• Meer dan 50.000 tevreden klanten
  • AFM vergunning
  • Verzekerde en discrete levering

Actuele koersen (kg): Goud: €54,892 | Zilver: €693

1:00

Nieuws

Ghana, de tweede grootste goudproducent van Afrika, onderhandelt met de Verenigde Arabische Emiraten om olie voortaan in goud af te rekenen. Een opmerkelijk besluit, omdat landen normaal gesproken dollars, euro's of andere internationale valuta gebruiken om olie te kopen. Is dit een poging om de dominante positie van de petrodollar te ondermijnen? Of zegt dit meer over de slechte economische situatie van Ghana? Een analyse.
Meer Lezen
Datum 1 dec. 2022   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

In het vorige deel van de reeks over monetaire geschiedenis werd beschreven hoe geld eigenlijk ontstaan is. Zo kwamen kaurischelpen aan bod, maar ook het ontstaan van muntgeld in China en Lydië. De Grieken namen de techniek om munten te slaan over van de Lydiërs, maar hoe ging dat verder? Hoe zag het geldstelsel van de Grieken eruit?
Meer Lezen
Datum 26 nov. 2022   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

De wereldwijde vraag naar zilver zal dit jaar 16% hoger uitvallen en uitkomen op 1,21 miljard troy ounce. Daardoor zal de zilvermarkt dit jaar het grootste tekort in decennia hebben, zo concludeert het Silver Institute in een nieuw rapport over de zilvermarkt. De vraag naar zilver zal dit jaar op alle segmenten tot recordhoogte stijgen, zowel de industriële vraag als de vraag naar sieraden en beleggingszilver.
Meer Lezen
Datum 25 nov. 2022   Categorieën Categorieën: Beleggen in zilver

In deze aflevering gaan Paul Buitink en Joris Beemsterboer in gesprek met Harry Geels, vermogensbeheerder bij Auréus en hoofdredacteur van de Financial Investigator. Geels constateert dat de samenleving de laatste twintig jaar is veranderd naar een soort corporate socialisme, waarin grote bedrijven steeds meer macht en zeggenschap hebben gekregen. Een zorgwekkende ontwikkeling, omdat er geen gelijk speelveld meer bestaat. De grote bedrijven verstoren de concurrentie in de markt dat remt volgens hem ook de innovatiekracht van de economie af.
Meer Lezen
Datum 24 nov. 2022   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

Verschillende autoriteiten in Duitsland houden rekening met een vlucht naar contant geld in een scenario waarin de stroom uitvalt, een zogeheten 'black-out'. De Bundesbank, de centrale bank van Duitsland, heeft al extra miljarden euro's aan bankbiljetten ingeslagen om banken te kunnen blijven bevoorraden. Om er zeker van te zijn dat geldtransportwagens kunnen blijven rijden zouden ze ook voorrang moeten krijgen bij eventuele rantsoenering van diesel. Wat is er allemaal aan de hand?
Meer Lezen
Datum 19 nov. 2022   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

Nederland zou de mogelijkheid moeten hebben om uit de euro te stappen, maar wel in de Europese Unie te blijven. Daarvoor pleiten voormalig centraal bankier en hoogleraar Lex Hoogduin en universitair docent Internationale en Monetaire Economie Christiaan van der Kwaak. Ze becijferden dat Nederland in een Europese transferunie en begrotingsunie jaarlijks €21 miljard zal moeten overdragen aan andere, overwegend zuidelijke, eurolanden. Door het loslaten van begrotingsdiscipline wordt de euro bovendien een zwakkere munt met hoge inflatie, waardoor Nederland pensioenen zullen verdampen. Wat kunnen we hieraan doen?
Meer Lezen
Datum 17 nov. 2022   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

De afgelopen maanden hebben we al verschillende artikelen geschreven over de aanstaande economische recessie. In onze vorige update van september maakten we de balans op naar aanleiding van vijf belangrijke macro-economische indicatoren. We concludeerden dat we zo goed als zeker een recessie krijgen, maar dat het even duurt voordat het in alle sectoren zichtbaar is. In dit artikel bespreken we de belangrijkste trends en vooruitlopende indicatoren. Wat kunnen we verwachten?
Meer Lezen
Datum 16 nov. 2022   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

