Actuele koersen (kg): Goud €60.806 Zilver €674
    
Terug
Overige vragen
Gerelateerde vragen
Hoeveel goud wordt er gebruikt voor juwelen? Hoe groot is de goudmarkt? Hoeveel goud wordt er gebruikt voor goudbaren en gouden munten? Waarom hebben landen een goudvoorraad? Hoe wordt het gewicht van goud uitgedrukt? Welke soorten goudmijnen zijn er? Wat zijn beleggingsmunten (bullion coins)? Hoeveel goud wordt er gebruikt in de industrie? Goedkoopste aanbieder goud Wanneer verliet Nederland de goudstandaard? Welke zilveren munt kan je het best kopen? Wat is goud? Is goud schaars? Wat zijn LBMA goudbaren? Welke grootte goudbaar of munt kies ik Hoe heeft de goudprijs zich over langere termijn ontwikkeld? Welke zilverbaar kan ik het beste kiezen? Wat is het verschil tussen zilveren munten en zilverbaren? Wat is het Central Bank Gold Agreement? Kies ik platina en palladium munten of baren? Betaal ik btw over zilver? Zijn er nog andere toepassingen voor goud? Betaal ik btw over platina en palladium? Wat houdt het goudakkoord in? Waar liggen de bovengrondse goudvoorraden? Wat is de levensduur van een goudmijn? Hoe wordt goud gerecycled? Wat is de dagelijkse fixing voor goud? Hebben zilverbaren een certificaat? Is goud vrijgesteld van btw? Kun je goud vervalsen met wolfraam (tungsten)? Wat is het verschil tussen gouden munten en goudbaren? Waaruit bestaat de vraag en aanbod van goud? (The Golden Tree) Waar wordt goud gevonden in de wereld? Waarom zijn gouden munten en baren duurder dan de goudprijs? Hoe lang duurt het om een goudmijn op te starten? Waar staat Nederland in de top 10 van goudlanden? Hoeveel goud komt er jaarlijks uit goudmijnen? Hebben goudbaren een certificaat? Hoe weet ik of het goud echt is? Hoeveel goud is er in de wereld? Hoeveel goud zit er nog in de grond? Welke landen hebben de grootste productie van goud? Mag de overheid goud opeisen (confisqueren)? Kies ik gouden munten of goudbaren? Hoeveel goud komt jaarlijks uit recycling? Welk Nederlands muntgeld wordt gebruikt voor beleggingen? Hoe kan ik investeren in goud? Wat betekent de spotprijs? Wordt de goudprijs gemanipuleerd? Wat is het verschil tussen platina en palladium? Wat is een ETF? Hoeveel goud bevat een gouden beleggingsmunt? Waarom bezitten centrale banken zoveel goud? Welke gouden munt kan je het best kopen? Hoeveel zilver bevat een zilveren beleggingsmunt? Wat betekent het LBMA keurmerk? Kan zilver verkleuren? Waarom stijgt of daalt de goudprijs? Hoe werkt de btw margeregeling op zilveren munten? Waar kan ik goud kopen? Waarom is goud zo waardevol? Welke landen hebben de grootste goudvoorraad? Wat betekent karaat? Komt goud ooit weer terug als geld? Waarom moet ik goud kopen? Welke beleggingsmunten zijn er?
Hoe schadelijk zijn goudmijnen voor het milieu?

Een goudmijn haalt vandaag de dag gemiddeld een paar gram zuiver goud uit een ton gouderts. Dat betekent dat er voor een gouden ring of een gouden beleggingsmunt al snel duizenden kilo’s aan gesteente verwerkt moet worden. Dat gebeurt met grote machines die veel diesel nodig hebben. Delen we de totale goudproductie van de vijf grootste goudmijnen ter wereld door de totale brandstofconsumptie, dan komen we uit op een verbruik van ongeveer 90 liter diesel per troy ounce goud in 2012 en 2013. Volgens S&P Global (2019) stoten goudmijnen zo’n 0,8 ton aan Co2 uit voor elke gewonnen ounce aan goud. 

Daarnaast gebruiken mijnen voor de goudwinning veel water, cyanide en kwik om het goud uit het gesteente te halen. Het afvalwater spoelt richting rivieren en neemt daarbij grote hoeveelheden zand en puin mee. Ook kunnen er door het gebruik van kwik giftige dampen in de lucht komen. Grote open pit goudmijnen verstoren daarnaast ook het landschap en het ecosysteem. Wanneer een mijn na afloop niet zorgvuldig aan de natuur wordt teruggegeven is er ook kans op erosie en verdere ontbossing. Het is daarom ook niet vreemd dat er steeds strenger wordt gecontroleerd op de herkomst van het goud en dat mijnen in verschillende landen onderworpen worden aan strenge regelgeving ten aanzien van het milieu.

 

 

 

Is het gelukt? Laat het ons weten!
Is uw vraag niet beantwoord?
Vul dan het contactformulier in met uw vraag.
Of neem telefonisch contact met ons op: 
+31(0)88 468 8400