Actuele koersen (kg):
Goud €59.730
Zilver €729
    
Terug
Overige vragen
Gerelateerde vragen
Wat zijn beleggingsmunten (bullion coins)? Waar staat Nederland in de top 10 van goudlanden? Mag de overheid goud opeisen (confisqueren)? Waarom bezitten centrale banken zoveel goud? Welke soorten goudmijnen zijn er? Betaal ik btw over zilver? Hoeveel goud wordt er gebruikt voor goudbaren en gouden munten? Wat betekent karaat? Hoeveel goud wordt er gebruikt in de industrie? Wat is een ETF? Wat betekent het LBMA keurmerk? Hoeveel zilver bevat een zilveren beleggingsmunt? Wat is het verschil tussen platina en palladium? Wanneer verliet Nederland de goudstandaard? Welke zilverbaar kan ik het beste kiezen? Hoe kan ik investeren in goud? Hoe schadelijk zijn goudmijnen voor het milieu? Waaruit bestaat de vraag en aanbod van goud? (The Golden Tree) Kun je goud vervalsen met wolfraam (tungsten)? Welke gouden munt kan je het best kopen? Kies ik platina en palladium munten of baren? Zijn er nog andere toepassingen voor goud? Wat is de levensduur van een goudmijn? Waarom hebben landen een goudvoorraad? Hoe heeft de goudprijs zich over langere termijn ontwikkeld? Hoe groot is de goudmarkt? Hoeveel goud komt er jaarlijks uit goudmijnen? Welke beleggingsmunten zijn er? Komt goud ooit weer terug als geld? Hoe wordt goud gerecycled? Wat is het verschil tussen gouden munten en goudbaren? Welke landen hebben de grootste goudvoorraad? Wat is goud? Hoe wordt het gewicht van goud uitgedrukt? Wat betekent de spotprijs? Kan zilver verkleuren? Welke zilveren munt kan je het best kopen? Waarom moet ik goud kopen? Welke landen hebben de grootste productie van goud? Waarom stijgt of daalt de goudprijs? Betaal ik btw over platina en palladium? Hoeveel goud komt jaarlijks uit recycling? Waar wordt goud gevonden in de wereld? Hoeveel goud zit er nog in de grond? Hoe lang duurt het om een goudmijn op te starten? Waar kan ik goud kopen? Wat is het Central Bank Gold Agreement? Waarom zijn gouden munten en baren duurder dan de goudprijs? Hoe werkt de btw margeregeling op zilveren munten? Hebben goudbaren een certificaat? Wat is het verschil tussen zilveren munten en zilverbaren? Hoeveel goud bevat een gouden beleggingsmunt? Hoe weet ik of het goud echt is? Wat houdt het goudakkoord in? Hoeveel goud is er in de wereld? Wordt de goudprijs gemanipuleerd? Waarom is goud zo waardevol? Hoeveel goud wordt er gebruikt voor juwelen? Welk Nederlands muntgeld wordt gebruikt voor beleggingen? Welke grootte goudbaar of munt kies ik Kies ik gouden munten of goudbaren? Is goud schaars? Waar liggen de bovengrondse goudvoorraden? Is goud vrijgesteld van btw? Goedkoopste aanbieder goud Hebben zilverbaren een certificaat?
Wat is de dagelijkse fixing voor goud?

Dagelijks wordt een referentieprijs voor goud vastgesteld. Dit gebeurde tot voor kort (begin 2015 voor goud en eind 2014 voor zilver) achter gesloten deuren door een klein groepje banken. Elk jaar speelde een andere bank de rol van voorzitter, wat betekent dat deze bank de goudprijs of zilverprijs voor die dag mocht voorstellen. Vervolgens gaven alle banken door hoeveel goud of zilver ze voor de genoemde prijs wilden kopen en verkopen. Dit ging net zo lang door tot een prijs bereikt werd waarop vraag en aanbod dicht genoeg bij elkaar lagen.

Sinds kort is deze manier van fixing vervangen door een elektronisch platform waarop deelnemende banken hun koop- en verkooporders kunnen invoeren. Deze nieuwe elektronische fixing van goud, zilver, platina en palladium wordt uitgevoerd door een afdeling van de LBMA. Deze referentieprijzen zijn te raadplegen op de website van de LBMA.

De oude goudprijs fixing uitgelegd (Bron: Wall Street Journal)

Is het gelukt? Laat het ons weten!
Is uw vraag niet beantwoord?
Vul dan het contactformulier in met uw vraag.
Of neem telefonisch contact met ons op: 
+31(0)88 468 8400