0item(s)

U heeft niets in uw winkelwagen.

Product was successfully added to your shopping cart.
Van laag naar hoog sorteren

Artikelen 1 tot 20 van 196 in totaal

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5

Rusland heeft in mei 21,77 ton goud aan haar reserves toegevoegd, zo blijkt uit de nieuwste cijfers van de centrale bank. Met deze aankoop breidt het land haar totale goudvoorraad uit naar 1.708 ton, goed voor een zesde plaats op de ranglijst van landen met de grootste publieke goudvoorraden. 

Sinds het begin van dit jaar heeft Rusland al 93,3 ton aan haar reserves toegevoegd, waarmee ze opnieuw de grootste afnemer is van het edelmetaal. De centrale bank koopt een aanzienlijk deel van de binnenlandse goudmijnproductie op, omdat het edelmetaal wordt gezien als een strategische reserve.

De centrale bank van Rusland voegt al sinds 2006 op structurele basis goud aan haar reserves toe, maar door de escalatie in Oekraïne en de Westerse sancties die daarop volgden zijn de goudaankopen de laatste jaren in een hogere versnelling gegaan. 

Het edelmetaal kent geen tegenpartij risico en is daarom extra interessant als vorm van diversificatie in onzekere tijden. Het kan niet door buitenlandse invloeden geblokkeerd worden en zal door vrijwel alle landen in de wereld geaccepteerd worden als vorm van betaling.

Rusland voegt 21,7 ton edelmetaal aan reserves toe

Lees meer
23 jun. 2017 12:11:14 door Frank Knopers rusland, goud, centrale bank, goudvoorraad, goudreserve, Comments Beleggen in goud,

De aandelen van goudmijnen in Zuid-Afrika gingen afgelopen week hard onderuit, nadat de overheid nieuwe plannen bekendmaakte om een groter deel van het eigendom over te dragen aan de zwarte bevolking.

Het Zuid-Afrikaanse ministerie van Mijnbouw wil dat tenminste 30% van alle aandelen van de mijnbouwsector in handen komen van de zwarte bevolking, een grens die eerder nog op 26% lag. Voor verschillende mijnen betekent deze maatregel dat ze nieuwe aandelen moeten uitgeven, waardoor de waarde voor bestaande aandeelhouders verwatert.

Zuid-Afrika wil grote aandeel goudmijnen voor eigen bevolking

Lees meer

Het Amerikaanse Senaat behandelt een nieuw wetsvoorstel dat de overheid nog meer ruimte geeft om haar eigen bevolking af te luisteren en vermogen in beslag te nemen. Wordt het wetsvoorstel aangenomen, dan moeten Amerikanen die met meer dan $10.000 aan 'monetaire instrumenten' op reis gaan dat aangeven bij de overheid. Dan hebben we het dus niet alleen over contant geld, maar ook over bitcoins en edelmetalen.

Geef je deze bezittingen niet op aan de overheid, dan wordt dat onder het nieuwe wetsvoorstel beschouwd als een financiële misdaad. Daarvoor kun je nu maximaal vijf jaar gevangenisstraf krijgen, maar dat wil men oprekken tot maximaal tien jaar. Naast hogere straffen krijgt de Amerikaanse overheid onder dit wetsvoorstel ook meer bevoegdheden om mensen af te luisteren, indien er een vermoeden bestaat dat je meer dan $10.000 aan waarde bij je hebt. Dan hebben we het over het volgen van telefoongesprekken en het uitlezen van emails en andere tekstberichten.

Amerikaanse regering wil meer toezicht op goud, geld en bitcoins

Lees meer
15 jun. 2017 11:45:52 door Frank Knopers goud, geld, bitcoin, financiele repressie, wetsvoorstel, Comments Economisch Nieuws,

De Zwitserse centrale bank heeft inmiddels meer dan $82 miljard aan aandelen op haar balans staan. De centrale bank vindt haar eigen munt nog steeds te duur en laat daarom de spreekwoordelijke geldpers op volle kracht draaien. In het afgelopen financiële jaar pompte de Swiss National Bank (SNB) in totaal 67 miljard Zwitserse franken in de economie, geld waarmee ze in de rest van Europa en in de Verenigde Staten op grote schaal obligaties en aandelen opkoopt.

Het zijn vooral de Amerikaanse technologiebedrijven die populair zijn bij de Zwitserse centrale bank, want de top 10 van grootste aandelenposities wordt gedomineerd door namen als Apple, Google, Microsoft, Amazon en Facebook. Cijfers van de Amerikaanse toezichthouder SEC laten zien dat de centrale bank ook een significante positie heeft in bedrijven als Johnson & Johnson, Exxon Mobil, AT&T, General Electric en Proctor & Gamble.

Zwitserse centrale bank bezit $82 miljard aan aandelen

Lees meer
13 jun. 2017 13:25:58 door Frank Knopers zwitserland, aandelen, centrale bank, Comments Economisch Nieuws,

De risico's van beleggen in aandelen en obligaties zijn weer net zo groot als voor het uitbreken van de financiële crisis in 2008, aldus vermogensbeheerder Bill Gross. Tijdens een bijeenkomst voor beleggers in New York zei hij dat beleggers vandaag de dag een vrij hoge prijs betalen voor aandelen en obligaties, terwijl het verwachte rendement steeds lager wordt.

Het beleid van centrale banken stuwt de prijzen van zowel aandelen als obligaties verder op, terwijl het tegelijkertijd amper groei oplevert binnen de reële economie en de spaarders straft. Het nieuwe geld dat door centrale banken in de economie wordt gepompt en dat minder dan nul procent rendement oplevert zoekt een veilige haven. Dat geld zoekt niet alleen een weg naar obligaties die een te laag rendement opleveren, maar ook naar aandelen die inmiddels overgewaardeerd zijn.

Lees meer
9 jun. 2017 13:37:36 door Frank Knopers goud, aandelen, bill gross, Comments Economisch Nieuws,

Sommige mensen kopen goud om rendement te maken, maar voor de meest vermogende mensen is het vooral een manier om hun vermogen te beschermen. Goud vertegenwoordigt immers koopkracht, zonder dat er een tegenpartij risico tegenover staat. Ook is het een vorm van vermogen die geheel buiten het financiële systeem staat en die daarmee bescherming biedt tegen een financiële crisis zoals die van 2008.

Een ander argument voor goud is dat het gezien wordt als een hedge tegen geopolitiek risico. Dat is ook de reden dat landen als Rusland en China de laatste jaren een grote hoeveelheid goud verzameld hebben. Met het goud kunnen deze handel blijven drijven, ook in een doemscenario waarin strenge sancties worden opgelegd en banktegoeden geblokkeerd worden.

De volgende infographic van Visual Capitalist laat zien welke miljardairs goud kopen als onderdeel van hun beleggingsportefeuille. Uiteraard is dat maar een topje van de ijsberg, want de meeste mensen die hun vermogen op een andere manier dan met beleggen vergaard hebben zullen deze informatie niet zo snel prijsgeven.

Lees meer
8 jun. 2017 09:54:58 door Frank Knopers goud, goud kopen, miljardairs, infographic, Comments Beleggen in goud,

De goudprijs steeg vrijdagmiddag als gevolg van een teleurstellend banencijfer uit de Verenigde Staten. In de maand mei kwamen er slechts 138.000 nieuwe banen bij, terwijl analisten rekende op een banengroei van 181.000. De prijs van goud ging met 0,8% omhoog en staat op het moment van schrijven op $1.277 per troy ounce, het hoogste niveau in vijf weken.

Door het tegenvallende banencijfer zijn er opnieuw twijfels ontstaan over de kracht van de Amerikaanse economie. Ook kan het gevolgen hebben voor het rentebeleid van de Federal Reserve, omdat de centrale bank zich sterk laat leiden door de ontwikkelingen op de Amerikaanse arbeidsmarkt.

Officieel is de werkloosheid in de Verenigde Staten zeer laag, maar achter deze statistieken gaat een gigantische verborgen werkloosheid schuil. Zo worden meer dan 90 miljoen Amerikanen in de beroepsbevolking zonder baan niet meer als werkloze meegeteld en zijn er nog altijd meer dan 40 miljoen Amerikanen die voedselbonnen gebruiken om de eindjes aan elkaar te knopen.

Lees meer
2 jun. 2017 20:47:11 door Frank Knopers goud, goudprijs, banencijfer, federal reserve, fed, Comments Beleggen in goud,

Door de negatieve rente zien steeds meer banken zich genoodzaakt om vermogende spaarders een boeterente in rekening te brengen, omdat de kosten anders te zwaar drukken op de winstgevendheid van banken. In Zwitserland moeten vermogende spaarders bij sommige banken boven een bepaalde grens al rente betalen, maar nu beginnen ook Duitse spaarbanken dit voorbeeld te volgen.

Vorig jaar kwamen Raiffeisen Gmund am Tegernsee en de Volksbank Stendal al in het nieuws met een boeterente van 0,4% voor alle spaartegoeden boven de €100.000, maar nu komt daar nog een derde bank bij. Het Duitse Handelsblatt schrijft dat ook Sparda Bank een negatieve rente van 0,4% in rekening wil brengen voor vermogende spaarders.

