Actuele koersen (kg): Goud €60.793 Zilver €674
    
Terug
Overige vragen
Gerelateerde vragen
Wat zijn LBMA goudbaren? Zijn er nog andere toepassingen voor goud? Waarom is goud zo waardevol? Wordt de goudprijs gemanipuleerd? Hoeveel goud wordt er gebruikt in de industrie? Hoeveel goud komt jaarlijks uit recycling? Waar kan ik goud kopen? Waarom stijgt of daalt de goudprijs? Hoe weet ik of het goud echt is? Kies ik gouden munten of goudbaren? Goedkoopste aanbieder goud Hoe heeft de goudprijs zich over langere termijn ontwikkeld? Hoe kan ik investeren in goud? Welke beleggingsmunten zijn er? Hoeveel goud is er in de wereld? Hoe lang duurt het om een goudmijn op te starten? Wat is het verschil tussen gouden munten en goudbaren? Kies ik platina en palladium munten of baren? Hebben zilverbaren een certificaat? Hoe schadelijk zijn goudmijnen voor het milieu? Welke gouden munt kan je het best kopen? Wat zijn beleggingsmunten (bullion coins)? Kan zilver verkleuren? Hoeveel zilver bevat een zilveren beleggingsmunt? Hoe werkt de btw margeregeling op zilveren munten? Waarom bezitten centrale banken zoveel goud? Wat is het verschil tussen zilveren munten en zilverbaren? Wat is goud? Hoeveel goud bevat een gouden beleggingsmunt? Wat is een ETF? Wat is het verschil tussen platina en palladium? Wanneer verliet Nederland de goudstandaard? Welke zilveren munt kan je het best kopen? Hoeveel goud wordt er gebruikt voor juwelen? Is goud vrijgesteld van btw? Betaal ik btw over platina en palladium? Is goud schaars? Waar liggen de bovengrondse goudvoorraden? Waarom hebben landen een goudvoorraad? Komt goud ooit weer terug als geld? Wat betekent de spotprijs? Wat houdt het goudakkoord in? Wat is het Central Bank Gold Agreement? Waar wordt goud gevonden in de wereld? Hoe groot is de goudmarkt? Welke soorten goudmijnen zijn er? Waarom zijn gouden munten en baren duurder dan de goudprijs? Waaruit bestaat de vraag en aanbod van goud? (The Golden Tree) Hoeveel goud wordt er gebruikt voor goudbaren en gouden munten? Hoeveel goud komt er jaarlijks uit goudmijnen? Wat betekent karaat? Waarom moet ik goud kopen? Welke zilverbaar kan ik het beste kiezen? Welke landen hebben de grootste productie van goud? Hoe wordt het gewicht van goud uitgedrukt? Wat is de levensduur van een goudmijn? Welk Nederlands muntgeld wordt gebruikt voor beleggingen? Wat betekent het LBMA keurmerk? Betaal ik btw over zilver? Wat is de dagelijkse fixing voor goud? Hebben goudbaren een certificaat? Welke grootte goudbaar of munt kies ik Mag de overheid goud opeisen (confisqueren)? Welke landen hebben de grootste goudvoorraad? Hoeveel goud zit er nog in de grond? Hoe wordt goud gerecycled? Waar staat Nederland in de top 10 van goudlanden?
Kun je goud vervalsen met wolfraam (tungsten)?

Wolfraam is het enige metaal dat soortgelijke eigenschappen heeft als goud, zodat vervalsing van niet ondenkbaar is. Een belangrijke overeenkomst van goud en wolfraam is dat de soortelijke massa nagenoeg gelijk is. Ter illustratie, een liter goud heeft een gewicht van 19.320 gram en wolfraam een gewicht van 19.300. Echter er zijn belangrijke verschillen tussen deze metalen in kleur, hardheid en smeltpunten.

Wat is wolfraam?

