Nieuws

Producten 1 tot 10 van 980 in totaal

Toon:

De kans is groot dat de inflatie haar hoogste punt al heeft bereikt en binnenkort weer iets zal dalen. De grote prijsstijging begon vorig jaar oktober, waardoor zal het inflatiecijfer op jaarbasis na oktober waarschijnlijk lager uitvallen. Dat zegt Han de Jong, voormalig hoofdeconoom van de ABN Amro in een interview bij Holland Gold. Hij verwacht dat het gevreesde scenario van stagflatie niet lang zal duren, omdat de werkloosheid dan oploopt en bestedingen zullen dalen. Daardoor is er minder vraag naar goederen en diensten, waardoor de inflatiedruk vanzelf zal afnemen.

Meer Lezen
18 aug. 2022 12:16:06 door Joris Beemsterboer Comments Economisch Nieuws

In Nederland stijgen de lonen dit jaar met gemiddeld 3,8% en in het Verenigd Koninkrijk zelfs met 4,7%. Afgelopen decennia zijn de lonen niet meer zo hard gestegen als nu, maar dat valt in het niet tegen de torenhoge inflatie. Sterker nog, de gemiddelde koopkracht van de meeste mensen daalt dit jaar met meerdere procenten, omdat de kosten van levensonderhoud veel sneller stijgen. In het Verenigd Koninkrijk zijn de reële inkomens - dus na correctie voor inflatie - sinds 2001 zelfs niet meer zo hard gedaald als dit jaar. Wat betekent dit voor onze economie en voor onze welvaart?

Meer Lezen
16 aug. 2022 14:58:15 door Joris Beemsterboer Comments Economisch Nieuws

De goudprijs zit de laatste weken weer in een opwaartse trend, omdat beleggers zich meer zorgen maken over een recessie dan over renteverhogingen door de centrale bank. In juli daalden de producentenprijzen in de Verenigde Staten voor het eerst sinds het begin van de coronapandemie. Een opvallende trendbreuk met de periode daarvoor, toen logistieke problemen en hoge energieprijzen de boventoon voerden. Dat geeft centrale banken nu ruimte om de rente minder snel te verhogen.

Meer Lezen
12 aug. 2022 13:34:00 door Joris Beemsterboer Comments Beleggen in goud

Dit najaar zal de aandelenmarkt hard onderuit gaan en ook volgend jaar kunnen we een beurscorrectie verwachten. Ook moeten we de komende jaren nog rekening houden met hoge volatiliteit op de financiële markten en een verdere daling van de euro. Dat zegt Elmer Hogervorst, medeauteur van de boeken Geld, Goud en Zilver (2011) en Deflatie in Aantocht (2014) in een interview met Holland Gold. Hij baseert zich op technische analyse van lange termijn golfbewegingen op de financiële markten.

Meer Lezen
12 aug. 2022 11:11:00 door Joris Beemsterboer Comments Economisch Nieuws

Afgelopen decennia was het voor beleggers makkelijk om hun risico te spreiden. Een beleggingsportefeuille met 60% in aandelen en 40% in obligaties leverde zowel in goede als in slechte tijden namelijk rendement op. Bij economische voorspoed stegen de aandelenkoersen, terwijl obligaties juist goed presteerden in tijden van crisis. Deze populaire strategie leverde jarenlang rendement zonder risico, maar lijkt dit jaar het omgekeerde op te leveren. Risico zonder rendement. Hoe kun je als belegger je vermogen beter beschermen?

Meer Lezen
11 aug. 2022 09:46:00 door Joris Beemsterboer Comments Economisch Nieuws

Door toenemende financiële repressie van overheden en banken valt er steeds meer voor te zeggen om fysiek goud te bezitten. De waarde van goud zit hem vooral in het feit dat het buiten het financiële systeem valt en dus niet zo makkelijk in beslag genomen kan worden als bijvoorbeeld banktegoeden. Dat zegt Joseph Wang, voormalig handelaar van de Federal Reserve, in een interview met Paul Buitink. In dat interview legt hij ook uit hoe de repomarkt werkt, wat bankreserves zijn en welke rol de centrale bank daarin speelt, onderwerpen die hij ook behandelt in zijn boek Central Banking 101.

Meer Lezen
10 aug. 2022 07:36:00 door Joris Beemsterboer Comments Economisch Nieuws

Na de wereldwijde en dramatische correctie op de aandelen- en obligatiemarkten kunnen we nu ook een daling op de huizenmarkten verwachten. Dat zegt historicus en financieel-economisch analist Eric Mecking van Geotrendlines, in gesprek met Holland Gold. Hij verwacht dat de stijgende rentes, de geopolitieke onrust en het falende monetaire beleid van centrale banken een economische depressie kunnen veroorzaken. In dat scenario krimpt de geldhoeveelheid en zullen heel veel mensen door te hoge schulden in financiële problemen komen.

Meer Lezen
5 aug. 2022 14:19:36 door Joris Beemsterboer Comments Economisch Nieuws

De westerse wereld staat aan de vooravond van een economische depressie, veroorzaakt door economische oorlogsvoering en de machteloosheid van centrale banken. Dat schrijft kredietanalist Zoltan Pozsar van Credit Suisse in een nieuwe analyse. Hij legt uit dat de hoge inflatie van dit moment niet het gevolg is van inhaalvraag na de coronacrisis, maar van economische oorlogsvoering. Dat zorgt namelijk voor hoge energieprijzen en verstoringen in internationale logistieke ketens, problemen die centrale banken niet kunnen oplossen met renteverhogingen of opkoopprogramma's. Wat betekent dat voor de wereldeconomie?

Meer Lezen
3 aug. 2022 14:24:00 door Joris Beemsterboer Comments Economisch Nieuws

De vraag naar beleggingsgoud in Europa is de laatste jaren verder toegenomen en was ook in het tweede kwartaal substantieel. Dat schrijft de World Gold Council in haar nieuwste kwartaalrapport over de wereldwijde goudmarkt. Na de coronacrisis met negatieve rentes zorgt nu hoge inflatie en geopolitieke onzekerheid voor een vlucht naar edelmetalen. Hoewel het tweede kwartaal minder uitbundig was dan het eerste kwartaal bleven vooral Europese beleggers goud kopen. Ook centrale banken blijven edelmetaal aan hun reserves toevoegen, een trend die steeds breder gedragen wordt.

Meer Lezen
2 aug. 2022 09:53:59 door Joris Beemsterboer Comments Beleggen in goud

Strikt technisch gezien is de Amerikaanse economie nu in een recessie beland. De renteverhogingen van de Federal Reserve worden nu van bijeenkomst tot bijeenkomst bepaald en zijn volledig afhankelijk van de inflatie en de arbeidsmarktcijfers.

Meer Lezen
1 aug. 2022 14:30:00 door Joris Beemsterboer Comments Beleggen in goud

Producten 1 tot 10 van 980 in totaal

Toon: