Actuele koersen (kg):
Goud €59.734
Zilver €729
    
Terug
Overige vragen
Gerelateerde vragen
Hoe schadelijk zijn goudmijnen voor het milieu? Hoeveel goud komt jaarlijks uit recycling? Kies ik gouden munten of goudbaren? Waarom bezitten centrale banken zoveel goud? Hoeveel zilver bevat een zilveren beleggingsmunt? Wat betekent het LBMA keurmerk? Waar wordt goud gevonden in de wereld? Hebben goudbaren een certificaat? Hoe kan ik investeren in goud? Wat zijn beleggingsmunten (bullion coins)? Welk Nederlands muntgeld wordt gebruikt voor beleggingen? Waarom zijn gouden munten en baren duurder dan de goudprijs? Wat houdt het goudakkoord in? Wat betekent de spotprijs? Wat is het verschil tussen zilveren munten en zilverbaren? Hoeveel goud bevat een gouden beleggingsmunt? Betaal ik btw over zilver? Kies ik platina en palladium munten of baren? Mag de overheid goud opeisen (confisqueren)? Hoeveel goud wordt er gebruikt voor goudbaren en gouden munten? Waar kan ik goud kopen? Wat is de levensduur van een goudmijn? Waaruit bestaat de vraag en aanbod van goud? (The Golden Tree) Hoe wordt het gewicht van goud uitgedrukt? Welke beleggingsmunten zijn er? Zijn er nog andere toepassingen voor goud? Welke zilveren munt kan je het best kopen? Hoe werkt de btw margeregeling op zilveren munten? Betaal ik btw over platina en palladium? Welke zilverbaar kan ik het beste kiezen? Welke grootte goudbaar of munt kies ik Is goud vrijgesteld van btw? Welke landen hebben de grootste productie van goud? Wat is goud? Wanneer verliet Nederland de goudstandaard? Wat betekent karaat? Hoeveel goud komt er jaarlijks uit goudmijnen? Hoeveel goud zit er nog in de grond? Is goud schaars? Kan zilver verkleuren? Waar staat Nederland in de top 10 van goudlanden? Welke landen hebben de grootste goudvoorraad? Komt goud ooit weer terug als geld? Welke soorten goudmijnen zijn er? Waarom hebben landen een goudvoorraad? Hoeveel goud wordt er gebruikt in de industrie? Wat is het verschil tussen gouden munten en goudbaren? Kun je goud vervalsen met wolfraam (tungsten)? Hoeveel goud wordt er gebruikt voor juwelen? Hebben zilverbaren een certificaat? Hoeveel goud is er in de wereld? Hoe groot is de goudmarkt? Wat is een ETF? Waar liggen de bovengrondse goudvoorraden? Waarom is goud zo waardevol? Goedkoopste aanbieder goud Waarom stijgt of daalt de goudprijs? Welke gouden munt kan je het best kopen? Hoe lang duurt het om een goudmijn op te starten? Wat is het Central Bank Gold Agreement? Wat is de dagelijkse fixing voor goud? Hoe weet ik of het goud echt is? Wat is het verschil tussen platina en palladium? Hoe heeft de goudprijs zich over langere termijn ontwikkeld? Hoe wordt goud gerecycled? Waarom moet ik goud kopen?
Wordt de goudprijs gemanipuleerd?

Er wordt veel geschreven over de manipulatie van de goudprijs en zilverprijs. Plotselinge koersbewegingen naar beneden worden door sommigen al snel geassocieerd met manipulatie, terwijl identieke koersbewegingen naar boven geen soortgelijke verbazing veroorzaken.

Als we van een afstand naar de goudmarkt kijken kunnen we stellen dat het bestaan van een termijnmarkt voor goud de manipulatie is. Door de introductie van termijncontracten en opties werd het mogelijk op papier een positie in goud te verhandelen die feitelijk niet bestaat. Terwijl fysiek goud in een gelimiteerde hoeveelheid aanwezig is is er geen beperking aan de hoeveelheid goud die op papier bijgedrukt kan worden. Beleggers die denken fysiek goud te bezitten met een papieren instrument moeten zich ervan bewust zijn dat er niet altijd volledige dekking van fysiek goud gegarandeerd wordt.

De GATA houdt zich al jaren bezig met het verzamelen van bewijs over manipulatie van de goudprijs

Is het gelukt? Laat het ons weten!
Is uw vraag niet beantwoord?
Vul dan het contactformulier in met uw vraag.
Of neem telefonisch contact met ons op: 
+31(0)88 468 8400