• Meer dan 50.000 tevreden klanten
  • AFM vergunning
  • Verzekerde en discrete levering

Actuele koersen (kg): Goud: €58.041 | Zilver: €709

1:00

Nieuws

Overheden moeten stappen nemen om de schuldenlast te verminderen, dat zegt het Internationaal Monetair Fonds in een blog op de website. Vooral een herziening van het fiscale beleid is daarbij van belang. Het debacle van de eurocrisis, waarbij overheden in problemen kwamen, staat bij velen nog vers in het geheugen. Nu stijgt de rente, terwijl overheden in voorgaande jaren alleen maar meer schulden zijn aangegaan. Kunnen overheden nu weer in de problemen komen, of is de situatie nu anders?
Meer Lezen
Datum 21 sep. 2023   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

Een recent werkdocument van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) analyseert meer dan 100 inflatieschokken uit 56 landen sinds de jaren '70, en concludeert dat het beteugelen van inflatie mogelijk complexer en langduriger is dan over het algemeen wordt verwacht. Het onderzoek van het IMF toont aan dat in slechts 60% van de onderzochte gevallen van inflatie, deze binnen vijf jaar kon worden bedwongen, waarbij het gemiddeld meer dan drie jaar duurde om dit succesvol te doen. Vooral in de gevallen waar de inflatie niet werd opgelost, was er sprake van te snelle beleidsversoepelingen, wat initieel leidde tot een daling van de inflatie, maar later tot stagnatie of zelfs versnelling.
Meer Lezen
Datum 21 sep. 2023   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

De Amerikaanse Federal Reserve heeft moeite om de economie stabiel te houden en wordt daarbij gehinderd door een bekende uitdaging: de oplopende olieprijzen. In het verleden hebben hoge energiekosten Amerika al vaker in een recessie gebracht, zoals in de jaren '70, begin jaren '80 en jaren '90. Dit gebeurde doordat de kosten toenamen en de consumentenuitgaven afnamen. Sinds juni van dit jaar zijn de olieprijzen met bijna 30% gestegen, voornamelijk door productiebeperkingen in Saudi-Arabië en Rusland.
Meer Lezen
Datum 20 sep. 2023   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

In deze aflevering gaat Paul Buitink in gesprek met Ad Verbrugge (De Nieuwe Wereld) en Flavio Pasquino (blckbx) over hun mediakanalen en de toekomst van alternatieve media.
Meer Lezen
Datum 14 sep. 2023   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

Al meer dan drie decennia wordt de wereld steeds meer met elkaar verbonden door globalisering. Echter, het groeiende anti-globaliseringssentiment heeft een spaak in het wiel gestoken van deze onderlinge afhankelijkheid. Bedrijven die al lang profiteren, herzien nu voorzichtig hun internationale toeleveringsketens. De vraag rijst: Wat zijn de voor- en nadelen van globalisering en wat kunnen we verwachten van de opkomende trend van deglobalisering?
Meer Lezen
Datum 13 sep. 2023   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

Donderdag volgt er weer een persconferentie over de beleidsrente van de Europese Centrale Bank (ECB). Hoewel lange tijd werd aangenomen dat de rente wel weer zal worden verhoogd, ontstond er afgelopen week twijfel over de komende beslissing. De ECB is nu al meer dan een jaar bezig de rente te verhogen en dat beleid lijkt zijn vruchten af te werpen nu de inflatie hard afneemt. Maar is het wel verstandig van de ECB om de rente nog verder te verhogen nu de economie al begint af te koelen?
Meer Lezen
Datum 12 sep. 2023   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

Ontdek hoe wereldwijde centrale banken, geleid door China en Polen, hun goudreserves blijven aanvullen ondanks marktvolatiliteit. Inzichtelijke analyse van trends, belangrijke spelers en toekomstige vooruitzichten tot juli 2023.
Meer Lezen
Datum 6 sep. 2023   Categorieën Categorieën: Beleggen in goud

De grote verliezen die centrale banken de komende jaren lijden zorgen ervoor dat het monetaire beleid lastiger en ingewikkelder wordt, tot die conclusie komen oud DNB-president Nout Wellink en financieel specialist David Marsh. Dit geldt niet alleen voor de Europese Centrale Bank (ECB), maar ook voor de Bank of England en de Amerikaanse Federal Reserve. Waarom wordt het monetair beleid ingewikkelder en wat kan er gedaan worden om de problemen te verlichten?
Meer Lezen
Datum 5 sep. 2023   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

