Economisch Nieuws
21
sep.
Overheden moeten stappen nemen om de schuldenlast te verminderen, dat zegt het Internationaal Monetair Fonds in een blog op de website. Vooral een herziening van het fiscale beleid is daarbij van belang. Het debacle van de eurocrisis, waarbij overheden in problemen kwamen, staat bij velen nog vers in het geheugen. Nu stijgt de rente, terwijl overheden in voorgaande jaren alleen maar meer schulden zijn aangegaan. Kunnen overheden nu weer in de problemen komen, of is de situatie nu anders?
Meer Lezen
21
sep.
Een recent werkdocument van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) analyseert meer dan 100 inflatieschokken uit 56 landen sinds de jaren '70, en concludeert dat het beteugelen van inflatie mogelijk complexer en langduriger is dan over het algemeen wordt verwacht. Het onderzoek van het IMF toont aan dat in slechts 60% van de onderzochte gevallen van inflatie, deze binnen vijf jaar kon worden bedwongen, waarbij het gemiddeld meer dan drie jaar duurde om dit succesvol te doen. Vooral in de gevallen waar de inflatie niet werd opgelost, was er sprake van te snelle beleidsversoepelingen, wat initieel leidde tot een daling van de inflatie, maar later tot stagnatie of zelfs versnelling.
Meer Lezen
20
sep.
De Amerikaanse Federal Reserve heeft moeite om de economie stabiel te houden en wordt daarbij gehinderd door een bekende uitdaging: de oplopende olieprijzen. In het verleden hebben hoge energiekosten Amerika al vaker in een recessie gebracht, zoals in de jaren '70, begin jaren '80 en jaren '90. Dit gebeurde doordat de kosten toenamen en de consumentenuitgaven afnamen. Sinds juni van dit jaar zijn de olieprijzen met bijna 30% gestegen, voornamelijk door productiebeperkingen in Saudi-Arabië en Rusland.
Meer Lezen
14
sep.
In deze aflevering gaat Paul Buitink in gesprek met Ad Verbrugge (De Nieuwe Wereld) en Flavio Pasquino (blckbx) over hun mediakanalen en de toekomst van alternatieve media.
Meer Lezen
13
sep.
Al meer dan drie decennia wordt de wereld steeds meer met elkaar verbonden door globalisering. Echter, het groeiende anti-globaliseringssentiment heeft een spaak in het wiel gestoken van deze onderlinge afhankelijkheid. Bedrijven die al lang profiteren, herzien nu voorzichtig hun internationale toeleveringsketens. De vraag rijst: Wat zijn de voor- en nadelen van globalisering en wat kunnen we verwachten van de opkomende trend van deglobalisering?
Meer Lezen
12
sep.
Donderdag volgt er weer een persconferentie over de beleidsrente van de Europese Centrale Bank (ECB). Hoewel lange tijd werd aangenomen dat de rente wel weer zal worden verhoogd, ontstond er afgelopen week twijfel over de komende beslissing. De ECB is nu al meer dan een jaar bezig de rente te verhogen en dat beleid lijkt zijn vruchten af te werpen nu de inflatie hard afneemt. Maar is het wel verstandig van de ECB om de rente nog verder te verhogen nu de economie al begint af te koelen?
Meer Lezen
05
sep.
De grote verliezen die centrale banken de komende jaren lijden zorgen ervoor dat het monetaire beleid lastiger en ingewikkelder wordt, tot die conclusie komen oud DNB-president Nout Wellink en financieel specialist David Marsh. Dit geldt niet alleen voor de Europese Centrale Bank (ECB), maar ook voor de Bank of England en de Amerikaanse Federal Reserve. Waarom wordt het monetair beleid ingewikkelder en wat kan er gedaan worden om de problemen te verlichten?
Meer Lezen
23
aug.
Het einde van de hegemonie van de dollar is afgelopen decennia al meerdere keren voorspeld. De discussie over de dollar werd nieuw leven ingeblazen na de Russische invasie in Oekraïne. Verschillende economen voorspelden daaropvolgend de komst van een nieuwe, door goud gedekte munt. Maar is het waarschijnlijk dat die munt er komt? En betekent een krachtig BRICS-blok daadwerkelijk dat de dollar valt en de status van wereldreservemunt verliest, of zal de dollar ook in de toekomst nog de dominante valuta blijven?
Meer Lezen
04
aug.
In het vorige stuk in de reeks over monetaire geschiedenis beschreven we de vurige discussie over de dekking van geld. Zo stond het vrijheidsbeginsel, dat banken meer vrijheid wilde geven geld te creëren, tegenover het reguleringsbeginsel, dat juist strenge regels wilde voor de Nederlandsche Bank (DNB). Uiteindelijk ging de wereld over op de goudstandaard en dat had ook gevolgen voor Nederland. Hoe verging het ons land tijdens de periode voor de Eerste Wereldoorlog?
Meer Lezen
02
aug.
Fitch heeft de kredietscore van de Verenigde Staten verlaagd van 'AAA' naar 'AA+'. Deze beslissing is gebaseerd op de verwachte verslechtering van de overheidsfinanciën in de komende drie jaar, een hoge en groeiende staatsschuld, en het afnemende bestuur in vergelijking met landen die een 'AA' en 'AAA'-rating hebben.
Meer Lezen
26
jul.
Banken hebben eigenlijk niet zoveel te vrezen voor de digitale euro, zo kom ik tot de conclusie in mijn scriptie. Mijn afstudeeronderzoek ging over verschillende ontwerpen voor de Central Bank Digital Currency (CBDC) en de impact op banken en monetair beleid. Banken kunnen in theorie buitenspel worden gezet, maar de effecten op banken zijn prima te managen. Hoe kan de Europese Centrale Bank (ECB) voorkomen dat banken hun positie zien verslechteren?
Meer Lezen
21
jul.
In een recent interview deelde Professor Bas Jacobs, een vooraanstaand econoom aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, zijn inzichten over de toekomst van de Eurozone. Hij besprak de huidige uitdagingen, mogelijke oplossingen en de rol van de Europese Centrale Bank (ECB).
Meer Lezen
07
jul.
De vraag naar goud in India is afgelopen jaar iets afgenomen, maar de vooruitzichten zijn nog altijd positief, zo blijkt uit een rapport van Metals Focus. 2022 kon het topjaar 2021 niet evenaren en ook 2023 laat een daling zien in de vraag naar het edelmetaal in India. Toch zijn de vooruitzichten voor goud zeker niet slecht. Wat waren belangrijke factoren voor de goudmarkt in India en wat kunnen we verwachten voor de rest van 2023?
Meer Lezen
29
jun.
Volgens de Federal Reserve hebben alle 23 grootste Amerikaanse banken zich goed gepositioneerd om een ernstige recessie te doorstaan en kunnen ze blijven krediet verlenen aan huishoudens en bedrijven. Dit positieve nieuws kwam naar voren uit de jaarlijkse stresstest van de Fed, waarin de banken werden getest op hun kapitaalniveau, verliezen, inkomsten en uitgaven onder een hypothetisch scenario van een recessie en financiële marktschok. Ondanks de geprojecteerde verliezen van $541 miljard voldoen alle 23 banken aan de minimale kapitaaleisen. Michael Barr, de vicevoorzitter van de Federal Reserve voor toezicht, benadrukte echter het belang van nederigheid en voortdurende inspanningen om de veerkracht van banken te waarborgen in verschillende economische scenario's en marktomstandigheden.
Meer Lezen
29
jun.
Europa moet de internationale positie van de euro herijken, dat zegt de Adviesraad voor Internationale Vraagstukken (AIV). Het afgelopen jaar is er veel gebeurd op het wereldtoneel en dat heeft gevolgen voor de positie van de dollar, euro en de renminbi. Volgens de AIV kan er veel gedaan worden om de positie van de euro te versterken. Hoe moet Europa inspelen op de geopolitieke onrust?
Meer Lezen
28
jun.
Zowel de Federal Reserve als de ECB lieten zich vorige week van hun harde kant zien, waarbij de ECB de rente verhoogde en de Fed niet. Toch lieten de markten zich door de feiten overtuigen en niet door de retoriek. De dollar ging flink in de verkoop. De munt daalde ten opzichte van alle grote valuta ter wereld, met uitzondering van de Japanse yen. Deze laatste heeft veel last van het gedrag van de Bank of Japan, die net doet of het nog 2020 is. Het Britse pond zette de vorige week de beste prestatie neer. De koers steeg met bijna 3% ten opzichte van de dollar, waardoor het pond bovenaan de weekranglijsten terechtkwam. De Latijns-Amerikaanse valuta blijven tot nu toe dit jaar uitblinken: de Colombiaanse peso, de Mexicaanse peso én de Braziliaanse real zijn met dubbele cijfers gestegen ten opzichte van de Amerikaanse dollar.
Meer Lezen
23
jun.
Wat was de rol van centrale banken tijdens en na de kredietcrisis van 2008, en hoe is dit van invloed op de bankencrisis van vandaag? De geloofwaardigheid van centrale banken staat op het spel aangezien de misstappen die destijds gemaakt zijn, de crisis niet heeft voorkomen of opgelost.
Meer Lezen
22
jun.
De digitale euro zal geen rente dragen en krijgt de status van wettig betaalmiddel, zo blijkt uit een artikel van CoinDesk. De Europese Commissie komt op 28 juni met een wetsvoorstel voor de digitale euro, maar informatie over de digitale munt werd vorige week al gelekt. Mensen maken zich al geruime tijd grote zorgen over de privacy en programmeerbaarheid van de digitale euro. Hoe gaat de munt eruitzien en zijn de zorgen over de digitale munt terecht?
Meer Lezen
20
jun.
Zowel de Federal Reserve als de ECB lieten zich vorige week van hun harde kant zien, waarbij de ECB de rente verhoogde en de Fed niet.
Meer Lezen
15
jun.
Zoltan Pozsar is een bekende kredietanalist en schrijft regelmatig over monetaire zaken. Hij werkte niet alleen voor de Amerikaanse overheid en de FED, de Amerikaanse centrale bank, ook werkte hij tot voor kort voor de Zwitserse bank Credit Suisse. De Hongaars-Amerikaanse econoom komt regelmatig in het nieuws met zijn analyses en kon ook niet overgeslagen worden in het nieuwe IGWT-rapport, waar we op Holland Gold al eerder over schreven. Pozsar ging uitgebreid in op goud, inflatie en geopolitiek. Wat vertelt de econoom in het interview?
Meer Lezen
14
jun.
In deze presentatie legt financieel journalist Arno Wellens uit hoe je aandelen en obligaties kunt waarderen en wat voor gevolgen hoge rentes hierop hebben. Aan de hand van deze uitleg gaat hij dieper in op het faillissement van Silicon Valley Bank en andere Amerikaanse banken.
Meer Lezen
12
jun.
Na de financiële crisis van 2008 hadden toezichthouders moeten pleiten voor een versterking van de buffers van banken. Dan waren banken nu minder kwetsbaar geweest en waren de risico's voor de financiële stabiliteit beter te overzien. Dat zegt Harald Benink, hoogleraar Banking and Finance aan de Tilburg University, in een interview bij Holland Gold. Hij pleit voor een verdubbeling van de kapitaalbuffers, die geleidelijk over de komende jaren zou moeten plaatsvinden. Om het too big too fail probleem aan te pakken is er volgens de hoogleraar een belangrijke rol weggelegd voor converteerbare obligaties (CoCo's), omdat het risico van banken daarmee door de markt beter ingeschat kan worden. De afgelopen jaren is er op dat gebied te weinig gedaan en daardoor hangt er momenteel een nieuwe bankencrisis boven de markt.
Meer Lezen
09
jun.
De vooruitzichten voor edelmetaal blijven goed, zo valt te concluderen uit het maandelijkse rapport van In Gold We Trust. Goud blijkt vergeleken met fiatgeld nog altijd goed te scoren, hoewel de dollar het afgelopen jaar ook sterk was. Wat staat er in het rapport en wat kunnen we de komende tijd verwachten?
Meer Lezen
07
jun.
China heeft haar goudreserves voor de zevende opeenvolgende maand verhoogd. Volgens gegevens van de People's Bank of China heeft China de nationale goudvoorraad in mei met 16 ton uitgebreid. De totale goudvoorraad bedraagt nu ongeveer 2.092 ton, ruim vier keer zoveel als aan het begin van deze eeuw. De afgelopen zeven maanden voegde het land in totaal 144 ton van het edelmetaal aan haar voorraad toe. Daarmee behoort China momenteel tot de grootste kopers van goud, na een periode van inactiviteit tussen 2017 en 2019 en tussen 2020 en 2022. Alleen Singapore was in het eerste kwartaal van dit jaar een grotere koper dan China.
Meer Lezen
02
jun.
De vraag naar hypotheekleningen en bedrijfsleningen is in het eerste kwartaal van dit jaar sterk gedaald, volgens nieuwe cijfers van de Europese Bank Lending Survey. Dit wijst op een terugval in de kredietverlening en bevestigt het beeld van een omslag naar schulddeflatie en economische krimp. De gestegen rente heeft bubbels in onder andere vastgoed en staatsleningen doorgeprikt, wat het financiële systeem onder druk zet. Banken hebben enorme verliezen op hun obligatieportefeuilles geleden en kunnen in de problemen komen bij een verdere uitstroom van tegoeden.
Meer Lezen
26
mei.
De Poolse centrale bank heeft in april bijna 15 ton goud gekocht, wat de grootste aankoop is in bijna vier jaar. Volgens de Nationale Bank van Polen zijn de goudreserves van het land vorige maand gestegen van 228,7 naar 243,5 metrische ton. Dit was de grootste aankoop sinds juni 2019, toen de goudreserves van Polen met 94,9 ton stegen.
Meer Lezen
26
mei.
Vrijdag 20 oktober 2023 organiseert Holland Gold een evenement over Geld, Groen en Geopolitiek in de ExpoTheaterzaal van Pathé Ede. Er zijn maximaal 1000 kaarten beschikbaar. Het evenement bestaat uit drie onderdelen: twee paneldiscussies en één debat. De eerste discussie gaat over Geld: het panel zal de houdbaarheid van de euro bespreken en ingaan op alternatieven. De tweede discussie behandelt de Geopolitieke situatie in de wereld. We sluiten de dag af met een debat over Groen, het klimaatbeleid.
Meer Lezen
24
mei.
In Gold We Trust (IGWT), onderdeel van vermogensbeheerder Incrementum, brengt elk jaar een rapport uit over de stand van zaken ten aanzien van edelmetalen. Eind maart schreven we al een stuk over het voorproefje van het rapport dat was uitgebracht. Vandaag is het zeventiende rapport verschenen. Het nieuwe rapport doet niets af aan de positieve vooruitzichten die het preview chartbook ons beloofde in maart. Het rapport telt meer dan 400 pagina’s. Wat staat erin?
Meer Lezen
19
mei.
De wereldwijde vraag naar platina is sterk gestegen in het eerste kwartaal van 2023, zo blijkt uit nieuwe cijfers van de World Platinum Investment Council (WPIC). De industriële vraag is tot recordhoogte gestegen door een groei van 17% ten opzichte van vorig jaar. De toenemende vraag naar platina wordt voornamelijk gedreven door de auto-industrie en industriële sector, terwijl de investeringsvraag ook aanzienlijk is toegenomen als gevolg van wereldwijde geopolitieke onzekerheden. Deze ontwikkelingen samen hebben geleid tot een opwaartse herziening van het verwachte tekort aan platina van 983.000 troy ounce over heel 2023.
Meer Lezen
16
mei.
In navolging op een reeks andere Europese landen voegt nu ook Tsjechië substantieel goud aan haar reserves toe. In april kocht de centrale bank 1,8 ton goud, nadat het in mei ook al 1,5 ton had aangekocht. Daarmee stijgt de totale goudvoorraad van het land naar 15,3 ton. Ter vergelijking, dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van het dieptepunt van 7,8 ton twee jaar geleden. Het land koopt al sinds 2020 goud bij, maar steeds in kleine stapjes van hooguit een paar honderd kilo per maand. De laatste maanden zien we veel meer aankopen, zoals eerder aangekondigd door de nieuwe gouverneur van de centrale bank.
Meer Lezen
12
mei.
Officieel heeft men in Zweden nog geen beslissing gemaakt over de vraag of er een Central Bank Digital Currency (CBDC) komt. Ook over het precieze ontwerp ontstaat nog veel mist in het Scandinavische land. Toch geven de rapporten van de Zweedse centrale bank, de Riksbank, een inkijkje in hoe het ervoor staat. In Zweden begon men al eerder met het testen van de digitale munt. Wat staat er precies in de rapporten?
Meer Lezen
09
mei.
De vraag naar goud is in het eerste kwartaal van dit jaar licht gedaald ten opzichte van het vorige kwartaal. Centrale banken blijven in recordtempo goud kopen, zowel in opkomende als ontwikkelde economieën. Maar door tegenvallende vraag naar sieraden in India en een matige belangstelling voor goud-ETF's viel de totale vraag naar goud wat lager uit. Dat blijkt uit nieuwe cijfers uit het kwartaalrapport van de World Gold Council.
Meer Lezen
04
mei.
De bankencrisis laait weer op en dat zorgt voor een vlucht naar veilige havens. Zo steeg de goudprijs in dollars deze week naar $2.067 per troy ounce, waarmee het record van maart vorig jaar bijna geëvenaard werd. Toen schoot de goudprijs omhoog in reactie op de Russische invasie in Oekraïne. Nu maken beleggers zich vooral zorgen over de stabiliteit van de bankensector. Door de gestegen rente is de marktwaarde van veel bezittingen dusdanig gedaald dat deze niet meer toereikend zijn om alle verplichtingen te dekken. Hoe gaat dit verder en wat betekent dat voor de prijzen van edelmetalen?
Meer Lezen
04
mei.
De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de beleidsrente donderdag met een kwart procentpunt verhoogd. Daarmee staat de herfinancieringsrente, de beleidsrente van de ECB, nu op 3,75 procent. Met deze renteverhoging wil de ECB de inflatie beteugelen, die in april toch weer hoger uitviel. Wat betekent dit rentebesluit voor edelmetaal?
Meer Lezen
27
apr.
Het idee dat de Amerikaanse dollar haar status als wereldreservemunt niet kan verliezen leeft vooral in het Westen, want elders in de wereld treffen landen steeds meer voorbereidingen op een tijdperk na de dollar. Niet alleen kopen centrale banken in recordtempo goud bij, ook zien we dat steeds meer landen afspraken maken om hun eigen valuta te gebruiken voor het onderlinge handelsverkeer.
Meer Lezen
26
apr.
In het vorige stuk over monetaire geschiedenis kwam de dubbele standaard van de negentiende eeuw aan bod, een systeem waarin zowel gouden als zilveren munten circuleerden. Ook beschreven we hoe de Nederlandsche Bank (DNB) bij een enkele standaard om praktische redenen voor zilver en niet voor goud koos. In de negentiende eeuw was er naast een discussie over de juiste geldstandaard ook een discussie over de dekking van papiergeld gaande. Waar draaide deze discussie om en hoe werd die discussie gevoerd in Nederland?
Meer Lezen
21
apr.
De inflatie in de Eurozone in de maand maart is gedaald tot 6,9 procent, zo blijkt uit nieuwe gegevens van Eurostat. Een maand eerder bedroeg dat cijfer nog 8,5 procent. Dat is een positieve trend, maar economen zijn toch alles behalve gerust op de situatie. Het volgende rentebesluit van de ECB vindt plaats op 4 mei. Wat kunnen we van die vergadering verwachten?
Meer Lezen
18
apr.
De wereldeconomie dreigt uiteen te vallen om verschillende machtsblokken, waarbij ieder blok zal proberen andere landen in haar invloedssfeer te betrekken. Deze fragmentatie kan vrij plotseling in een stroomversnelling komen en de internationale status van de dollar als wereldreservemunt ondermijnen. Dat zei ECB-president Christine Lagarde deze week in een toespraak voor de Amerikaanse denktank Council on Foreign Relations. Ze waarschuwt dat een proces van deglobalisering gepaard kan gaan met toenemende instabiliteit, wat tot hogere prijzen zal leiden. Maar wat kunnen centrale banken daar tegen doen?
Meer Lezen
14
apr.
Sinds begin vorig jaar is de rente wereldwijd fors gestegen, maar de laatste maanden zien we een verandering van de trend. De rente op langlopende staatsobligaties daalt inmiddels sneller dan die op kortlopende obligaties, waardoor er sprake is van een omgekeerde rentecurve. Het renteverschil tussen de 2-jaars en 10-jaars obligaties is sinds 1981 zelfs niet meer zo groot geweest als nu. En dat belooft weinig goeds, want vaak volgt er kort na een omgekeerde rentecurve een recessie. Wat betekent dit fenomeen en welke gevolgen heeft dit voor de economie en de prijzen van edelmetalen?
Meer Lezen
14
apr.
De afgelopen jaren is het gebruik van contant geld sterk afgenomen. In 2010 werd ruim 60% van de transacties contant betaald, maar in 2019 was dit aandeel al gehalveerd. Tijdens de eerste lockdown in april 2020 daalde het aandeel contante betalingen zelfs snel naar 13%. Na de lockdown herstelde het aandeel van contante betalingen zich, maar steeds vaker vraagt men zich af of contant geld wel relevant blijft in de toekomst. Gaat cash verdwijnen, of zal het ook in de toekomst in zwang blijven?
Meer Lezen
07
apr.
De goudprijs is de laatste weken fors gestegen en staat in dollars gemeten alweer stevig boven de $2.000 per troy ounce. Daarmee komt het oude record van $2.070 per troy ounce van iets meer dan een jaar geleden terug in beeld. Zelfs nu de bankencrisis weer even naar de achtergrond lijkt te zijn verdwenen doen de edelmetalen het goed. Welke factoren stuwen de goudprijs en zilverprijs omhoog?
Meer Lezen
06
apr.
De goudprijs schoot eerder deze week twee procent omhoog en brak daarmee door de mijlpaal van 2.000 dollar per troy ounce. De cijfers over de Amerikaanse economie die naar buiten kwamen zorgden voor bezorgdheid bij beleggers. Daarnaast waarschuwde Jamie Dimon, CEO van de Amerikaanse investeringsbank JPMorgan Chase & Co., dat de bankencrisis nog niet over is. Was het optimisme op de aandelenmarkt afgelopen weken dan toch te voorbarig?
Meer Lezen
31
maa.
De inflatie kwam in maart uit op 4,4%, zo concludeerde het CBS vandaag op basis van voorlopige cijfers. Daarmee valt de inflatie veel lager uit dan een maand geleden, toen de prijzen op gemiddeld nog 8% hoger waren dan een jaar eerder. Dat het inflatiecijfer deze maand veel lager zou uitvallen was geen verrassing, omdat het cijfer betrekking heeft op de prijsontwikkeling ten opzichte van een jaar geleden. Vorig jaar februari schoten de prijzen van verschillende energiebronnen omhoog als gevolg van de Russische invasie in Oekraïne, een effect dat wegvalt nu we vergelijken met maart 2022. Maar dat merken we nog niet in de prijzen van boodschappen en andere producten en diensten. Hoe komt dat?
Meer Lezen
29
maa.
De toekomst straalt de markt voor goud tegemoet, dat is de conclusie van de preview chartbook over het rapport van In Gold We Trust (IGWT) dat in mei van dit jaar zal verschijnen. In het voorproefje van het rapport staat dat de prijs van goud door macro-economische factoren nog wel eens verder zou kunnen stijgen. Hoe komt IGWT tot deze conclusie?
Meer Lezen
24
maa.
Sinds de val van Silicon Valley Bank in de Verenigde Staten heeft de Amerikaanse centrale bank opnieuw moeten ingrijpen om de rust op de financiële markten terug te brengen. Op 12 maart besloot de centrale bank in samenspraak met het Amerikaanse depositogarantiestelsel en het ministerie van de Financiën alle spaartegoeden bij deze banken te garanderen. Daarnaast opende de Federal Reserve een nieuw noodloket, dat banken in nood van liquiditeit kan voorzien.
Meer Lezen
23
maa.
In het vorige stuk beschreven we hoe de Nederlandsche Bank (DNB) in 1814 werd opgericht. Ook kwam het papiergeld dat DNB uitgaf, dat aanvankelijk niet breed geaccepteerd werd, aan bod. Het muntgeld werd in het vorige stuk nog achterwege gelaten, maar is zeker de moeite waard nader te beschouwen. Welk muntgeld werd er in Nederland gebruikt na de oprichting van DNB?
Meer Lezen
21
maa.
Binnen enkele uren nadat de overname van Credit Suisse door UBS bekend werd gemaakt werden meer memorabilia met de naam en het logo van kredietverstrekker Credit Suisse te koop aangeboden in Zwitserland, wat het einde van een tijdperk markeert. Tientallen goudbaren met de naam van de uitgever - het in 1856 opgerichte Credit Suisse - werden geüpload naar de meest populaire online marktplaatsen van het land, Ricardo.ch en tutti.ch.
Meer Lezen
17
maa.
De goudprijs steeg deze week tot meer dan €59.000 per kilo en bereikte daarmee het hoogste niveau sinds april vorig jaar. De prijs van het edelmetaal stijgt vanwege een wereldwijde bankencrisis, die beleggers naar veilige havens laat uitwijken. De goudprijs is deze week zelfs meer dan 4% gestegen, de grootste wekelijkse stijging sinds half november en de derde week op rij waarin de koers stijgt. Ook zilver profiteert van de onrust op de financiële markten, want de koers van dit edelmetaal is deze week meer dan 6% gestegen en stond vrijdagmiddag op €666 per kilo. Daarmee bewijzen de edelmetalen hun toegevoegde waarde in de beleggingsportefeuille. Is het nog steeds aantrekkelijk om goud te kopen?
Meer Lezen
15
maa.
Kort na de val van twee Amerikaanse banken staat nu ook Credit Suisse onder druk. Het aandeel van de Zwitserse bank stond woensdagmiddag 30% lager en bereikte daarmee een nieuw dieptepunt in haar geschiedenis. Directe aanleiding was het besluit van de Saudische Nationale Bank om haar positie in de geplaagde bank niet verder uit te breiden. Veel beleggers zien dit als een signaal om hun aandelen tegen een bodemprijs te verkopen.
Meer Lezen
12
maa.
In deze aflevering gaat Paul Buitink in gesprek met Derk Jan Eppink, Tweede Kamerlid voor JA21, die met onafhankelijk kamerlid Pieter Omtzigt een debat over de houdbaarheid van de euro heeft aangevraagd. Dit debat wordt 9 maart 2023 gehouden.
Meer Lezen