Negatieve rente bij Duitse Sparda Bank

Lees meer

De Federal Reserve ziet meer bedreigingen voor de financiële stabiliteit. Uit de notulen die deze week werden vrijgegeven blijkt dat de centrale bank zich meer zorgen maakt over de stijgende prijzen van bijvoorbeeld vastgoed en financiële activa als aandelen en obligaties.

De Federal Reserve is terughoudend in haar bewoording, maar het feit dat er over deze risico's gesproken is voor de goed geïnformeerde belegger voldoende om voorzichtig te zijn. De ervaring leert ons dat de centrale bank pas heel laat de risico's durft te benoemen en dat het dan meestal al te laat is om het tij te keren. Zo beweerde Ben Bernanke vlak voor het uitbreken van de huizenmarktcrisis in de Verenigde Staten nog dat er geen sprake was van bubbels in de economie.

Federal Reserve ziet bedreiging financiële stabiliteit toenemen

Lees meer
26 mei 2017 12:20:32 door Frank Knopers fed, federal reserve, economie, crisis, stabiliteit, notulen, Comments Economisch Nieuws,

De nieuwe elektronische goudprijs fixing die twee jaar geleden werd ingevoerd verloopt nog steeds problematisch, zo meldt Reuters. Er wordt nog steeds te weinig goud verhandeld op dit nieuwe platform, met als gevolg dat de volatiliteit te hoog blijft. Dat brengt onzekerheid met zich mee voor handelaren, producenten en afnemers, die contracten afsluiten op basis van deze referentieprijs.

In het verleden werd de referentieprijs voor goud twee keer per dag bepaald door een groepje van slechts vijf banken. De manier waarop de prijs werd vastgelegd was echter weinig transparant en gevoelig voor manipulatie, waardoor er onder druk van toezichthouders een nieuwe elektronische fixing kwam.

Goudprijs fixing blijft volatiel

Lees meer
26 mei 2017 09:33:32 door Frank Knopers goud, goudprijs, fixing, volatiliteit, Comments Beleggen in goud,

De regering van India heeft niet begrepen waarom mensen goud kopen, want na drie jaar kunnen we vaststellen dat de programma's om het bezit van goud te ontmoedigen op een totale mislukking zijn uitgelopen.

Om de vraag naar goud te verminderen lanceerde de Indiase regering drie jaar geleden nieuwe goudobligaties, een beleggingsproduct met een looptijd van acht jaar dat ieder jaar een rentevergoeding uitbetaalt. Deze goudobligaties werden door banken aan de man gebracht, maar ook die zaten er blijkbaar niet op te wachten.

Uit een recent onderzoek onder duizend Indiërs bleek namelijk dat minder dan 1% van de bevolking op de hoogte was van dit beleggingsproduct. Voor beleggers is het dus niet interessant om geld in deze obligatie te stoppen, omdat er vrijwel geen markt voor is. Je moet dus de volledige looptijd van acht jaar uitzitten, voordat je de inleg terug krijgt. Daarom geeft vrijwel iedereen de voorkeur aan fysiek goud kopen, omdat je dat op ieder gewenst moment overal kunt verkopen. Ook zonder tussenkomst van een bank.

Indiërs willen alleen fysiek goud kopen (Foto via Pixabay)

Lees meer
19 mei 2017 12:53:07 door Frank Knopers india, goud, goudmarkt, kopen, Comments Beleggen in goud,

De totale private van Amerikaanse huishoudens waren in het eerste kwartaal van dit jaar voor het eerst weer groter dan de piek van 2008, vlak voor het uitbreken van de wereldwijde kredietcrisis. De kredietverlening is de laatste jaren weer sterk toegenomen door de combinatie van een extreem lage rente en een verbeterd consumentenvertrouwen.

De totale private schulden zijn dus even groot als negen jaar geleden, maar de samenstelling van die schulden is door de jaren heen wel veranderd. Vooral studieleningen en autoleningen zijn populair, terwijl de vraag naar hypotheken pas de laatste drie jaar weer een beetje aantrekt. Bestond in 2008 nog 73% van alle private schulden uit hypotheken, nu is dat ongeveer 68%. Het aandeel van studieleningen steeg in dezelfde periode juist van 5% naar 9% van het totaal, terwijl autoleningen van 6% naar ongeveer 9% gingen.