Verken de complexe relatie tussen goud en zilver om te begrijpen waarom zilver vaak minder goed presteert dan goud. Duik diep in de factoren zoals de goud/zilver-verhouding, marktdynamiek en zilvertekorten die de prijzen van deze edelmetalen beïnvloeden.
Meer Lezen
Datum 1 sep. 2023   Categorieën Categorieën: Beleggen in zilver

Ontdek hoe de machtsdynamiek in de wereldwijde goudmarkt verschuift van West naar Oost. Lees over de groeiende invloed van Turkije en China en wat dit betekent voor de toekomst van de goudprijs.
Meer Lezen
Datum 31 aug. 2023   Categorieën Categorieën: Beleggen in goud

Ontdek waarom analisten van BCA Research optimistisch zijn over de toekomst van goud, ondanks uitdagingen zoals het beleid van de Amerikaanse Federal Reserve en stijgende Amerikaanse schuld. Lees nu voor cruciale investeringsinzichten.
Meer Lezen
Datum 25 aug. 2023   Categorieën Categorieën: Beleggen in goud

Het einde van de hegemonie van de dollar is afgelopen decennia al meerdere keren voorspeld. De discussie over de dollar werd nieuw leven ingeblazen na de Russische invasie in Oekraïne. Verschillende economen voorspelden daaropvolgend de komst van een nieuwe, door goud gedekte munt. Maar is het waarschijnlijk dat die munt er komt? En betekent een krachtig BRICS-blok daadwerkelijk dat de dollar valt en de status van wereldreservemunt verliest, of zal de dollar ook in de toekomst nog de dominante valuta blijven?
Meer Lezen
Datum 23 aug. 2023   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

Ontdek de belangrijkste financiële gebeurtenissen van augustus: van centrale bank discussies in Jackson Hole en China's vastgoeduitdagingen tot de BRICS-top en mondiale economische trends. Blijf op de hoogte van de cruciale marktbewegingen.
Meer Lezen
Datum 18 aug. 2023   Categorieën Categorieën: Beleggen in goud

Wat is de invloed van de Federal Reserve's recente monetaire beslissingen op de goudprijs? Ontdek de kernpunten van de laatste beleidsvergadering en wat dit betekent voor de economische toekomst en inflatievooruitzichten.
Meer Lezen
Datum 16 aug. 2023   Categorieën Categorieën: Beleggen in goud

Ontdek hoe centrale banken wereldwijd hun goudreserves versterken in 2023. Analyses van goudaankopen in Turkije, Tsjechië, Polen en China onderstrepen de groeiende trend van de-dollarisatie en de impact op de mondiale economie.
Meer Lezen
Datum 11 aug. 2023   Categorieën Categorieën: Beleggen in goud

Ontdek hoe de Eerste Wereldoorlog de Gouden Standaard beëindigde en de invloed ervan op De Nederlandsche Bank. Lees over monetaire verschuivingen, financiële onrust en de rol van DNB in een veranderende wereld.
Meer Lezen
Datum 11 aug. 2023   Categorieën Categorieën: Beleggen in goud

Lees over China's voortdurende stijging van goudreserves en de impact ervan op de wereldmarkt en economie. Ontdek hoe centrale bankaankopen de prijzen ondersteunen en waarom goud cruciaal blijft voor mondiale financiële markten.
Meer Lezen
Datum 8 aug. 2023   Categorieën Categorieën: Beleggen in goud

In het vorige stuk in de reeks over monetaire geschiedenis beschreven we de vurige discussie over de dekking van geld. Zo stond het vrijheidsbeginsel, dat banken meer vrijheid wilde geven geld te creëren, tegenover het reguleringsbeginsel, dat juist strenge regels wilde voor de Nederlandsche Bank (DNB). Uiteindelijk ging de wereld over op de goudstandaard en dat had ook gevolgen voor Nederland. Hoe verging het ons land tijdens de periode voor de Eerste Wereldoorlog?
Meer Lezen
Datum 4 aug. 2023   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws, Beleggen in goud, Beleggen in zilver

Fitch heeft de kredietscore van de Verenigde Staten verlaagd van 'AAA' naar 'AA+'. Deze beslissing is gebaseerd op de verwachte verslechtering van de overheidsfinanciën in de komende drie jaar, een hoge en groeiende staatsschuld, en het afnemende bestuur in vergelijking met landen die een 'AA' en 'AAA'-rating hebben.
Meer Lezen
Datum 2 aug. 2023   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

