Actuele koersen (kg): Goud €84.224 Zilver €949
    

Weekselectie: Franse regering gevallen, Flinke Goudinkopen, Milei’s Kettensäge en einde van huidig Klimaatbeleid?

Een bomvolle weekselectie deze vrijdag. In de vorige weekselectie voorspelden we het al een beetje: de nieuwe Franse regering is na 3 maanden al gevallen. Verder zien we in deze week gepubliceerde cijfers dat centrale banken weer flink goud inkopen. In oktober werden de hoogste maandelijkse netto-aankopen van 2024 geregistreerd. Daarnaast een opmerkelijk Duits artikel over de kettingzaag van Milei en we zien steeds meer aanwijzingen dat de wal het spreekwoordelijke klimaatschip keert.

Centrale banken kopen weer veel goud

De World Gold Council publiceerde deze week nieuwe cijfers, en wat blijkt? In oktober werden de hoogste maandelijkse netto-aankopen van goud door centrale banken in 2024 geregistreerd. In totaal voegden centrale banken netto 60 ton goud toe aan hun reserves. De 'Reserve Bank of India' was in oktober de grootste inkoper van goud met 27 ton. Op plek twee staat de Turkse centrale bank met 17 ton, gevolgd door de Nationale Bank van Polen die 8 ton goud toevoegde aan de reserves. Polen kondigde eerder al aan dat het land als doel heeft om 20 procent van de reserves in goud aan te houden.

WorldGoldCouncil_CentralBank_Purchases

Goudaankopen door centrale banken (bron: World Gold Council)

Jan Nieuwenhuijs kwam deze week met een artikel over met als titel: ‘Gerepatrieerd goud bereikt historische hoogten’. In 2024 wordt 78% van de wereldwijde officiële goudreserves buiten de Federal Reserve Bank in New York en de Bank of England in Londen opgeslagen. Dit is een flinke stijging ten opzichte van 1972, toen dit nog 51% was. 

Deze trend weerspiegelt volgens Jan een afname van de financiële dominantie van het Westen en een verschuiving in de geopolitieke machtsverhoudingen. Hij denkt dat het Westen momenteel nog 21,470 ton goud in bezit heeft terwijl de rest van de wereld 18,643 ton heeft. Dit aandeel is de laatste jaren enorm aan het stijgen, onder andere door flinke aankopen van Aziatische centrale banken.

Estimated-World-Official-Gold-Reserves--2024Q3-

Geschatte goudreserves (bron: Money Metals)

Volgens analisten van de Canadian Imperial Bank of Commerce (CIBC) zal Donald Trump’s presidentschap voordelig zijn voor de goudprijs. "Wij geloven dat Trumps invoering van tarieven kan leiden tot vergeldingsmaatregelen tegen Amerikaanse exporten, wat inflatiedruk zal veroorzaken en de goudprijs zal ondersteunen," aldus de analisten. "Historisch gezien stijgt de goudprijs vaak samen met inflatie."

Daarnaast kwam deze week de Chicago Mercantile Exchange, beter bekend als CME, met het nieuws dat ze 1 troy ounce goud future-contracten op de markt willen brengen halverwege januari 2025. Ze geven aan dat ze een trend zien van particuliere beleggers die kleinere goudgerelateerde producten zoeken om hun beleggingsportefeuilles te diversifiëren. In het persbericht op hun website noemen ze dat goud steeds vaker gezien wordt als een essentieel onderdeel van een goed gediversifieerde portefeuille. Het contract van één ounce is een "uitstekende manier om de drempel voor deelname aan onze markt te verlagen" aldus Jin Hennig, wereldwijd hoofd metalen bij CME.

Tot slot voor goud: een kijktip. Bloomberg publiceerde gisteren een 10 minuten durende mini-documentaire over de oorzaken van de enorme goudrally. Ze delen onder andere interessante inzichten over de Chinese markt. Bekijk de video hier.

Voor het andere bekende edelmetaal willen wij u wijzen op dit belangrijke bericht. Vanaf 2025 wordt er (helaas) 21% btw gerekend over de verkoop van zilveren munten. Dit komt door Europese regelgeving. In Nederland eindigt hierdoor de margeregeling op 1 januari aanstaande definitief voor alle nieuwe zilveren munten.

Franse regering valt na 3 maanden

Als trouwe lezer van de weekselectie zag u het natuurlijk al aankomen: de Franse regering van Michel Barnier is gevallen. Vorige week schreven we al dat de financiële markten hierop voorsorteerden, toen de rente op de Franse staatsschuld hoger werd dan die van Griekenland. Lees het artikel hier terug om te begrijpen wat er precies speelt. Een motie van wantrouwen tegen de slechts 3 maanden oude regering werd afgelopen woensdag aangenomen met steun van de partij van Marine le Pen. Barnier gaat de geschiedenis in als de kortst zittende premier van de Vijfde Franse Republiek.

48753411836_19cdf4da4c_k

Michel Barnier (bron: European Parliament)

President Emmanuel Macron zal nu een nieuwe premier moeten selecteren want er kunnen pas in de zomer nieuwe verkiezingen worden georganiseerd. De problemen met de Franse begroting zullen naar verwachting niet snel worden opgelost. In de podcast van deze week met Sander Boon bespraken we al dat niet alleen de linkse oppositie maar ook het rechtse kamp van Le Pen niet aanzienlijk wil bezuinigen op sociale zekerheid. 

Zij heeft namelijk de gepensioneerden nodig om de presidentsverkiezingen te kunnen winnen. De publieke uitgaven aan Franse pensioenen nemen momenteel 14,4 procent van het BBP van Frankrijk in beslag. Ter vergelijking: het gemiddelde in de EU is 11,9 procent en in Nederland is dit slechts 6,1 procent. Ook de totale uitgaven aan sociale zekerheid liggen met 32,9 procent veel hoger dan de Nederlandse 23 procent. Een interessant artikel over de strategie van Le Pen kunt u hier bij de Financial Times lezen. We verwachten de komende maanden hoe dan ook veel drama. We houden u op de hoogte!

Duitse krant: ‘De kettingzaag werkt’

Een opmerkelijk artikel in de vooraanstaande Duitse krant Die Zeit vandaag. Ze schrijven ‘Die Kettensäge Wirkt’, wat een referentie is naar de kettingzaag van Javier Milei waarmee hij campagne voerde om president te worden. Die kettingzaag gebruikte hij als symbool voor zijn plan om de radicaal te verkleinen. Hij is hier inmiddels druk mee bezig: hij sloot de helft van de ministeries, ontsloeg tienduizenden ambtenaren, verlaagde ambtenarensalarissen, stopte publieke bouwprojecten, en sneed in allerlei andere overheidsuitgaven.

Milei_inflatie

Inflatie Argentinië (bron: Die Zeit)

Het resultaat begint zich langzaam te manifesteren, zo is de enorme Argentijnse inflatie inmiddels afgeremd. Het armoedecijfer in Argentinië steeg wel, iets waar Milei hier uitleg over gaf. Volgens hem geven de cijfers geen goed beeld. Ondanks de kritiek op zijn beleid vanwege deze cijfers, houdt hij vol dat zijn hervormingen noodzakelijk zijn en dat Argentinië binnen 15 jaar "levensstandaarden zoals in Italië en Frankrijk" kan bereiken.

In de podcast van deze week bespreekt Sander Boon dat het Westen op twee manieren kan hervormen, die van Milei en Trump of die van de EU en Draghi. In dat laatste geval bewandelen we volgens Sander een pad van meer van hetzelfde: groeiende bureacratie, overheidbemoeienis en belastingen. Het is daarom interessant dat Milei inmiddels op de radar staat in het belangrijkste land van de EU, al is het nog niet erg positief. We schrijven hier regelmatig over de problemen in Duitsland. Zo is de industriële productie van Duitsland sinds 2017 al met 17 procent gedaald.

techbedrijvenEU

Marktwaarde Techbedrijven in Europa blijft achter (bron: Alessandro Palombo)

 

Mogelijk kan het Argentijnse voorbeeld de komende jaren de Duitsers en daarmee de rest van Europa inspireren een andere weg in te slaan. Het wordt namelijk steeds duidelijker dat Europa achterop raakt.

De wal keert het schip: keerpunt energiebeleid?

Overregulering is natuurlijk niet de enige oorzaak van de Duitse en Europese problemen. De hoge energieprijzen op het continent zijn ook een groeiend probleem. Dit komt niet alleen door het conflict met Rusland maar ook door het zelfgekozen klimaatbeleid. Eerder schreven we dat het lijkt alsof we op een klimaatbeleid-kantelpunt staan. De verwachting is namelijk dat Trump uit het Klimaatakkoord van Parijs zal stappen. Ook de Fed gaat niet mee met de ECB en steunt het Basel Klimaatplan niet. Dit terwijl Macron aangaf dat de Europese Unie haar financiële regelgeving moet 'synchroniseren' met die van de VS om de concurrentiekracht te ondersteunen.

Voorstanders van een stevig klimaatbeleid krijgen de laatste tijd dus flink wat tegenwind te verduren. Deze week lijkt de wind nog harder in de andere richting te gaan waaien. Denemarken maakte gisteren bekend dat het land geen biedingen heeft ontvangen bij zijn laatste aanbesteding voor een windmolenpark in de Noordzee. In april had Denemarken zijn grootste aanbesteding voor offshore windenergie ooit gelanceerd. Daarbij werden geen subsidies aangeboden. De Deense offshore windturbine-ontwikkelaar Ørsted verklaarde dat het had afgezien van een bod vanwege een ongunstige balans tussen risico en rendement. Windenergie speelt een belangrijke rol in de ambitieuze Europese klimaatplannen.

Shell gaf deze week zelfs aan te stoppen met nieuwe investeringen in windparken op zee. Reuters noemt problemen met stijgende kosten, de supply chain en stijgende rente als oorzaak. GroenLinks-Kamerlid Suzanne Kröger reageerde op X met een tweet “Shell ís het klimaatprobleem”. Gisteren werd ook al bekend dat het kabinet het klimaatproject flink zal uitkleden.

De wal lijkt het schip te keren. In augustus schreven we dat de Nederlandse productie toen al een jaar aan het krimpen was, onder andere door de hoge energieprijzen. Energie in ons land wordt inmiddels te duur voor staalproductie volgens economenblad ESB. Het is dan ook niet opmerkelijk dat de industrie het klimaatbeleid op een lager pitje zet. Deze week schreef de Volkskrant dat de Nederlandse industrie de afgelopen twee jaar haar plannen om te vergroenen flink heeft teruggeschroefd. Misschien wordt het toch eens tijd om de Franse oplossing heel serieus te gaan nemen?

Bonus Leestip

Saxobank: Trump ontmantelt het dollarsysteem. Het beleid van Trump kan er volgens de bank voor zorgen dat de Brics-landen op zoek naar alternatieven voor de dollar. Een recente uitspraak van het Kremlin lijkt dit te bevestigen.

 

Kijk ook eens een keer op ons YouTube kanaal  

Namens Holland Gold interviewt Paul Buitink verschillende economen en experts op macro-economisch gebied. Het doel van de podcast is om de kijker een beter beeld en houvast te bieden in een steeds sneller veranderend macro-economisch en monetair landschap. Klik hier om te abonneren. 

 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?
Ontvang wekelijks de laatste analyses over de goudmarkt, macro-economie en het financiële systeem.
Wij geven om uw privacy

U kunt uw cookie-voorkeuren instellen door de verschillende hieronder beschreven cookies te accepteren of te weigeren

Noodzakelijk

Noodzakelijke cookies helpen een website bruikbaarder te maken door basisfuncties zoals paginanavigatie en toegang tot beveiligde delen van de website mogelijk te maken. Zonder deze cookies kan de website niet goed functioneren.

Vereist
Voorkeuren

Met voorkeurscookies kan een website informatie onthouden die de manier verandert waarop de website zich gedraagt of eruit ziet, zoals uw voorkeurstaal of de regio waarin u zich bevindt.

Statistieken

Statistische cookies helpen website-eigenaren te begrijpen hoe bezoekers omgaan met websites door anoniem informatie te verzamelen en te rapporteren.

Marketing

Marketingcookies worden gebruikt om bezoekers op verschillende websites te volgen. Het is de bedoeling advertenties weer te geven die relevant en aantrekkelijk zijn voor de individuele gebruiker en daardoor waardevoller voor uitgevers en externe adverteerders.