Lees meer

Als het aan het IMF ligt moet Duitsland meer doen om de inkomensongelijkheid aan te pakken, bijvoorbeeld door vermogen zwaarder te belasten en de lonen te laten stijgen. Ook moeten de overheidsuitgaven omhoog, bijvoorbeeld door investeringen in infrastructuur en een verlaging van de sociale premies.

Het IMF denkt dat deze maatregelen de Duitse economie een sterke impuls kunnen geven, maar de regering van bondskanselier Merkel voelt daar weinig voor. Volgens minister van Financiën Wolfgang Schauble is de inkomensongelijkheid in Duitsland de afgelopen tien jaar niet toegenomen en valt het land qua inkomensverdeling ook niet buiten de toon in vergelijking met andere landen.


Goud en contant geld zijn instrumenten om vermogen buiten het financiële systeem te bewaren (Afbeelding via Pixabay)

Lees meer
12 mei 2017 14:50:26 door Frank Knopers belasting, imf, overheid, vermogen, spaardersheffing, Comments Economisch Nieuws,

De goudprijs bereikte deze week het laagste niveau in meer dan drie maanden, omdat een aantal geopolitieke en politieke onzekerheden tijdelijk naar de achtergrond verdwenen. Eerder dit jaar steeg de goudprijs nog vanwege de dreiging van een raketlancering in Noord-Korea en een mogelijke escalatie in Syrië als gevolg van de Amerikaanse raketaanval.

Beide geopolitieke dreigingen bleven uit, waardoor beleggers de veilige haven van goud achter zich lieten in ruil voor meer speculatieve beleggingen zoals aandelen.

De goudprijs ging de afgelopen weken verder omlaag, nadat duidelijk werd dat niet Marine Le Pen maar de conservatie Emmanuel Macron de verkiezingen in Frankrijk zou gaan winnen. Daarmee verdween de onzekerheid over een mogelijk vertrek van Frankrijk uit de Eurozone, een zorg die met name obligatiebeleggers en valutahandelaren bezig hield. Daardoor werd de euro meer waard ten opzichte van de dollar. De wisselkoers tikte op maandag zelfs even de $1,10 aan, het hoogste niveau tegenover de dollar sinds november vorig jaar.

Goudprijs terug naar laagste niveau in drie maanden

Lees meer
12 mei 2017 09:26:30 door Frank Knopers goud, goudprijs, daling, Comments Beleggen in goud,

De goudprijs heeft deze week de grootste daling laten zien sinds de verkiezing van Donald Trump begin november vorig jaar. In vijf dagen tijd zakte de prijs van het edelmetaal met 4%, van €37.409 naar ongeveer €35.900 per kilogram.

In dollars was de daling met 3,2% wat kleiner, omdat de euro deze week wat sterker werd ten opzichte van de Amerikaanse valuta. Op het moment van schrijven kost een troy ounce $1.227, terwijl er maandagochtend nog een prijs van $1.268 op de borden stond.

Ook zilver is weer wat goedkoper geworden, want in dollars gemeten daalde de prijs vrijdag voor de veertiende handelsdag op rij. De afgelopen week zakte de zilverprijs van €507 naar €477 per kilogram (-5,92%) en van $17,20 naar $16,30 per troy ounce (-5,23%).

Lees meer
5 mei 2017 20:34:36 door Frank Knopers goud, goudprijs, zilver, zilverprijs, daling, Comments Beleggen in goud,

Centrale banken hebben in het eerste kwartaal van dit jaar veel minder goud gekocht dan in dezelfde periode van vorig jaar, zo blijkt uit nieuwe cijfers van het World Gold Council. Kochten ze een jaar geleden nog 104,1 ton goud bij, in de eerste drie maanden van dit jaar bleef de teller staan op 'slechts' 76,3 ton.

De daling van 18% ten opzichte van 2016 valt voor het grootste gedeelte toe te schrijven aan China, dat sinds oktober vrijwel geen edelmetaal meer aan haar reserves heeft toegevoegd. De centrale bank worstelde met een kapitaalvlucht, waardoor ze een aanzienlijk deel van haar valutareserves moest aanspreken.

Van de bijna $4 biljoen die ze in 2014 op de balans had staan is nu nog maar $3 biljoen over. Deze ontwikkeling zorgde er - samen met de stijging van de goudprijs - overigens wel voor dat de goudreserve als percentage van de totale reserve het afgelopen jaar verder toenam.

Lees meer

Chinezen hebben in het eerste kwartaal van dit jaar meer goud gekocht dan in dezelfde periode van vorig jaar, zo blijkt uit nieuwe cijfers van de China Gold Association. Gedurende de eerste drie maanden werd er 304,14 ton goud verkocht, een stijging van 14,73% ten opzichte van een jaar eerder. De stijging is vooral te danken aan de toegenomen belangstelling voor goudbaren tijdens het Chinese Nieuwjaar.