De prijs van zilver wordt bepaald door het samenspel tussen de fundamentals van zilver en de investeringsvraag. Dat zegt marktanalist Jeffrey Christian van CPM Group in een nieuwe update over de zilvermarkt. In deze video analyseert hij de belangrijkste ontwikkelingen en grootste misverstanden in de zilvermarkt. Waarom zijn de premies op zilveren munten zo hoog? En wat betekent de daling van de zilvervoorraden in Londen en New York voor de zilverprijs?
Meer Lezen
Datum 11 nov. 2022   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

De goudmarkt is continu in beweging en daar kunnen goudmijnen op anticiperen door de opbrengst van toekomstige productie nu al vast te leggen. Met dit soort hedging strategieën kunnen goudmijnen zich bijvoorbeeld indekken tegen een daling van de goudprijs of financiering aantrekken voor nieuwe investeringen. Maar hoe werkt dit precies? En hoe hebben goudmijnen dat de afgelopen twintig jaar gedaan?
Meer Lezen
Datum 10 nov. 2022   Categorieën Categorieën: Beleggen in goud

Centrale banken kochten in het derde kwartaal een recordhoeveelheid van bijna 400 ton goud, terwijl de verkoop van munten en baren 41% hoger uitviel dan het vorige kwartaal. Dat schrijft de World Gold Council in haar nieuwste kwartaalrapport over de goudmarkt. Vooral de enorme goudaankopen door centrale banken vallen op, want die zijn sinds 1967 niet meer zo hoog geweest als nu. Een periode waarin de London Gold Pool langzaam uiteen dreigde te vallen. Wat zegt het nieuwste kwartaalrapport over de stand van de goudmarkt?
Meer Lezen
Datum 3 nov. 2022   Categorieën Categorieën: Beleggen in goud

Geld is een interessant fenomeen. Dat wat ooit bedacht is om ruilverkeer makkelijker te maken, is verworden tot onderwerp van een uitvoerige discussie. Deze discussie is al meermaals gevoerd, onder andere op het platform van Holland Gold, maar wie geld wil begrijpen dient ook de geschiedenis onder de loep te leggen. Waar komt geld eigenlijk vandaan? En welke vormen van geld gebruikte men vroeger eigenlijk?
Meer Lezen
Datum 2 nov. 2022   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

De Nederlandse regering heeft een nieuw wetsvoorstel ingediend dat banken meer mogelijkheden geeft om fraude en witwassen op te sporen. Onderdeel van het voorstel is het centraal monitoren van alle banktransacties van meer dan €100, zodat banken sneller informatie kunnen uitwisselen bij verdachte transacties. Ook wil de regering het maximumbedrag voor contante betalingen verlagen, van €10.000 naar €3.000 per transactie. Daardoor wordt het onmogelijk gemaakt om voor grote bedragen aan contanten edelmetalen aan te kopen. Wat betekent dit voor uw privacy en voor het betalingsverkeer?
Meer Lezen
Datum 1 nov. 2022   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

De Europese Centrale Bank heeft haar belangrijkste rentetarieven deze week opnieuw met 75 basispunten verhoogd in een poging de inflatie af te remmen. Dat betekent dat het duurder wordt om geld te lenen, maar ook dat de spaarrente weer wat omhoog kan. Ook krijgen banken vanaf nu meer rente op overtollige reserves die ze aanhouden bij de centrale bank. In dit artikel behandelen we vijf vragen over het rentebesluit. Wat betekent dit voor de economie?
Meer Lezen
Datum 28 okt. 2022   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

De situatie op de woningmarkt is de afgelopen maanden fundamenteel veranderd. De NVM rapporteerde in het derde kwartaal een prijsdaling van 5,8% ten opzichte van het vorige kwartaal, de grootste daling op kwartaalbasis ooit gemeten. Het CBS, dat de huizenprijzen op maandbasis volgt, zag in september de grootste prijsdaling sinds mei 2013. Dat belooft weinig goeds, aangezien de cijfers van het CBS gemiddeld twee tot drie maanden achterlopen ten opzichte van cijfers van de NVM. Ook elders in de wereld zien we de huizenprijzen hard dalen. Wat staat ons komende jaren nog te wachten?
Meer Lezen
Datum 25 okt. 2022   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

