• Meer dan 50.000 tevreden klanten
  • AFM vergunning
  • Verzekerde en discrete levering

Actuele koersen (kg): Goud: €58.555 | Zilver: €724

1:00

51. Waaruit bestaat de vraag en aanbod van goud (The Golden Tree)

In de goudboom (The Golden Tree) wordt duidelijk zichtbaar waar het goud vandaan komt en waar het goud heengaat. Helaas ontkomen we hierbij niet aan een relatief technisch verhaal, maar door de cijfers krijgen we wel een duidelijk inzicht hierin.

 Top 7 (goud delvende landen)  Gewicht (in tonnen)
China 83,2
Zuid-Afrika 35,6
Peru 29,5
Verenigde Staten 34,8
Indonesië 32
Australië 27,2
Oezbekistan 25,6

Bronnen van goud:
Naar schatting is er op dit moment 50.000 ton goud bekend van ondergrondse reserve wat is gelokaliseerd. Hiervan wordt jaarlijks zo’n 2.500 ton goud gedolven.

Deze ondergrondse reserve is het grootst bij:
-       Australië (7.300 ton)
-       Zuid Afrika (6.000 ton)
-       Rusland (5.000 ton)

China heeft hierbij een gelokaliseerde reserve van 1.900 ton. Opvallend hierbij is dat China wel het land is dat het meeste goud delft per jaar, dit is ruim 83 ton per jaar. Zuid Afrika komt hierbij op de tweede plek met 35,6 ton. Dit is minder dan de helft van China die juist een gelokaliseerde goudreserve heeft van ruim het drievoudige ten opzichte van Zuid Afrika. In Europa is Rusland ruim de grootste partij in het delven van goud (20 ton). Daarna komt Kazachstan met 2,5 ton per jaar.

Jaarlijks wordt er ongeveer 1.650 ton goud gerecycled. Hierbij wordt goud omgesmolten en voor andere doeleinden gebruikt. Een groot deel hiervan bestaat uit oude sieraden. Door de hoge goudprijs worden veel oude sieraden verkocht en omgesmolten. Van dit gesmolten goud kunnen bijvoorbeeld baren gemaakt worden of granulaat wat weer gebruikt kan worden in het productieproces.

Gebruik van goud:
In totaal wordt er een schatting gemaakt dat er momenteel 166.600 ton goud in totaal gedolven is. Hierbij is het heel lastig om in te schatten hoeveel goud hiervan momenteel nog in omloop is, maar door het duurzame karakter en de waardevolheid hiervan is de verwachting dat er niet veel goud ‘verloren’ is gegaan.

Technologie:

Technologie: (percentage)
Elektronica 70%
Tandheelkunde industrie 10%
Overige industrieën 20%

In tegenstelling tot zilver wordt goud relatief weinig in het productieproces gebruikt. We kunnen hierbij uitgaan van ongeveer 12%. Het goud wordt in zeer kleine hoeveelheid gebruikt, zoals bijvoorbeeld in telefoons. Dit maakt het recyclen van goud dat verwerkt is in de technologie een intensieve en dure activiteit, waardoor dit in veel gevallen niet rendabel is.

Investeringen/Centrale banken: (percentage)
Goudbaren 78%
Officiele gouden munten 16%
Verzamel- en herdenkingsmunten 6%

Investeringen:

Ongeveer 35% van het goud wordt gebruikt voor investeringen, waarvan 17% in het bezit is van Centrale banken. Voor de Centrale banken is een groot verschil te zien in de hoeveelheid goud die ze aanhouden als reserve voor hun totale vreemde vermogen. Opvallend hebben de Centrale banken van Portugal en Griekenland één van de hoogste goudreserves (resp. 90,5% en 81,5%). De Nederlandse Bank heeft een goudreserve van bijna 60% (612,5 ton). De Verenigde Staten hebben hierbij de grootste hoeveelheid goudreserve van 8.133,5 ton (74,5%). China komt hierbij op de 6e plaats met 1.054,1 ton, wat opvallend genoeg maar 1,6% is van het totale vreemde vermogen.


Sieraden:

Op dit moment is de verwachting dat ruim de helft (51%) van het goud in sierraden verwerkt is. De grootste markt hiervoor is India. In 2010 was er naar schatting 746 ton aan gouden sieraden in India. De snelst groeiende markt is de Chinese markt. In 2010 waren ze naar schatting verantwoordelijk voor 400 ton gouden sieraden. Zijn de meeste Nederlandse sieraden 14 karaat, in China is meer dan 80% van de gouden sieraden gemaakt van 24 karaat goud.

Bronnen:
World Gold Council
Trustable Gold

>> Terug naar het overzicht