• Meer dan 50.000 tevreden klanten
  • AFM vergunning
  • Verzekerde en discrete levering

Actuele koersen (kg): Goud: €58.041 | Zilver: €709

1:00

34. Hoe weet ik of het goud echt is?

Er zijn verschillende manieren om de echtheid van goud en zilver te controleren. Goud en zilver hebben een zeer hoge dichtheid, waardoor vervalsingen vaak door de mand vallen door een te laag gewicht of te grote afmetingen. Als u een gangbare munt heeft kunt u de afmetingen eenvoudig vergelijken met de officiele specificaties van de betreffende munt. Komen de afmetingen overeen, maar heeft u nog twijfels over de echtheid? Luister dan naar het geluid dat de munt maakt als u deze op een tafel laat vallen. Zowel goud als zilver hebben een zeer hoge en heldere klank, terwijl vervalsingen op basis van andere metalen of wolfraam een doffe klank laten horen.

U kunt een gouden munt op uw vingertop leggen en er met een ander hard voorwerp (een muntstuk) tegen slaan. Het geluid dat u dan hoort moet helder en hoog zijn.

Goudbaren zijn ook goed te onderscheiden met een geluidstest, maar als het een grotere goudstaaf betreft zijn er andere methoden nodig om de echtheid te controleren. Met radiologische apparatuur kunnen de eigenschappen van het materiaal onderzocht worden en met een proefboring in het metaal kan men ook snel ontdekken of een goudbaar echt is.

Het is belangrijk om goud en zilver te kopen van een erkende handelaar die de producten rechtstreeks bij de producent kan inkopen. Zit een goudbaar nog in de plastic verpakking, compleet met uniek serienummer en certificaat? Dan kunt u er vrijwel zeker van zijn dat het goud echt is.

Zilveren munten zijn ook van neppe munten te onderscheiden door hun unieke klank. Heeft u Nederlands zilveren muntgeld, dan kunt u de echtheid ook controleren met een magneet. Een zilveren muntstuk wordt niet opgepakt door een kleine magneet, een exemplaar van nikkel wel. Zo controleert u snel een grote voorraad zilveren muntgeld.

De echtheid van goud en zilver is op verschillende manieren te controleren

>> Terug naar het overzicht