Actuele koersen (kg):
Goud €59.729
Zilver €729
    
Terug
Overige vragen
Gerelateerde vragen
Goedkoopste aanbieder goud Zijn er nog andere toepassingen voor goud? Waarom hebben landen een goudvoorraad? Hebben goudbaren een certificaat? Is goud vrijgesteld van btw? Hoeveel goud komt jaarlijks uit recycling? Waarom is goud zo waardevol? Hoe heeft de goudprijs zich over langere termijn ontwikkeld? Wat is het verschil tussen zilveren munten en zilverbaren? Hoeveel goud wordt er gebruikt voor goudbaren en gouden munten? Waaruit bestaat de vraag en aanbod van goud? (The Golden Tree) Welke soorten goudmijnen zijn er? Wat is het Central Bank Gold Agreement? Wat is goud? Welk Nederlands muntgeld wordt gebruikt voor beleggingen? Wat betekent het LBMA keurmerk? Mag de overheid goud opeisen (confisqueren)? Wat is een ETF? Hoeveel goud zit er nog in de grond? Wat betekent de spotprijs? Hoe wordt goud gerecycled? Waar staat Nederland in de top 10 van goudlanden? Hoe groot is de goudmarkt? Welke gouden munt kan je het best kopen? Waar wordt goud gevonden in de wereld? Wat zijn beleggingsmunten (bullion coins)? Hoe kan ik investeren in goud? Hebben zilverbaren een certificaat? Hoeveel goud komt er jaarlijks uit goudmijnen? Betaal ik btw over zilver? Wordt de goudprijs gemanipuleerd? Wat is het verschil tussen gouden munten en goudbaren? Welke landen hebben de grootste productie van goud? Hoe werkt de btw margeregeling op zilveren munten? Kun je goud vervalsen met wolfraam (tungsten)? Waarom stijgt of daalt de goudprijs? Welke zilveren munt kan je het best kopen? Komt goud ooit weer terug als geld? Hoeveel goud bevat een gouden beleggingsmunt? Waar kan ik goud kopen? Wat betekent karaat? Wat is het verschil tussen platina en palladium? Waarom zijn gouden munten en baren duurder dan de goudprijs? Hoeveel goud wordt er gebruikt voor juwelen? Kan zilver verkleuren? Wat is de levensduur van een goudmijn? Hoe lang duurt het om een goudmijn op te starten? Welke landen hebben de grootste goudvoorraad? Kies ik platina en palladium munten of baren? Hoe wordt het gewicht van goud uitgedrukt? Welke grootte goudbaar of munt kies ik Hoe weet ik of het goud echt is? Waarom moet ik goud kopen? Hoeveel goud is er in de wereld? Hoe schadelijk zijn goudmijnen voor het milieu? Welke beleggingsmunten zijn er? Hoeveel zilver bevat een zilveren beleggingsmunt? Hoeveel goud wordt er gebruikt in de industrie? Welke zilverbaar kan ik het beste kiezen? Kies ik gouden munten of goudbaren? Waarom bezitten centrale banken zoveel goud? Wanneer verliet Nederland de goudstandaard? Wat is de dagelijkse fixing voor goud? Waar liggen de bovengrondse goudvoorraden? Is goud schaars? Betaal ik btw over platina en palladium?
Wat houdt het goudakkoord in?

Het goudakkoord was een internationaal akkoord wat gaat over de verkoop van goud, deze is na 2019 Het goudakkoord was een afspraak voor vijf jaar tussen meerdere centrale Europese banken. De aangesloten centrale banken waren: de DNB, de centrale banken van de andere eurolanden, Zwitserland, Zweden en de Europese Centrale Bank. Het eerste goudakkoord (CBGA 1) werd in 1999 getekend en uiteindelijk 3 keer verlengd. 

Het eerste goudakkoord dateert van 1999. Het gerucht ging toen dat de centrale banken heel veel goud wilden verkopen. Dit zorgde voor een daling van de goudprijs. Om weer rust in de goudmarkt te krijgen, sloten vijftien Europese centrale banken een goudakkoord.  De Europese centrale banken spraken af dat ze gemiddeld maximaal 400 ton goud per jaar zouden verkopen. Het goudakkoord bereikte wat het beoogde en bracht weer wat rust op de goudmarkt. Mede daardoor bleef de goudprijs in die eerste vijf jaar redelijk stabiel. Opvallend is dat de Amerikaanse Centrale bank deze overeenkomst nooit heeft getekend. 

De Europese centrale banken hebben het goudakkoord in 2004 verlengd voor een periode van opnieuw vijf jaar. Toen spraken de Europese centrale banken af om maximaal 500 ton goud per jaar te mogen verkopen. In 2009 werd het derde goudakkoord gesloten. Dat gold voor de periode 2009 tot 2014.

Over 2011 hebben de Europese centrale banken meer goud gekocht dan verkocht: 0,8 ton om precies te zijn. Dit is erg opmerkelijk, want sinds 1999 waren de Europese centrale banken de grote goudverkopers met een gemiddelde 400 ton per jaar wat verkocht werd. De centrale banken die het afgelopen jaar grote goudaankopen hebben gedaan zijn de centrale banken van Estland en van Malta.

Sinds 2019 is er geen formeel goudakkoord meer van kracht, met name omdat de activiteiten van centrale banken op de goudmarkt stabiel zijn geworden. Sterker nog, centrale banken kopen de laatste jaren meer goud in dan wordt verkocht. Wel worden alle activiteiten gemonitord en streven alle centrale banken ernaar om de goudmarkt zo stabiel mogelijk te houden.

Wat_houdt_het_goudakkoord_Central_Bank_Gold_Agreement_in

Is het gelukt? Laat het ons weten!
Is uw vraag niet beantwoord?
Vul dan het contactformulier in met uw vraag.
Of neem telefonisch contact met ons op: 
+31(0)88 468 8400