De goudprijs wordt bepaald door vraag en aanbod vanuit de markt. Om een goede voorspelling te kunnen maken van de goudkoers is het van belang om te weten welke factoren de vraag en aanbod beïnvloeden.
Wat is de goudkoers?
Als het gaat om de koers van goud, wordt deze beïnvloed door verschillende factoren zoals economische en politieke ontwikkelingen, inflatie, de waarde van valuta's en de vraag naar goud als belegging en als sieraad. De goudprijs wordt dagelijks vastgesteld door de London Bullion Market Association (LBMA), die de "London fix" publiceert als referentieprijs voor de wereldwijde goudhandel.
De goudkoers wordt meestal uitgedrukt in de Amerikaanse gewichtseenheid troy ounce, dit is 31,103 gram. De volgende koersen worden veel gehanteerd.
- Kitco koers;
Dit is de koers die elk moment van de dag aangepast wordt op de actuele situatie. Hierin zijn zowel de prijzen in dollar als in euro zichtbaar. Het grote voordeel van deze koers is dat deze zichtbaar is voor iedereen.
- Reuters;
Deze koers wordt veel gebruikt door grotere banken en smelterijen. Dit is een toonaangevende goudkoers met het nadeel dat deze koers niet voor iedereen zichtbaar is.
- London Gold Fixing;
Dit is een koers die tweemaal per dag wordt aangepast, om 10.30 en 15.00 (GMT). Deze koers bestaat al sinds 1919 en wordt bepaald door de vijf leden van de London Gold Pool. Hierin hebben de volgende banken zitting: Scotia-Mocatta, Barclays Capital, Deutsche Bank, HSBC en Société Generale.
Vraag en aanbod van goud
De prijs van goud komt dus tot stand door de vraag en aanbod naar zowel fysiek als “papier” goud.
Hier bespreken we waar de vraag en aanbod vandaan komen en welke factoren invloed hebben op de vraag en aanbod van goud.
Vraan naar goud
- Industrieel: Goud wordt gebruikt in de tandheelkunde in elektronica voor bijvoorbeeld smartphones en computers. Ook in de ruimtevaart wordt het toegepast.
- Centrale banken: centrale banken bezitten van oudsher grote hoeveelheden goud. Vroeger waren valuta zoals de gulden, de pond en de dollar gedekt door goud. Ondanks dat we nu een fiatgeldsysteem hebben waar dit niet meer zo is, houden centrale banken nog steeds goud aan. Zo schrijft de Nederlandse Bank (DNB) op haar website dat zij goud aanhouden als reserve en als vertrouwensanker. We zien dat er veel landen zijn die de laatste jaren hun goudreserves aan het uitbreiden zijn, wat een positief effect heeft op de goudprijs.
- Beleggers: goud wordt ook steeds meer gebruikt in de beleggingsportefeuille. Hierbij wordt goud enerzijds aangehouden als veilige belegging met een laag risico of als hedge tegen inflatie. Anderzijds gewoon puur voor het rendement. Men belegt ook in goud doormiddel van de handel in papier goud (etf’s futures etc).
Aanbod van goud
- Goudproductie en goudontdekkingen: door de productie van goud kan er meer goud in de markt gebracht worden. Dit is een intensief proces, waardoor dit geen grote bedreiging is voor de goudprijs op de korte termijn. Daarnaast wordt het steeds lastiger om goud te delven, aangezien de meer eenvoudige delfplaatsen reeds uitgeput zijn. Men moet er ook rekening mee houden, dat bij een lagere goudkoers het minder interessant/rendabel wordt om goud te mijnen, dit kan een remmend effect hebben op een daling van de goedkoers. Andersom is dit natuurlijk ook het geval.
- Bestaand goud: naast de productie van goud is er veel goud in omloop. Een groot deel hiervan is verwerkt in sieraden. In economisch slechte tijden kunnen mensen gedwongen worden hun goud te verkopen. Goud wordt ook gebruikt in de industrie bijvoorbeeld in elektronica. Dit goud wordt veelal ook weer gerecycled.
Hieronder worden de verschillende factoren beschreven die de vraag en aanbod naar goud kunnen beïnvloeden.
- economie;
- dollarkoers;
- politieke onrust;
- inflatie (geldontwaarding);
- overheid.
Economie; de economische situatie is essentieel voor de vraag naar goud. Een lange periode heeft goud een negatieve correlatie laten zien met de handelsbeurzen. Ondanks dat deze negatieve correlatie een periode in 2011 is losgelaten kunnen we wel stellen dat hoe meer onzekerheid er heerst over de economie hoe meer de toevlucht wordt gezocht in goud.
Dollarkoers; de goudprijs wordt uitgedrukt in dollars. Hierdoor heeft de dollarkoers uiteraard een grote invloed op de goudkoers. Als de dollar sterker wordt zal het goud in euro’s minder waard worden.
Politieke onrust; goud wordt gezien als een veilige haven. Een stabiele factor in tijden van onrust. Het vertrouwen wat goud de afgelopen eeuwen gecreëerd heeft zorgt ervoor dat goud een toevlucht is in tijden van politieke onrust. Een recent voorbeeld hiervan is de stijging van de goudprijs na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne.
Inflatie; (geldontwaarding); oplopende inflatie zorgt over het algemeen voor een toenemende vraag naar goud, aangezien goud wordt gezien als waardevast.
Overheid; de overheid zou een grote invloed kunnen uitoefenen op de goudprijs.
Op dit moment is goud btw-vrij. Als de overheid zou kiezen om een btw-tarief toe te passen op goud zou dit grote gevolgen hebben voor de goudprijs. Op het zilver is hierin al een inmenging van de overheid zichtbaar.
Tot slot kunnen we er niet aan ontkomen te noemen dat er steeds meer critici spreken over een manipulatie van de goudmarkt door de grotere spelers op de markt. De bank JP Morgan is in 2020 zelfs veroordeeld tot een boete van 920 miljard dollar boete voor het manipuleren van de goudmarkt doormiddel van “spoofing” oftewel het plaatsen van neporders.
Is het gelukt? Laat het ons weten!