• Meer dan 50.000 tevreden klanten
  • AFM vergunning
  • Verzekerde en discrete levering

Actuele koersen (kg): Goud: €58.512 | Zilver: €722

1:00

Nieuws

China heeft haar goudreserves voor de zevende opeenvolgende maand verhoogd. Volgens gegevens van de People's Bank of China heeft China de nationale goudvoorraad in mei met 16 ton uitgebreid. De totale goudvoorraad bedraagt nu ongeveer 2.092 ton, ruim vier keer zoveel als aan het begin van deze eeuw. De afgelopen zeven maanden voegde het land in totaal 144 ton van het edelmetaal aan haar voorraad toe. Daarmee behoort China momenteel tot de grootste kopers van goud, na een periode van inactiviteit tussen 2017 en 2019 en tussen 2020 en 2022. Alleen Singapore was in het eerste kwartaal van dit jaar een grotere koper dan China.
Meer Lezen
Datum 7 jun. 2023   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws, Beleggen in goud

De vraag naar hypotheekleningen en bedrijfsleningen is in het eerste kwartaal van dit jaar sterk gedaald, volgens nieuwe cijfers van de Europese Bank Lending Survey. Dit wijst op een terugval in de kredietverlening en bevestigt het beeld van een omslag naar schulddeflatie en economische krimp. De gestegen rente heeft bubbels in onder andere vastgoed en staatsleningen doorgeprikt, wat het financiële systeem onder druk zet. Banken hebben enorme verliezen op hun obligatieportefeuilles geleden en kunnen in de problemen komen bij een verdere uitstroom van tegoeden.
Meer Lezen
Datum 2 jun. 2023   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

Het is alweer een week geleden dat het rapport van In Gold We Trust (IGWT) is gepubliceerd. Vorige week schreven we over de hoofdzaken van het rapport. IGWT beschreef twee doorslaggevende factoren voor de goudprijs, zogenaamde showdowns. Aan de hand van de showdowns achtte IGWT de vooruitzichten voor edelmetaal veelbelovend. Er staat echter nog veel meer in het rapport van ruim 400 pagina’s, zo ook het Incrementum Recession Phase Model (IRPM). Wat is het IRPM-model en waarom is het belangrijk?
Meer Lezen
Datum 1 jun. 2023   Categorieën Categorieën: Beleggen in goud

De Poolse centrale bank heeft in april bijna 15 ton goud gekocht, wat de grootste aankoop is in bijna vier jaar. Volgens de Nationale Bank van Polen zijn de goudreserves van het land vorige maand gestegen van 228,7 naar 243,5 metrische ton. Dit was de grootste aankoop sinds juni 2019, toen de goudreserves van Polen met 94,9 ton stegen.
Meer Lezen
Datum 26 mei. 2023   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws, Beleggen in goud

Vrijdag 20 oktober 2023 organiseert Holland Gold een evenement over Geld, Groen en Geopolitiek in de ExpoTheaterzaal van Pathé Ede. Er zijn maximaal 1000 kaarten beschikbaar. Het evenement bestaat uit drie onderdelen: twee paneldiscussies en één debat. De eerste discussie gaat over Geld: het panel zal de houdbaarheid van de euro bespreken en ingaan op alternatieven. De tweede discussie behandelt de Geopolitieke situatie in de wereld. We sluiten de dag af met een debat over Groen, het klimaatbeleid.
Meer Lezen
Datum 26 mei. 2023   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws, Beleggen in goud, Beleggen in zilver

In Gold We Trust (IGWT), onderdeel van vermogensbeheerder Incrementum, brengt elk jaar een rapport uit over de stand van zaken ten aanzien van edelmetalen. Eind maart schreven we al een stuk over het voorproefje van het rapport dat was uitgebracht. Vandaag is het zeventiende rapport verschenen. Het nieuwe rapport doet niets af aan de positieve vooruitzichten die het preview chartbook ons beloofde in maart. Het rapport telt meer dan 400 pagina’s. Wat staat erin?
Meer Lezen
Datum 24 mei. 2023   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

De wereldwijde vraag naar platina is sterk gestegen in het eerste kwartaal van 2023, zo blijkt uit nieuwe cijfers van de World Platinum Investment Council (WPIC). De industriële vraag is tot recordhoogte gestegen door een groei van 17% ten opzichte van vorig jaar. De toenemende vraag naar platina wordt voornamelijk gedreven door de auto-industrie en industriële sector, terwijl de investeringsvraag ook aanzienlijk is toegenomen als gevolg van wereldwijde geopolitieke onzekerheden. Deze ontwikkelingen samen hebben geleid tot een opwaartse herziening van het verwachte tekort aan platina van 983.000 troy ounce over heel 2023.
Meer Lezen
Datum 19 mei. 2023   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

In navolging op een reeks andere Europese landen voegt nu ook Tsjechië substantieel goud aan haar reserves toe. In april kocht de centrale bank 1,8 ton goud, nadat het in mei ook al 1,5 ton had aangekocht. Daarmee stijgt de totale goudvoorraad van het land naar 15,3 ton. Ter vergelijking, dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van het dieptepunt van 7,8 ton twee jaar geleden. Het land koopt al sinds 2020 goud bij, maar steeds in kleine stapjes van hooguit een paar honderd kilo per maand. De laatste maanden zien we veel meer aankopen, zoals eerder aangekondigd door de nieuwe gouverneur van de centrale bank.
Meer Lezen
Datum 16 mei. 2023   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws, Beleggen in goud

Officieel heeft men in Zweden nog geen beslissing gemaakt over de vraag of er een Central Bank Digital Currency (CBDC) komt. Ook over het precieze ontwerp ontstaat nog veel mist in het Scandinavische land. Toch geven de rapporten van de Zweedse centrale bank, de Riksbank, een inkijkje in hoe het ervoor staat. In Zweden begon men al eerder met het testen van de digitale munt. Wat staat er precies in de rapporten?
Meer Lezen
Datum 12 mei. 2023   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

De vraag naar goud is in het eerste kwartaal van dit jaar licht gedaald ten opzichte van het vorige kwartaal. Centrale banken blijven in recordtempo goud kopen, zowel in opkomende als ontwikkelde economieën. Maar door tegenvallende vraag naar sieraden in India en een matige belangstelling voor goud-ETF's viel de totale vraag naar goud wat lager uit. Dat blijkt uit nieuwe cijfers uit het kwartaalrapport van de World Gold Council.
Meer Lezen
Datum 9 mei. 2023   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws, Beleggen in goud

De bankencrisis laait weer op en dat zorgt voor een vlucht naar veilige havens. Zo steeg de goudprijs in dollars deze week naar $2.067 per troy ounce, waarmee het record van maart vorig jaar bijna geëvenaard werd. Toen schoot de goudprijs omhoog in reactie op de Russische invasie in Oekraïne. Nu maken beleggers zich vooral zorgen over de stabiliteit van de bankensector. Door de gestegen rente is de marktwaarde van veel bezittingen dusdanig gedaald dat deze niet meer toereikend zijn om alle verplichtingen te dekken. Hoe gaat dit verder en wat betekent dat voor de prijzen van edelmetalen?
Meer Lezen
Datum 4 mei. 2023   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws, Beleggen in goud

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de beleidsrente donderdag met een kwart procentpunt verhoogd. Daarmee staat de herfinancieringsrente, de beleidsrente van de ECB, nu op 3,75 procent. Met deze renteverhoging wil de ECB de inflatie beteugelen, die in april toch weer hoger uitviel. Wat betekent dit rentebesluit voor edelmetaal?
Meer Lezen
Datum 4 mei. 2023   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

Het idee dat de Amerikaanse dollar haar status als wereldreservemunt niet kan verliezen leeft vooral in het Westen, want elders in de wereld treffen landen steeds meer voorbereidingen op een tijdperk na de dollar. Niet alleen kopen centrale banken in recordtempo goud bij, ook zien we dat steeds meer landen afspraken maken om hun eigen valuta te gebruiken voor het onderlinge handelsverkeer.
Meer Lezen
Datum 27 apr. 2023   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws, Beleggen in goud

In het vorige stuk over monetaire geschiedenis kwam de dubbele standaard van de negentiende eeuw aan bod, een systeem waarin zowel gouden als zilveren munten circuleerden. Ook beschreven we hoe de Nederlandsche Bank (DNB) bij een enkele standaard om praktische redenen voor zilver en niet voor goud koos. In de negentiende eeuw was er naast een discussie over de juiste geldstandaard ook een discussie over de dekking van papiergeld gaande. Waar draaide deze discussie om en hoe werd die discussie gevoerd in Nederland?
Meer Lezen
Datum 26 apr. 2023   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

De wereldwijde vraag naar zilver bereikte in 2022 een recordniveau van 1,24 miljard troy ounces. Dit wordt veroorzaakt door een stijging van de vraag vanuit verschillende sectoren, namelijk de industrie (5%), investeringen in fysiek zilver (22%), sieraden (29%) en zilverwerk (80%). Het is voor het tweede jaar op rij dat de zilvermarkt een structureel tekort laat zien, want de totale vraag was vorig jaar ook al groter dan het aanbod van zilvermijnen en recycling. Per saldo kwam het tekort vorig jaar uit op 237,7 miljoen troy ounce. Wat zeggen deze nieuwe cijfers over de zilvermarkt?
Meer Lezen
Datum 21 apr. 2023   Categorieën Categorieën: Beleggen in zilver

De inflatie in de Eurozone in de maand maart is gedaald tot 6,9 procent, zo blijkt uit nieuwe gegevens van Eurostat. Een maand eerder bedroeg dat cijfer nog 8,5 procent. Dat is een positieve trend, maar economen zijn toch alles behalve gerust op de situatie. Het volgende rentebesluit van de ECB vindt plaats op 4 mei. Wat kunnen we van die vergadering verwachten?
Meer Lezen
Datum 21 apr. 2023   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

De wereldeconomie dreigt uiteen te vallen om verschillende machtsblokken, waarbij ieder blok zal proberen andere landen in haar invloedssfeer te betrekken. Deze fragmentatie kan vrij plotseling in een stroomversnelling komen en de internationale status van de dollar als wereldreservemunt ondermijnen. Dat zei ECB-president Christine Lagarde deze week in een toespraak voor de Amerikaanse denktank Council on Foreign Relations. Ze waarschuwt dat een proces van deglobalisering gepaard kan gaan met toenemende instabiliteit, wat tot hogere prijzen zal leiden. Maar wat kunnen centrale banken daar tegen doen?
Meer Lezen
Datum 18 apr. 2023   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

Sinds begin vorig jaar is de rente wereldwijd fors gestegen, maar de laatste maanden zien we een verandering van de trend. De rente op langlopende staatsobligaties daalt inmiddels sneller dan die op kortlopende obligaties, waardoor er sprake is van een omgekeerde rentecurve. Het renteverschil tussen de 2-jaars en 10-jaars obligaties is sinds 1981 zelfs niet meer zo groot geweest als nu. En dat belooft weinig goeds, want vaak volgt er kort na een omgekeerde rentecurve een recessie. Wat betekent dit fenomeen en welke gevolgen heeft dit voor de economie en de prijzen van edelmetalen?
Meer Lezen
Datum 14 apr. 2023   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws, Beleggen in goud

De afgelopen jaren is het gebruik van contant geld sterk afgenomen. In 2010 werd ruim 60% van de transacties contant betaald, maar in 2019 was dit aandeel al gehalveerd. Tijdens de eerste lockdown in april 2020 daalde het aandeel contante betalingen zelfs snel naar 13%. Na de lockdown herstelde het aandeel van contante betalingen zich, maar steeds vaker vraagt men zich af of contant geld wel relevant blijft in de toekomst. Gaat cash verdwijnen, of zal het ook in de toekomst in zwang blijven?
Meer Lezen
Datum 14 apr. 2023   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

De gemiddelde productiekosten van goudmijnen zijn vorig jaar met 18% gestegen tot $1.276 per troy ounce. Daarmee werd het oude record van 2012 met $160 per troy ounce overtroffen. Dat schrijft de World Gold Council op basis van nieuwe cijfers over de goudmijnsector. De wereldwijde productiekosten stegen vooral door hogere energieprijzen, maar ook het aanboren van nieuwe goudaders met een relatief lage kwaliteit gouderts stuwde de gemiddelde kosten omhoog. Wat betekent dit voor de goudmarkt en de mijnbouwsector?
Meer Lezen
Datum 13 apr. 2023   Categorieën Categorieën: Beleggen in goud

