0item(s)

U heeft niets in uw winkelwagen.

Product was successfully added to your shopping cart.
Van laag naar hoog sorteren

Artikelen 1 tot 20 van 380 in totaal

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5

Volgens de Amerikaanse econoom Robert Shiller is de Amerikaanse aandelenmarkt op dit moment ‘zwaar overgewaardeerd’. Dat is geen goed teken, aangezien dezelfde econoom eerder ook de dotcom bubbel en de huizenmarktbubbel in de Verenigde Staten met redelijk grote nauwkeurigheid wist te voorspellen. Shiller ziet in het huidige optimisme op de beurs gelijkenissen met de situatie van eind jaren negentig, toen beleggers ook zeer positief gestemd waren.

Net als eind jaren negentig kijken beleggers vandaag de dag vooral naar alle positieve berichten, zonder voldoende rekening te houden met mogelijke tegenvallers. Als voorbeeld noemt Shiller de euforie op de aandelenmarkt na de verkiezing van Trump. Beleggers zijn erg enthousiast geworden van de ‘pro business’ agenda van de nieuwe Amerikaanse president, terwijl ze bijna geen aandacht geven aan de keerzijde van dat beleid. Sinds de Amerikaanse verkiezingen is de S&P 500 index met ongeveer 11% gestegen.

Robert Shiller: "Aandelenmarkt enorm overgewaardeerd"

Lees meer
23 mrt. 2017 16:28:47 door Frank Knopers aandelen, aandelenmarkt, shiller, waardering, bubbel, Comments Economisch Nieuws,

De analisten van Deutsche Bank zijn de laatste dagen minder negatief geworden over de euro, zo schrijft Reuters. Volgens George Saravelos, valutastrateeg bij de grootste bank van Duitsland, zal de euro de komende maanden stabiliseren ten opzichte van de dollar. Pas in de tweede helft van dit jaar voorziet hij een verdere daling richting pariteit met de dollar, terwijl de bank dat eerder nog voorspelde voor de eerste helft van dit jaar.

Voor het einde van dit jaar houdt Deutsche Bank vast aan een koersdoel van $0,95 voor de euro, maar de komende maanden kan de munt een opwaartse beweging maken richting de $1,10. Het verkrappende monetaire beleid van de Federal Reserve ten opzichte de ECB zal de wisselkoers op de lange termijn omlaag drukken, maar door onzekerheid over de kracht van de Amerikaanse economie en over de belastinghervormingen van de regering Trump kan die daling volgens Saravelos nog even op zich laten wachten.

Deutsche Bank minder negatief over de euro

Lees meer
17 mrt. 2017 15:24:07 door Frank Knopers deutsche bank, euro, valuta, Comments Beleggen in goud,

De goudprijs bereikte donderdag het hoogste niveau van de week, nadat de Federal Reserve voor de tweede keer in drie maanden de rente verhoogde. De centrale bank verhoogde de rente zoals verwacht met 25 basispunten, naar een bandbreedte van 0,75% tot 1%.

Uit de notulen blijkt dat de centrale bank nog wel een slag om de hand houdt ten aanzien van toekomstige renteverhogingen. Ondanks een verdere groei van de Amerikaanse economie en de daling van de werkloosheid ziet men bij de Federal Reserve nog steeds een aantal onzekere factoren, zoals de impact van het fiscale stimuleringsbeleid van de nieuwe Amerikaanse regering.

Lees meer
17 mrt. 2017 14:25:24 door Frank Knopers goud, goudprijs, fed, renteverhoging, Comments Beleggen in goud,

De goudprijs is sinds eind februari weer in een dalende trend terechtgekomen en bereikte vrijdag het laagste niveau in vijf weken tijd. Sinds 27 februari is de prijs van een troy ounce goud met meer dan 5% gedaald, van ongeveer €1.190 naar €1.127 per troy ounce. Een kilo goud werd in dezelfde periode bijna €2.000 goedkoper, want de prijs daalde van ongeveer €38.200 naar €36.250. De zilverprijs daalde in dezelfde periode van €560 naar €516 per kilo, een correctie van 7,8%.

Sinds halverwege december vorig jaar begon de goudprijs aan een opwaartse trend, vlak na de renteverhoging van de Amerikaanse centrale bank. De prijs stond toen nog aanzienlijk lager dan na, namelijk op minder dan €1.100 per troy ounce en minder dan €35.000 per kilogram. Veel beleggers zagen toen een interessant moment om in te stappen, mede door de oplopende inflatieverwachtingen en het uitblijven van een verdere stijging van de Amerikaanse dollar.

Goudprijs zakt in aanloop naar rentebesluit Federal Reserve

Lees meer
10 mrt. 2017 14:57:48 door Frank Knopers goud, goudprijs, daling, goudkoers, Comments Beleggen in goud,

Goudmijnen wordt door veel beleggers gezien als een soort hefboom op beleggen in fysiek goud, omdat de winstmarge van een goudmijn meer dan evenredig stijgt of daalt bij een verandering van de goudprijs. Stijgt de goudprijs, dan stijgt de waarde van goudmijnaandelen doorgaans veel harder. Ook bij een prijsdaling zien we dat de mijnen vaak harder onderuit gaan dan de onderliggende waarde van het goud.

Wie de koersontwikkeling van goudmijnen de afgelopen jaren gevolgd heeft ziet meteen dat dit een zeer risicovolle belegging is. De koersbewegingen zijn zo groot dat het voor de lange termijn niet verstandig is om met geleend geld in goudmijnaandelen te beleggen.

De volgende grafiek laat zien welk rendement je zou halen als je met een hefboom van drie long of short gaat op de NYSE Arca Gold Miners Index, een mandje van bijna vijftig verschillende goudmijnen over de hele wereld. Was je twee jaar geleden met een hefboom van drie keer long gegaan op deze index, dan was je nu bijna 60% van je geld kwijt geraakt. Ging je twee jaar geleden met dezelfde hefboom short op goudmijnen, dan was 96% van je inleg verdampt! Beleggen zonder hefboom bleek de meest verstandige optie, want dan had je over de afgelopen twee jaar een rendement van ruim 19% behaald.

Goud en goudmijnen

Lees meer
10 mrt. 2017 14:12:15 door Frank Knopers goud, goudmijnen, goudmijnaandelen, beleggen, Comments Beleggen in goud,

Volgens grondstoffenspecialist Wayne Gordon van UBS Wealth Management kan de goudprijs de komende drie maanden verder stijgen tot $1.300 per troy ounce. De belangrijkste drijfveren die goud de afgelopen maanden in een opwaartse trend brachten stijgen zijn volgens hem nog steeds intact, zo zegt hij in een interview met Bloomberg. Zo ziet hij een oplopende inflatie en hogere inflatieverwachtingen, waardoor de reële rente verder onder nul terechtkomt. Dat is traditioneel een zeer positief signaal voor edelmetalen.

De analist van UBS ziet tekenen dat de inflatie verder zal toenemen. Enerzijds door looninflatie en een stijging van de olieprijs en anderzijds door het beleid van de president Trump. De nieuwe Amerikaanse president wil de belastingen verlagen en tegelijkertijd meer investeren in infrastructuur, twee maatregelen die de inflatie verder zullen aanjagen. Deze maatregelen zullen vanaf 2018 effect gaan hebben op de Amerikaanse economie en op de inflatiecijfers.

UBS verwacht stijging goudprijs naar $1.300 per troy ounce

Lees meer
3 mrt. 2017 15:26:48 door Frank Knopers ubs, goudprijs, stijging, goud, Comments Economisch Nieuws,

De laatste jaren is er steeds meer onzekerheid over de toekomst van contant geld. Verschillende economen pleiten voor het afschaffen van grote bankbiljetten, omdat deze volgens hen vooral gebruikt zouden worden voor belastingontduiking en financiering van terrorisme. De Europese Commissie overweegt zelfs restricties op het gebruik van contant geld. Niet alle centrale banken gaan mee in deze trend, want de Zwitserse centrale bank heeft deze week laten weten dat contant geld voor haar even belangrijk is als giraal geld.

Tijdens de World Banknote Summit in Basel benadrukte de Zwitserse centrale bank het belang van contant geld voor de economie. Fritz Zurbrügg, de vicevoorzitter van de Raad van Bestuur van de centrale bank, zei in zijn toespraak dat de vraag naar bankbiljetten nog steeds zeer groot is en dat de hoeveelheid cash als percentage van het bruto binnenlands product in verschillende landen de laatste jaren juist weer toeneemt, mede als gevolg van de financiële crisis en de extreem lage spaarrente.

