Actuele koersen (kg):
Goud €59.681
Zilver €729
    
Terug
Overige vragen
Gerelateerde vragen
Welke landen hebben de grootste productie van goud? Hoeveel goud is er in de wereld? Hoe kan ik investeren in goud? Waarom bezitten centrale banken zoveel goud? Waarom moet ik goud kopen? Wat is de dagelijkse fixing voor goud? Hoeveel goud zit er nog in de grond? Hoe wordt goud gerecycled? Hoeveel goud wordt er gebruikt voor goudbaren en gouden munten? Welke soorten goudmijnen zijn er? Hoeveel goud wordt er gebruikt in de industrie? Welke beleggingsmunten zijn er? Waarom zijn gouden munten en baren duurder dan de goudprijs? Waaruit bestaat de vraag en aanbod van goud? (The Golden Tree) Hebben goudbaren een certificaat? Hoeveel goud komt er jaarlijks uit goudmijnen? Waarom hebben landen een goudvoorraad? Welk Nederlands muntgeld wordt gebruikt voor beleggingen? Wat is het verschil tussen platina en palladium? Kies ik platina en palladium munten of baren? Welke zilverbaar kan ik het beste kiezen? Welke zilveren munt kan je het best kopen? Zijn er nog andere toepassingen voor goud? Komt goud ooit weer terug als geld? Wat is het verschil tussen gouden munten en goudbaren? Hoe wordt het gewicht van goud uitgedrukt? Waar staat Nederland in de top 10 van goudlanden? Hoe heeft de goudprijs zich over langere termijn ontwikkeld? Waar kan ik goud kopen? Wordt de goudprijs gemanipuleerd? Is goud vrijgesteld van btw? Hoeveel zilver bevat een zilveren beleggingsmunt? Waar wordt goud gevonden in de wereld? Hoe groot is de goudmarkt? Kun je goud vervalsen met wolfraam (tungsten)? Waarom stijgt of daalt de goudprijs? Hoeveel goud wordt er gebruikt voor juwelen? Betaal ik btw over platina en palladium? Kies ik gouden munten of goudbaren? Welke landen hebben de grootste goudvoorraad? Wat is het verschil tussen zilveren munten en zilverbaren? Wat zijn beleggingsmunten (bullion coins)? Welke grootte goudbaar of munt kies ik Welke gouden munt kan je het best kopen? Hoe lang duurt het om een goudmijn op te starten? Wat betekent karaat? Kan zilver verkleuren? Waar liggen de bovengrondse goudvoorraden? Wat is de levensduur van een goudmijn? Mag de overheid goud opeisen (confisqueren)? Hebben zilverbaren een certificaat? Wat is het Central Bank Gold Agreement? Hoe schadelijk zijn goudmijnen voor het milieu? Hoeveel goud bevat een gouden beleggingsmunt? Wat is goud? Hoe werkt de btw margeregeling op zilveren munten? Wat houdt het goudakkoord in? Wanneer verliet Nederland de goudstandaard? Wat betekent de spotprijs? Wat betekent het LBMA keurmerk? Waarom is goud zo waardevol? Hoeveel goud komt jaarlijks uit recycling? Betaal ik btw over zilver? Goedkoopste aanbieder goud Wat is een ETF? Hoe weet ik of het goud echt is?
Is goud schaars?

Goud is een metaal dat relatief weinig voorkomt en dat om die reden zeldzaam is. Maar van een schaarste aan goud is nooit sprake geweest, voor de simpele reden dat goud bijna geen nuttige toepassingen kent en het door recycling steeds weer opnieuw gebruikt kan worden. Door mijnbouw groeit de bovengrondse goudvoorraad ieder jaar met twee tot drieduizend ton, goud dat verwerkt wordt in juwelen, elektronica, munten en baren. Al dat goud blijft in omloop, wat betekent dat er ieder jaar een steeds groter aanbod van goud is.

Anders dan veel andere grondstoffen en metalen is er bij goud relatief veel voorraad ten opzichte van de jaarlijkse vraag. We noemen deze verhouding de stock to flow ratio. Het is de uitzonderlijk hoge stock to flow ratio van goud dat het edelmetaal zo geliefd maakt als object om vermogen in op te slaan. Hetzelfde geldt in mindere mate voor zilver. Ook dit metaal is ruim voorradig, met als verschil dat ongeveer de helft van de wereldwijde vraag naar zilver van de industrie komt en dat dit bij goud slechts 10 procent is.

Goud heeft een uitzonderlijk hoge stock to flow ratio

Is het gelukt? Laat het ons weten!
Is uw vraag niet beantwoord?
Vul dan het contactformulier in met uw vraag.
Of neem telefonisch contact met ons op: 
+31(0)88 468 8400