De goudprijs is de laatste weken fors gestegen en staat in dollars gemeten alweer stevig boven de $2.000 per troy ounce. Daarmee komt het oude record van $2.070 per troy ounce van iets meer dan een jaar geleden terug in beeld. Zelfs nu de bankencrisis weer even naar de achtergrond lijkt te zijn verdwenen doen de edelmetalen het goed. Welke factoren stuwen de goudprijs en zilverprijs omhoog?
Meer Lezen
Datum 7 apr. 2023   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws, Beleggen in goud

De goudprijs schoot eerder deze week twee procent omhoog en brak daarmee door de mijlpaal van 2.000 dollar per troy ounce. De cijfers over de Amerikaanse economie die naar buiten kwamen zorgden voor bezorgdheid bij beleggers. Daarnaast waarschuwde Jamie Dimon, CEO van de Amerikaanse investeringsbank JPMorgan Chase & Co., dat de bankencrisis nog niet over is. Was het optimisme op de aandelenmarkt afgelopen weken dan toch te voorbarig?
Meer Lezen
Datum 6 apr. 2023   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws, Beleggen in goud, Beleggen in zilver

De inflatie kwam in maart uit op 4,4%, zo concludeerde het CBS vandaag op basis van voorlopige cijfers. Daarmee valt de inflatie veel lager uit dan een maand geleden, toen de prijzen op gemiddeld nog 8% hoger waren dan een jaar eerder. Dat het inflatiecijfer deze maand veel lager zou uitvallen was geen verrassing, omdat het cijfer betrekking heeft op de prijsontwikkeling ten opzichte van een jaar geleden. Vorig jaar februari schoten de prijzen van verschillende energiebronnen omhoog als gevolg van de Russische invasie in Oekraïne, een effect dat wegvalt nu we vergelijken met maart 2022. Maar dat merken we nog niet in de prijzen van boodschappen en andere producten en diensten. Hoe komt dat?
Meer Lezen
Datum 31 maa. 2023   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

De toekomst straalt de markt voor goud tegemoet, dat is de conclusie van de preview chartbook over het rapport van In Gold We Trust (IGWT) dat in mei van dit jaar zal verschijnen. In het voorproefje van het rapport staat dat de prijs van goud door macro-economische factoren nog wel eens verder zou kunnen stijgen. Hoe komt IGWT tot deze conclusie?
Meer Lezen
Datum 29 maa. 2023   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

Sinds de val van Silicon Valley Bank in de Verenigde Staten heeft de Amerikaanse centrale bank opnieuw moeten ingrijpen om de rust op de financiële markten terug te brengen. Op 12 maart besloot de centrale bank in samenspraak met het Amerikaanse depositogarantiestelsel en het ministerie van de Financiën alle spaartegoeden bij deze banken te garanderen. Daarnaast opende de Federal Reserve een nieuw noodloket, dat banken in nood van liquiditeit kan voorzien.
Meer Lezen
Datum 24 maa. 2023   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws, Beleggen in goud

In het vorige stuk beschreven we hoe de Nederlandsche Bank (DNB) in 1814 werd opgericht. Ook kwam het papiergeld dat DNB uitgaf, dat aanvankelijk niet breed geaccepteerd werd, aan bod. Het muntgeld werd in het vorige stuk nog achterwege gelaten, maar is zeker de moeite waard nader te beschouwen. Welk muntgeld werd er in Nederland gebruikt na de oprichting van DNB?
Meer Lezen
Datum 23 maa. 2023   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

Binnen enkele uren nadat de overname van Credit Suisse door UBS bekend werd gemaakt werden meer memorabilia met de naam en het logo van kredietverstrekker Credit Suisse te koop aangeboden in Zwitserland, wat het einde van een tijdperk markeert. Tientallen goudbaren met de naam van de uitgever - het in 1856 opgerichte Credit Suisse - werden geüpload naar de meest populaire online marktplaatsen van het land, Ricardo.ch en tutti.ch.
Meer Lezen
Datum 21 maa. 2023   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws, Beleggen in goud

De goudprijs steeg deze week tot meer dan €59.000 per kilo en bereikte daarmee het hoogste niveau sinds april vorig jaar. De prijs van het edelmetaal stijgt vanwege een wereldwijde bankencrisis, die beleggers naar veilige havens laat uitwijken. De goudprijs is deze week zelfs meer dan 4% gestegen, de grootste wekelijkse stijging sinds half november en de derde week op rij waarin de koers stijgt. Ook zilver profiteert van de onrust op de financiële markten, want de koers van dit edelmetaal is deze week meer dan 6% gestegen en stond vrijdagmiddag op €666 per kilo. Daarmee bewijzen de edelmetalen hun toegevoegde waarde in de beleggingsportefeuille. Is het nog steeds aantrekkelijk om goud te kopen?
Meer Lezen
Datum 17 maa. 2023   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws, Beleggen in goud, Beleggen in zilver