Het is belangrijk om altijd positief te blijven denken en de kansen te blijven zien, ook in onzekere tijden. Dat zegt Michael Pilarczyk, ondernemer auteur van onder meer het boek 'Master Your Mindset', in gesprek met Paul Buitink van Holland Gold. Volgens hem is de manier waarop we denken en naar de wereld en onszelf kijken veel belangrijker dan onze afkomst. Onze mindset bepaalt namelijk hoe we met de tegenslagen en kansen omgaan die op ons pad komen.
Meer Lezen
Datum 24 okt. 2022   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

De laatste maanden zien we grote verschuivingen in de wereldwijde goudmarkt. Door de sterke dollar daalt de vraag naar beleggingsproducten als goud-ETF's in de Verenigde Staten en in Europa, terwijl de belangstelling voor het edelmetaal in Azië juist sterk is toegenomen. Waar komt deze draai vandaan en wat betekent dit voor de goudmarkt?
Meer Lezen
Datum 21 okt. 2022   Categorieën Categorieën: Beleggen in goud

De euro is een andere munt geworden dan ons werd beloofd, omdat er meer nadruk kwam te liggen op snelle invoering en uitbreiding van de muntunie dan op het handhaven van begrotingsregels. Bovendien hebben de zuidelijke landen de monetaire koers kunnen bepalen, omdat ze simpelweg in de meerderheid waren. Daardoor zijn we monetair en fiscaal gezien allemaal Italianen geworden, zo stelt columnist en uitgever Syp Wynia in een interview bij Holland Gold.
Meer Lezen
Datum 20 okt. 2022   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

Sri Lanka leek na de 30 jaar durende burgeroorlog de slag weer te pakken te hebben. Het eiland trok weer toeristen aan en exporteerde volop koffie, rubber en thee. Toch is sinds 2019 de chaos weer compleet, want terroristische aanslagen, de coronacrisis en hoge energieprijzen leggen de kwetsbaarheid van het land bloot. Het land zit nu in een diepe crisis en de weg uit deze crisis belooft zwaar te worden. Wat is er aan de hand in Sri Lanka en hoe heeft het zover kunnen komen?
Meer Lezen
Datum 19 okt. 2022   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

We moeten ons voorbereiden op een tijdperk met toenemende financiële repressie en blijvend hoge inflatie. Dat zegt marktanalist en historicus Russell Napier in een interview met The Market. Overheden zullen zich meer gaan bemoeien met de allocatie van kapitaal om schulddeflatie te voorkomen en economische groei aan te jagen. Door de kredietverlening te ondersteunen en daarmee de inflatie aan te jagen kunnen overheden hun schuldenlast verlichten. Wat kunnen we de komende jaren verwachten en hoe kunnen spaarders zich hiertegen beschermen?
Meer Lezen
Datum 18 okt. 2022   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

Europese landen moeten nieuwe afspraken maken over het begrotingsbeleid en deze strenger handhaven. Daarvoor pleit Jean Wanningen, econoom en auteur van de boeken 'Het Eurobedrog' en 'Eurodynamica' in gesprek met Paul Buitink van Holland Gold. Zo kunnen we de schuldenproblematiek van de zuidelijke eurolanden bij de bron aanpakken en voorkomen we dat we in een transferunie terechtkomen die ons veel geld gaat kosten. Landen die niet aan deze afspraken kunnen voldoen moeten de muntunie kunnen verlaten, zonder uit de Europese Unie te stappen.
Meer Lezen
Datum 14 okt. 2022   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

Britse pensioenfondsen zijn de laatste weken in grote problemen gekomen door hun blootstelling aan rentederivaten. Met deze financiële producten probeerden ze de waarde van hun beleggingen te beschermen tegen een stijgende rente, maar de rente stijgt nu zo snel dat de fondsen niet meer aan de benodigde margeverplichtingen kunnen voldoen. De Bank of England moest zelfs ingrijpen in om de pensioenfondsen te ondersteunen, maar wist de onzekerheid op de obligatiemarkt niet weg te nemen. Daardoor hangt er nog steeds een donkere wolk boven de financiële markten. Wat is er allemaal aan de hand in pensioenland?
Meer Lezen
Datum 14 okt. 2022   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

