 miljard bij de goudmijn neerlegde. De regering eist $40 miljard aan misgelopen belastingen en $150 miljard aan boetes en misgelopen rente van Acacia Mining, het bedrijf dat eigenaar is van alle grote goudmijnen in Tanzania.

Volgens de regering van het Afrikaanse land heeft Acacia Mining tussen 2000 en 2017 onvolledige informatie verstrekt over de totale productie en export van twee van haar goudmijnen, maar die bewering wordt door het mijnbouwbedrijf tegengesproken. Acacia Mining heeft naar eigen zeggen alle productiecijfers en exportgegevens volledig verklaard aan de regering van Tanzania, maar daar hebben beleggers voorlopig geen boodschap aan. Het aandeel verloor in drie dagen tijd maar liefst 42% van haar waarde.

Lees meer
25 jul. 2017 15:22:27 door Frank Knopers goudmijn, acacia mining, acacia, tanzania, Comments Beleggen in goud,

Uit een nieuw onderzoek van de Federal Reserve blijkt steeds meer jonge Amerikanen geen huis kunnen kopen vanwege een te hoge studieschuld. Sinds 2009 zijn de totale studieschulden in de Verenigde Staten verdubbeld tot meer dan $1,4 biljoen, wat betekent dat steeds meer jonge Amerikanen al diep in de schulden zitten voordat ze in de fase van hun leven komen waarin ze een huis willen kopen.

De daling van het eigen woningbezit in de leeftijdscategorie van 28 t/m 30 jaar in de periode van 2007 en 2015 is volgens de Federal Reserve voor 35% toe te schrijven aan hogere studieschulden. De impact van studieschulden is volgens de onderzoekers waarschijnlijk nog groter onder studenten, aangezien bijna de helft van de jonge Amerikanen helemaal geen hoger onderwijs volgt en dus geen studieschuld kan opbouwen.

Studieschulden in de Verenigde Staten bedragen $1,4 biljoen

Lees meer
21 jul. 2017 14:55:57 door Frank Knopers studieschuld, schulden, huis, huizenmarkt, Comments Economisch Nieuws,

De centrale bank van Rusland heeft in juni opnieuw goud aan haar reserves toegevoegd. Met de aankoop van 300.000 troy ounce (9,33 ton) breidt het land haar totale goudvoorraad uit tot bijna 1.717 ton, goed voor een zesde plaats op de ranglijst van landen met de grootste goudvoorraden. Sinds het begin van dit jaar heeft Rusland al meer dan honderd ton van het edelmetaal aan haar reserves toegevoegd.

Rusland blijft goud kopen als vorm van diversificatie en als hedge tegen politiek risico. Het edelmetaal kent geen tegenpartij risico en kan buiten het financiële systeem om verhandeld worden. Daarmee onderscheid het zich van valutareserves als aandelen en obligaties, die via banken en brokers verhandeld worden. De toegang tot valutareserves kan door sancties worden belemmerd, terwijl een goudvoorraad in eigen land onder alle omstandigheden gebruikt kan worden.

Goudvoorraad Rusland stijgt naar 1.717 ton

Lees meer
21 jul. 2017 14:14:11 door Frank Knopers rusland, goud, centrale bank, goudvoorraad, goudreserve, Comments Beleggen in goud,

Ondanks het extreem soepele monetaire beleid van centrale banken stijgt het aantal ‘zombiebedrijven’ in de ontwikkelde economieën. Dat schrijft de Bank for International Settlements (BIS) in haar nieuwste jaarverslag.

De belangrijkste oorzaak daarvoor lijkt een gebrek aan productiviteitsgroei in zowel de ontwikkelde economieën als in de opkomende markten.

De BIS spreekt van een zombiebedrijf als het bedrijf meer dan tien jaar bestaat en de rentelasten hoger zijn dan de inkomsten. Dat was in 2007 nog het geval bij 5% van alle bedrijven in de ontwikkelde economieën, maar door de crisis is dat percentage in minder dan tien jaar tijd verdubbeld tot ongeveer 10%.

BIS ziet zorgelijke toename van ‘zombiebedrijven’’ (Bron: BIS)

Lees meer
14 jul. 2017 16:05:20 door Frank Knopers bis, economie, crisis, bedrijven, Comments Economisch Nieuws,

De Zwitserse afdeling van het Russische Sberbank is deze week begonnen met de verkoop van goud via de Shanghai Gold Exchange (SGE). Vorig jaar september kreeg deze bank een vergunning om het edelmetaal via dit platform aan te bieden en deze maand vond de eerste uitlevering plaats. Dit jaar wil de bank in totaal 5 tot 6 ton goud verkopen via de SGE.

De eerste levering bestond uit 200 goudbaren van een kilo, maar de bedoeling is dat Sberbank op jaarbasis enkele tonnen van het edelmetaal aan de Chinese markt gaat leveren. Sberbank wil dit jaar in totaal 5 tot 6 ton goud verkopen in buurland China, waarvan een groot deel via de Shanghai Gold Exchange. Deze goudbeurs is het belangrijkste handelsplatform voor Chinese banken, handelaren en juweliers die fysiek edelmetaal inkopen om de binnenlandse markt te kunnen bedienen.

Russische bank gaat goud leveren aan China

Lees meer
14 jul. 2017 09:47:38 door Frank Knopers sberbank, goud, rusland, china, shanghai gold exchange, sge, Comments Beleggen in goud,
Van laag naar hoog sorteren

Artikelen 1 tot 20 van 220 in totaal

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
sberbank, goud, rusland, china, shanghai gold exchange, sge,