Kort na de val van twee Amerikaanse banken staat nu ook Credit Suisse onder druk. Het aandeel van de Zwitserse bank stond woensdagmiddag 30% lager en bereikte daarmee een nieuw dieptepunt in haar geschiedenis. Directe aanleiding was het besluit van de Saudische Nationale Bank om haar positie in de geplaagde bank niet verder uit te breiden. Veel beleggers zien dit als een signaal om hun aandelen tegen een bodemprijs te verkopen.
Meer Lezen
Datum 15 maa. 2023   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

De centrale bank van China heeft in februari 24,9 ton aan goud gekocht. Daarmee is februari de vierde maand waarin de goudaankopen van China toenamen. De afgelopen vier maanden voegde de centrale bank van China in totaal 102 ton goud toe aan haar goudvoorraad. Door de toenemende vraag naar goud van centrale banken, maar ook door recente onrust in de Amerikaanse bankensector, is de goudprijs afgelopen weken gestegen.
Meer Lezen
Datum 15 maa. 2023   Categorieën Categorieën: Beleggen in goud

In deze aflevering gaat Paul Buitink in gesprek met Derk Jan Eppink, Tweede Kamerlid voor JA21, die met onafhankelijk kamerlid Pieter Omtzigt een debat over de houdbaarheid van de euro heeft aangevraagd. Dit debat wordt 9 maart 2023 gehouden.
Meer Lezen
Datum 12 maa. 2023   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

In Nigeria zijn de afgelopen weken rellen ontstaan door de economische problemen in het land. Er is een hoge inflatie, maar tegelijkertijd is er ook een tekort aan geld. De nieuwe president Bola Tinubu staat dan ook voor een grote uitdaging. Hoe is deze chaos ontstaan?
Meer Lezen
Datum 10 maa. 2023   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

Singapore heeft in januari 45 ton goud gekocht, waardoor hun officiële goudreserves zijn gestegen tot 198,4 ton. Het was de grootste maandelijkse aankoop van goud ooit door de centrale bank van Singapore en de eerste sinds juni 2021. Toen kocht het land 26 ton goud bij. De totale voorraad vertegenwoordigt bij de huidige goudprijs een waarde van meer dan $11 miljard, goed voor ongeveer 4% van de totale reserves van het land.
Meer Lezen
Datum 9 maa. 2023   Categorieën Categorieën: Beleggen in goud

De Europese Centrale Bank heeft vorig jaar ruim €1,6 miljard uit haar reserves moeten halen om het jaar zonder verliezen af te kunnen sluiten. De centrale bank moest fors afschrijven op de waarde van alle staatsobligaties op haar balans, omdat die door de rentestijging minder waard zijn geworden. Ook betaalde de centrale bank veel meer rente over bankreserves, een bijkomstigheid van het monetaire beleid. Maar hoe is dat verlies precies ontstaan? En wat betekent dit voor de kredietwaardigheid van de ECB?
Meer Lezen
Datum 8 maa. 2023   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

Centrale banken blijven goud kopen en hebben in de eerste maand van het nieuwe jaar per saldo 31 ton goud aan hun reserves toegevoegd. Dat schrijft de World Gold Council op basis van nieuwe cijfers van het IMF. De aankopen waren wel zeer geconcentreerd, want die kwamen volledig voor rekening van Turkije, China en Kazachstan. Hoeveel goud kochten deze landen?
Meer Lezen
Datum 3 maa. 2023   Categorieën Categorieën: Beleggen in goud

Inflatiecijfers in de Eurozone blijven hoog uitvallen, zo schijft Reuters. Donderdag werd bekend dat de inflatie nog altijd 8,5 procent bedraagt en dat is hoger dan werd verwacht. Daarmee lijkt de Europese Centrale Bank (ECB) op 16 maart geen andere keuze te hebben dan de rente opnieuw flink te verhogen.
Meer Lezen
Datum 2 maa. 2023   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

