Beleggen in goud
21
maa.
Binnen enkele uren nadat de overname van Credit Suisse door UBS bekend werd gemaakt werden meer memorabilia met de naam en het logo van kredietverstrekker Credit Suisse te koop aangeboden in Zwitserland, wat het einde van een tijdperk markeert. Tientallen goudbaren met de naam van de uitgever - het in 1856 opgerichte Credit Suisse - werden geüpload naar de meest populaire online marktplaatsen van het land, Ricardo.ch en tutti.ch.
Meer Lezen
17
maa.
De goudprijs steeg deze week tot meer dan €59.000 per kilo en bereikte daarmee het hoogste niveau sinds april vorig jaar. De prijs van het edelmetaal stijgt vanwege een wereldwijde bankencrisis, die beleggers naar veilige havens laat uitwijken. De goudprijs is deze week zelfs meer dan 4% gestegen, de grootste wekelijkse stijging sinds half november en de derde week op rij waarin de koers stijgt. Ook zilver profiteert van de onrust op de financiële markten, want de koers van dit edelmetaal is deze week meer dan 6% gestegen en stond vrijdagmiddag op €666 per kilo. Daarmee bewijzen de edelmetalen hun toegevoegde waarde in de beleggingsportefeuille. Is het nog steeds aantrekkelijk om goud te kopen?
Meer Lezen
15
maa.
De centrale bank van China heeft in februari 24,9 ton aan goud gekocht. Daarmee is februari de vierde maand waarin de goudaankopen van China toenamen. De afgelopen vier maanden voegde de centrale bank van China in totaal 102 ton goud toe aan haar goudvoorraad. Door de toenemende vraag naar goud van centrale banken, maar ook door recente onrust in de Amerikaanse bankensector, is de goudprijs afgelopen weken gestegen.
Meer Lezen
09
maa.
Singapore heeft in januari 45 ton goud gekocht, waardoor hun officiële goudreserves zijn gestegen tot 198,4 ton. Het was de grootste maandelijkse aankoop van goud ooit door de centrale bank van Singapore en de eerste sinds juni 2021. Toen kocht het land 26 ton goud bij. De totale voorraad vertegenwoordigt bij de huidige goudprijs een waarde van meer dan $11 miljard, goed voor ongeveer 4% van de totale reserves van het land.
Meer Lezen
03
maa.
Centrale banken blijven goud kopen en hebben in de eerste maand van het nieuwe jaar per saldo 31 ton goud aan hun reserves toegevoegd. Dat schrijft de World Gold Council op basis van nieuwe cijfers van het IMF. De aankopen waren wel zeer geconcentreerd, want die kwamen volledig voor rekening van Turkije, China en Kazachstan. Hoeveel goud kochten deze landen?
Meer Lezen
24
feb.
Turkije heeft in januari een recordvolume van 58,3 ton goud uit Zwitserland geïmporteerd, zo blijkt uit nieuwe cijfers van de Zwitserse douane. Van de in totaal $5,1 miljard aan goud die het land in januari importeerde kwam $3,6 miljard uit Zwitserland. Vorig jaar importeerde Turkije ook al $20 miljard aan goud, waardoor het tekort op de betalingsbalans naar $48,8 miljard steeg. Uit deze cijfers kunnen we concluderen dat er in Turkije nog steeds veel vraag is naar het edelmetaal. En het zijn niet alleen particulieren die goud kopen, ook de centrale bank speelde een belangrijke rol met de aankoop van in totaal 148 ton goud over heel 2022. Waarom kopen de Turken zoveel goud?
Meer Lezen
17
feb.
In het vorige stuk over monetaire geschiedenis beschreven we hoe de Nederlanders zich losvochten van de Spanjaarden en hoe de dure oorlogen tegen de Spanjaarden en de Engelsen werden gefinancierd. Er is echter nog veel meer te vertellen over de Gouden Eeuw, onder meer het geldgebruik van de Nederlanders. Wat voor geld gebruikte men in de Republiek en welke rol speelde de gulden?
Meer Lezen
17
feb.
Centrale banken hebben sinds de financiële crisis van 2008 veel goud aan hun reserves toegevoegd. Vorig jaar verdween zelfs een recordhoeveelheid van 1.136 ton in de kluizen van centrale banken. Duiken we dieper in de cijfers, dan zien we dat deze aankopen grotendeels voor rekening komen van Euraziatische landen. En dan hebben we het niet alleen over grote landen als Rusland, China en India, maar ook tal van kleinere landen. In dit artikel geven we inzicht in de totale goudaankopen van centrale banken op het Euraziatische continent. Hoeveel goud hebben ze sinds 2008 gekocht?
Meer Lezen
15
feb.
De stijging van de rente heeft de situatie op de huizenmarkt afgelopen jaar fundamenteel veranderd. Maar waar beleggers zich misschien nog wel meer zorgen over maken is de stortvloed aan nieuwe regelgeving voor de verhuur van woningen. Deze week waarschuwde zelfs de NVM voor een ontwrichting van de woningmarkt, omdat veel beleggers hun panden zullen verkopen. Welke gevolgen heeft dit voor particuliere beleggers? En wat zijn de alternatieven voor vastgoed?
Meer Lezen
09
feb.
Vorig jaar heeft de Russische bevolking een recordhoeveelheid goud gekocht, zo blijkt uit nieuwe cijfers van het Russische ministerie van Financiën. In totaal kochten particulieren 50 ton fysiek goud, tien keer zoveel als een jaar eerder. En het waren vooral vermogende particulieren die goud kochten, want meer dan de helft van dit volume bestond uit staven van 1 kilo goud. Waarom kopen Russen opeens zoveel goud? En wat betekent dit voor de goudmarkt?
Meer Lezen
02
feb.
De afgelopen decennia heeft de wereldwijde goudmarkt grote veranderingen ondergaan. Werd goud in de jaren '90 nog vooral gekocht in de vorm van sieraden, sinds de financiële crisis van 2008 is beleggingsgoud juist steeds belangrijker geworden. Ook hebben centrale banken een draai gemaakt, van goud verkopen naar goud kopen. De World Gold Council behandelt in een nieuw rapport de belangrijkste trends. Wat schrijven ze over de goudmarkt?
Meer Lezen
27
jan.
De regering van Iran heeft een nieuwe manier gevonden om aan geld te komen. Naast de uitgifte van staatsobligaties gaat de regering nu ook goudcertificaten aanbieden, die men via de Iraanse beurs kan verhandelen. Beleggers en spaarders kunnen maximaal vijf gouden munten van twee gram kopen, maar in plaats van gouden munten zal de regering certificaten uitgeven. Deze certificaten kan men op een later moment omwisselen voor goud. Heeft Iran een manier gevonden om goud bij te drukken?
Meer Lezen
27
jan.
In het vorige stuk van de reeks over monetaire geschiedenis beschreven we het geldgebruik in de middeleeuwen. We beschreven hoe het bankwezen zich ontwikkelde en hoe er weer munten werden geslagen in Europa, zo ook de eerste gulden in 1325. Na de Middeleeuwen ontstond een glansrijke tijd voor Nederland als het aankomt op onze welvaart, de Gouden Eeuw. Maar hoe werkten de provinciën eigenlijk samen in hun strijd tegen de Spanjaarden? En hoe betaalden de Nederlanden voor de dure oorlog tegen Spanje en Engeland?
Meer Lezen
26
jan.
Steeds meer pensioenfondsen stappen in goud om zich te beschermen tegen hoge inflatie en verliezen op de obligatieportefeuille. Onlangs besloot ook het Zwitserse pensioenfonds Publica, een van de grootste met $48 miljard aan beheerd vermogen, meer goud aan haar portefeuille toe te voegen. Het fonds had al edelmetalen in bezit, maar wil deze positie verder uitbreiden naar 1%. Waarom stappen meer pensioenfondsen in goud?
Meer Lezen
24
jan.
Grondstoffen en goud zullen dit jaar beter presteren dan andere beleggingen, omdat de vraag zal toenemen nu de Chinese economie weer open gaat. Dat schrijft grondstoffenanalist Jeffrey Currie van de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs in een nieuw marktcommentaar. Door de stijgende rente kwamen de grondstofprijzen in de tweede helft van vorig jaar onder druk te staan, maar dit jaar voorziet hij weer een sterke opleving. Waarom denkt hij dat dit het moment is om in grondstoffen te beleggen?
Meer Lezen
19
jan.
De centrale banken van Iran en Rusland zouden gesprekken voeren over de creatie van een nieuwe stablecoin voor internationale betalingen. Deze digitale munt zou door goud gedekt kunnen worden en een alternatief vormen voor de dollar. Dat schrijft het Russische financiële krant Vedomosti. Wat betekent dat voor de toekomst van het internationale betalingsverkeer? Vedomosti baseert zich op uitspraken van Alexander Brazhnikov, hoofd van de Russische associatie van de crypto industrie en blockchain. De stablecoin zou volgens hem voor het eerst toegepast worden in de speciale economische zone van Astrakhan in het zuiden van Rusland, op de handelsroute naar Iran en het Midden-Oosten.
Meer Lezen
13
jan.
Na jaren van bijna onbeperkte kredietgroei steven we nu af op een zware recessie en mogelijk zelfs een depressie. Dat zegt historicus en analist Eric Mecking van Geotrendlines in een interview bij Holland Gold. Door de stijgende rente worden de bubbels in aandelen, obligaties en vastgoed doorgeprikt, waarbij vooral die laatste veel pijn gaat doen. Hij voorziet een 'perfect storm'. Waar moeten we rekening mee houden?
Meer Lezen
12
jan.
De oorlog in Oekraïne heeft de financiële markten vorig jaar behoorlijk in beweging gebracht. Centrale banken werden compleet verrast door torenhoge inflatie, die voor een belangrijk deel werd veroorzaakt door oorlog en sancties. Beleggers moeten dus oog hebben voor geopolitieke ontwikkelingen, maar dat wil nog niet zeggen dat centrale banken irrelevant zijn geworden. Dat schrijft Rabobank analist Michael Every deze week in een nieuw marktcommentaar. Hij betwijfelt of de Chinese yuan de rol van de dollar zal overnemen als wereldreservemunt. Ook zet hij vraagtekens bij een koppeling tussen de yuan en goud. Hoe voorziet hij de toekomst van ons geldsysteem?
Meer Lezen
05
jan.
De goudprijs steeg deze week naar $1.860 per troy ounce en bereikte daarmee het hoogste niveau in zes maanden. De zilverprijs kwam eind december al boven de $24 per troy ounce en noteerde daarmee de hoogste koers sinds april vorig jaar. Beide edelmetalen profiteren van een zwakkere dollar en toenemende vrees voor een recessie. Wat is het vooruitzicht voor de edelmetalen?
Meer Lezen
04
jan.
Zwitserland heeft in november opnieuw veel goud uit Rusland geïmporteerd, ondanks het besluit van de regering van afgelopen zomer om edelmetalen uit Rusland te weren. Cijfers van de Zwitserse douane laten zien dat er in november 6,4 ton goud werd ingevoerd met een marktwaarde van 337 miljoen Zwitserse frank. Ook blijkt dat de import van Russisch goud sinds de invasie in Oekraïne juist is toegenomen. Zo importeerde Zwitserland in augustus ook al veel goud uit Rusland. In de eerste elf maanden van 2022 heeft Zwitserland 23,8 ton Russisch goud geïmporteerd, bijna een verdubbeling ten opzichte van de 12,9 ton in dezelfde periode van 2021. Wat kunnen we hieruit concluderen?
Meer Lezen
02
jan.