Op 30 september heeft het Duitse ministerie van financiën plotseling het btw-tarief op zilveren munten verhoogd van 7% naar 19%. Lange tijd was het voor handelaren onduidelijkheid over de authenticiteit van deze brief. Ook was er onduidelijkheid wanneer de niewe regeling zou ingaan, de wijziging was immers niet gepubliceerd in de Duitse prijscourant . Bij handelaren ontstond paniek omdat er grote aantallen munten onderweg zijn vanuit de munthuizen en nog verkocht zijn tegen de oude prijzen ofwel rekening houdend met het lage btw-tarief. Indien de munten worden ingeklaard tegen het hoge btw-tarief leidt dit tot grote verliezen voor de handelaar.
Meer Lezen
Datum 11 okt. 2022   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

We moeten niet onderschatten hoeveel macht de overheid heeft om in te grijpen in ons dagelijkse leven en in onze geldzaken. Dat zegt financieel adviseur Ab Flipse in gesprek met Paul Buitink en Joris Beemsterboer van Holland Gold. Tijdens de coronapandemie hebben we gezien dat de overheid bedrijven kan dwingen om de deuren te sluiten en dat ze mensen met een avondklok zelfs kan verplichten in huis te blijven. Hij twijfelt er niet aan dat de overheid ook op financieel gebied dit soort extreme maatregelen kan treffen, zoals met de Noodwet Financieel Verkeer uit 1978.
Meer Lezen
Datum 7 okt. 2022   Categorieën Categorieën: Beleggen in goud

Eind september zakte de goudprijs naar $1622 per troy ounce, het laagste niveau sinds het voorjaar van 2020. In dollars gemeten was er zelfs even sprake van een bear market in goud, omdat de prijs eind september meer dan twintig procent lager stond dan de piek van $2.050 per troy ounce in maart. Deze negatieve tendens staat echter in schril contrast met de vraag naar beleggingsgoud, want die is sinds begin dit jaar juist aanzienlijk gestegen. Hoe komt dat? En wat zijn de verwachtingen voor de goudprijs?
Meer Lezen
Datum 7 okt. 2022   Categorieën Categorieën: Beleggen in goud

Beleggers maken zich grote zorgen over de positie van Credit Suisse, want de koers van het aandeel van deze bank zakte maandag met meer dan 8% naar het laagste niveau ooit. Sinds het begin van dit jaar is de marktwaarde zelfs met 60% gedaald. Ook heeft de bank de laatste drie kwartalen met verlies afgesloten, terwijl andere grote Europese banken er wel in slaagden winst te maken. Wat is er aan de hand? Dreigt er opnieuw een bankencrisis vergelijkbaar met de val van Lehman Brothers?
Meer Lezen
Datum 5 okt. 2022   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

Door stijgende rentes, geopolitieke onrust en angst voor een nieuwe recessie vluchten beleggers wereldwijd naar de Amerikaanse dollar. In de afgelopen twaalf maanden is de dollarindex al meer dan 22% gestegen, terwijl andere internationale valuta zoals de euro, het Britse pond en de Japanse yen hard onderuit gaan. Waarom stijgt de dollar zo hard? En wat betekent dit voor goud, die andere veilige haven?
Meer Lezen
Datum 30 sep. 2022   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

Overheden en centrale banken voeren een beleid dat de economische en maatschappelijke problemen alleen maar groter zal maken. Dat zegt hoogleraar en voormalig centraal bankier Lex Hoogduin in gesprek met Paul Buitink van Holland Gold. Centrale banken hebben veel te lang een ruim monetair beleid gevoerd, waardoor de inflatie uit de hand loopt en overheden meer geld kunnen uitgeven. Daardoor is alle discipline ten aanzien van het begrotingsbeleid verdwenen. Ook ziet hij dat de overheid een steeds grotere rol neemt in het sturen van de economie, waardoor de vrije markt steeds minder goed kan functioneren.
Meer Lezen
Datum 29 sep. 2022   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

De afgelopen jaren was de ECB vooral bezig met het stimuleren van de economie. Niet alleen staatsobligaties, ook bedrijfsobligaties werden op grote schaal opgekocht. Dit bracht de rentes in het gareel en met die lage rente probeerde de ECB de economie te stimuleren. Nu de inflatie hoog is, verhoogt de ECBde rente gestaag en lijkt de periode waarin de centrale bank stimuleert voorlopig voorbij. Maar wat nou als de ECB in de toekomst weer besluit expansief monetair beleid te voeren, bijvoorbeeld als de inflatie weer is gezakt? Zou de ECB dit dan niet beter op een andere manier doen? Zou de ECB het geld ook rechtstreeks naar de bevolking of de overheid kunnen overmaken, in plaats van eindeloos staatsobligaties op te kopen?
Meer Lezen
Datum 28 sep. 2022   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