China beschikt waarschijnlijk over meer dan twee keer zoveel goud als het officiële cijfer van 2.010,5 ton. Dat schrijft goudmarktanalist Jan Nieuwenhuijs in een nieuwe analyse op Gainesville Coins. Op basis van verschillende bronnen concludeert hij dat de centrale bank eind 2022 waarschijnlijk al over een goudvoorraad van 4.309 ton beschikte, waarvan een groot gedeelte dus buiten de officiële cijfers is gebleven. Daarmee zou China nu al de tweede grootste goudreserve ter wereld hebben. Hoe heeft China dat goud de afgelopen decennia verzameld?
Meer Lezen
Datum 1 maa. 2023   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

In het vorige stuk in de reeks over monetaire geschiedenis beschreven we hoe het geldstelsel in de Republiek ten tijde van de Gouden Eeuw eruit zag. Zo werd beschreven hoe er ruim 800 munten geaccepteerd werden in de Republiek en hoe dat leidde tot de oprichting van Wisselbanken, zoals die in Amsterdam. Maar hoe ging het verder? Hoe ontwikkelde de Republiek zich na het rampjaar en hoe veranderde het geldstelsel?
Meer Lezen
Datum 27 feb. 2023   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

Turkije heeft in januari een recordvolume van 58,3 ton goud uit Zwitserland geïmporteerd, zo blijkt uit nieuwe cijfers van de Zwitserse douane. Van de in totaal $5,1 miljard aan goud die het land in januari importeerde kwam $3,6 miljard uit Zwitserland. Vorig jaar importeerde Turkije ook al $20 miljard aan goud, waardoor het tekort op de betalingsbalans naar $48,8 miljard steeg. Uit deze cijfers kunnen we concluderen dat er in Turkije nog steeds veel vraag is naar het edelmetaal. En het zijn niet alleen particulieren die goud kopen, ook de centrale bank speelde een belangrijke rol met de aankoop van in totaal 148 ton goud over heel 2022. Waarom kopen de Turken zoveel goud?
Meer Lezen
Datum 24 feb. 2023   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws, Beleggen in goud

Na een aantal magere jaren staan grondstoffen weer volop in de belangstelling. Afgelopen twee jaar hebben grondstoffen een uitstekend rendement opgeleverd, mede dankzij het snelle economische herstel na de coronapandemie. In 2022 behaalde de S&P GSCI, een mandje van verschillende grondstoffen, zelfs een rendement van 26%. Dat kwam vooral door de sterk gestegen energieprijzen, maar ook in bredere zin stegen de prijzen van grondstoffen. Zeker in de eerste helft van het jaar. Tegen de achtergrond van dalende aandelen- en obligatiekoersen en dalende vastgoedprijzen deden de grondstoffen het bijzonder goed. In de tweede helft van het jaar kwamen grondstofprijzen wat onder druk te staan, maar hoe zien de komende jaren eruit?
Meer Lezen
Datum 21 feb. 2023   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

In het vorige stuk over monetaire geschiedenis beschreven we hoe de Nederlanders zich losvochten van de Spanjaarden en hoe de dure oorlogen tegen de Spanjaarden en de Engelsen werden gefinancierd. Er is echter nog veel meer te vertellen over de Gouden Eeuw, onder meer het geldgebruik van de Nederlanders. Wat voor geld gebruikte men in de Republiek en welke rol speelde de gulden?
Meer Lezen
Datum 17 feb. 2023   Categorieën Categorieën: Beleggen in goud

Centrale banken hebben sinds de financiële crisis van 2008 veel goud aan hun reserves toegevoegd. Vorig jaar verdween zelfs een recordhoeveelheid van 1.136 ton in de kluizen van centrale banken. Duiken we dieper in de cijfers, dan zien we dat deze aankopen grotendeels voor rekening komen van Euraziatische landen. En dan hebben we het niet alleen over grote landen als Rusland, China en India, maar ook tal van kleinere landen. In dit artikel geven we inzicht in de totale goudaankopen van centrale banken op het Euraziatische continent. Hoeveel goud hebben ze sinds 2008 gekocht?
Meer Lezen
Datum 17 feb. 2023   Categorieën Categorieën: Beleggen in goud

