• Meer dan 50.000 tevreden klanten
  • AFM vergunning
  • Verzekerde en discrete levering

Actuele koersen (kg): Goud: €58.041 | Zilver: €709

1:00

53. Waarom goud kopen?

Waarom goud kopen?

Goud heeft een uitstekende weerstand tegen corrosie. Goud wordt gebruikt in een ongelooflijk breed scala van technologieën. In elk van de toepassingen waar goud wordt gebruikt, levert het uitstekende prestaties dankzij zijn unieke technische eigenschappen. Het combineert een hoge geleidbaarheid met weerstand tegen corrosie, en kan fysiek worden gemanipuleerd, omdat het zowel zeer buigzaam is als taai. Goud is ook een keuzemateriaal in de geneeskunde en tandheelkunde als een gevolg van zijn bio compatibiliteit, en de laatste jaren is het naar voren gekomen als een belangrijk nanomateriaal.

Geleidingsvermogen

De mogelijkheid om efficiënt zowel warmte als elektriciteit door te voeren is een belangrijk kenmerk van goud, waardoor het voornamelijk veel in de moderne elektronica voorkomt. De elektrische geleidbaarheid wordt alleen overtroffen door koper en zilver, maar in tegenstelling tot deze metalen wordt goud niet aangetast, waardoor dit het meest betrouwbare materiaal is van de geleidende metalen.

Corrosiebestendigheid

De weerstand van goud tegen corrosie is een van de meest nuttige eigenschappen. Over het algemeen is de enige stof met voldoende vermogen om goud aan te tasten een mengsel van salpeterzuur en zoutzuur (koningswater). De kwaliteit van goud is ideaal om te gebruiken voor coating voor contacten en connectoren in elektrische circuits waar intiem contact tussen twee metalen oppervlakken nodig is om de elektrische verbinding te garanderen.

Kneedbaarheid

Goud is zeer plooibaar (de mate waarin een materiaal vervorming kan ondergaan in compressie voor falen). In zijn gegloeide (zachte) staat kan goud worden gehamerd tot een koude plaat van 0,000013 cm dik. Het is mogelijk om een ons goud te pletten tot een plaat die meer dan 9 vierkante meter is met een dikte van 0,000018 cm.

Buigzaamheid

Goud is ook taai (het getal van uittrekking dat plaatsvindt vóór het falen (breken) van een materiaal in spanning). Eén ounce (31,1 gram)kan worden uitgetrokken tot een 80 km dunne gouden draad (5 micron diameter). Dit is een belangrijke eigenschap voor de productie van “bonding” draad gebruikt in de elektronica.

Bio compatibiliteit

Goud heeft een uitstekende bio compatibiliteit in het menselijk lichaam (de belangrijkste reden voor het gebruik ervan als een dentaallegering), vandaar het aantal directe toepassingen van goud als een medisch materiaal. Goud bezit een hoge weerstand tegen bacteriële kolonisatie, waardoor het materiaal geschikt is voor implantaten die risico op infectie, zoals het binnenoor.

Katalysator

Een katalysator is een stof of materiaal die de snelheid van een chemische reactie versnelt zonder zelf wordt verbruikt door de reactie. Katalysatoren zijn een essentieel onderdeel van veel verschillende industriële processen gebruikt om chemicaliën, voedingsmiddelen en andere materialen te produceren. Goud is een actieve katalysator voor vele commercieel belangrijke reacties en het gebruik ervan in dit gebied.

Nanotechnologie

Het is belangrijk een onderscheid te maken tussen de eigenschappen van goud in de bulk vorm en de eigenschappen die het vertoont wanneer deze zich in de vorm van kleine nano deeltjes uit. Unieke nanoschaal goud eigenschappen leiden tot het gebruik ervan in een groeiend aantal toepassingen.

>> Terug naar het overzicht