Actuele koersen (kg):
Goud €59.715
Zilver €686
    
Terug
Overige vragen
Gerelateerde vragen
Wordt de goudprijs gemanipuleerd? Mag de overheid goud opeisen (confisqueren)? Waarom hebben landen een goudvoorraad? Hoe weet ik of het goud echt is? Wat is de dagelijkse fixing voor goud? Is goud vrijgesteld van btw? Wat zijn beleggingsmunten (bullion coins)? Hoeveel goud komt jaarlijks uit recycling? Hoe heeft de goudprijs zich over langere termijn ontwikkeld? Waarom is goud zo waardevol? Welke beleggingsmunten zijn er? Welke gouden munt kan je het best kopen? Wat is het verschil tussen platina en palladium? Welke grootte goudbaar of munt kies ik Hoe schadelijk zijn goudmijnen voor het milieu? Zijn er nog andere toepassingen voor goud? Waaruit bestaat de vraag en aanbod van goud? (The Golden Tree) Wanneer verliet Nederland de goudstandaard? Waar liggen de bovengrondse goudvoorraden? Wat is het verschil tussen gouden munten en goudbaren? Hoe lang duurt het om een goudmijn op te starten? Komt goud ooit weer terug als geld? Kan zilver verkleuren? Wat is goud? Wat betekent de spotprijs? Hoeveel goud komt er jaarlijks uit goudmijnen? Is goud schaars? Waar staat Nederland in de top 10 van goudlanden? Kies ik gouden munten of goudbaren? Waarom moet ik goud kopen? Welk Nederlands muntgeld wordt gebruikt voor beleggingen? Hoeveel goud wordt er gebruikt voor goudbaren en gouden munten? Hoeveel goud bevat een gouden beleggingsmunt? Wat is het Central Bank Gold Agreement? Waarom stijgt of daalt de goudprijs? Welke soorten goudmijnen zijn er? Hoeveel goud wordt er gebruikt voor juwelen? Betaal ik btw over platina en palladium? Hoe werkt de btw margeregeling op zilveren munten? Waarom zijn gouden munten en baren duurder dan de goudprijs? Wat betekent het LBMA keurmerk? Goedkoopste aanbieder goud Welke landen hebben de grootste goudvoorraad? Hoeveel goud zit er nog in de grond? Kun je goud vervalsen met wolfraam (tungsten)? Waar wordt goud gevonden in de wereld? Wat is de levensduur van een goudmijn? Wat houdt het goudakkoord in? Hebben goudbaren een certificaat? Kies ik platina en palladium munten of baren? Hoeveel goud wordt er gebruikt in de industrie? Hebben zilverbaren een certificaat? Wat betekent karaat? Welke zilveren munt kan je het best kopen? Hoeveel zilver bevat een zilveren beleggingsmunt? Hoe groot is de goudmarkt? Betaal ik btw over zilver? Hoe wordt het gewicht van goud uitgedrukt? Welke landen hebben de grootste productie van goud? Wat is het verschil tussen zilveren munten en zilverbaren? Waar kan ik goud kopen? Hoe wordt goud gerecycled? Hoe kan ik investeren in goud? Hoeveel goud is er in de wereld? Waarom bezitten centrale banken zoveel goud? Welke zilverbaar kan ik het beste kiezen?
Wat is een ETF?

ETF staat voor ‘Exchange traded fund’. Een ETF wordt ook wel indexfonds of indextracker genoemd. Het doel van een ETF is om zo nauwkeurig mogelijk de onderliggende index te volgen. De eerste index die gevolgd werd was de S&P 500 in 1993. De eerste ETF, de SPDR Trust, is vandaag de dag nog steeds de grootste ETF in omvang. ETF’s worden op de beurs verhandeld en daarmee zou voldoende liquiditeit gegarandeerd moeten zijn. 

Sinds 1993 zijn er meer dan 700 ETF’S bij gekomen om allerlei soorten indexen zo nauwkeurig mogelijk te volgen. De reden dat de ETF’s zo snel aan populariteit won heeft de volgende redenen:

- Spreiding, een ETF biedt beleggers de mogelijk in een keer hun vermogen en risico te spreiden over een gehele index. Aandelen hoeven dus niet meer individueel te worden aangekocht.

- Verhandelbaar, ETF’s zijn net zo verhandelbaar als aandelen 
- Lage kosten, voor andere fondsen wordt vaak een hoge beheersvergoeding in rekening gebracht, voor de meeste ETF’s is deze echter lager dan 1% op jaarbasis.

Ondanks deze op papier mooie voordelen is het bezitten van een ETF iets wezenlijks anders dan het bezitten van de feitelijke aandelen. Een ETF geeft namelijk niet hetzelfde recht als het bezit van aandelen zoals dividend. In het voorbeeld van de SPDR S&P 500 ETF bezit je dan ook niet een x aantal aandelen, maar een belang in de SPDR S&P 500 Trust. Deze trust wordt niet actief gemanaged maar stelt zich wel als doel de S&P zo goed mogelijk tevolgen. 

Wat is een ETF?

Het is dus goedom te weten wat je exact koopt wanneer je een ETF aanschaft, deze informatie staat in de prospectus van de ETF. Er zijn nu wereldwijd 4.849 ETFs en andere ETPs, zij hebben bij elkaar 9.875 beursnoteringen op 56 beurzen.Een ETF is vaak aan meerdere beurzen genoteerd.

 

Is het gelukt? Laat het ons weten!
Is uw vraag niet beantwoord?
Vul dan het contactformulier in met uw vraag.
Of neem telefonisch contact met ons op: 
+31(0)88 468 8400