• Meer dan 50.000 tevreden klanten
  • AFM vergunning
  • Verzekerde en discrete levering

Actuele koersen (kg): Goud: €54,284 | Zilver: €613

1:00

Beleggen in goud

De economische vooruitzichten lijken met de dag te verslechteren door stijgende energieprijzen, oplopende geopolitieke spanningen en een steeds hogere rente. Overheden proberen met nieuwe steunmaatregelen de koopkracht van huishoudens overeind te houden, maar is dat genoeg? In deze analyse maken we de balans op. Kunnen we al spreken van een economische crisis in Europa? En wat staat ons de komende maanden nog te wachten?
Meer Lezen
Datum 23 sep. 2022   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws, Beleggen in goud

Zwitserland importeerde in augustus veel meer Russisch goud dan in voorgaande maanden. Volgens nieuwe cijfers van de Zwitserse douane ging het om 5,7 ton goud met een marktwaarde van $324 miljoen. Dat was het hoogste volume in één maand sinds april 2020. Het goud kwam opvallend genoeg uit het Verenigd Koninkrijk en is waarschijnlijk naar Zwitserland gebracht om omgesmolten te worden. Wat zegt dit over de goudmarkt?
Meer Lezen
Datum 21 sep. 2022   Categorieën Categorieën: Beleggen in goud

De laatste dagen lezen we op verschillende blogs verhalen over dreigende tekorten aan zilver, omdat de voorraden zilver zowel in Londen als in New York momenteel in hoog tempo dalen. Volgens sommige analisten is de huidige situatie ongekend en doen bullion banks er alles aan om de zilverprijs onder controle te houden. Dit om te voorkomen dat de voorraden nog verder dalen en er straks helemaal geen zilver meer te krijgen is. Maar kloppen deze beweringen wel? Dreigt een tekort aan zilver?
Meer Lezen
Datum 16 sep. 2022   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws, Beleggen in goud, Beleggen in zilver

De premies op goud en zilver in China zijn de laatste weken aanzienlijk toegenomen en bereikten begin deze maand zelfs het hoogste niveau sinds 2016. De goudprijs op de edelmetaalbeurs in Shanghai was ongeveer $25 per troy ounce hoger dan in New York, een verschil van 1,5%. Voor zilver was de premie nog groter, want met een prijsverschil van $0,80 per troy ounce komen we uit op een premie van bijna 4,5%. Het is niet uitzonderlijk dat de prijzen op de Shanghai Gold Exchange (SGE) afwijken van die in handelscentra als Londen en New York, maar het verschil is niet vaak zo groot als nu. Waarom zijn de premies nu zo hoog en wat betekent dit voor de goudmarkt?
Meer Lezen
Datum 7 sep. 2022   Categorieën Categorieën: Beleggen in goud

Op 21 oktober organiseert Holland Gold weer een exclusief evenement genaamd Monetary Horizons. Tijdens dit besloten evenement zullen verschillende experts op het gebied van geld, goud, crypto en financiële markten u bijpraten over de staat van ons huidige financiële systeem. U maakt kennis met de sprekers en de medewerkers van Holland Gold en kunt netwerken met andere genodigden.
Meer Lezen
Datum 24 aug. 2022   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws, Beleggen in goud, Beleggen in zilver

De goudprijs zit de laatste weken weer in een opwaartse trend, omdat beleggers zich meer zorgen maken over een recessie dan over renteverhogingen door de centrale bank. In juli daalden de producentenprijzen in de Verenigde Staten voor het eerst sinds het begin van de coronapandemie. Een opvallende trendbreuk met de periode daarvoor, toen logistieke problemen en hoge energieprijzen de boventoon voerden. Dat geeft centrale banken nu ruimte om de rente minder snel te verhogen.
Meer Lezen
Datum 12 aug. 2022   Categorieën Categorieën: Beleggen in goud

De vraag naar beleggingsgoud in Europa is de laatste jaren verder toegenomen en was ook in het tweede kwartaal substantieel. Dat schrijft de World Gold Council in haar nieuwste kwartaalrapport over de wereldwijde goudmarkt. Na de coronacrisis met negatieve rentes zorgt nu hoge inflatie en geopolitieke onzekerheid voor een vlucht naar edelmetalen. Hoewel het tweede kwartaal minder uitbundig was dan het eerste kwartaal bleven vooral Europese beleggers goud kopen. Ook centrale banken blijven edelmetaal aan hun reserves toevoegen, een trend die steeds breder gedragen wordt.
Meer Lezen
Datum 2 aug. 2022   Categorieën Categorieën: Beleggen in goud