De financiële markten begonnen de week met de nodige volatiliteit. Beleggers maken zich zorgen over de snelheid waarmee centrale banken de rente verhogen, het steunprogramma van de Britse regering en de verandering van politieke koers van Italië. Ook laaien de geopolitieke spanningen weer op en wijzen steeds meer signalen op een nieuwe recessie. In dit artikel bespreken we de belangrijkste nieuwsfeiten.
Meer Lezen
Datum 27 sep. 2022   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

De economische vooruitzichten lijken met de dag te verslechteren door stijgende energieprijzen, oplopende geopolitieke spanningen en een steeds hogere rente. Overheden proberen met nieuwe steunmaatregelen de koopkracht van huishoudens overeind te houden, maar is dat genoeg? In deze analyse maken we de balans op. Kunnen we al spreken van een economische crisis in Europa? En wat staat ons de komende maanden nog te wachten?
Meer Lezen
Datum 23 sep. 2022   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws, Beleggen in goud

De grote economische problemen waar we op dit moment mee te maken hebben zijn veroorzaakt door de politiek en verergerd door centrale banken. Met het opkoopprogramma creëerden centrale banken moral hazard, terwijl ze nu met renteverhogingen een recessie in de hand werken. Dat zegt beursanalist Kees de Kort in gesprek met Paul Buitink en Joris Beemsterboer van Holland Gold. Hij pleit daarom voor afschaffing van centrale banken. Banken en overheden moeten dan zelf opdraaien voor de risico's en zullen daardoor een verstandiger beleid moeten voeren.
Meer Lezen
Datum 22 sep. 2022   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

Zwitserland importeerde in augustus veel meer Russisch goud dan in voorgaande maanden. Volgens nieuwe cijfers van de Zwitserse douane ging het om 5,7 ton goud met een marktwaarde van $324 miljoen. Dat was het hoogste volume in één maand sinds april 2020. Het goud kwam opvallend genoeg uit het Verenigd Koninkrijk en is waarschijnlijk naar Zwitserland gebracht om omgesmolten te worden. Wat zegt dit over de goudmarkt?
Meer Lezen
Datum 21 sep. 2022   Categorieën Categorieën: Beleggen in goud

De laatste dagen lezen we op verschillende blogs verhalen over dreigende tekorten aan zilver, omdat de voorraden zilver zowel in Londen als in New York momenteel in hoog tempo dalen. Volgens sommige analisten is de huidige situatie ongekend en doen bullion banks er alles aan om de zilverprijs onder controle te houden. Dit om te voorkomen dat de voorraden nog verder dalen en er straks helemaal geen zilver meer te krijgen is. Maar kloppen deze beweringen wel? Dreigt een tekort aan zilver?
Meer Lezen
Datum 16 sep. 2022   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws, Beleggen in goud, Beleggen in zilver

De oorlog in Oekraïne heeft een economische oorlog ontketend die verstrekkende gevolgen kan hebben voor de wereldeconomie en het internationale monetaire systeem. Volgens kredietanalist Zoltan Pozsar van Credit Suisse kan dit zelfs de aanzet geven tot een nieuw monetair systeem. Een systeem waarin de Amerikaanse dollar een minder grote rol zal spelen en grondstoffen juist belangrijker zullen worden. Dit zal volgens hem gepaard gaan met een economische depressie en verlies van welvaart in met name het 'rijke' Westen. Maar krijgt de kredietanalist van Credit Suisse ook gelijk?
Meer Lezen
Datum 16 sep. 2022   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

Kan een samenleving blijven functioneren zonder overheid? En wat is nou eigenlijk een grotere bedreiging voor onze vrijheid: de macht van de overheid of de macht van grote bedrijven? In deze aflevering van Holland Gold gaan Paul Buitink en Sven Kuipers in gesprek met Boris van de Ven, presentator van podcasts als de Bitcoin Show en V for Valentine. Ze bespreken de energiecrisis, inflatie en hoe de steeds grotere rol van overheden onze economische vrijheid onder druk zet.
Meer Lezen
Datum 14 sep. 2022   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

