Actuele koersen (kg): Goud €60.988 Zilver €675
    
Terug
Overige vragen
Gerelateerde vragen
Kies ik gouden munten of goudbaren? Hoe lang duurt het om een goudmijn op te starten? Hoe heeft de goudprijs zich over langere termijn ontwikkeld? Waarom stijgt of daalt de goudprijs? Kies ik platina en palladium munten of baren? Hoeveel goud wordt er gebruikt in de industrie? Waaruit bestaat de vraag en aanbod van goud? (The Golden Tree) Welke gouden munt kan je het best kopen? Welke beleggingsmunten zijn er? Hoeveel zilver bevat een zilveren beleggingsmunt? Hoeveel goud zit er nog in de grond? Waarom hebben landen een goudvoorraad? Wat is het verschil tussen platina en palladium? Wordt de goudprijs gemanipuleerd? Wat houdt het goudakkoord in? Hoeveel goud bevat een gouden beleggingsmunt? Hoe groot is de goudmarkt? Welke soorten goudmijnen zijn er? Welke zilveren munt kan je het best kopen? Wat betekent de spotprijs? Wat is het verschil tussen gouden munten en goudbaren? Waarom bezitten centrale banken zoveel goud? Wat betekent het LBMA keurmerk? Betaal ik btw over zilver? Hebben zilverbaren een certificaat? Welke landen hebben de grootste productie van goud? Wat is het verschil tussen zilveren munten en zilverbaren? Kun je goud vervalsen met wolfraam (tungsten)? Wat is de levensduur van een goudmijn? Hoe wordt goud gerecycled? Waarom moet ik goud kopen? Zijn er nog andere toepassingen voor goud? Hoeveel goud is er in de wereld? Waar wordt goud gevonden in de wereld? Hoe wordt het gewicht van goud uitgedrukt? Wat zijn beleggingsmunten (bullion coins)? Waar kan ik goud kopen? Hoeveel goud wordt er gebruikt voor goudbaren en gouden munten? Welk Nederlands muntgeld wordt gebruikt voor beleggingen? Hoeveel goud wordt er gebruikt voor juwelen? Betaal ik btw over platina en palladium? Welke landen hebben de grootste goudvoorraad? Wat is de dagelijkse fixing voor goud? Hoe kan ik investeren in goud? Hoe schadelijk zijn goudmijnen voor het milieu? Is goud schaars? Waarom is goud zo waardevol? Wat is goud? Goedkoopste aanbieder goud Wat is een ETF? Welke zilverbaar kan ik het beste kiezen? Wat betekent karaat? Is goud vrijgesteld van btw? Wat zijn LBMA goudbaren? Mag de overheid goud opeisen (confisqueren)? Hoeveel goud komt jaarlijks uit recycling? Kan zilver verkleuren? Hoe werkt de btw margeregeling op zilveren munten? Wat is het Central Bank Gold Agreement? Komt goud ooit weer terug als geld? Hebben goudbaren een certificaat? Waarom zijn gouden munten en baren duurder dan de goudprijs? Welke grootte goudbaar of munt kies ik Hoeveel goud komt er jaarlijks uit goudmijnen? Wanneer verliet Nederland de goudstandaard? Waar liggen de bovengrondse goudvoorraden? Waar staat Nederland in de top 10 van goudlanden?
Hoe weet ik of het goud echt is?

Er zijn verschillende manieren om de echtheid van goud en zilver te controleren. Goud en zilver hebben een zeer hoge dichtheid, waardoor vervalsingen vaak door de mand vallen door een te laag gewicht of te grote afmetingen. Als u een gangbare munt heeft kunt u de afmetingen eenvoudig vergelijken met de officiele specificaties van de betreffende munt.

Komen de afmetingen overeen, maar heeft u nog twijfels over de echtheid? Luister dan naar het geluid dat de munt maakt als u deze op een tafel laat vallen. Zowel goud als zilver hebben een zeer hoge en heldere klank, terwijl vervalsingen op basis van andere metalen of wolfraam een doffe klank laten horen.

U kunt een gouden munt op uw vingertop leggen en er met een ander hard voorwerp (een muntstuk) tegen slaan. Het geluid dat u dan hoort moet helder en hoog zijn.

Goudbaren zijn ook goed te onderscheiden met een geluidstest, maar als het een grotere goudstaaf betreft zijn er andere methoden nodig om de echtheid te controleren. Met radiologische apparatuur kunnen de eigenschappen van het materiaal onderzocht worden en met een proefboring in het metaal kan men ook snel ontdekken of een goudbaar echt is.

Het is belangrijk om goud en zilver te kopen van een erkende handelaar die de producten rechtstreeks bij de producent kan inkopen. Zit een goudbaar nog in de plastic verpakking, compleet met uniek serienummer en certificaat? Dan kunt u er vrijwel zeker van zijn dat het goud echt is.

Zilveren munten zijn ook van neppe munten te onderscheiden door hun unieke klank. Heeft u Nederlands zilveren muntgeld, dan kunt u de echtheid ook controleren met een magneet. Een zilveren muntstuk wordt niet opgepakt door een kleine magneet, een exemplaar van nikkel wel. Zo controleert u snel een grote voorraad zilveren muntgeld.

De echtheid van goud en zilver is op verschillende manieren te controleren

Is het gelukt? Laat het ons weten!
Is uw vraag niet beantwoord?
Vul dan het contactformulier in met uw vraag.
Of neem telefonisch contact met ons op: 
+31(0)88 468 8400