Actuele koersen (kg):
Goud €59.769
Zilver €729
    
Terug
Overige vragen
Gerelateerde vragen
Wat betekent het LBMA keurmerk? Hoeveel goud wordt er gebruikt in de industrie? Welke gouden munt kan je het best kopen? Wat is het Central Bank Gold Agreement? Wat is het verschil tussen platina en palladium? Betaal ik btw over zilver? Waarom stijgt of daalt de goudprijs? Welk Nederlands muntgeld wordt gebruikt voor beleggingen? Wat is het verschil tussen gouden munten en goudbaren? Welke landen hebben de grootste goudvoorraad? Hoe kan ik investeren in goud? Welke soorten goudmijnen zijn er? Hoe schadelijk zijn goudmijnen voor het milieu? Kun je goud vervalsen met wolfraam (tungsten)? Welke zilveren munt kan je het best kopen? Wat is goud? Hoeveel goud wordt er gebruikt voor juwelen? Is goud vrijgesteld van btw? Wat is het verschil tussen zilveren munten en zilverbaren? Hoe heeft de goudprijs zich over langere termijn ontwikkeld? Waarom zijn gouden munten en baren duurder dan de goudprijs? Waarom hebben landen een goudvoorraad? Hebben zilverbaren een certificaat? Kies ik platina en palladium munten of baren? Betaal ik btw over platina en palladium? Waar wordt goud gevonden in de wereld? Hoeveel goud is er in de wereld? Zijn er nog andere toepassingen voor goud? Waarom is goud zo waardevol? Hoeveel goud komt er jaarlijks uit goudmijnen? Is goud schaars? Welke zilverbaar kan ik het beste kiezen? Waar liggen de bovengrondse goudvoorraden? Mag de overheid goud opeisen (confisqueren)? Waarom moet ik goud kopen? Wat houdt het goudakkoord in? Waar staat Nederland in de top 10 van goudlanden? Kies ik gouden munten of goudbaren? Wat is een ETF? Hoe weet ik of het goud echt is? Hoeveel goud bevat een gouden beleggingsmunt? Welke grootte goudbaar of munt kies ik Wordt de goudprijs gemanipuleerd? Wanneer verliet Nederland de goudstandaard? Hebben goudbaren een certificaat? Goedkoopste aanbieder goud Hoeveel goud zit er nog in de grond? Hoe werkt de btw margeregeling op zilveren munten? Wat betekent de spotprijs? Hoeveel goud komt jaarlijks uit recycling? Wat is de levensduur van een goudmijn? Hoe wordt goud gerecycled? Hoe lang duurt het om een goudmijn op te starten? Wat zijn beleggingsmunten (bullion coins)? Komt goud ooit weer terug als geld? Wat betekent karaat? Welke landen hebben de grootste productie van goud? Hoeveel goud wordt er gebruikt voor goudbaren en gouden munten? Waarom bezitten centrale banken zoveel goud? Hoeveel zilver bevat een zilveren beleggingsmunt? Welke beleggingsmunten zijn er? Waar kan ik goud kopen? Hoe groot is de goudmarkt? Wat is de dagelijkse fixing voor goud? Hoe wordt het gewicht van goud uitgedrukt? Kan zilver verkleuren?
Waaruit bestaat de vraag en aanbod van goud? (The Golden Tree)

In de goudboom (The Golden Tree) wordt duidelijk zichtbaar waar het goud vandaan komt en waar het goud heengaat. Helaas ontkomen we hierbij niet aan een relatief technisch verhaal, maar door de cijfers krijgen we wel een duidelijk inzicht hierin.

Bronnen van goud

Naar schatting was er begin 2023 50.000 ton goud aan ondergrondse reserves bekend, dat is ongeveer 20% van de totale hoeveelheid. Hiervan wordt jaarlijks zo’n 3.600 ton goud gedolven.

Deze ondergrondse reserve is het grootst bij:
-       Australië (8.400 ton)
-       Rusland (6.800 ton)
-       Zuid-Afrika (5.000 ton)

 Top 7 (goud delvende landen) 

Gewicht (in tonnen)

China

375

Rusland

325

Australië

314

Canada

195

Verenigde Staten

173

Ghana

127

Peru

126

 

 

 

 

 China heeft hierbij een gelokaliseerde reserve van 1.900 ton, welke ook al jarenlang niet veranderd. Nog opvallender is dat China wel het land is dat het meeste goud delft per jaar, dit is een kleine 400 ton per jaar. Zuid Afrika heeft een reserve die bijna drie keer zo groot is maar toch produceert het land vier keer minder dan China. China lijkt daarmee niet al haar reserves prijs te geven. In Europa is zijn Bulgarije, Zweden en Finland de enige noemenswaardige landen waar goud wordt gedolven, alle drie iets minder dan 10 ton per jaar.

Jaarlijks wordt er ongeveer 2.200 ton goud gerecycled. Hierbij wordt goud omgesmolten en voor andere doeleinden gebruikt. Een groot deel hiervan bestaat uit oude sieraden. Door de hoge goudprijs worden veel oude sieraden verkocht en omgesmolten. Van dit gesmolten goud kunnen bijvoorbeeld baren gemaakt worden of granulaat wat weer gebruikt kan worden in het productieproces.

Gebruik van goud

Eind 2022 is de schatting dat er 208.874 ton goud in totaal gedolven is. Hierbij is het heel lastig om in te schatten hoeveel goud hiervan momenteel nog in omloop is, maar door het duurzame karakter en de waarde hiervan is de verwachting dat er niet veel goud ‘verloren’ is gegaan.

Technologie

In tegenstelling tot zilver wordt goud relatief weinig in het productieproces gebruikt. We kunnen hierbij uitgaan van ongeveer 12%. Het goud wordt in zeer kleine hoeveelheid gebruikt, zoals bijvoorbeeld in telefoons. Dit maakt het recyclen van goud dat verwerkt is in de technologie een intensieve en dure activiteit, waardoor dit in veel gevallen niet rendabel is.

Technologie:

(percentage)

Elektronica

70%

Tandheelkunde industrie

10%

Overige industrieën

20%

 

 

 

 

Investeringen

Ongeveer 35% van het goud wordt gebruikt voor investeringen, waarvan 17% in het bezit is van Centrale banken. Voor de Centrale banken is een groot verschil te zien in de hoeveelheid goud die ze aanhouden als reserve voor hun totale vreemde vermogen. Opvallend hebben de Centrale banken van Turkije en Venezuela één van de hoogste goudreserves (resp. 100% en 93%). In Europa heeft Portugal procentueel de grootste goudreserve met 69%. De Nederlandse Bank heeft een goudreserve van bijna 60% (612,5 ton). 

De Verenigde Staten hebben de grootste hoeveelheid goudreserve van 8.133,5 ton (68,2%). Gevolgd door Duitsland, Italie en 

Frankrijk (resp. 3.352, 2451 en 2436 ton). China komt hierbij op de 6e plaats met 2.113 ton, wat opvallend genoeg maar 3,84 is van het totale vreemde vermogen. 

Investeringen/Centrale banken:

(percentage)

Goudbaren

78%

Officiele gouden munten

16%

Verzamel- en herdenkingsmunten

6%

 

 

 

 

 Sieraden:

Op dit moment is de verwachting dat ruim de helft (tussen de 50% en 60%) van het goud in sierraden verwerkt is. De grootste markt hiervoor is India, dit vanwege de culturele en traditionele waarde die aan goud wordt gehecht. De snelst groeiende markt is de Chinese markt. Opvallend: de meeste Nederlandse sieraden zijn 14 karaat, terwijl in China ruim 80% van de sieraden 24 karaat is.
 

Goud_reserves_per_land 

Is het gelukt? Laat het ons weten!
Is uw vraag niet beantwoord?
Vul dan het contactformulier in met uw vraag.
Of neem telefonisch contact met ons op: 
+31(0)88 468 8400