In het vorige stuk beschreven we hoe Romeinse keizers op grote schaal met het geld sjoemelden. Steeds weer werd het gehalte van edelmetaal in munten verminderd. Deze verloedering van het geld droeg mede bij aan de val van het grote rijk. Daarna verviel de wereld in de middeleeuwen, een periode die veel mensen doet denken aan achteruitgang. Maar is dat wel terecht? Stond de wereld daadwerkelijk stil en gebruikte men in de middeleeuwen nog steeds geld zoals de Grieken en Romeinen dat deden?
Meer Lezen
23
dec.
Het staatsfonds van Australië, dat $130 miljard aan vermogen beheert, heeft voor het eerst goud aan haar portefeuille toegevoegd. Het fonds heeft naar eigen zeggen een paar procent van haar vermogen omgezet in edelmetaal om zich beter te wapenen tegen hoge inflatie en geopolitieke onzekerheid. Volgens fondsbeheerder Raphael Arndt is de beslissing om goud te kopen ook ingegeven door het slechte resultaat op de obligatieportefeuille. Normaal gesproken zijn obligaties een veilige haven bij dalende aandelenkoersen, maar dit jaar gingen zowel aandelen- als obligatiemarkten hard onderuit. Daardoor is goud een aantrekkelijk alternatief geworden om het neerwaartse risico van de portefeuille te verkleinen. Zullen meer fondsen dit voorbeeld volgen?
Meer Lezen
21
dec.
De fundamentals voor goud blijven ook in 2023 gunstig door de combinatie van geopolitieke onzekerheid, het vooruitzicht van een recessie en een zwakkere dollar. Dat schrijft de World Gold Council in een vooruitblik op de goudmarkt. De meeste factoren die van invloed zijn op de goudprijs zullen volgend jaar waarschijnlijk positief blijven, maar de onzekerheden zullen wel toenemen. Enerzijds kan een verdere rentestijging door centrale banken een drukkend effect hebben op de goudprijs, maar anderzijds is er ook veel opwaarts potentieel voor edelmetalen bij toenemende geopolitieke spanningen of bij een correctie op de aandelenmarkt.
Meer Lezen
09
dec.
China heeft in november weer wat goud aan haar reserves toegevoegd, zo blijkt uit nieuwe cijfers die de Chinese centrale bank deze week naar buiten bracht. Met een aankoop van 32 ton steeg de officiële goudvoorraad van het land naar 1.980 ton, goed voor de zesde plaats in de ranglijst van landen met de grootste goudreserves. Het was de eerste aankoop sinds september 2019. Wat betekent dit voor China en voor de goudmarkt?
Meer Lezen
07
dec.
De eerstvolgende crisis op de financiële markten zal niet veroorzaakt worden door een tekort aan reserves in het banksysteem, maar door geopolitieke schokken in de energiemarkt. Dat schrijft kredietanalist Zoltan Pozsar van Credit Suisse in een nieuwe analyse. Hij verwacht dat banken niet in de problemen zullen komen door een tekort aan reserves, maar eerder door ongedekte posities in bijvoorbeeld edelmetalen. Bijvoorbeeld in een scenario waarin Rusland besluit olie in goud af te rekenen. Wat verwacht Pozsar?
Meer Lezen
02
dec.
Centrale banken hebben in november opnieuw goud aan hun voorraden toegevoegd. De laatste cijfers van de World Gold Council laten zien dat ze in oktober netto 31 ton goud hebben gekocht, waarmee de totale goudreserves van centrale banken zijn toegenomen tot 36.782 ton. Dat is het hoogste niveau sinds november 1974. Maar welke landen kochten dit jaar het meeste goud?
Meer Lezen
10
nov.
De goudmarkt is continu in beweging en daar kunnen goudmijnen op anticiperen door de opbrengst van toekomstige productie nu al vast te leggen. Met dit soort hedging strategieën kunnen goudmijnen zich bijvoorbeeld indekken tegen een daling van de goudprijs of financiering aantrekken voor nieuwe investeringen. Maar hoe werkt dit precies? En hoe hebben goudmijnen dat de afgelopen twintig jaar gedaan?
Meer Lezen
03
nov.
Centrale banken kochten in het derde kwartaal een recordhoeveelheid van bijna 400 ton goud, terwijl de verkoop van munten en baren 41% hoger uitviel dan het vorige kwartaal. Dat schrijft de World Gold Council in haar nieuwste kwartaalrapport over de goudmarkt. Vooral de enorme goudaankopen door centrale banken vallen op, want die zijn sinds 1967 niet meer zo hoog geweest als nu. Een periode waarin de London Gold Pool langzaam uiteen dreigde te vallen. Wat zegt het nieuwste kwartaalrapport over de stand van de goudmarkt?
Meer Lezen
21
okt.
De laatste maanden zien we grote verschuivingen in de wereldwijde goudmarkt. Door de sterke dollar daalt de vraag naar beleggingsproducten als goud-ETF's in de Verenigde Staten en in Europa, terwijl de belangstelling voor het edelmetaal in Azië juist sterk is toegenomen. Waar komt deze draai vandaan en wat betekent dit voor de goudmarkt?
Meer Lezen
07
okt.
We moeten niet onderschatten hoeveel macht de overheid heeft om in te grijpen in ons dagelijkse leven en in onze geldzaken. Dat zegt financieel adviseur Ab Flipse in gesprek met Paul Buitink en Joris Beemsterboer van Holland Gold. Tijdens de coronapandemie hebben we gezien dat de overheid bedrijven kan dwingen om de deuren te sluiten en dat ze mensen met een avondklok zelfs kan verplichten in huis te blijven. Hij twijfelt er niet aan dat de overheid ook op financieel gebied dit soort extreme maatregelen kan treffen, zoals met de Noodwet Financieel Verkeer uit 1978.
Meer Lezen
07
okt.
Eind september zakte de goudprijs naar $1622 per troy ounce, het laagste niveau sinds het voorjaar van 2020. In dollars gemeten was er zelfs even sprake van een bear market in goud, omdat de prijs eind september meer dan twintig procent lager stond dan de piek van $2.050 per troy ounce in maart. Deze negatieve tendens staat echter in schril contrast met de vraag naar beleggingsgoud, want die is sinds begin dit jaar juist aanzienlijk gestegen. Hoe komt dat? En wat zijn de verwachtingen voor de goudprijs?
Meer Lezen
23
sep.
De economische vooruitzichten lijken met de dag te verslechteren door stijgende energieprijzen, oplopende geopolitieke spanningen en een steeds hogere rente. Overheden proberen met nieuwe steunmaatregelen de koopkracht van huishoudens overeind te houden, maar is dat genoeg? In deze analyse maken we de balans op. Kunnen we al spreken van een economische crisis in Europa? En wat staat ons de komende maanden nog te wachten?
Meer Lezen
21
sep.
Zwitserland importeerde in augustus veel meer Russisch goud dan in voorgaande maanden. Volgens nieuwe cijfers van de Zwitserse douane ging het om 5,7 ton goud met een marktwaarde van $324 miljoen. Dat was het hoogste volume in één maand sinds april 2020. Het goud kwam opvallend genoeg uit het Verenigd Koninkrijk en is waarschijnlijk naar Zwitserland gebracht om omgesmolten te worden. Wat zegt dit over de goudmarkt?
Meer Lezen
16
sep.
De laatste dagen lezen we op verschillende blogs verhalen over dreigende tekorten aan zilver, omdat de voorraden zilver zowel in Londen als in New York momenteel in hoog tempo dalen. Volgens sommige analisten is de huidige situatie ongekend en doen bullion banks er alles aan om de zilverprijs onder controle te houden. Dit om te voorkomen dat de voorraden nog verder dalen en er straks helemaal geen zilver meer te krijgen is. Maar kloppen deze beweringen wel? Dreigt een tekort aan zilver?
Meer Lezen
07
sep.
De premies op goud en zilver in China zijn de laatste weken aanzienlijk toegenomen en bereikten begin deze maand zelfs het hoogste niveau sinds 2016. De goudprijs op de edelmetaalbeurs in Shanghai was ongeveer $25 per troy ounce hoger dan in New York, een verschil van 1,5%. Voor zilver was de premie nog groter, want met een prijsverschil van $0,80 per troy ounce komen we uit op een premie van bijna 4,5%. Het is niet uitzonderlijk dat de prijzen op de Shanghai Gold Exchange (SGE) afwijken van die in handelscentra als Londen en New York, maar het verschil is niet vaak zo groot als nu. Waarom zijn de premies nu zo hoog en wat betekent dit voor de goudmarkt?
Meer Lezen
24
aug.
Op 21 oktober organiseert Holland Gold weer een exclusief evenement genaamd Monetary Horizons. Tijdens dit besloten evenement zullen verschillende experts op het gebied van geld, goud, crypto en financiële markten u bijpraten over de staat van ons huidige financiële systeem. U maakt kennis met de sprekers en de medewerkers van Holland Gold en kunt netwerken met andere genodigden.
Meer Lezen
12
aug.
De goudprijs zit de laatste weken weer in een opwaartse trend, omdat beleggers zich meer zorgen maken over een recessie dan over renteverhogingen door de centrale bank. In juli daalden de producentenprijzen in de Verenigde Staten voor het eerst sinds het begin van de coronapandemie. Een opvallende trendbreuk met de periode daarvoor, toen logistieke problemen en hoge energieprijzen de boventoon voerden. Dat geeft centrale banken nu ruimte om de rente minder snel te verhogen.
Meer Lezen
02
aug.
De vraag naar beleggingsgoud in Europa is de laatste jaren verder toegenomen en was ook in het tweede kwartaal substantieel. Dat schrijft de World Gold Council in haar nieuwste kwartaalrapport over de wereldwijde goudmarkt. Na de coronacrisis met negatieve rentes zorgt nu hoge inflatie en geopolitieke onzekerheid voor een vlucht naar edelmetalen. Hoewel het tweede kwartaal minder uitbundig was dan het eerste kwartaal bleven vooral Europese beleggers goud kopen. Ook centrale banken blijven edelmetaal aan hun reserves toevoegen, een trend die steeds breder gedragen wordt.
Meer Lezen
01
aug.
Strikt technisch gezien is de Amerikaanse economie nu in een recessie beland. De renteverhogingen van de Federal Reserve worden nu van bijeenkomst tot bijeenkomst bepaald en zijn volledig afhankelijk van de inflatie en de arbeidsmarktcijfers.
Meer Lezen
28
jul.
Rusland wil een nieuwe standaard voor de edelmetaalmarkt lanceren als alternatief voor de Londen Bullion Market Association (LBMA). Dat staat in een brief van het Russische ministerie die deze week in handen is gekomen van persbureau RIA Novosti. De nieuwe standaard moet Moscow World Standard (MWS) gaan heten en omvat naast een kwaliteitskeurmerk ook een handelsplatform voor edelmetalen. Rusland wil hiermee een volwaardig en internationaal alternatief lanceren voor de goudmarkt in Londen.
Meer Lezen
26
jul.
De winstmarges van goudmijnen staan onder druk door de combinatie van een lagere goudprijs en almaar stijgende productiekosten. Dat verklaart waarom goudmijnaandelen de laatste maanden relatief gezien slechter presteerden dan het edelmetaal zelf. De belangrijkste redenen daarvoor zijn de gestegen brandstofkosten, energieprijzen en loonkosten. Ook heeft de goudmijnsector door hoge winstmarges van afgelopen kwartalen de productie van minder rendabele mijnen opgeschroefd, wat de gemiddelde kostprijs verder deed stijgen.
Meer Lezen
20
jul.
De goudprijs is de laatste weken verder gedaald en staat momenteel weer op het niveau van voor de oorlog. In dollars zakte de koers begin deze week tot onder de $1.700 per troy ounce, het laagste niveau in elf maanden. Een opmerkelijke trend tegen de achtergrond van alle geopolitieke en economische onrust. Waarom daalt de goudprijs? En is dit al een goed moment om in te stappen?
Meer Lezen
14
jul.
Handelaren van de Amerikaanse bank JP Morgan hebben zeker tien jaar lang de goudmarkt gemanipuleerd. Drie handelaren plaatsten bijna dagelijks fictieve orders om de prijzen van edelmetalen in een bepaalde richting te bewegen. En daar profiteerden ze van, omdat ze daardoor tegen een lagere prijs konden inkopen en tegen een hogere prijs konden verkopen. Drie handelaren van JP Morgan die de markt jarenlang manipuleerden riskeren lange gevangenisstraffen.
Meer Lezen
13
jul.
In Oeganda is onlangs een goudader ontdekt die volgens president Yoweri Museveni goed is voor $12 biljoen aan goud. Een opmerkelijke uitspraak, omdat dat nog meer is dan de waarde van de totale bovengrondse goudvoorraad. Toch namen verschillende media dit bericht afgelopen weken over alsof er in dit Afrikaanse land werkelijk zoveel goud was ontdekt.
Meer Lezen
08
jul.
Centrale banken hebben in mei opnieuw goud aan hun reserves toegevoegd. Netto kochten ze 35 ton goud, zo blijkt uit nieuwe cijfers van de World Gold Council. Het was de tweede maand op rij waarin centrale banken hun voorraden aanvulden. De grootste kopers waren Turkije (13 ton), Oezbekistan (9 ton), Kazachstan (6 ton), Qatar (5 ton) en India (4 ton). Duitsland haalde twee ton goud uit haar voorraad om verzamelmunten van te slaan.
Meer Lezen
24
jun.
Door de opleving van de wereldeconomie na de coronacrisis zijn de prijzen van grondstoffen sterk gestegen. Door grootschalige steunmaatregelen en een historisch lage rente steeg de vraag naar bijna alle grondstoffen. Maar is dit ook het juiste moment om in grondstoffen te beleggen?
Meer Lezen
09
jun.
Centrale banken zien goud als een belangrijke reserve en overwegen vaker om meer goud te kopen. Uit een nieuwe peiling van de World Gold Council blijkt dat 25% van de ondervraagde centrale banken de komende twaalf maanden meer goud wil kopen. Ter vergelijking, vorig jaar was dat nog 21%. Centrale banken noemen vooral hoge inflatie, geopolitieke instabiliteit en onzekere economische vooruitzichten als redenen om meer goud te bezitten.
Meer Lezen
02
jun.
Het Britse munthuis, de Royal Mint, heeft ter gelegenheid van het platina jubileum van Queen Elizabeth II een speciale gouden munt onthuld. Met een gewicht van 15 kilogram aan puur goud is het de grootste munt ooit geslagen door het munthuis. Het muntstuk is gemaakt van 99,99% zuiver goud en heeft een diameter van 22 centimeter. Op de voorzijde staat de koningin te paard afgebeeld, op de keerzijde een gekroonde EIIR encryptie, omringd door rozen, narcissen, distels en klavers, die symbool staan voor het Verenigd Koninkrijk. De jaartallen 1952 en 2022 verwijzen uiteraard naar het 70-jarige jubileum van Queen Elizabeth II.
Meer Lezen
31
mei.
De centrale bank van Tsjechië zal de komende jaren meer goud en aandelen aan haar reserves toevoegen. Dat is althans het voornemen van Aleš Michl, de toekomstige gouverneur van de centrale bank. In een interview met de Tsjechische financiële nieuwssite Ekonom zegt de 44-jarige Michl dat hij op die manier meer rendement wil maken met de reserves van de centrale bank. 'Het is beter om bezittingen te hebben dan een berg schuldpapier', aldus de centraal bankier.
Meer Lezen
27
mei.
De inflatie is door de oorlog in Oekraïne tot recordhoogte gestegen. Spaarders maken zich zorgen over de koopkracht van hun spaargeld en besluiten daarom vaker goud te kopen. Op lange termijn heeft het edelmetaal bewezen haar koopkracht te behouden. Dat is een van de belangrijkste redenen om goud te kopen. Maar is het ook een goede bescherming tegen inflatie?
Meer Lezen