Strikt technisch gezien is de Amerikaanse economie nu in een recessie beland. De renteverhogingen van de Federal Reserve worden nu van bijeenkomst tot bijeenkomst bepaald en zijn volledig afhankelijk van de inflatie en de arbeidsmarktcijfers.
Meer Lezen
Datum 1 aug. 2022   Categorieën Categorieën: Beleggen in goud

Rusland wil een nieuwe standaard voor de edelmetaalmarkt lanceren als alternatief voor de Londen Bullion Market Association (LBMA). Dat staat in een brief van het Russische ministerie die deze week in handen is gekomen van persbureau RIA Novosti. De nieuwe standaard moet Moscow World Standard (MWS) gaan heten en omvat naast een kwaliteitskeurmerk ook een handelsplatform voor edelmetalen. Rusland wil hiermee een volwaardig en internationaal alternatief lanceren voor de goudmarkt in Londen.
Meer Lezen
Datum 28 jul. 2022   Categorieën Categorieën: Beleggen in goud

De winstmarges van goudmijnen staan onder druk door de combinatie van een lagere goudprijs en almaar stijgende productiekosten. Dat verklaart waarom goudmijnaandelen de laatste maanden relatief gezien slechter presteerden dan het edelmetaal zelf. De belangrijkste redenen daarvoor zijn de gestegen brandstofkosten, energieprijzen en loonkosten. Ook heeft de goudmijnsector door hoge winstmarges van afgelopen kwartalen de productie van minder rendabele mijnen opgeschroefd, wat de gemiddelde kostprijs verder deed stijgen.
Meer Lezen
Datum 26 jul. 2022   Categorieën Categorieën: Beleggen in goud

De goudprijs is de laatste weken verder gedaald en staat momenteel weer op het niveau van voor de oorlog. In dollars zakte de koers begin deze week tot onder de $1.700 per troy ounce, het laagste niveau in elf maanden. Een opmerkelijke trend tegen de achtergrond van alle geopolitieke en economische onrust. Waarom daalt de goudprijs? En is dit al een goed moment om in te stappen?
Meer Lezen
Datum 20 jul. 2022   Categorieën Categorieën: Beleggen in goud

Handelaren van de Amerikaanse bank JP Morgan hebben zeker tien jaar lang de goudmarkt gemanipuleerd. Drie handelaren plaatsten bijna dagelijks fictieve orders om de prijzen van edelmetalen in een bepaalde richting te bewegen. En daar profiteerden ze van, omdat ze daardoor tegen een lagere prijs konden inkopen en tegen een hogere prijs konden verkopen. Drie handelaren van JP Morgan die de markt jarenlang manipuleerden riskeren lange gevangenisstraffen.
Meer Lezen
Datum 14 jul. 2022   Categorieën Categorieën: Beleggen in goud

In Oeganda is onlangs een goudader ontdekt die volgens president Yoweri Museveni goed is voor $12 biljoen aan goud. Een opmerkelijke uitspraak, omdat dat nog meer is dan de waarde van de totale bovengrondse goudvoorraad. Toch namen verschillende media dit bericht afgelopen weken over alsof er in dit Afrikaanse land werkelijk zoveel goud was ontdekt.
Meer Lezen
Datum 13 jul. 2022   Categorieën Categorieën: Beleggen in goud

Centrale banken hebben in mei opnieuw goud aan hun reserves toegevoegd. Netto kochten ze 35 ton goud, zo blijkt uit nieuwe cijfers van de World Gold Council. Het was de tweede maand op rij waarin centrale banken hun voorraden aanvulden. De grootste kopers waren Turkije (13 ton), Oezbekistan (9 ton), Kazachstan (6 ton), Qatar (5 ton) en India (4 ton). Duitsland haalde twee ton goud uit haar voorraad om verzamelmunten van te slaan.
Meer Lezen
Datum 8 jul. 2022   Categorieën Categorieën: Beleggen in goud

Door de opleving van de wereldeconomie na de coronacrisis zijn de prijzen van grondstoffen sterk gestegen. Door grootschalige steunmaatregelen en een historisch lage rente steeg de vraag naar bijna alle grondstoffen. Maar is dit ook het juiste moment om in grondstoffen te beleggen?
Meer Lezen
Datum 24 jun. 2022   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws, Beleggen in goud

Centrale banken zien goud als een belangrijke reserve en overwegen vaker om meer goud te kopen. Uit een nieuwe peiling van de World Gold Council blijkt dat 25% van de ondervraagde centrale banken de komende twaalf maanden meer goud wil kopen. Ter vergelijking, vorig jaar was dat nog 21%. Centrale banken noemen vooral hoge inflatie, geopolitieke instabiliteit en onzekere economische vooruitzichten als redenen om meer goud te bezitten.
Meer Lezen
Datum 9 jun. 2022   Categorieën Categorieën: Beleggen in goud

Het Britse munthuis, de Royal Mint, heeft ter gelegenheid van het platina jubileum van Queen Elizabeth II een speciale gouden munt onthuld. Met een gewicht van 15 kilogram aan puur goud is het de grootste munt ooit geslagen door het munthuis. Het muntstuk is gemaakt van 99,99% zuiver goud en heeft een diameter van 22 centimeter. Op de voorzijde staat de koningin te paard afgebeeld, op de keerzijde een gekroonde EIIR encryptie, omringd door rozen, narcissen, distels en klavers, die symbool staan voor het Verenigd Koninkrijk. De jaartallen 1952 en 2022 verwijzen uiteraard naar het 70-jarige jubileum van Queen Elizabeth II.
Meer Lezen
Datum 2 jun. 2022   Categorieën Categorieën: Beleggen in goud

De centrale bank van Tsjechië zal de komende jaren meer goud en aandelen aan haar reserves toevoegen. Dat is althans het voornemen van Aleš Michl, de toekomstige gouverneur van de centrale bank. In een interview met de Tsjechische financiële nieuwssite Ekonom zegt de 44-jarige Michl dat hij op die manier meer rendement wil maken met de reserves van de centrale bank. 'Het is beter om bezittingen te hebben dan een berg schuldpapier', aldus de centraal bankier.
Meer Lezen
Datum 31 mei. 2022   Categorieën Categorieën: Beleggen in goud

De inflatie is door de oorlog in Oekraïne tot recordhoogte gestegen. Spaarders maken zich zorgen over de koopkracht van hun spaargeld en besluiten daarom vaker goud te kopen. Op lange termijn heeft het edelmetaal bewezen haar koopkracht te behouden. Dat is een van de belangrijkste redenen om goud te kopen. Maar is het ook een goede bescherming tegen inflatie?
Meer Lezen
Datum 27 mei. 2022   Categorieën Categorieën: Beleggen in goud

Zwitserland heeft in maart veel meer goud uit de Verenigde Arabische Emiraten geïmporteerd dan in voorgaande maanden. Netto ging het om 35,5 ton goud, het hoogste volume in een maand sinds augustus 2016. Volgens de Zwitserse non-profit organisatie Swissaid zou dat kunnen betekenen dat Rusland via deze route goud naar Europa exporteert en daarmee sancties probeert te omzeilen.
Meer Lezen
Datum 17 mei. 2022   Categorieën Categorieën: Beleggen in goud

Onlangs publiceerde kredietanalist Zoltan Pozsar van Credit Suisse een analyse die veel stof deed opwaaien in de financiële wereld. Hij sprak over een nieuwe fase in het monetaire systeem, waarin landen die grondstoffen produceren een belangrijke rol gaan spelen. Aanleiding voor zijn analyse was de eis van Poetin om gas en andere grondstoffen uitsluitend in roebels af te rekenen. Tot voor kort gebeurde dat vooral in euro's en dollars.
Meer Lezen
Datum 13 mei. 2022   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws, Beleggen in goud

Het Londense fintech bedrijf TallyMoney wil haar werknemers met goud betalen in plaats van Britse ponden. Op die manier wil het bedrijf haar werknemers helpen om koopkracht te behouden, zo schrijft de Britse financiële krant City A.M. De directeur van het fintech bedrijf, Cameron Parry, zegt in een interview met de krant dat goud zich heeft bewezen als iets wat haar koopkracht behoudt.
Meer Lezen
Datum 13 mei. 2022   Categorieën Categorieën: Beleggen in goud

Sinds het begin van de coronacrisis is de vraag naar fysiek zilver met name in de Verenigde Staten sterk toegenomen. Cijfers van de Zwitserse douane laten zien dat het land inmiddels met afstand de belangrijkste afzetmarkt is geworden voor zilver. Dat terwijl de VS tot 2019 nauwelijks zilver uit Zwitserland importeerde. Ook komt er veel fysiek zilver via andere kanalen in de Verenigde Staten terecht, bijvoorbeeld via Turkije en Australië. Dat schrijft het Silver Institute deze week in een nieuwe update over de zilvermarkt.
Meer Lezen
Datum 5 mei. 2022   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws, Beleggen in goud, Beleggen in zilver

De wereldwijde vraag naar goud steeg in het eerste kwartaal van dit jaar naar 1.234 ton, het grootste volume sinds het vierde kwartaal van 2018. Vergeleken met een jaar geleden steeg de vraag zelfs met 34%. De belangrijkste redenen daarvoor zijn hoge inflatie en de oorlog in Oekraïne, waardoor spaarders en beleggers hun toevlucht zoeken in het edelmetaal. Dat schrijft de World Gold Council in haar nieuwste kwartaalrapport over de goudmarkt. Ook kochten centrale banken meer goud.
Meer Lezen
Datum 3 mei. 2022   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws, Beleggen in goud

Wanneer u belegt in goud zult u waarschijnlijk ook wel gehoord hebben van beleggen in goudmijnaandelen. Deze aandelen van goudmijnen bieden over het algemeen een hoger rendement wanneer de goudprijs stijgt, maar de risico's zijn ook veel groter. In dit artikel leggen we uit waarom beleggen in goudmijnen risicovoller is en waarom fysiek goud kopen een veiliger alternatief is.
Meer Lezen
Datum 29 apr. 2022   Categorieën Categorieën: Beleggen in goud

De London Metals Exchange, de grootste grondstoffenbeurs ter wereld, stopt na vijf jaar met het aanbieden van goudcontracten. De beurs lanceerde deze goudcontracten in 2017 om de goudmarkt in Londen transparanter te maken, maar het werd nooit een groot succes. Marktpartijen in Londen gaven de voorkeur aan zogeheten over the counter transacties, die rechtstreeks tussen twee partijen plaatsvinden.
Meer Lezen
Datum 25 apr. 2022   Categorieën Categorieën: Beleggen in goud

In het oude Egypte was goud een goddelijk metaal. Denk bijvoorbeeld aan het gouden masker van farao Toetanchamon. Ook gebruikten Egyptenaren het edelmetaal een lange tijd als betaalmiddel, namelijk in de vorm van muntstukken. Gouden en zilveren munten waren tot 1898 het enige betaalmiddel, daarna begon het tijdperk van papiergeld. Maar daarmee is de rol van het edelmetaal nog niet uitgespeeld, want het land heeft haar goudvoorraad dit jaar flink aangevuld.
Meer Lezen
Datum 14 apr. 2022   Categorieën Categorieën: Beleggen in goud

De centrale bank van Australië wil controleren of haar goudvoorraad nog steeds in de kluizen van de Bank of England ligt. Het land bewaart bijna haar volledige voorraad in Londen, omdat dit een belangrijk knooppunt is in de internationale goudmarkt. Veel landen bewaren daar al decennialang hun goudreserves, zonder er verder naar om te kijken. Australië neemt daar geen genoegen mee en wil nu een steekproef uitvoeren.
Meer Lezen
Datum 12 apr. 2022   Categorieën Categorieën: Beleggen in goud

In het eerste kwartaal van dit jaar zochten beleggers weer massaal hun toevlucht in goud, zo blijkt uit nieuwe cijfers van de World Gold Council. Door de combinatie van uitzonderlijk hoge inflatie en geopolitieke onrust steeg de goudprijs in het eerste kwartaal met 8%. Dat was het beste resultaat sinds het tweede kwartaal van 2020, toen de wereldeconomie op slot ging door de coronapandemie.
Meer Lezen
Datum 7 apr. 2022   Categorieën Categorieën: Beleggen in goud

De Russische centrale bank gaat opnieuw goud kopen om de binnenlandse goudmarkt te stabiliseren. Tussen 28 maart en 30 juni open ze haar goudloket, waarbij binnenlandse banken gedurende deze periode goud kunnen aanbieden tegen een vaste prijs van 5.000 roebels per gram. Na deze periode zal de centrale bank het opkoopprogramma evalueren en een nieuwe goudprijs bekendmaken. Met dit aankoopprogramma legt de centrale bank een bodem onder de Russische goudmarkt.
Meer Lezen
Datum 29 maa. 2022   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws, Beleggen in goud

Rusland accepteert binnenkort alleen roebels voor levering van gas. Dat maakte de Russische president Vladimir Poetin eerder deze week bekend. Deze maatregel geldt alleen voor landen die vanwege de Russische inval in Oekraïne sancties aan Rusland hebben opgelegd. Dit betekent dat Europese landen binnenkort roebels nodig hebben om gas te blijven importeren.
Meer Lezen
Datum 25 maa. 2022   Categorieën Categorieën: Beleggen in goud

Edin Mujagic: "Centrale banken hebben geloofwaardigheid op het spel gezet" [HTML] Centrale banken hebben hun geloofwaardigheid op het spel gezet door geen eenduidig beleid te voeren. Jarenlang moest de inflatie omhoog, maar nu deze ver boven de doelstelling ligt geven ze niet thuis. De Federal Reserve kwam met een marginale renteverhoging, terwijl de ECB haar opkoopprogramma iets bouwde. Dat is veel te weinig en veel te laat, zo stelt monetair econoom Edin Mujagic in gesprek met Holland Gold. Hij is van mening dat deze tijd vraagt om een goed gespreide beleggingsportefeuille, waarin ook goud en zilver een plek verdienen.
Meer Lezen
Datum 22 maa. 2022   Categorieën Categorieën: Beleggen in goud

De centrale bank van Rusland heeft haar plan om goud te kopen weer ingetrokken om aan de binnenlandse vraag te kunnen voldoen. Vorige week schrapte de regering de btw op goud, waardoor het voor particulieren opeens veel aantrekkelijker is om goud te kopen. En dat doen de Russen op grote schaal, waardoor de centrale bank nu een stapje terug doet met haar opkoopprogramma. Het is een opmerkelijke wending, want eind februari maakte de centrale bank nog haar voornemen bekend om weer goud te kopen.
Meer Lezen
Datum 16 maa. 2022   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws, Beleggen in goud

Rusland heeft deze week besloten de belasting op beleggingsgoud te schrappen. Momenteel betalen particulieren 20% belasting over de aankoop van goudbaren, een belasting die per direct komt te vervallen. Door westerse sancties heeft de regering besloten de belasting op goud te schrappen. Volgens de Russische premier Michail Misjoestin is het edelmetaal namelijk een goed alternatief voor buitenlandse valuta zoals de euro en de dollar. Eerder werden gouden munten in Rusland al vrijgesteld van btw.
Meer Lezen
Datum 11 maa. 2022   Categorieën Categorieën: Beleggen in goud

De Londen Bullion Market Association (LBMA) heeft besloten de accreditatie van zes Russische goudsmelterijen in te trekken. Dat betekent dat deze smelterijen hun goud- en zilverbaren vanaf nu niet meer kunnen aanbieden op de goudmarkt in Londen. Vorige week vroeg de LBMA alle smelterijen al naar hun banden met Russische entiteiten die op een sanctielijst staan. En dat bleek problematisch voor Russische smelterijen, omdat de overheid grote belangen heeft in deze sector. Verschillende goudsmelterijen zijn zelfs volledig eigendom van de staat.
Meer Lezen
Datum 8 maa. 2022   Categorieën Categorieën: Beleggen in goud

Westerse sancties tegen Rusland kunnen de goudmarkt op verschillende manieren ontregelen. Door beperkingen aan het vliegverkeer wordt het voor Rusland moeilijker om goud te exporteren naar Europa, terwijl uitsluiting van diverse Russische banken van het SWIFT betaalsysteem een extra obstakel kan worden. Deze banken vervullen namelijk een belangrijke rol in de Russische goudmarkt. En dan hebben we het nog niet gehad over een mogelijke boycot van Russische smelterijen. In dit artikel leggen we uit welke gevolgen westerse sancties kunnen hebben voor de internationale goudmarkt.
Meer Lezen
Datum 3 maa. 2022   Categorieën Categorieën: Beleggen in goud

De Russische invasie in Oekraïne veroorzaakt niet alleen veel menselijk leed, maar ook groot financieel leed. Door economische sancties is de waarde van de roebel gekelderd, waardoor veel Russen de koopkracht van hun spaargeld zien verdampen. Sinds het begin van het conflict in Oekraïne staan er al lange rijen bij de geldautomaten in Rusland. Spaarders maken zich niet alleen zorgen over de koopkracht van de roebel, maar ook over de veiligheid van hun banken.
Meer Lezen
Datum 2 maa. 2022   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws, Beleggen in goud

De goudprijs in euro steeg donderdag met meer dan 4% tot €56.500 per kilo en bereikte daarmee het hoogste niveau ooit. Beleggers waren geschrokken door de grootschalige Russische invasie in Oekraïne en zoeken daarom hun toevlucht in goud. Vanuit het westen en vanuit het zuiden is het Russische leger het oosten van Oekraïne binnengevallen. Daarbij zijn verschillende militaire doelen uitgeschakeld. De snelle escalatie van de situatie zorgt voor onrust op de financiële markten. De Russische aandelenmarkt ging met 50% onderuit, terwijl de verliezen op de Europese beurzen opliepen tot 5%. Aandelenkoersen kelderen, met als uitzondering bedrijven in de olie en gassector. Zij profiteren per saldo van de prijsstijging van olie en gas.
Meer Lezen
Datum 24 feb. 2022   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws, Beleggen in goud

Ons geldsysteem is de laatste decennia in toenemende mate scheef gegroeid door een veel te ruim monetair beleid. Daarom zou het wenselijk zijn als ons monetaire systeem meer verankerd was. Dat zegt Lex Hoogduin, oud-directeur van De Nederlandsche Bank, in een gesprek bij Holland Gold. Hij is van mening dat centrale banken afgelopen decennia een veel te ruim monetair beleid hebben gevoerd. Dat heeft allerlei financiële bubbels tot gevolg gehad.
Meer Lezen
Datum 23 feb. 2022   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws, Beleggen in goud

De goudprijs bereikte deze week het hoogste niveau in meer dan een jaar tijd. Oplopende spanningen rondom Oekraïne en toenemende zorgen over de economie veroorzaken een vlucht naar goud als veilige haven. De goudprijs steeg tot meer dan $1.900 per troy ounce en bereikte daarmee het hoogste niveau sinds juni vorig jaar. In euro's steeg de koers naar €54.400 per kilo, omgerekend €1.690 per troy ounce. Dat is het hoogste niveau sinds augustus 2020, toen de goudprijs een all-time high noteerde van €56.240 per kilo.
Meer Lezen
Datum 22 feb. 2022   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws, Beleggen in goud

De extreem hoge inflatie begint langzaam maar zeker haar tol te eisen. Door dure boodschappen, hoge brandstofprijzen en een stijgende energierekening houden consumenten steeds minder geld over. Dat terwijl de inkomens amper stijgen. Wie gespaard heeft gaat er ook niet meer op vooruit, want door de negatieve reële rente leveren ook spaarders koopkracht in. En die effecten zien we nu ook terug in de cijfers, want nieuwe cijfers van het CBS laten zien dat het consumentenvertrouwen verder is gedaald.
Meer Lezen
Datum 18 feb. 2022   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws, Beleggen in goud

Europese centrale banken hebben de afgelopen tien jaar op grote schaal staatsobligaties opgekocht. Inmiddels staat meer dan een derde van de totale staatsschuld van eurolanden op de balans van centrale banken. Mocht er een nieuwe schuldencrisis uitbreken, dan zouden centrale banken deze schulden kunnen wegstrepen tegen hun goudvoorraden. Door de goudvoorraad tegen een hogere waarde op de balans te zetten ontstaat een herwaarderingsreserve, waarmee ze een waardedaling van staatsobligaties kan opvangen. Deze methode is in het verleden al eens toegepast en zou in de toekomst opnieuw uitkomst kunnen bieden. De Duitse Bundesbank sluit een herwaardering dan ook niet op voorhand uit, zo schrijft Jan Nieuwenhuijs in zijn nieuwste analyse.
Meer Lezen
Datum 15 feb. 2022   Categorieën Categorieën: Beleggen in goud

Goud en Bitcoin zijn instrumenten om je financiële vrijheid te vergroten en een manier om te ontsnappen aan het huidige geldsysteem. Daarnaast zijn het middelen om je vermogen te beschermen tegen de inflatie. Dat zegt Boris van de Ven in een gesprek met Holland Gold. Volgens hem is het geldsysteem stuk, omdat het geen mogelijkheden meer biedt om te sparen. Solide geld moet een rekenmiddel, ruilmiddel en waardeopslag zijn, maar die laatste functie vervult de euro niet meer.
Meer Lezen
Datum 9 feb. 2022   Categorieën Categorieën: Beleggen in goud

De vraag naar goudbaren en gouden munten bereikte in 2021 het hoogste niveau in acht jaar. Dat schrijft de World Gold Council in haar nieuwste kwartaalrapport. Wereldwijd ging er 1.180,4 ton aan beleggingsgoud over de toonbank, een stijging van 31% ten opzichte van het jaar 2020. Het grootste herstel kwam uit India en China, waar de verkoop van munten en baren met respectievelijk 43% en 44% steeg. Ook in Europa en de Verenigde Staten nam de vraag toe.
Meer Lezen
Datum 2 feb. 2022   Categorieën Categorieën: Beleggen in goud

De koersen van aandelen en cryptomunten zijn deze maand flink gedaald. De S&P 500 index verloor tien procent, terwijl de Nasdaq index voor technologieaandelen met 15% onderuit ging. Virtuele munten lieten nog grotere verliezen zien, met koersdalingen van bijna 25% voor Bitcoin en meer dan 30% voor Ethereum. Beleggers verwachten dat centrale banken de rente gaan verhogen, wat in principe ongunstig is voor aandelen. Daarnaast nemen de geopolitieke spanningen toe, waardoor mensen hun toevlucht zoeken in defensieve beleggingen. Daarvan profiteert vooral goud, want de goudprijs is dit jaar per saldo een paar procent gestegen.
Meer Lezen
Datum 27 jan. 2022   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws, Beleggen in goud

Het idee dat u door hard te werken en netjes te sparen toegang heeft tot de woningmarkt is inmiddels achterhaald. Dat zegt financieel analist Arno Wellens is een gesprek bij Holland Gold. Voor mensen met een modaal salaris is een normale woning in de randstad niet meer te betalen, terwijl sparen voor een huis ook geen optie meer is. Hij pleit daarom voor ingrijpende maatregelen om de lucht uit de woningmarkt te laten lopen.
Meer Lezen
Datum 26 jan. 2022   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws, Beleggen in goud

De rente loopt weer op en dat zet aandelenkoersen onder druk. Technologieaandelen zijn vanaf het hoogste niveau al met bijna 10% in waarde gedaald. Beleggers vrezen dat een renteverhoging door de Federal Reserve de koersen nog verder onder druk zal zetten. Maar wat betekent dat scenario voor de goudprijs? Is een stijgende rente per definitie ook ongunstig voor goud?
Meer Lezen
Datum 19 jan. 2022   Categorieën Categorieën: Beleggen in goud, Beleggen in zilver

In het huidige model wordt goud geprijsd op basis van de 10-jaars TIPS-rente. Naar mijn mening wordt het huidige model onzinniger des te langer de TIPS-rente negatief blijft. Op het moment van schrijven is de TIPS-rente –0,74%. Het eerste deel van deze serie was een introductie tot het huidige goudprijsmodel. We bespraken dat de goudprijs in Amerikaanse dollars omgekeerd gecorreleerd was met de ex-post reële rente (de nominale Treasury-rente minus inflatie van consumptieprijzen) van 1968 tot 2005, en sinds 2006 omgekeerd gecorreleerd is aan de ex-ante reële rente (de verwachte reële rente gemeten aan de hand van het 10-jaars TIPS-rente).
Meer Lezen
Datum 14 jan. 2022   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws, Beleggen in goud

De centrale bank van Ierland heeft in november voor €78 miljoen aan goud gekocht, zo blijkt uit nieuwe cijfers van de centrale bank. Omgerekend naar de goudprijs van dat moment gaat het om een aankoop van iets meer dan 1,5 ton goud. Dat betekent dat het land haar goudvoorraad in drie maanden tijd met ongeveer 60% heeft uitgebreid.
Meer Lezen
Datum 14 jan. 2022   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws, Beleggen in goud

De laatste dagen is het erg onrustig in Kazachstan. In een poging de rust te herstellen heeft de regering zelfs de toegang tot het internet enige tijd geblokkeerd. Niet alleen communicatieprogramma's waren enige tijd onbruikbaar, ook het financiële systeem kreeg problemen door deze blokkade. Banken konden geen transacties meer doen en de aandelenmarkt in het land kwam stil te liggen. Dat roept gelijk vragen op. Hoe veilig zijn cryptomunten als Bitcoin wanneer het internet uitvalt?
Meer Lezen
Datum 6 jan. 2022   Categorieën Categorieën: Beleggen in goud