Nieuws

Producten 1 tot 10 van 936 in totaal

Toon:

Zwitserland heeft in maart veel meer goud uit de Verenigde Arabische Emiraten geïmporteerd dan in voorgaande maanden. Netto ging het om 35,5 ton goud, het hoogste volume in een maand sinds augustus 2016. Volgens de Zwitserse non-profit organisatie Swissaid zou dat kunnen betekenen dat Rusland via deze route goud naar Europa exporteert en daarmee sancties probeert te omzeilen.

Meer Lezen
17 mei 2022 14:28:00 door Joris Beemsterboer Comments Beleggen in goud

Het was opnieuw een week met sell-offs van risicoactiva. Het effect daarvan op de valutamarkten was voorspelbaar: de Japanse yen stond bovenaan de ranglijsten, gevolgd door de Amerikaanse dollar.

Meer Lezen
16 mei 2022 14:31:00 door Joris Beemsterboer Comments Economisch Nieuws

Onlangs publiceerde kredietanalist Zoltan Pozsar van Credit Suisse een analyse die veel stof deed opwaaien in de financiële wereld. Hij sprak over een nieuwe fase in het monetaire systeem, waarin landen die grondstoffen produceren een belangrijke rol gaan spelen. Aanleiding voor zijn analyse was de eis van Poetin om gas en andere grondstoffen uitsluitend in roebels af te rekenen. Tot voor kort gebeurde dat vooral in euro's en dollars.

Meer Lezen
13 mei 2022 14:41:00 door Joris Beemsterboer Comments Economisch Nieuws, Beleggen in goud

Het Londense fintech bedrijf TallyMoney wil haar werknemers met goud betalen in plaats van Britse ponden. Op die manier wil het bedrijf haar werknemers helpen om koopkracht te behouden, zo schrijft de Britse financiële krant City A.M. De directeur van het fintech bedrijf, Cameron Parry, zegt in een interview met de krant dat goud zich heeft bewezen als iets wat haar koopkracht behoudt.

Meer Lezen
13 mei 2022 13:11:34 door Joris Beemsterboer Comments Beleggen in goud

De prijzen van cryptomunten staan opnieuw zwaar onder druk. Bitcoin verloor in een week tijd bijna 20% van haar waarde, terwijl de koers van het aandeel Coinbase in dezelfde periode zelfs met 40% kelderde. Coinbase, een van de grootste handelsplatformen in de wereld van cryptomunten, rapporteerde tegenvallende winstcijfers. Niet alleen was het aantal transacties in het eerste kwartaal van dit jaar 44% lager dan in het vorige kwartaal, ook daalde het aantal actieve gebruikers. En deze week crashte ook een grote stablecoin. Wat is er aan de hand?

Meer Lezen
12 mei 2022 06:46:35 door Joris Beemsterboer Comments Economisch Nieuws

De rentetarieven lopen overal sterk en snel op. De markten kunnen de gevolgen daarvan nauwelijks nog negeren. Op de aandelenmarkten leidde de renteverhoging van 50 basispunten door de Fed tot een opluchtingsrally, maar die duurde niet lang. Al de volgende dag was de neerwaartse trend terug. De aandelenmarkten sloten de week af op het laagste niveau sinds eind 2020. Vooral de dollar en – minder voorspelbaar – de euro profiteerden van de vlucht naar veiligheid. Bij de euro kwam dit doordat de ECB nu eindelijk zijn streven om de inflatierealiteit te negeren lijkt te gaan opgeven.

Meer Lezen
9 mei 2022 14:40:00 door Joris Beemsterboer Comments Economisch Nieuws

De huizenprijzen in Nederland gedragen zich als obligatiekoersen en daardoor kunnen de prijzen bij een stijgende rente fors dalen. Dat zegt analist Alfonso Peccatiello van The Macro Compass in een gesprek met Paul Buitink van Holland Gold. Hij merkt op dat de situatie op de woningmarkt sterk is verslechterd, omdat de koopkracht van huizenkopers is afgenomen. Mensen krijgen door de hogere rente minder hypotheek, terwijl ze door hoge inflatie koopkracht verliezen.

Meer Lezen
6 mei 2022 08:26:00 door Frank Knopers Comments Economisch Nieuws

Sinds het begin van de coronacrisis is de vraag naar fysiek zilver met name in de Verenigde Staten sterk toegenomen. Cijfers van de Zwitserse douane laten zien dat het land inmiddels met afstand de belangrijkste afzetmarkt is geworden voor zilver. Dat terwijl de VS tot 2019 nauwelijks zilver uit Zwitserland importeerde. Ook komt er veel fysiek zilver via andere kanalen in de Verenigde Staten terecht, bijvoorbeeld via Turkije en Australië. Dat schrijft het Silver Institute deze week in een nieuwe update over de zilvermarkt.

Meer Lezen
5 mei 2022 08:04:00 door Frank Knopers Comments Economisch Nieuws, Beleggen in goud, Beleggen in zilver

De rentetarieven bleven vorige week overal ter wereld genadeloos stijgen. Het veelbepalende rendement op tienjarig Amerikaanse schatkistpapier flirt nu met het niveau van 3%, dat psychologisch belangrijk is. De aandelenkoersen daalden en de dollar rallyde, gesteund door zowel kapitaalstromen naar veilige havens als renteverschillen.

Meer Lezen
4 mei 2022 08:33:00 door Frank Knopers Comments Economisch Nieuws

De wereldwijde vraag naar goud steeg in het eerste kwartaal van dit jaar naar 1.234 ton, het grootste volume sinds het vierde kwartaal van 2018. Vergeleken met een jaar geleden steeg de vraag zelfs met 34%. De belangrijkste redenen daarvoor zijn hoge inflatie en de oorlog in Oekraïne, waardoor spaarders en beleggers hun toevlucht zoeken in het edelmetaal. Dat schrijft de World Gold Council in haar nieuwste kwartaalrapport over de goudmarkt. Ook kochten centrale banken meer goud.

Meer Lezen
3 mei 2022 17:53:00 door Frank Knopers Comments Economisch Nieuws, Beleggen in goud

Producten 1 tot 10 van 936 in totaal

Toon: