• Meer dan 50.000 tevreden klanten
  • AFM vergunning
  • Verzekerde en discrete levering

Actuele koersen (kg): Goud: €58.537 | Zilver: €692

1:00

59. Waar wordt goud voor gebruikt?

Door de veelzijdige en bijzondere eigenschappen van goud zijn er verschillende waardevolle toepassingen voor dit dure edelmetaal. Hierbij kunnen we onder andere denken aan:

-       sieraden;
-       munten;
-       belegging;
-       industrie;
-       ruimtevaart;
-       tandheelkunde;
-       onderzoek naar kanker.

Sieraden
Het grootste deel van de goudvoorraad is verwerkt in sieraden. De verwerking van goud is door zijn zachtheid goed te gebruiken voor sieraden. Daarbij heeft goud een duurzame glans, een bijzondere kleur, is het niet onderhevig aan corrosie en is functioneert het als statussymbool. Door de toepassing van andere metalen in het goud is het mogelijk andere kleuren, zoals roodgoud en witgoud, te creëren. De verwerking van goud in sieraden werd al gedaan in de 26e eeuw v. Chr in Egypte.

Goud is ook een uitstekend edelmetaal om sieraden of andere voorwerpen te vergulden. Goud is zeer plat te walsen, waardoor hier relatief weinig goud voor nodig is.

Munten
Door de duurzame eigenschappen en de koppeling van goud aan de geldwaarde is goud veel gebruikt in munten. Het bekende voorbeeld hiervan is het Nederlandse gouden tientje.

Nadat de goudstandaard door veel landen is losgelaten en de schaarste van goud de toepassing in munten kostbaar maakte zijn de meeste landen overgegaan tot andere metalen. In de huidige tijd wordt goud met name nog gebruikt in beleggingsmunten. Veel oude betaalmunten worden nu dan ook gebruikt als beleggingsmunten, aangezien de goudwaarde in de munt aanzienlijk hoger is dan de nominale waarde.

Belegging
Een belangrijke functie van goud in deze tijd is om dit te gebruiken als beleggingsmethode. Hierbij zijn globaal twee motivaties te onderscheiden:
-       klassieke belegging; winst creëren door stijging van de goudprijs
-       vermogensbescherming; door het vertrouwen in de waarde van dit edelmetaal is dit een alternatief om bijvoorbeeld inflatie op te vangen.

Het beleggen in goud wordt gedaan door te investeren in goudbaren, oude gebruikte gouden munten en ‘specifieke’ beleggingsmunten. De basis hiervoor is de hoeveelheid goud wat een munt bevat, alhoewel de beleggingsmunten ook een wettig betaalmiddel zijn. Deze betaalwaarde is aanzienlijk minder dan de goudwaarde in de munt. Gangbare gouden beleggingsmunten zijn de Afrikaanse Krugerrand, de Canadese Maple Leafs en de Oostenrijkse Philharmoniker.

Industrie

Doordat goud niet onderhevig is aan corrosie en daarnaast een goede geleider is voor warmte en elektriciteit kan goud ook uitstekend gebruikt worden in de industrie. Het wordt gebruikt in veel elektronische componenten. Het nadeel is dat goud een relatief kostbare toepassing is. Bekende toepassingen van goud zijn de mobiele telefoons.

Ruimtevaart
Een bijzondere eigenschap van goud als edelmetaal is dat goud goed ultraviolette straling reflecteert. Goud wordt daarom ook toegepast in de ruimtevaart. Voorbeelden hiervan zijn het gebruik in hitteschilden op satellieten en in het zonnevizier van ruimtepakken.

Tandheelkunde
Goud is ook veel verwerkt in kronen en bruggen. Tegenwoordig zijn er ook goede alternatieven. Een voordeel van goud in deze toepassing is dat het sterk en slijtvast is. Het goud is niet onderhevig aan corrosie.

Onderzoek naar kanker
Er is steeds meer onderzoek gedaan om goud in te zetten tegen kanker. Door goudstaafjes te koppelen aan antilichamen en deze aan de tumorcellen te binden kan door middel van laserpulsen getraceerd worden waar de kankercellen zich in het lichaam bevinden. De goudstaafjes kunnen dan zelfs gebruikt worden om de tumor te vernietigen, aangezien de goudstaafjes snel opgewarmd kunnen worden met infrarood. Deze toepassing staat nog in de kinderschoenen.

>> Terug naar het overzicht