Actuele koersen (kg):
Goud €59.688
Zilver €728
    
Terug
Overige vragen
Gerelateerde vragen
Wat houdt het goudakkoord in? Kies ik gouden munten of goudbaren? Wat is het Central Bank Gold Agreement? Hoe weet ik of het goud echt is? Waarom is goud zo waardevol? Hoeveel goud bevat een gouden beleggingsmunt? Welke zilveren munt kan je het best kopen? Welk Nederlands muntgeld wordt gebruikt voor beleggingen? Wat is het verschil tussen platina en palladium? Waarom stijgt of daalt de goudprijs? Hoeveel goud wordt er gebruikt voor goudbaren en gouden munten? Hoeveel goud wordt er gebruikt in de industrie? Hebben zilverbaren een certificaat? Hoeveel goud wordt er gebruikt voor juwelen? Wordt de goudprijs gemanipuleerd? Hoe schadelijk zijn goudmijnen voor het milieu? Welke beleggingsmunten zijn er? Hoeveel goud komt er jaarlijks uit goudmijnen? Wat is de dagelijkse fixing voor goud? Welke gouden munt kan je het best kopen? Goedkoopste aanbieder goud Waar wordt goud gevonden in de wereld? Welke soorten goudmijnen zijn er? Zijn er nog andere toepassingen voor goud? Waar kan ik goud kopen? Wat is het verschil tussen gouden munten en goudbaren? Welke landen hebben de grootste productie van goud? Hoe werkt de btw margeregeling op zilveren munten? Hebben goudbaren een certificaat? Wat is een ETF? Betaal ik btw over platina en palladium? Wanneer verliet Nederland de goudstandaard? Welke grootte goudbaar of munt kies ik Hoe wordt goud gerecycled? Waar liggen de bovengrondse goudvoorraden? Mag de overheid goud opeisen (confisqueren)? Waarom zijn gouden munten en baren duurder dan de goudprijs? Wat betekent karaat? Kan zilver verkleuren? Komt goud ooit weer terug als geld? Hoe lang duurt het om een goudmijn op te starten? Waaruit bestaat de vraag en aanbod van goud? (The Golden Tree) Hoeveel goud komt jaarlijks uit recycling? Waar staat Nederland in de top 10 van goudlanden? Kun je goud vervalsen met wolfraam (tungsten)? Hoeveel goud is er in de wereld? Waarom moet ik goud kopen? Wat is goud? Welke zilverbaar kan ik het beste kiezen? Hoe wordt het gewicht van goud uitgedrukt? Betaal ik btw over zilver? Hoe heeft de goudprijs zich over langere termijn ontwikkeld? Wat betekent de spotprijs? Kies ik platina en palladium munten of baren? Is goud vrijgesteld van btw? Welke landen hebben de grootste goudvoorraad? Waarom hebben landen een goudvoorraad? Is goud schaars? Hoeveel goud zit er nog in de grond? Wat betekent het LBMA keurmerk? Waarom bezitten centrale banken zoveel goud? Hoe kan ik investeren in goud? Hoe groot is de goudmarkt? Wat is het verschil tussen zilveren munten en zilverbaren? Hoeveel zilver bevat een zilveren beleggingsmunt? Wat is de levensduur van een goudmijn?
Wat zijn beleggingsmunten (bullion coins)?

Van oorsprong worden gouden munten gebruikt als betalingsmunten, aangezien destijds de goudstandaard nog werd aangehouden. Sinds goud ook een echte beleggingsfunctie heeft gekregen, zijn er ook gouden munten die geen primaire betalingsfunctie hebben maar worden gebruikt als zuivere belegging. 

Eén van de belangrijkste eigenschappen van een beleggingsmunt is dat de waarde van de munt is gebaseerd op het gewicht in fijngoud dat in de munt is verwerkt, gekoppeld aan de marktwaarde van goud. Echter, bij veel gouden beleggingsmunten is er wel een nominale waarde gekoppeld en kan de munt tevens een wettig betaalmiddel zijn. Dit is niet het belangrijkste kenmerk van een beleggingsmunt, aangezien de goudwaarde in de meeste gevallen aanzienlijk hoger is dan de nominale waarde.

Een belangrijk onderscheid dat we hier aan willen brengen zijn de verzamel- en herdenkingsmunten enerzijds en de beleggingsmunten anderzijds. Uiteraard kan dit in de praktijk verweven zijn met elkaar. Aangezien een gouden herdenkingsmunt wegens het goudgewicht wel degelijk een beleggingsfunctie kan vervullen.

 Wettelijke beleggingsmunten

De Europese Commissie benoemt in de Europese richtlijn 98/80/EG de eigenschappen van beleggingsmunten en onderscheid de beleggingsmunten hiermee met een deel van de verzamel- en numismatische munten. De volgende eigenschappen zijn bepalend voor beleggingsmunten:

-        als het goudgehalte hoger is dan 90%;
-        als de munt is geslagen na 1800;
-        als het een wettig betaalmiddel is of is geweest in een staat; en
-        als de verkoopwaarde niet hoger is dan 80% van de marktwaarde van goud.

Dit heeft de Nederlandse overheid ook overgenomen in de Wet op de omzetbelasting 1968. Daarnaast geeft de overheid in deze belastingwet aan dat alle gouden munten die genoemd worden door de Europese Commissie in hun jaarlijkse in de C-serie van het Publicatieblad ook onder de noemer beleggingsmunten valt.

Nederlandse beleggingsmunten

De gouden munten van de Nederlandse staat die volgens de Europese commissie onder beleggingsmunten vallen zijn:

-        gouden dukaat (enkele en dubbele)
-        1 gulden munt
-        5 gulden munt
-        10 gulden munt
-        10 euro munt
-        20 euro munt
-        50 euro munt

Courante beleggingsmunten

Ondanks het diverse aanbod van Nederlandse beleggingsmunten worden er ook veel buitenlandse munten verhandeld in Nederland. Veel van deze beleggingsmunten worden hiervoor speciaal geslagen, ook wel bullion coins genoemd. Vaak zit hier een premium op voor de uitgevende partij. Deze beleggingsmunten worden doorgaans uitgegeven door een staat en hebben ook een nominale waarde. Deze nominale waarde is echter aanzienlijk lager dan de marktwaarde op basis van het goud.

Veel voorkomende beleggingsmunten in Nederland zijn de:

Is het gelukt? Laat het ons weten!
Is uw vraag niet beantwoord?
Vul dan het contactformulier in met uw vraag.
Of neem telefonisch contact met ons op: 
+31(0)88 468 8400