De stijging van de goudprijs met 5,4% in de eerste helft van dit jaar werd ondersteund door aankopen van centrale banken en het afdekken van risico's bij bepaalde gebeurtenissen, zoals de mini-bankencrisis in maart. Ook hebben de Amerikaanse dollar en de obligatierendementen de goudmarkt in de eerste helft van 2023 minder negatief beïnvloed dan vorig jaar, ondanks enkele sterke bewegingen in de afgelopen maanden. Dat schrijft de World Gold Council in een terugblik op de goudmarkt in de eerste helft van dit jaar.
Meer Lezen
Datum 28 jul. 2023   Categorieën Categorieën: Beleggen in goud

Banken hebben eigenlijk niet zoveel te vrezen voor de digitale euro, zo kom ik tot de conclusie in mijn scriptie. Mijn afstudeeronderzoek ging over verschillende ontwerpen voor de Central Bank Digital Currency (CBDC) en de impact op banken en monetair beleid. Banken kunnen in theorie buitenspel worden gezet, maar de effecten op banken zijn prima te managen. Hoe kan de Europese Centrale Bank (ECB) voorkomen dat banken hun positie zien verslechteren?
Meer Lezen
Datum 26 jul. 2023   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

In een recent interview deelde Professor Bas Jacobs, een vooraanstaand econoom aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, zijn inzichten over de toekomst van de Eurozone. Hij besprak de huidige uitdagingen, mogelijke oplossingen en de rol van de Europese Centrale Bank (ECB).
Meer Lezen
Datum 21 jul. 2023   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

Gen Z en millennials, bekend om hun bereidheid om risico's te nemen met investeringen in activa zoals cryptocurrency, NFT's en technologiegerelateerde aandelen, tonen een groeiende interesse in traditioneel stabiele beleggingsopties: goud en zilver.
Meer Lezen
Datum 21 jul. 2023   Categorieën Categorieën: Beleggen in goud

Analyse van de goudmarkt in 2023 met inzicht in macro-economische en geopolitieke factoren die de goudprijs beïnvloeden. Ontdek het vooruitzicht voor goud met betrekking tot inflatie, rentetarieven en wereldwijde onrust.
Meer Lezen
Datum 19 jul. 2023   Categorieën Categorieën: Beleggen in goud

De oorlog in Oekraïne heeft een grote verschuiving teweeggebracht in het financiële landschap. Steeds meer landen willen hun afhankelijkheid van de Verenigde Staten afbouwen. De hegemonie van de dollar komt daardoor steeds verder onder druk. De BRICS-landen, een groep van opkomende economieën, zijn op zoek gegaan naar alternatieven voor de greenbacks. De laatste tijd kwam een eventuele nieuwe munt van de BRICS, die misschien gedekt is door goud, al veelvoudig in het nieuws. Hoe waarschijnlijk is het dat deze munt er komt?
Meer Lezen
Datum 14 jul. 2023

Zilver doet waar het het beste in is, het presteert beter dan goud in een nieuwe opwaartse beweging nadat de Amerikaanse regering zwakkere dan verwachte inflatiedruk heeft gemeld. Deskundigen waarschuwen echter dat de zilvermarkt een aanzienlijke verandering in investeerdersvraag en industriële interesse nodig heeft om te ontsnappen aan de druk rond de $23 per ounce.
Meer Lezen
Datum 13 jul. 2023   Categorieën Categorieën: Beleggen in goud

De vraag naar goud in India is afgelopen jaar iets afgenomen, maar de vooruitzichten zijn nog altijd positief, zo blijkt uit een rapport van Metals Focus. 2022 kon het topjaar 2021 niet evenaren en ook 2023 laat een daling zien in de vraag naar het edelmetaal in India. Toch zijn de vooruitzichten voor goud zeker niet slecht. Wat waren belangrijke factoren voor de goudmarkt in India en wat kunnen we verwachten voor de rest van 2023?
Meer Lezen
Datum 7 jul. 2023   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws, Beleggen in goud

Turkije ziet een ongekende binnenlandse vraag naar goud die een enorme impact heeft op de officiële reserves van het land. Ondanks de algemene markttendens blijft de Turkse centrale bank aanzienlijke hoeveelheden van het edelmetaal verkopen. Laten we deze intrigerende trend in de goudmarkt ontrafelen, ondersteund door de laatste gegevens van de World Gold Council.
Meer Lezen
Datum 6 jul. 2023   Categorieën Categorieën: Beleggen in goud