‘De ECB begint deze maand met opkoopprogramma’, zo luidt de kop van een artikel in Trouw op 3 oktober 2014. Het is de aankondiging van onconventioneel monetair beleid onder de naam Quantitative Easing, QE. Destijds werd nog gedacht dat dit programma slechts 2 jaar zou duren, maar eigenlijk is de ECB sindsdien niet meer echt gestopt met kwantitatieve verruiming. Slechts een paar maanden in 2019 trachtten de bankiers in Frankfurt met het beleid te stoppen, maar het programma bleek al snel weer doorgang te moeten vinden.
Meer Lezen
Datum 13 sep. 2022   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

Nederlandse banken hebben via rentederivaten voor tientallen miljarden euro's aan schade veroorzaakt bij ondernemers en semioverheidsinstanties. Dat zegt Hester Bais, auteur van het boek Worst Bank Scenario, in gesprek met Paul Buitink en Sven Kuipers van Holland Gold. Ondernemers werden verplicht renteswaps afsluiten om het risico van renteschommelingen op hun leningen af te dekken, terwijl dat niet in hun belang was. Sterker nog, ze werden door de bank gedupeerd.
Meer Lezen
Datum 9 sep. 2022   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

Deze week verhoogde de ECB haar beleidsrente met 75 basispunten, de grootste renteverhoging ooit in de geschiedenis van de muntunie. De centrale bank probeert met deze rentesprong de inflatie van meer dan 9% in de eurozone weer onder controle te krijgen. Tegelijkertijd verhoogde de centrale bank ook de rentetarieven op tegoeden die banken bij de centrale bank aanhouden en voor repo transacties met banken met 75 basispunten. De centrale bank blijft de opbrengst van haar obligatieportefeuille volledig herinvesteren. Wat zijn de gevolgen van deze renteverhoging? En zal de ECB de inflatie weer onder controle krijgen?
Meer Lezen
Datum 9 sep. 2022   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

De premies op goud en zilver in China zijn de laatste weken aanzienlijk toegenomen en bereikten begin deze maand zelfs het hoogste niveau sinds 2016. De goudprijs op de edelmetaalbeurs in Shanghai was ongeveer $25 per troy ounce hoger dan in New York, een verschil van 1,5%. Voor zilver was de premie nog groter, want met een prijsverschil van $0,80 per troy ounce komen we uit op een premie van bijna 4,5%. Het is niet uitzonderlijk dat de prijzen op de Shanghai Gold Exchange (SGE) afwijken van die in handelscentra als Londen en New York, maar het verschil is niet vaak zo groot als nu. Waarom zijn de premies nu zo hoog en wat betekent dit voor de goudmarkt?
Meer Lezen
Datum 7 sep. 2022   Categorieën Categorieën: Beleggen in goud

Poetin gelooft dat hij een historische missie heeft om de eer van Rusland te herstellen en het westen te laten zien dat Rusland een soeverein land is. Dat zegt Wierd Duk, verslaggever bij de Telegraaf en auteur van het boek 'Poetin: Straatvechter ondermijnt wereldorde' in gesprek met Paul Buitink van Holland Gold.
Meer Lezen
Datum 1 sep. 2022   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

Noorwegen, het land staat bekend om zijn idyllische landschappen, de lekkere vis en de hoge prijzen. Politiek gezien is het land ook interessant, het is namelijk geen lid van de EU. Daardoor luidt de vraag; hoe verschilt het monetaire beleid met dat van de Europese Centrale Bank?
Meer Lezen
Datum 31 aug. 2022   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

Fed-voorzitter Powell was na de jaarlijkse internationale bijeenkomst van centrale bankiers in Jackson Hole kort en krachtig: de boodschap was heel duidelijk ‘hawkish’. Toch leken de valutamarkten deze ontwikkeling al te hebben ingeprijsd, want de reactie was vrij gedempt.
Meer Lezen
Datum 30 aug. 2022   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

Hedgefondsen en beleggers verwachten een verdere stijging van de rente in Italië en gaan daarom massaal short op Italiaanse staatsleningen. De rente is de laatste weken sterk opgelopen, vanwege politieke onrust in de aanloop naar nieuwe verkiezingen en verslechterde economische vooruitzichten. De Italiaanse economie is erg afhankelijk van Russisch gas en het IMF waarschuwde vorige maand al dat de economie van het land zonder Russisch gas meer dan 5% zal krimpen. Moet de ECB opnieuw ingrijpen?
Meer Lezen
Datum 25 aug. 2022   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

