• Meer dan 50.000 tevreden klanten
  • AFM vergunning
  • Verzekerde en discrete levering

Actuele koersen (kg): Goud: €59.050 | Zilver: €708

1:00

13. Waar liggen de bovengrondse goudvoorraden?

De totale bovengrondse goudvoorraad wordt geschat op 170.000 tot 180.000 ton. Exacte cijfers zijn er niet, omdat een aanzienlijk deel van het goud al generaties lang bewaard is gebleven in de vorm van juwelen, munten en ornamenten. Ook zijn er geen gedetailleerde cijfers van al het goud dat ooit ergens uit de grond is gehaald.

Van al het bovengrondse goud bestaat ruim 85.000 ton uit sieraden en andere versieringen, ongeveer de helft van al het goud dat bovengronds aanwezig is. Meer dan 35.000 ton (ongeveer 20%) is in het bezit van beleggers en spaarders in de vorm van muntstukken, goudstaven en goud in beleggingsproducten als ETF’s. Ruim 32.000 ton goud is in handen van centrale banken en instituten als het IMF en de ECB. Ook dat is bijna 20 procent van het totaal aan goud dat boven de grond aanwezig is. Een kleiner deel van ruim 21.000 ton goud is verwerkt in elektronica en andere objecten, ongeveer 12% van het totale bovengrondse aanbod.

In Westerse landen ligt veel goud in de kluizen van centrale banken, terwijl in Aziatische landen veel goud juist in private handen is. Zo ligt er naar schatting meer dan 20.000 ton goud bij Indiase huishoudens, ongeveer evenveel als de totale goudvoorraden van de Amerikaanse centrale bank en alle centrale banken van het Eurosysteem bij elkaar.

Schattingen van de totale bovengrondse en ondergrondse goudreserves

>> Terug naar het overzicht