De stijging van de rente heeft de situatie op de huizenmarkt afgelopen jaar fundamenteel veranderd. Maar waar beleggers zich misschien nog wel meer zorgen over maken is de stortvloed aan nieuwe regelgeving voor de verhuur van woningen. Deze week waarschuwde zelfs de NVM voor een ontwrichting van de woningmarkt, omdat veel beleggers hun panden zullen verkopen. Welke gevolgen heeft dit voor particuliere beleggers? En wat zijn de alternatieven voor vastgoed?
Meer Lezen
Datum 15 feb. 2023   Categorieën Categorieën: Beleggen in goud

In deze aflevering gaan Mathijs Bouman en Paul Buitink in debat over de invoering en de houdbaarheid van de euro. Mathijs is van mening dat wij de gulden niet te goedkoop hebben ingewisseld voor de euro terwijl Paul op basis van het onderzoek van André ten Dam en andere economen hier wel van overtuigd is.
Meer Lezen
Datum 10 feb. 2023   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

Vorig jaar heeft de Russische bevolking een recordhoeveelheid goud gekocht, zo blijkt uit nieuwe cijfers van het Russische ministerie van Financiën. In totaal kochten particulieren 50 ton fysiek goud, tien keer zoveel als een jaar eerder. En het waren vooral vermogende particulieren die goud kochten, want meer dan de helft van dit volume bestond uit staven van 1 kilo goud. Waarom kopen Russen opeens zoveel goud? En wat betekent dit voor de goudmarkt?
Meer Lezen
Datum 9 feb. 2023   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws, Beleggen in goud

De rente is afgelopen jaar fors gestegen en dat voedt speculaties over de houdbaarheid van de Amerikaanse staatsschuld. Sinds 2008 is deze staatsschuld in absolute termen namelijk verdrievoudigd, van ongeveer $10 biljoen naar $30 biljoen. In verhouding tot de omvang van de economie is de schuldenlast in deze periode bijna verdubbeld, van 63 naar 121 procent van het bruto binnenlands product. Maar wat betekent de rentestijging van afgelopen jaar voor de overheidsfinanciën? Gaan de Verenigde Staten failliet of kunnen ze de rentelasten nog gemakkelijk betalen?
Meer Lezen
Datum 7 feb. 2023   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

Paul Buitink en Joris Beemsterboer gaan in gesprek met Alexander Sassen van Elsloo. Alexander is een Nederlandse econoom die onder andere bekend is van zijn columns voor de financiële Telegraaf en Geenstijl. Buiten dit is hij een leraar aan een hogeschool en heeft hij zijn eigen ESG adviesbureau. In deze video gaat Alexander dieper in op de houdbaarheid van de euro en hoe het mogelijk een Paard van Troje is.
Meer Lezen
Datum 3 feb. 2023   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

De afgelopen decennia heeft de wereldwijde goudmarkt grote veranderingen ondergaan. Werd goud in de jaren '90 nog vooral gekocht in de vorm van sieraden, sinds de financiële crisis van 2008 is beleggingsgoud juist steeds belangrijker geworden. Ook hebben centrale banken een draai gemaakt, van goud verkopen naar goud kopen. De World Gold Council behandelt in een nieuw rapport de belangrijkste trends. Wat schrijven ze over de goudmarkt?
Meer Lezen
Datum 2 feb. 2023   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws, Beleggen in goud

Centrale banken voegden vorig jaar 1.136 ton goud aan hun reserves toe, de grootste aankopen in een jaar sinds 1967. Vooral in het vierde kwartaal kochten centrale banken veel goud. Samen met een recordvraag naar munten en baren in Europa en de VS bereikte de totale wereldwijde vraag naar goud het hoogste niveau in meer dan tien jaar. Dat schrijft de World Gold Council in haar jaarrapport over de goudmarkt.
Meer Lezen
Datum 31 jan. 2023   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

De regering van Iran heeft een nieuwe manier gevonden om aan geld te komen. Naast de uitgifte van staatsobligaties gaat de regering nu ook goudcertificaten aanbieden, die men via de Iraanse beurs kan verhandelen. Beleggers en spaarders kunnen maximaal vijf gouden munten van twee gram kopen, maar in plaats van gouden munten zal de regering certificaten uitgeven. Deze certificaten kan men op een later moment omwisselen voor goud. Heeft Iran een manier gevonden om goud bij te drukken?
Meer Lezen
Datum 27 jan. 2023   Categorieën Categorieën: Beleggen in goud