Op 21 oktober organiseert Holland Gold weer een exclusief evenement genaamd Monetary Horizons. Tijdens dit besloten evenement zullen verschillende experts op het gebied van geld, goud, crypto en financiële markten u bijpraten over de staat van ons huidige financiële systeem. U maakt kennis met de sprekers en de medewerkers van Holland Gold en kunt netwerken met andere genodigden.
Meer Lezen
Datum 24 aug. 2022   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws, Beleggen in goud, Beleggen in zilver

De euro had op democratische wijze via een referendum ingevoerd moeten worden. Dat zegt Pepijn van Houwelingen, woordvoerder financiën van het Forum voor Democratie, in gesprek met Paul Buitink van Holland Gold. In deze derde en laatste aflevering van de serie Euroforie van BLCKBOX zegt van Houwelingen dat Nederland teveel politieke en monetaire soevereiniteit heeft afgestaan aan Europa.
Meer Lezen
Datum 23 aug. 2022   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

De Europese economie heeft niet alleen last van hoge energieprijzen, maar ook van extreme droogte. De waterstand in belangrijke rivieren als de Rijn en de Donau is nu zo laag dat er bijna geen vrachtverkeer mogelijk is. En de verwachting is dat het waterpeil komende dagen op een aantal plekken onder het kritieke niveau van 40 centimeter zal zakken, waardoor er geen vrachtverkeer meer mogelijk is. Wat zijn de gevolgen voor de economie?
Meer Lezen
Datum 19 aug. 2022   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

De kans is groot dat de inflatie haar hoogste punt al heeft bereikt en binnenkort weer iets zal dalen. De grote prijsstijging begon vorig jaar oktober, waardoor zal het inflatiecijfer op jaarbasis na oktober waarschijnlijk lager uitvallen. Dat zegt Han de Jong, voormalig hoofdeconoom van de ABN Amro in een interview bij Holland Gold. Hij verwacht dat het gevreesde scenario van stagflatie niet lang zal duren, omdat de werkloosheid dan oploopt en bestedingen zullen dalen. Daardoor is er minder vraag naar goederen en diensten, waardoor de inflatiedruk vanzelf zal afnemen.
Meer Lezen
Datum 18 aug. 2022   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

In Nederland stijgen de lonen dit jaar met gemiddeld 3,8% en in het Verenigd Koninkrijk zelfs met 4,7%. Afgelopen decennia zijn de lonen niet meer zo hard gestegen als nu, maar dat valt in het niet tegen de torenhoge inflatie. Sterker nog, de gemiddelde koopkracht van de meeste mensen daalt dit jaar met meerdere procenten, omdat de kosten van levensonderhoud veel sneller stijgen. In het Verenigd Koninkrijk zijn de reële inkomens - dus na correctie voor inflatie - sinds 2001 zelfs niet meer zo hard gedaald als dit jaar. Wat betekent dit voor onze economie en voor onze welvaart?
Meer Lezen
Datum 16 aug. 2022   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

De goudprijs zit de laatste weken weer in een opwaartse trend, omdat beleggers zich meer zorgen maken over een recessie dan over renteverhogingen door de centrale bank. In juli daalden de producentenprijzen in de Verenigde Staten voor het eerst sinds het begin van de coronapandemie. Een opvallende trendbreuk met de periode daarvoor, toen logistieke problemen en hoge energieprijzen de boventoon voerden. Dat geeft centrale banken nu ruimte om de rente minder snel te verhogen.
Meer Lezen
Datum 12 aug. 2022   Categorieën Categorieën: Beleggen in goud

Dit najaar zal de aandelenmarkt hard onderuit gaan en ook volgend jaar kunnen we een beurscorrectie verwachten. Ook moeten we de komende jaren nog rekening houden met hoge volatiliteit op de financiële markten en een verdere daling van de euro. Dat zegt Elmer Hogervorst, medeauteur van de boeken Geld, Goud en Zilver (2011) en Deflatie in Aantocht (2014) in een interview met Holland Gold. Hij baseert zich op technische analyse van lange termijn golfbewegingen op de financiële markten.
Meer Lezen
Datum 12 aug. 2022   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws