Beleggen in goud
26
sep.
Goud doet het nog altijd erg goed en de vooruitzichten voor edelmetaal zijn nog steeds sterk, zo blijkt uit het nieuwe Gold Compass van In Gold We Trust (IGWT). Want waar de goudprijs een jaar geleden nog rond de 54,500 euro per kilo schommelde, is de prijs van het edelmetaal dit jaar flink gestegen. Daarnaast blijkt uit een analyse van Jan Nieuwenhuijs dat de mondiale goudreserves een recordhoogte bereikt hebben. Hoe doet goud het tot nu toe in 2023 en waarom is goud zo’n goede vermogenstitel?
Meer Lezen
06
sep.
Ontdek hoe wereldwijde centrale banken, geleid door China en Polen, hun goudreserves blijven aanvullen ondanks marktvolatiliteit. Inzichtelijke analyse van trends, belangrijke spelers en toekomstige vooruitzichten tot juli 2023.
Meer Lezen
31
aug.
Ontdek hoe de machtsdynamiek in de wereldwijde goudmarkt verschuift van West naar Oost. Lees over de groeiende invloed van Turkije en China en wat dit betekent voor de toekomst van de goudprijs.
Meer Lezen
25
aug.
Ontdek waarom analisten van BCA Research optimistisch zijn over de toekomst van goud, ondanks uitdagingen zoals het beleid van de Amerikaanse Federal Reserve en stijgende Amerikaanse schuld. Lees nu voor cruciale investeringsinzichten.
Meer Lezen
18
aug.
Ontdek de belangrijkste financiële gebeurtenissen van augustus: van centrale bank discussies in Jackson Hole en China's vastgoeduitdagingen tot de BRICS-top en mondiale economische trends. Blijf op de hoogte van de cruciale marktbewegingen.
Meer Lezen
16
aug.
Wat is de invloed van de Federal Reserve's recente monetaire beslissingen op de goudprijs? Ontdek de kernpunten van de laatste beleidsvergadering en wat dit betekent voor de economische toekomst en inflatievooruitzichten.
Meer Lezen
11
aug.
Ontdek hoe centrale banken wereldwijd hun goudreserves versterken in 2023. Analyses van goudaankopen in Turkije, Tsjechië, Polen en China onderstrepen de groeiende trend van de-dollarisatie en de impact op de mondiale economie.
Meer Lezen
11
aug.
Ontdek hoe de Eerste Wereldoorlog de Gouden Standaard beëindigde en de invloed ervan op De Nederlandsche Bank. Lees over monetaire verschuivingen, financiële onrust en de rol van DNB in een veranderende wereld.
Meer Lezen
08
aug.
Lees over China's voortdurende stijging van goudreserves en de impact ervan op de wereldmarkt en economie. Ontdek hoe centrale bankaankopen de prijzen ondersteunen en waarom goud cruciaal blijft voor mondiale financiële markten.
Meer Lezen
04
aug.
In het vorige stuk in de reeks over monetaire geschiedenis beschreven we de vurige discussie over de dekking van geld. Zo stond het vrijheidsbeginsel, dat banken meer vrijheid wilde geven geld te creëren, tegenover het reguleringsbeginsel, dat juist strenge regels wilde voor de Nederlandsche Bank (DNB). Uiteindelijk ging de wereld over op de goudstandaard en dat had ook gevolgen voor Nederland. Hoe verging het ons land tijdens de periode voor de Eerste Wereldoorlog?
Meer Lezen
28
jul.
De stijging van de goudprijs met 5,4% in de eerste helft van dit jaar werd ondersteund door aankopen van centrale banken en het afdekken van risico's bij bepaalde gebeurtenissen, zoals de mini-bankencrisis in maart. Ook hebben de Amerikaanse dollar en de obligatierendementen de goudmarkt in de eerste helft van 2023 minder negatief beïnvloed dan vorig jaar, ondanks enkele sterke bewegingen in de afgelopen maanden. Dat schrijft de World Gold Council in een terugblik op de goudmarkt in de eerste helft van dit jaar.
Meer Lezen
21
jul.
Gen Z en millennials, bekend om hun bereidheid om risico's te nemen met investeringen in activa zoals cryptocurrency, NFT's en technologiegerelateerde aandelen, tonen een groeiende interesse in traditioneel stabiele beleggingsopties: goud en zilver.
Meer Lezen
19
jul.
Analyse van de goudmarkt in 2023 met inzicht in macro-economische en geopolitieke factoren die de goudprijs beïnvloeden. Ontdek het vooruitzicht voor goud met betrekking tot inflatie, rentetarieven en wereldwijde onrust.
Meer Lezen
13
jul.
Zilver doet waar het het beste in is, het presteert beter dan goud in een nieuwe opwaartse beweging nadat de Amerikaanse regering zwakkere dan verwachte inflatiedruk heeft gemeld. Deskundigen waarschuwen echter dat de zilvermarkt een aanzienlijke verandering in investeerdersvraag en industriële interesse nodig heeft om te ontsnappen aan de druk rond de $23 per ounce.
Meer Lezen
07
jul.
De vraag naar goud in India is afgelopen jaar iets afgenomen, maar de vooruitzichten zijn nog altijd positief, zo blijkt uit een rapport van Metals Focus. 2022 kon het topjaar 2021 niet evenaren en ook 2023 laat een daling zien in de vraag naar het edelmetaal in India. Toch zijn de vooruitzichten voor goud zeker niet slecht. Wat waren belangrijke factoren voor de goudmarkt in India en wat kunnen we verwachten voor de rest van 2023?
Meer Lezen
06
jul.
Turkije ziet een ongekende binnenlandse vraag naar goud die een enorme impact heeft op de officiële reserves van het land. Ondanks de algemene markttendens blijft de Turkse centrale bank aanzienlijke hoeveelheden van het edelmetaal verkopen. Laten we deze intrigerende trend in de goudmarkt ontrafelen, ondersteund door de laatste gegevens van de World Gold Council.
Meer Lezen
22
jun.
Sander Boon over geopolitieke en industriële verval Westen, onvrede bevolking & financiële bommetjes
In deze video gaan Sander Boon en Paul Buitink in gesprek over de misstappen die centrale banken zijn begaan en de gevolgen hiervan op de inflatie en koopkracht van de consument. Ook gaan ze dieper in op de laatste ontwikkelingen van de BRICS, het ontstaan van verschillende machtsblokken en de gevolgen hiervan. Zo is Sander van mening dat het Westen geopolitiek en industrieel in verval raakt. Tot slot analyseren ze de "bommetjes" die zich bevinden in het financiële systeem, de rol die schaduwbanken hierin spelen en de meest recente goudaankopen van centrale banken wereldwijd.
Meer Lezen
14
jun.
Onderzoeksbureau Metals Focus verwacht dat de vraag naar goud in 2023 met 9% zal dalen, doordat centrale banken hun aankopen van het edelmetaal na een recordjaar enigszins zullen terugbrengen. Daardoor zal de prijs ook neerwaartse druk ondervinden in de tweede helft van 2023. Ook kunnen nieuwe renteverhogingen de goudprijs wat onder druk zetten, mits dat geen een recessie veroorzaakt.
Meer Lezen
09
jun.
De vooruitzichten voor edelmetaal blijven goed, zo valt te concluderen uit het maandelijkse rapport van In Gold We Trust. Goud blijkt vergeleken met fiatgeld nog altijd goed te scoren, hoewel de dollar het afgelopen jaar ook sterk was. Wat staat er in het rapport en wat kunnen we de komende tijd verwachten?
Meer Lezen
07
jun.
China heeft haar goudreserves voor de zevende opeenvolgende maand verhoogd. Volgens gegevens van de People's Bank of China heeft China de nationale goudvoorraad in mei met 16 ton uitgebreid. De totale goudvoorraad bedraagt nu ongeveer 2.092 ton, ruim vier keer zoveel als aan het begin van deze eeuw. De afgelopen zeven maanden voegde het land in totaal 144 ton van het edelmetaal aan haar voorraad toe. Daarmee behoort China momenteel tot de grootste kopers van goud, na een periode van inactiviteit tussen 2017 en 2019 en tussen 2020 en 2022. Alleen Singapore was in het eerste kwartaal van dit jaar een grotere koper dan China.
Meer Lezen
01
jun.
Het is alweer een week geleden dat het rapport van In Gold We Trust (IGWT) is gepubliceerd. Vorige week schreven we over de hoofdzaken van het rapport. IGWT beschreef twee doorslaggevende factoren voor de goudprijs, zogenaamde showdowns. Aan de hand van de showdowns achtte IGWT de vooruitzichten voor edelmetaal veelbelovend. Er staat echter nog veel meer in het rapport van ruim 400 pagina’s, zo ook het Incrementum Recession Phase Model (IRPM). Wat is het IRPM-model en waarom is het belangrijk?
Meer Lezen
26
mei.
De Poolse centrale bank heeft in april bijna 15 ton goud gekocht, wat de grootste aankoop is in bijna vier jaar. Volgens de Nationale Bank van Polen zijn de goudreserves van het land vorige maand gestegen van 228,7 naar 243,5 metrische ton. Dit was de grootste aankoop sinds juni 2019, toen de goudreserves van Polen met 94,9 ton stegen.
Meer Lezen
26
mei.
Vrijdag 20 oktober 2023 organiseert Holland Gold een evenement over Geld, Groen en Geopolitiek in de ExpoTheaterzaal van Pathé Ede. Er zijn maximaal 1000 kaarten beschikbaar. Het evenement bestaat uit drie onderdelen: twee paneldiscussies en één debat. De eerste discussie gaat over Geld: het panel zal de houdbaarheid van de euro bespreken en ingaan op alternatieven. De tweede discussie behandelt de Geopolitieke situatie in de wereld. We sluiten de dag af met een debat over Groen, het klimaatbeleid.
Meer Lezen
16
mei.
In navolging op een reeks andere Europese landen voegt nu ook Tsjechië substantieel goud aan haar reserves toe. In april kocht de centrale bank 1,8 ton goud, nadat het in mei ook al 1,5 ton had aangekocht. Daarmee stijgt de totale goudvoorraad van het land naar 15,3 ton. Ter vergelijking, dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van het dieptepunt van 7,8 ton twee jaar geleden. Het land koopt al sinds 2020 goud bij, maar steeds in kleine stapjes van hooguit een paar honderd kilo per maand. De laatste maanden zien we veel meer aankopen, zoals eerder aangekondigd door de nieuwe gouverneur van de centrale bank.
Meer Lezen
09
mei.
De vraag naar goud is in het eerste kwartaal van dit jaar licht gedaald ten opzichte van het vorige kwartaal. Centrale banken blijven in recordtempo goud kopen, zowel in opkomende als ontwikkelde economieën. Maar door tegenvallende vraag naar sieraden in India en een matige belangstelling voor goud-ETF's viel de totale vraag naar goud wat lager uit. Dat blijkt uit nieuwe cijfers uit het kwartaalrapport van de World Gold Council.
Meer Lezen
04
mei.
De bankencrisis laait weer op en dat zorgt voor een vlucht naar veilige havens. Zo steeg de goudprijs in dollars deze week naar $2.067 per troy ounce, waarmee het record van maart vorig jaar bijna geëvenaard werd. Toen schoot de goudprijs omhoog in reactie op de Russische invasie in Oekraïne. Nu maken beleggers zich vooral zorgen over de stabiliteit van de bankensector. Door de gestegen rente is de marktwaarde van veel bezittingen dusdanig gedaald dat deze niet meer toereikend zijn om alle verplichtingen te dekken. Hoe gaat dit verder en wat betekent dat voor de prijzen van edelmetalen?
Meer Lezen
27
apr.
Het idee dat de Amerikaanse dollar haar status als wereldreservemunt niet kan verliezen leeft vooral in het Westen, want elders in de wereld treffen landen steeds meer voorbereidingen op een tijdperk na de dollar. Niet alleen kopen centrale banken in recordtempo goud bij, ook zien we dat steeds meer landen afspraken maken om hun eigen valuta te gebruiken voor het onderlinge handelsverkeer.
Meer Lezen
14
apr.
Sinds begin vorig jaar is de rente wereldwijd fors gestegen, maar de laatste maanden zien we een verandering van de trend. De rente op langlopende staatsobligaties daalt inmiddels sneller dan die op kortlopende obligaties, waardoor er sprake is van een omgekeerde rentecurve. Het renteverschil tussen de 2-jaars en 10-jaars obligaties is sinds 1981 zelfs niet meer zo groot geweest als nu. En dat belooft weinig goeds, want vaak volgt er kort na een omgekeerde rentecurve een recessie. Wat betekent dit fenomeen en welke gevolgen heeft dit voor de economie en de prijzen van edelmetalen?
Meer Lezen
13
apr.
De gemiddelde productiekosten van goudmijnen zijn vorig jaar met 18% gestegen tot $1.276 per troy ounce. Daarmee werd het oude record van 2012 met $160 per troy ounce overtroffen. Dat schrijft de World Gold Council op basis van nieuwe cijfers over de goudmijnsector. De wereldwijde productiekosten stegen vooral door hogere energieprijzen, maar ook het aanboren van nieuwe goudaders met een relatief lage kwaliteit gouderts stuwde de gemiddelde kosten omhoog. Wat betekent dit voor de goudmarkt en de mijnbouwsector?
Meer Lezen
07
apr.
De goudprijs is de laatste weken fors gestegen en staat in dollars gemeten alweer stevig boven de $2.000 per troy ounce. Daarmee komt het oude record van $2.070 per troy ounce van iets meer dan een jaar geleden terug in beeld. Zelfs nu de bankencrisis weer even naar de achtergrond lijkt te zijn verdwenen doen de edelmetalen het goed. Welke factoren stuwen de goudprijs en zilverprijs omhoog?
Meer Lezen
06
apr.
De goudprijs schoot eerder deze week twee procent omhoog en brak daarmee door de mijlpaal van 2.000 dollar per troy ounce. De cijfers over de Amerikaanse economie die naar buiten kwamen zorgden voor bezorgdheid bij beleggers. Daarnaast waarschuwde Jamie Dimon, CEO van de Amerikaanse investeringsbank JPMorgan Chase & Co., dat de bankencrisis nog niet over is. Was het optimisme op de aandelenmarkt afgelopen weken dan toch te voorbarig?
Meer Lezen
24
maa.
Sinds de val van Silicon Valley Bank in de Verenigde Staten heeft de Amerikaanse centrale bank opnieuw moeten ingrijpen om de rust op de financiële markten terug te brengen. Op 12 maart besloot de centrale bank in samenspraak met het Amerikaanse depositogarantiestelsel en het ministerie van de Financiën alle spaartegoeden bij deze banken te garanderen. Daarnaast opende de Federal Reserve een nieuw noodloket, dat banken in nood van liquiditeit kan voorzien.
Meer Lezen
21
maa.
Binnen enkele uren nadat de overname van Credit Suisse door UBS bekend werd gemaakt werden meer memorabilia met de naam en het logo van kredietverstrekker Credit Suisse te koop aangeboden in Zwitserland, wat het einde van een tijdperk markeert. Tientallen goudbaren met de naam van de uitgever - het in 1856 opgerichte Credit Suisse - werden geüpload naar de meest populaire online marktplaatsen van het land, Ricardo.ch en tutti.ch.
Meer Lezen
17
maa.
De goudprijs steeg deze week tot meer dan €59.000 per kilo en bereikte daarmee het hoogste niveau sinds april vorig jaar. De prijs van het edelmetaal stijgt vanwege een wereldwijde bankencrisis, die beleggers naar veilige havens laat uitwijken. De goudprijs is deze week zelfs meer dan 4% gestegen, de grootste wekelijkse stijging sinds half november en de derde week op rij waarin de koers stijgt. Ook zilver profiteert van de onrust op de financiële markten, want de koers van dit edelmetaal is deze week meer dan 6% gestegen en stond vrijdagmiddag op €666 per kilo. Daarmee bewijzen de edelmetalen hun toegevoegde waarde in de beleggingsportefeuille. Is het nog steeds aantrekkelijk om goud te kopen?
Meer Lezen
15
maa.
De centrale bank van China heeft in februari 24,9 ton aan goud gekocht. Daarmee is februari de vierde maand waarin de goudaankopen van China toenamen. De afgelopen vier maanden voegde de centrale bank van China in totaal 102 ton goud toe aan haar goudvoorraad. Door de toenemende vraag naar goud van centrale banken, maar ook door recente onrust in de Amerikaanse bankensector, is de goudprijs afgelopen weken gestegen.
Meer Lezen
09
maa.
Singapore heeft in januari 45 ton goud gekocht, waardoor hun officiële goudreserves zijn gestegen tot 198,4 ton. Het was de grootste maandelijkse aankoop van goud ooit door de centrale bank van Singapore en de eerste sinds juni 2021. Toen kocht het land 26 ton goud bij. De totale voorraad vertegenwoordigt bij de huidige goudprijs een waarde van meer dan $11 miljard, goed voor ongeveer 4% van de totale reserves van het land.
Meer Lezen
03
maa.
Centrale banken blijven goud kopen en hebben in de eerste maand van het nieuwe jaar per saldo 31 ton goud aan hun reserves toegevoegd. Dat schrijft de World Gold Council op basis van nieuwe cijfers van het IMF. De aankopen waren wel zeer geconcentreerd, want die kwamen volledig voor rekening van Turkije, China en Kazachstan. Hoeveel goud kochten deze landen?
Meer Lezen
24
feb.
Turkije heeft in januari een recordvolume van 58,3 ton goud uit Zwitserland geïmporteerd, zo blijkt uit nieuwe cijfers van de Zwitserse douane. Van de in totaal $5,1 miljard aan goud die het land in januari importeerde kwam $3,6 miljard uit Zwitserland. Vorig jaar importeerde Turkije ook al $20 miljard aan goud, waardoor het tekort op de betalingsbalans naar $48,8 miljard steeg. Uit deze cijfers kunnen we concluderen dat er in Turkije nog steeds veel vraag is naar het edelmetaal. En het zijn niet alleen particulieren die goud kopen, ook de centrale bank speelde een belangrijke rol met de aankoop van in totaal 148 ton goud over heel 2022. Waarom kopen de Turken zoveel goud?
Meer Lezen
17
feb.
In het vorige stuk over monetaire geschiedenis beschreven we hoe de Nederlanders zich losvochten van de Spanjaarden en hoe de dure oorlogen tegen de Spanjaarden en de Engelsen werden gefinancierd. Er is echter nog veel meer te vertellen over de Gouden Eeuw, onder meer het geldgebruik van de Nederlanders. Wat voor geld gebruikte men in de Republiek en welke rol speelde de gulden?
Meer Lezen
17
feb.
Centrale banken hebben sinds de financiële crisis van 2008 veel goud aan hun reserves toegevoegd. Vorig jaar verdween zelfs een recordhoeveelheid van 1.136 ton in de kluizen van centrale banken. Duiken we dieper in de cijfers, dan zien we dat deze aankopen grotendeels voor rekening komen van Euraziatische landen. En dan hebben we het niet alleen over grote landen als Rusland, China en India, maar ook tal van kleinere landen. In dit artikel geven we inzicht in de totale goudaankopen van centrale banken op het Euraziatische continent. Hoeveel goud hebben ze sinds 2008 gekocht?
Meer Lezen
15
feb.
De stijging van de rente heeft de situatie op de huizenmarkt afgelopen jaar fundamenteel veranderd. Maar waar beleggers zich misschien nog wel meer zorgen over maken is de stortvloed aan nieuwe regelgeving voor de verhuur van woningen. Deze week waarschuwde zelfs de NVM voor een ontwrichting van de woningmarkt, omdat veel beleggers hun panden zullen verkopen. Welke gevolgen heeft dit voor particuliere beleggers? En wat zijn de alternatieven voor vastgoed?
Meer Lezen
09
feb.
Vorig jaar heeft de Russische bevolking een recordhoeveelheid goud gekocht, zo blijkt uit nieuwe cijfers van het Russische ministerie van Financiën. In totaal kochten particulieren 50 ton fysiek goud, tien keer zoveel als een jaar eerder. En het waren vooral vermogende particulieren die goud kochten, want meer dan de helft van dit volume bestond uit staven van 1 kilo goud. Waarom kopen Russen opeens zoveel goud? En wat betekent dit voor de goudmarkt?
Meer Lezen
02
feb.
De afgelopen decennia heeft de wereldwijde goudmarkt grote veranderingen ondergaan. Werd goud in de jaren '90 nog vooral gekocht in de vorm van sieraden, sinds de financiële crisis van 2008 is beleggingsgoud juist steeds belangrijker geworden. Ook hebben centrale banken een draai gemaakt, van goud verkopen naar goud kopen. De World Gold Council behandelt in een nieuw rapport de belangrijkste trends. Wat schrijven ze over de goudmarkt?
Meer Lezen
27
jan.
De regering van Iran heeft een nieuwe manier gevonden om aan geld te komen. Naast de uitgifte van staatsobligaties gaat de regering nu ook goudcertificaten aanbieden, die men via de Iraanse beurs kan verhandelen. Beleggers en spaarders kunnen maximaal vijf gouden munten van twee gram kopen, maar in plaats van gouden munten zal de regering certificaten uitgeven. Deze certificaten kan men op een later moment omwisselen voor goud. Heeft Iran een manier gevonden om goud bij te drukken?
Meer Lezen
27
jan.
In het vorige stuk van de reeks over monetaire geschiedenis beschreven we het geldgebruik in de middeleeuwen. We beschreven hoe het bankwezen zich ontwikkelde en hoe er weer munten werden geslagen in Europa, zo ook de eerste gulden in 1325. Na de Middeleeuwen ontstond een glansrijke tijd voor Nederland als het aankomt op onze welvaart, de Gouden Eeuw. Maar hoe werkten de provinciën eigenlijk samen in hun strijd tegen de Spanjaarden? En hoe betaalden de Nederlanden voor de dure oorlog tegen Spanje en Engeland?
Meer Lezen
26
jan.
Steeds meer pensioenfondsen stappen in goud om zich te beschermen tegen hoge inflatie en verliezen op de obligatieportefeuille. Onlangs besloot ook het Zwitserse pensioenfonds Publica, een van de grootste met $48 miljard aan beheerd vermogen, meer goud aan haar portefeuille toe te voegen. Het fonds had al edelmetalen in bezit, maar wil deze positie verder uitbreiden naar 1%. Waarom stappen meer pensioenfondsen in goud?
Meer Lezen
24
jan.
Grondstoffen en goud zullen dit jaar beter presteren dan andere beleggingen, omdat de vraag zal toenemen nu de Chinese economie weer open gaat. Dat schrijft grondstoffenanalist Jeffrey Currie van de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs in een nieuw marktcommentaar. Door de stijgende rente kwamen de grondstofprijzen in de tweede helft van vorig jaar onder druk te staan, maar dit jaar voorziet hij weer een sterke opleving. Waarom denkt hij dat dit het moment is om in grondstoffen te beleggen?
Meer Lezen
19
jan.
De centrale banken van Iran en Rusland zouden gesprekken voeren over de creatie van een nieuwe stablecoin voor internationale betalingen. Deze digitale munt zou door goud gedekt kunnen worden en een alternatief vormen voor de dollar. Dat schrijft het Russische financiële krant Vedomosti. Wat betekent dat voor de toekomst van het internationale betalingsverkeer? Vedomosti baseert zich op uitspraken van Alexander Brazhnikov, hoofd van de Russische associatie van de crypto industrie en blockchain. De stablecoin zou volgens hem voor het eerst toegepast worden in de speciale economische zone van Astrakhan in het zuiden van Rusland, op de handelsroute naar Iran en het Midden-Oosten.
Meer Lezen
13
jan.
Na jaren van bijna onbeperkte kredietgroei steven we nu af op een zware recessie en mogelijk zelfs een depressie. Dat zegt historicus en analist Eric Mecking van Geotrendlines in een interview bij Holland Gold. Door de stijgende rente worden de bubbels in aandelen, obligaties en vastgoed doorgeprikt, waarbij vooral die laatste veel pijn gaat doen. Hij voorziet een 'perfect storm'. Waar moeten we rekening mee houden?
Meer Lezen
12
jan.
De oorlog in Oekraïne heeft de financiële markten vorig jaar behoorlijk in beweging gebracht. Centrale banken werden compleet verrast door torenhoge inflatie, die voor een belangrijk deel werd veroorzaakt door oorlog en sancties. Beleggers moeten dus oog hebben voor geopolitieke ontwikkelingen, maar dat wil nog niet zeggen dat centrale banken irrelevant zijn geworden. Dat schrijft Rabobank analist Michael Every deze week in een nieuw marktcommentaar. Hij betwijfelt of de Chinese yuan de rol van de dollar zal overnemen als wereldreservemunt. Ook zet hij vraagtekens bij een koppeling tussen de yuan en goud. Hoe voorziet hij de toekomst van ons geldsysteem?
Meer Lezen