Wolfraam is een overgangsmetaal. Een bekende toepassing van wolfraam is het gebruik van gloeidraad in halogeen- en gloeilampen. Daarnaast wordt wolfraam gebruikt om materialen te verharden of hittebestendiger te maken. Een voorbeeld hiervan is het gebruik voor pantserstaal en kogels. Ook wordt wolfraam gebruikt voor kogelvrij glas, aangezien de uitzettingscoëfficiënt gelijk is (het zet bij warmte dus gelijk uit). Een veelvoorkomende naam voor wolfraam is tungsten (Engels). Wolfraam is in de 18e eeuw ontdekt. In 1783 is wolfraam voor het eerst bewerkt als metaal. Begin 19e eeuw is wolfraam voor het eerst gebruikt in gloeilampen.

Wolfraam heeft een extreem hoog smeltpunt van 3422 °C. Het heeft hiermee het hoogste smeltpunt van alle metalen. De hardheid van wolfraam is aanzienlijk meer dan goud. Met name gecombineerd met het hoge smeltpunt blijft wolfraam dus goed hard bij hogere temperaturen. De kleur van wolfraam is grijswit. Dit is niet een unieke kleur in metalen en is een duidelijk verschil met de gelige kleur van goud.

 

Vergelijking eigenschappen:
  Goud Wolfraam
Dichtheid (gram/dm3)  19.320  19.300
Smeltpunt (°C) 1.064 3.422
Hardheid (mohs - schaal 1-10)  2.5 7.5
Kleur Geel Grijswit

 

 

 

 

 

 

 

Vervalste goudbaar:

Doordat wolfraam en goud bijna dezelfde dichtheid hebben wordt er over gesproken dat wolfraam het ideale product is om goudbaren mee te vervalsen. Er moet een aantal verschillen tussen goud en wolfraam overbrugt worden. Dit betreft vooral het kleurverschil en de hardheid. Het kleurverschil kan eenvoudig opgelost worden door een klein laagje goud er omheen. Voor de hardheid is er al meer goud nodig. Dit geldt tevens om de baar een oppervlaktetest te kunnen laten doorstaan. Naar verwachting is er ruim 6% goud nodig om de vervalste baar geloofwaardig te maken. Dit maakt een dergelijke vervalsing al enigszins kostbaar, maar uiteraard blijft dit aanzienlijk minder dan een zuivere goudbaar.

Testen op echtheid:

De toepassing van goud bij een wolfraam baar zorgt ervoor dat een test op echtheid niet eenvoudig is. Een oppervlakte test zou niet voldoende zijn. Belangrijk is dan hoe we deze baren wel kunnen testen op echtheid. De meest rigoureuze oplossing is de baar te laten smelten en analyseren. Toch zijn er ook alternatieven, zij het dat deze minder betrouwbaar zijn. Een praktische test is om een spijker door de baar te slaan. Door fijn goud kan de spijker gemakkelijk heen komen en door wolfraam echter niet, dan wel met aanzienlijk meer weerstand. Een alternatief om de goudbaar toch onbeschadigd te houden is een klankentest. Er kan met metaal tegen de goudbaar getikt worden en tevens tegen een goudbaar die met zekerheid echt is. Door de hardheid van wolfraam zal hier een verschil in geluid hoorbaar kunnen zijn.

Eind 2009 is er onrust geweest op de markt toen China met het bericht  over vervalste goudbaren naar buiten is gekomen. Volgens dit bericht zou een deel van de baren die geleverd waren vanuit de Verenigde Staten voor een gedeelte bestaan uit wolfraam. Uit de serienummers kon worden afgeleid dat deze goudbaren uit Fort Knox afkomstig waren. Critici zetten hun vraagtekens bij de echtheid van de goudbaren die zijn opgeslagen in Fort Knox.

Is het gelukt? Laat het ons weten!
Is uw vraag niet beantwoord?
Vul dan het contactformulier in met uw vraag.
Of neem telefonisch contact met ons op: 
+31(0)88 468 8400