Volgens de Federal Reserve hebben alle 23 grootste Amerikaanse banken zich goed gepositioneerd om een ernstige recessie te doorstaan en kunnen ze blijven krediet verlenen aan huishoudens en bedrijven. Dit positieve nieuws kwam naar voren uit de jaarlijkse stresstest van de Fed, waarin de banken werden getest op hun kapitaalniveau, verliezen, inkomsten en uitgaven onder een hypothetisch scenario van een recessie en financiële marktschok. Ondanks de geprojecteerde verliezen van $541 miljard voldoen alle 23 banken aan de minimale kapitaaleisen. Michael Barr, de vicevoorzitter van de Federal Reserve voor toezicht, benadrukte echter het belang van nederigheid en voortdurende inspanningen om de veerkracht van banken te waarborgen in verschillende economische scenario's en marktomstandigheden.
Meer Lezen
Datum 29 jun. 2023   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

Europa moet de internationale positie van de euro herijken, dat zegt de Adviesraad voor Internationale Vraagstukken (AIV). Het afgelopen jaar is er veel gebeurd op het wereldtoneel en dat heeft gevolgen voor de positie van de dollar, euro en de renminbi. Volgens de AIV kan er veel gedaan worden om de positie van de euro te versterken. Hoe moet Europa inspelen op de geopolitieke onrust?
Meer Lezen
Datum 29 jun. 2023   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

Zowel de Federal Reserve als de ECB lieten zich vorige week van hun harde kant zien, waarbij de ECB de rente verhoogde en de Fed niet. Toch lieten de markten zich door de feiten overtuigen en niet door de retoriek. De dollar ging flink in de verkoop. De munt daalde ten opzichte van alle grote valuta ter wereld, met uitzondering van de Japanse yen. Deze laatste heeft veel last van het gedrag van de Bank of Japan, die net doet of het nog 2020 is. Het Britse pond zette de vorige week de beste prestatie neer. De koers steeg met bijna 3% ten opzichte van de dollar, waardoor het pond bovenaan de weekranglijsten terechtkwam. De Latijns-Amerikaanse valuta blijven tot nu toe dit jaar uitblinken: de Colombiaanse peso, de Mexicaanse peso én de Braziliaanse real zijn met dubbele cijfers gestegen ten opzichte van de Amerikaanse dollar.
Meer Lezen
Datum 28 jun. 2023   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

Wat was de rol van centrale banken tijdens en na de kredietcrisis van 2008, en hoe is dit van invloed op de bankencrisis van vandaag? De geloofwaardigheid van centrale banken staat op het spel aangezien de misstappen die destijds gemaakt zijn, de crisis niet heeft voorkomen of opgelost.
Meer Lezen
Datum 23 jun. 2023   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

In deze video gaan Sander Boon en Paul Buitink in gesprek over de misstappen die centrale banken zijn begaan en de gevolgen hiervan op de inflatie en koopkracht van de consument. Ook gaan ze dieper in op de laatste ontwikkelingen van de BRICS, het ontstaan van verschillende machtsblokken en de gevolgen hiervan. Zo is Sander van mening dat het Westen geopolitiek en industrieel in verval raakt. Tot slot analyseren ze de "bommetjes" die zich bevinden in het financiële systeem, de rol die schaduwbanken hierin spelen en de meest recente goudaankopen van centrale banken wereldwijd.
Meer Lezen
Datum 22 jun. 2023   Categorieën Categorieën: Beleggen in goud

De digitale euro zal geen rente dragen en krijgt de status van wettig betaalmiddel, zo blijkt uit een artikel van CoinDesk. De Europese Commissie komt op 28 juni met een wetsvoorstel voor de digitale euro, maar informatie over de digitale munt werd vorige week al gelekt. Mensen maken zich al geruime tijd grote zorgen over de privacy en programmeerbaarheid van de digitale euro. Hoe gaat de munt eruitzien en zijn de zorgen over de digitale munt terecht?
Meer Lezen
Datum 22 jun. 2023   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

Zowel de Federal Reserve als de ECB lieten zich vorige week van hun harde kant zien, waarbij de ECB de rente verhoogde en de Fed niet.
Meer Lezen
Datum 20 jun. 2023   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

Zoltan Pozsar is een bekende kredietanalist en schrijft regelmatig over monetaire zaken. Hij werkte niet alleen voor de Amerikaanse overheid en de FED, de Amerikaanse centrale bank, ook werkte hij tot voor kort voor de Zwitserse bank Credit Suisse. De Hongaars-Amerikaanse econoom komt regelmatig in het nieuws met zijn analyses en kon ook niet overgeslagen worden in het nieuwe IGWT-rapport, waar we op Holland Gold al eerder over schreven. Pozsar ging uitgebreid in op goud, inflatie en geopolitiek. Wat vertelt de econoom in het interview?
Meer Lezen
Datum 15 jun. 2023   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

In deze presentatie legt financieel journalist Arno Wellens uit hoe je aandelen en obligaties kunt waarderen en wat voor gevolgen hoge rentes hierop hebben. Aan de hand van deze uitleg gaat hij dieper in op het faillissement van Silicon Valley Bank en andere Amerikaanse banken.
Meer Lezen
Datum 14 jun. 2023   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

Onderzoeksbureau Metals Focus verwacht dat de vraag naar goud in 2023 met 9% zal dalen, doordat centrale banken hun aankopen van het edelmetaal na een recordjaar enigszins zullen terugbrengen. Daardoor zal de prijs ook neerwaartse druk ondervinden in de tweede helft van 2023. Ook kunnen nieuwe renteverhogingen de goudprijs wat onder druk zetten, mits dat geen een recessie veroorzaakt.
Meer Lezen
Datum 14 jun. 2023   Categorieën Categorieën: Beleggen in goud

Na de financiële crisis van 2008 hadden toezichthouders moeten pleiten voor een versterking van de buffers van banken. Dan waren banken nu minder kwetsbaar geweest en waren de risico's voor de financiële stabiliteit beter te overzien. Dat zegt Harald Benink, hoogleraar Banking and Finance aan de Tilburg University, in een interview bij Holland Gold. Hij pleit voor een verdubbeling van de kapitaalbuffers, die geleidelijk over de komende jaren zou moeten plaatsvinden. Om het too big too fail probleem aan te pakken is er volgens de hoogleraar een belangrijke rol weggelegd voor converteerbare obligaties (CoCo's), omdat het risico van banken daarmee door de markt beter ingeschat kan worden. De afgelopen jaren is er op dat gebied te weinig gedaan en daardoor hangt er momenteel een nieuwe bankencrisis boven de markt.
Meer Lezen
Datum 12 jun. 2023   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

De vooruitzichten voor edelmetaal blijven goed, zo valt te concluderen uit het maandelijkse rapport van In Gold We Trust. Goud blijkt vergeleken met fiatgeld nog altijd goed te scoren, hoewel de dollar het afgelopen jaar ook sterk was. Wat staat er in het rapport en wat kunnen we de komende tijd verwachten?
Meer Lezen
Datum 9 jun. 2023   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws, Beleggen in goud

China heeft haar goudreserves voor de zevende opeenvolgende maand verhoogd. Volgens gegevens van de People's Bank of China heeft China de nationale goudvoorraad in mei met 16 ton uitgebreid. De totale goudvoorraad bedraagt nu ongeveer 2.092 ton, ruim vier keer zoveel als aan het begin van deze eeuw. De afgelopen zeven maanden voegde het land in totaal 144 ton van het edelmetaal aan haar voorraad toe. Daarmee behoort China momenteel tot de grootste kopers van goud, na een periode van inactiviteit tussen 2017 en 2019 en tussen 2020 en 2022. Alleen Singapore was in het eerste kwartaal van dit jaar een grotere koper dan China.
Meer Lezen
Datum 7 jun. 2023   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws, Beleggen in goud

De vraag naar hypotheekleningen en bedrijfsleningen is in het eerste kwartaal van dit jaar sterk gedaald, volgens nieuwe cijfers van de Europese Bank Lending Survey. Dit wijst op een terugval in de kredietverlening en bevestigt het beeld van een omslag naar schulddeflatie en economische krimp. De gestegen rente heeft bubbels in onder andere vastgoed en staatsleningen doorgeprikt, wat het financiële systeem onder druk zet. Banken hebben enorme verliezen op hun obligatieportefeuilles geleden en kunnen in de problemen komen bij een verdere uitstroom van tegoeden.
Meer Lezen
Datum 2 jun. 2023   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

Het is alweer een week geleden dat het rapport van In Gold We Trust (IGWT) is gepubliceerd. Vorige week schreven we over de hoofdzaken van het rapport. IGWT beschreef twee doorslaggevende factoren voor de goudprijs, zogenaamde showdowns. Aan de hand van de showdowns achtte IGWT de vooruitzichten voor edelmetaal veelbelovend. Er staat echter nog veel meer in het rapport van ruim 400 pagina’s, zo ook het Incrementum Recession Phase Model (IRPM). Wat is het IRPM-model en waarom is het belangrijk?
Meer Lezen
Datum 1 jun. 2023   Categorieën Categorieën: Beleggen in goud

