• Meer dan 50.000 tevreden klanten
  • AFM vergunning
  • Verzekerde en discrete levering

Actuele koersen (kg): Goud: €58.041 | Zilver: €709

1:00

36. Wat is de geschiedenis van goud?

Ondanks zijn ongeëvenaarde eigenschappen, is goud is een inert materiaal. Het doet niets totdat de mens het ontdekte, mijnde, verfijnde en ging buigen naar zijn wil. Dus de geschiedenis van het goud is ook de geschiedenis van onze beschaving. Hier zijn een aantal punten in de tijd waarin die geschiedenis werd gemaakt.

ca. 3600 voor Christus
Het eerste smelten van goud.
Egyptische goudsmeden die als eerste smolten om de metalen te scheiden. Zij maakten gebruik van blaaspijpen gemaakt van brandwerend klei om het in de smeltoven te verwarmen.

2600 voor Christus
Goudsmeden van het oude Mesopotamië (het huidige Irak) vervaardigden een van de eerste gouden sieraden. Een hoofdtooi van lapis en carneool kralen met wilgen en bladvormige gouden hangers.

1200-1500 voor Christus
Door de vooruitgang in sieraden maakten Artisans de ontwikkeling door van de sieraden giettechniek. De werkwijze maakt een betere hardheid en kleur variatie die op hun beurt de markt verbrede voor gouden producten.  


1223 voor Christus
De begrafenis van Toetanchamon's (masker)
Bekend over de hele wereld. Het dodenmasker van Toetanchamon is een triomf van het goud vakmanschap van de oude wereld.

950 voor Christus
De koningin van Sheba uit Jemen presenteert koning Salomo van Israël de gouden tempel met 2.500 kilo goud, waardoor de inhoud van zijn schatkist groeit tot 5.700 kilo. Solomon maakt gebruik van een deel van zijn bezit voor het bouwen van zijn beroemde tempel, die naar verluidt bedekt is met goud.


600 voor Christus

Eerst beoefende goud in tandheelkunde
Het eerste gebruik van goud in de tandheelkunde is als de Etrusken beginnen met het vervangen van tanden met gouddraad. Bio-compatibiliteit, vervormbaarheid en corrosiebestendigheid maakt goud waardevol voor deze toepassingen.
   

564 voor Christus
De eerste internationale gouden munt werd gemaakt door Koning Croesus door verbeterde goud raffinage technieken. Hij begon met het slaan van 's werelds eerste gestandaardiseerde gouden munt. Door hun uniforme goudgehalte kunnen de 'Croesids' universeel verhandeld worden.


300
Eerste gouden nanodeeltjes
De Romeinen voegen goud toe aan de kleur van de Lycurgus Cup. Ze smolten goud poeder in glas en de gouden nanodeeltjes breken dan het licht, waardoor op het glas een lichtgevende rode gloed verscheen.

 

1300
Hall Goldsmith's in Londen was de eerste die een waarborgwet systeem onderzocht om de kwaliteit te waarborgen van edelmetalen, ze zijn gevestigd in Hall Goldsmith's in Londen - waar de Londense Assay Office nog steeds is gevestigd.

1370
De grote hongersnood begint in de jaren 1370-1420, er raakte diverse grote mijnen in Europa volledig uitgeput. Winning en productie van goud neemt sterk af in de hele regio in een periode die bekend staat als 'The Great Famine Bullion'.


1422
Recordjaar in Venetië
De Venice Mint slaat een record van1,2 miljoen gouden dukaten met 4,26 ton goud uit Afrika en Centraal-Azië. Deze kleine munten zijn populair omdat ze handzaam zijn om te nemen en veel waarde hebben.

 

1511
Koning Ferdinand van Spanje verkondigt: zorg dat je goud hebt of krijgt. Spanje lanceerde ongekende expedities naar Amerika. Binnen enkele jaren zou de Inca en de Azteekse beschavingen vrijwel geheel vernietigd worden door de Spaanse veroveraars.
 

1717
Goudstandaard van Groot-Brittannië begint.
Groot-Brittannië voert de goudstandaard in en koppelt de valuta aan goud tegen een vaste vergoeding.
 

1803
Goud wordt voor het eerst gegalvaniseerd 
Het eerste geregistreerde experiment in galvanotechniek wordt uitgevoerd door professor Luigi Brugnatelli aan de Universiteit van Pavia. Goud galvaniseren zorgt voor een betere geleiding, nu essentieel voor tal van 21e eeuw technologieën.

 
1848
California Gold Rush begint
John Marshall ontdekt goud vlokken tijdens de bouw van een zagerij in de buurt van Sacramento, Californië. De grootste goldrush aller tijden, met als gevolg dat 40.000 gravers uit de hele wereld massaal naar Californië trekken.
 

1885
De Zuid-Afrikaanse Gold Rush begint tijdens het opgraven van stenen om een huis te bouwen. Hierbij vindt de Australische mijnbouwer George Harrison goud bij een boerderij in de buurt van Johannesburg. Zuid-Afrika zal de bron van 40% van het goud in de wereld worden.