Deze stijging kan voor het grootste gedeelte worden toegeschreven aan een sterk gestegen vraag naar goudbaren en gouden munten. In totaal werd er 101,19 ton aan beleggingsgoud verkocht in China, een stijging van ruim 60%. De vraag naar gouden sieraden lag met 170,93 ton ongeveer 1,4% hoger dan een jaar eerder. Het restant van ongeveer 29,5 ton werd gebruikt voor industriële toepassingen, zoals de productie van elektronische apparaten.

Lees meer
28 apr. 2017 14:12:09 door Frank Knopers goud, china, goudmarkt, Comments Beleggen in goud,

De zilverprijs is in de tweede helft van deze maand bijna tien procent gedaald en dat trekt opnieuw koopjesjagers aan. Op woensdag, toen de prijs van het edelmetaal voor de zevende handelsdag op rij daalde, voegden beleggers 2,93 miljoen troy ounce zilver toe aan hun positie in het iShares Silver Trust. Dat was de grootste instroom van edelmetaal in één dag sinds oktober vorig jaar. Het iShares Silver Trust is het grootste zilver-ETF ter wereld, dat bij beleggers beter bekend staat onder de afkorting SLV.

Zilver was tot voor kort de best presterende grondstof in de Bloomberg Commodity Index, een mandje van 22 verschillende grondstoffen. Halverwege april werd er bijna €560 betaald voor een kilo zilver, ruim 15% hoger dan de koers van begin dit jaar. Daarna begonnen de prijzen van goud en zilver weer te dalen, wat voor een belangrijk deel het gevolg is van de uitslag van de Franse presidentsverkiezingen. Op vrijdagochtend stond de zilverprijs op iets meer dan €510 per kilogram, het laagste niveau in zeven weken tijd.

Lees meer
28 apr. 2017 12:16:48 door Frank Knopers zilver, zilverprijs, Comments Beleggen in zilver,

Rusland heeft in maart bijna 25 ton goud aan haar reserves toegevoegd, zo blijkt uit nieuwe cijfers die de centrale bank deze week naar buiten heeft gebracht. De centrale bank kocht om precies te zijn 800.000 troy ounce goud (omgerekend 24,88 ton), waarmee de totale goudreserve van het land een omvang van 1679,58 ton bereikt heeft. In de eerste drie maanden van dit jaar heeft Rusland in totaal al meer dan 65 ton goud aan haar reserves toegevoegd.

De centrale bank van Rusland begon in 2006 met goud kopen, maar doet dat sinds 2014 in een veel hoger tempo. De meest waarschijnlijke verklaring daarvoor is de verslechterde relatie met het Westen door de ontwikkelingen in Oekraïne. Daardoor is het risico van valutareserves toegenomen, omdat die in theorie makkelijker geblokkeerd kunnen worden. Goud is een 100% verzekering tegen politiek risico, omdat de waarde niet afhankelijk is van ontwikkelingen in andere landen.

Goudvoorraad Rusland blijft toenemen

Lees meer
21 apr. 2017 15:05:47 door Frank Knopers rusland, goud, goudvoorraad, goud kopen, goudreserve, Comments Beleggen in goud,

De goudprijs zou als gevolg van de geopolitieke spanningen in Syrië en Noord-Korea verder kunnen oplopen tot $1.350 per troy ounce, zo verwacht grondstoffenanalist Phillip Streible van RJO Futures. In een interview met Bloomberg zegt hij dat de verwachting van meer renteverhogingen door de Federal Reserve een neerwaartse druk geeft op de goudprijs, maar dat dit effect momenteel overschaduwd wordt door geopolitieke ontwikkelingen.

Ook analist Daniela Corsini van Intesa Sanpaolo voorziet een verdere stijging van de goudprijs tot $1.350 per troy ounce, een beweging die volgens haar gedreven wordt door geopolitieke ontwikkelingen enerzijds en zorgen over een oplopende inflatie anderzijds. Goede cijfers over de Amerikaanse economie kunnen dan juist positief uitpakken voor de goudkoers, omdat dat een aanwijzing kan zijn voor een oplopende inflatie.

Lees meer
21 apr. 2017 12:49:05 door Frank Knopers goud, goudprijs, Comments Beleggen in goud,
Van laag naar hoog sorteren

Artikelen 1 tot 20 van 196 in totaal

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
goud, goudprijs,