De Poolse centrale bank heeft in april bijna 15 ton goud gekocht, wat de grootste aankoop is in bijna vier jaar. Volgens de Nationale Bank van Polen zijn de goudreserves van het land vorige maand gestegen van 228,7 naar 243,5 metrische ton. Dit was de grootste aankoop sinds juni 2019, toen de goudreserves van Polen met 94,9 ton stegen.
Meer Lezen
Datum 26 mei. 2023   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws, Beleggen in goud

Vrijdag 20 oktober 2023 organiseert Holland Gold een evenement over Geld, Groen en Geopolitiek in de ExpoTheaterzaal van Pathé Ede. Er zijn maximaal 1000 kaarten beschikbaar. Het evenement bestaat uit drie onderdelen: twee paneldiscussies en één debat. De eerste discussie gaat over Geld: het panel zal de houdbaarheid van de euro bespreken en ingaan op alternatieven. De tweede discussie behandelt de Geopolitieke situatie in de wereld. We sluiten de dag af met een debat over Groen, het klimaatbeleid.
Meer Lezen
Datum 26 mei. 2023   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws, Beleggen in goud, Beleggen in zilver

In Gold We Trust (IGWT), onderdeel van vermogensbeheerder Incrementum, brengt elk jaar een rapport uit over de stand van zaken ten aanzien van edelmetalen. Eind maart schreven we al een stuk over het voorproefje van het rapport dat was uitgebracht. Vandaag is het zeventiende rapport verschenen. Het nieuwe rapport doet niets af aan de positieve vooruitzichten die het preview chartbook ons beloofde in maart. Het rapport telt meer dan 400 pagina’s. Wat staat erin?
Meer Lezen
Datum 24 mei. 2023   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

De wereldwijde vraag naar platina is sterk gestegen in het eerste kwartaal van 2023, zo blijkt uit nieuwe cijfers van de World Platinum Investment Council (WPIC). De industriële vraag is tot recordhoogte gestegen door een groei van 17% ten opzichte van vorig jaar. De toenemende vraag naar platina wordt voornamelijk gedreven door de auto-industrie en industriële sector, terwijl de investeringsvraag ook aanzienlijk is toegenomen als gevolg van wereldwijde geopolitieke onzekerheden. Deze ontwikkelingen samen hebben geleid tot een opwaartse herziening van het verwachte tekort aan platina van 983.000 troy ounce over heel 2023.
Meer Lezen
Datum 19 mei. 2023   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

In navolging op een reeks andere Europese landen voegt nu ook Tsjechië substantieel goud aan haar reserves toe. In april kocht de centrale bank 1,8 ton goud, nadat het in mei ook al 1,5 ton had aangekocht. Daarmee stijgt de totale goudvoorraad van het land naar 15,3 ton. Ter vergelijking, dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van het dieptepunt van 7,8 ton twee jaar geleden. Het land koopt al sinds 2020 goud bij, maar steeds in kleine stapjes van hooguit een paar honderd kilo per maand. De laatste maanden zien we veel meer aankopen, zoals eerder aangekondigd door de nieuwe gouverneur van de centrale bank.
Meer Lezen
Datum 16 mei. 2023   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws, Beleggen in goud

Officieel heeft men in Zweden nog geen beslissing gemaakt over de vraag of er een Central Bank Digital Currency (CBDC) komt. Ook over het precieze ontwerp ontstaat nog veel mist in het Scandinavische land. Toch geven de rapporten van de Zweedse centrale bank, de Riksbank, een inkijkje in hoe het ervoor staat. In Zweden begon men al eerder met het testen van de digitale munt. Wat staat er precies in de rapporten?
Meer Lezen
Datum 12 mei. 2023   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

De vraag naar goud is in het eerste kwartaal van dit jaar licht gedaald ten opzichte van het vorige kwartaal. Centrale banken blijven in recordtempo goud kopen, zowel in opkomende als ontwikkelde economieën. Maar door tegenvallende vraag naar sieraden in India en een matige belangstelling voor goud-ETF's viel de totale vraag naar goud wat lager uit. Dat blijkt uit nieuwe cijfers uit het kwartaalrapport van de World Gold Council.
Meer Lezen
Datum 9 mei. 2023   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws, Beleggen in goud