 
1885
Het eerste Faberge Easter egg gemaakt
Carl Faberge maakt zijn eerste gouden Imperial Easter Egg voor de tsaar Alexander III. De “Hen Egg”, werd gemaakt als geschenk van de tsaar aan zijn vrouw, de keizerin Maria Fedorovna. Het begin van een traditie die duurt tot 1917.

 
1870-1900
Goedkeuring van de gouden standaard
Alle grote landen behalve China schakelen om naar de goudstandaard, door het koppelen van hun valuta aan goud. De praktijk van het bimetallisme wordt verlaten.1925
Gouden standaard rendement
Het Verenigd Koninkrijk keert terug naar de goudstandaard bij de vooroorlogse pariteit van $4,86 dollar = 1 pond. Dit volgt nadat het land de goudstandaard verlaten had na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog zes jaar daarvoor.
 

1933
President Roosevelt schorst de dollar inwisselbaarheid in goud. De eerste en tevens voorlopig laatste  De export en het houden van goud door particulieren is verboden. Presidentiële proclamatie maakt de dollar weer in januari converteerbaar in 1934 op een nieuwe prijs van $ 35 per troy ounce.
 

1939
De Tweede Wereldoorlog sluit de goudmark
De Londense goudmarkt is gesloten op het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. De wereld zal later terug gaan naar een vast systeem van wisselkoersen, dit keer met valuta's vast aan de dollar en de dollar converteerbaar in goud.

 
1944
De conferentie van Bretton Woods stelt de basis van het naoorlogse monetaire systeem. De Amerikaanse dollar is ingesteld op een $ 35 = 1 oz goud koers. Andere valuta worden vastgesteld in termen van dollars, waardoor de vorming van een Gold Exchange Standard is geboren.
 

1961
Eerste goud gebonden microchips
Gold bonding draad wordt gebruikt in microchips en ontworpen bij Bell Labs in de VS. Vandaag de dag worden letterlijk miljarden chips gebonden op deze manier voor het regelen van allerlei onmisbare elektrische apparaten.
 

1961
Eerste goud in de ruimte
De eerste bemande ruimtevlucht maakt gebruik van goud om gevoelige instrumenten te beschermen tegen straling. In 1980 is 41kgs goud in space shuttle gebruikt voor soldeerlegeringen, brandstofcel fabricage en elektrische contacten.

1967
Eerste Zuid-Afrikaanse Krugerrand
De Krugerrand is geïntroduceerd in 1967, als opstap naar privébezit van goud. Deze iconische munt was eigenlijk bestemd voor de circulatie als betaalmiddel.
 

1971
Gold venster gesloten
Het Bretton Woods systeem van vaste wisselkoersen komt tot een einde als president Nixon " het goud venster sluit ", en schorst de inwisselbaarheid van dollars in goud. De wereld gaat naar zijn huidige systeem van zwevende wisselkoersen.
 

1985
Eerste goud op basis van artritis behandeling
Farmaceutische reus, SmithKline & Frans, ontwikkelt auranofin, een op goud-gebaseerd geneesmiddel voor de behandeling van reumatoïde artritis. Het medicijn krijgt reglementaire goedkeuring. 


1999
Eerste Central Bank Gold Agreement
De Eerste Central Bank Gold Agreement (CBGA) is overeengekomen. 15 Europese centrale banken verklaren dat goud een belangrijk element van hun reserves zal blijven als klap op de vuurpijl verkopen ze 400 ton per jaar de komende vijf jaar.
 

2001
Eerste goud gebruikt in de hartchirurgie
Boston Scientific verkoopt de eerste vergulde stent (Niroyal) voor een hartoperatie. Ingevoegd in grote slagaders en aders, werken stents zoals steigers, ze stutten en openen de bloedvaten om voldoende doorstroming mogelijk te maken.

 
2003
K-goud gelanceerd in China
De World Gold Council creëert een geheel nieuw marktsegment met de lancering van het K-goud, de eerste 18k sieraden in China. De sieraden, in overwegend wit en geel goud, haalt haar inspiratie uit Italiaans design.
 

2004
Lancering van SPDR ® Gold Shares
De markt wordt getransformeerd door een innovatieve, veilige en simpele manier om de goud markt te betreden. Zes jaar later heeft SPDR ® meer dan $ 55 miljard in activa onder beheer.
 

2009
Centrale banken terug te keren naar het kopen van goud In het tweede kwartaal van dit jaar, de centrale banken kopen gezamenlijk goud voor het eerst in twee decennia. Dit weerspiegelt een combinatie van een vertragende omzet van Europese banken en groeiende aankopen door de opkomende landen.

 
2010
Goudprijs ondersteunt recordhoogtes
Fiat valuta worden ondermijnd door inflatievrees en de opeenvolgende financiële crises. De Londense uur fix realiseert 35 afzonderlijke opeenvolgende hoogtepunten in het jaar tot nu toe.
 

2011
Goud in katalysatoren
Goud wordt gebruikt in katalysatoren door een vooraanstaande Europese diesel autofabrikant. Het eerste gebruik van goud in de auto-emissie controle.

Bron: gold.org

>> Terug naar het overzicht