• Meer dan 50.000 tevreden klanten
  • AFM vergunning
  • Verzekerde en discrete levering

Actuele koersen (kg): Goud: €59.075 | Zilver: €707

1:00

Wat is een ETF?

ETF staat voor ‘Exchange traded fund’. Een ETF wordt ook wel indexfonds of indextracker genoemd. Het doel van een ETF is om zo nauwkeurig mogelijk de onderliggende index te volgen. De eerste index die gevolgd werd was de S&P 500 in 1993. De eerste ETF, de SPDR Trust, is vandaag de dag nog steeds de grootste ETF in omvang. ETF’s worden op de beurs verhandeld en daarmee zou voldoende liquiditeit gegarandeerd moeten zijn. 

Sinds 1993 zijn er meer dan 700 ETF’S bij gekomen om allerlei soorten indexen zo nauwkeurig mogelijk te volgen. De reden dat de ETF’s zo snel aan populariteit won heeft de volgende redenen:

- Spreiding, een ETF biedt beleggers de mogelijk in een keer hun vermogen en risico te spreiden over een gehele index. Aandelen hoeven dus niet meer individueel te worden aangekocht.

- Verhandelbaar, ETF’s zijn net zo verhandelbaar als aandelen 
- Lage kosten, voor andere fondsen wordt vaak een hoge beheersvergoeding in rekening gebracht, voor de meeste ETF’s is deze echter lager dan 1% op jaarbasis.

Ondanks deze op papier mooie voordelen is het bezitten van een ETF iets wezenlijks anders dan het bezitten van de feitelijke aandelen. Een ETF geeft namelijk niet hetzelfde recht als het bezit van aandelen zoals dividend. In het voorbeeld van de SPDR S&P 500 ETF bezit je dan ook niet een x aantal aandelen, maar een belang in de SPDR S&P 500 Trust. Deze trust wordt niet actief gemanaged maar stelt zich wel als doel de S&P zo goed mogelijk tevolgen. 

Wat is een ETF?

Het is dus goedom te weten wat je exact koopt wanneer je een ETF aanschaft, deze informatie staat in de prospectus van de ETF. Er zijn nu wereldwijd 4.849 ETFs en andere ETPs, zij hebben bij elkaar 9.875 beursnoteringen op 56 beurzen.Een ETF is vaak aan meerdere beurzen genoteerd.

>> Terug naar het overzicht