Contant geld blijft belangrijk in Zwitserland

Lees meer

Alle belangrijke valuta in de wereld zullen binnen afzienbare tijd op een gelijk speelveld moeten komen, omdat dat de enige manier is om de wereldhandel eerlijker te maken. Dat zei de Amerikaanse president eerder deze maand tijdens een gezamenlijke persconferentie met de Japanse president Shinzo Abe.

Tijdens zijn verkiezingscampagne maakte Trump de belofte aan zijn kiezers om de Amerikaanse economie nieuw leven in te blazen, een doelstelling die volgens hem alleen gerealiseerd kan worden wanneer er op een eerlijke manier handel gedreven kan worden. Door de munt kunstmatig goedkoop te houden heeft China volgens Trump een oneerlijke concurrentievoordeel gehad ten opzichte van de Verenigde Staten, waardoor veel banen richting het Verre Oosten gingen.

Lees meer

Rusland heeft in de eerste maand van het nieuwe jaar 31,1 ton goud aan haar reserves toegevoegd, zo blijkt uit de nieuwste cijfers van de Russische centrale bank. Het land beschikt nu over een goudvoorraad van 1.645,37 ton, goed voor een zesde plaats op de ranglijst van landen met de grootste goudvoorraden. De totale goudreserve staat tegen een waarde van $62,93 miljard op de balans en vertegenwoordigt daarmee bijna 16% van de totale reserves van de centrale bank.

Centrale banken kijken sinds het uitbreken van de financiële crisis in 2008 weer positief naar goud. Westerse centrale banken stopten met goud verkopen, terwijl opkomende economieën als China, Rusland en India honderden tonnen goud aan hun reserves toevoegden. In iets meer dan tien jaar tijd heeft de Russische centrale bank haar goudvoorraad zelfs verviervoudigd, zoals onderstaande grafiek laat zien.

goudvoorraad-rusland-jan17

Rusland blijft goud kopen, in januari kwam er opnieuw 31,1 ton bij

Lees meer
21 feb. 2017 14:44:55 door Frank Knopers rusland, goud, goudvoorraad, goudreserve, grafiek, Comments Beleggen in goud,

Armenië heeft besloten om opnieuw een goudreserve aan te leggen, zo meldt de Armeense krant Haykakan Zhamank. Volgens de krant zal de centrale bank deze taak op zich nemen, al blijft nog onduidelijk hoeveel edelmetaal zij zal kopen.

Eind 2003 verkocht de Armeense centrale bank haar goudreserve van ongeveer 1,4 ton, omdat de centrale bank veel vertrouwen had in de liquiditeit van de wereldwijde goudmarkt. Met andere woorden, ze was ervan overtuigd dat ze het goud op ieder moment heel gemakkelijk kon terugkopen, omdat er meer dan genoeg aanbod was. Verschillende Europese centrale banken verkochten in die jaren honderden tonnen goud.

Lees meer
15 feb. 2017 09:10:30 door Frank Knopers armenie, goud, goudvoorraad, goudreserve, Comments Beleggen in goud,

De goudprijs is dit jaar al bijna 7% gestegen, maar een oplopende inflatie en meer politieke onzekerheid kan de prijs nog verder doen stijgen. Dat zegt analist Dominic Schnider van het Zwitserse UBS in een interview met CNBC. Hij verwacht dat de prijs van het edelmetaal dit jaar verder zal oplopen tot $1.300 per troy ounce.

"Er zijn best veel onzekerheden in de markt. De inflatie zal sneller stijgen dan de rente en dat is gunstig voor zogeheten 'hard assets'. Daar komt bij dat we de dollar in brede zin weer zien verzwakken. Deze combinatie kan de prijzen doen stijgen."

Lees meer
14 feb. 2017 11:14:44 door Frank Knopers ubs, inflatie, goud, rente, goudprijs, federal reserve, verwachting, Comments Beleggen in goud,

In 2016 vertegenwoordigde de export van goud meer dan een kwart van de totale export, zo blijkt uit cijfers van de Zwitserse douane. Daarmee is goud na chemische en farmaceutische producten het tweede belangrijkste exportproduct van Zwitserland. Dat zou je niet weten als je het jaarlijkse rapport van de douane leest, want daar is de handel in goud bewust weggelaten uit de berekening.

Een woordvoerder van de Zwitserse douane verklaarde tegenover Swissinfo dat de export van goud niet is meegenomen, omdat het een vertekend beeld kan geven van de Zwitserse economie. Ook is het edelmetaal als exportproduct onderhevig aan grote koersschommelingen, waardoor het lastig is om de totale export van verschillende jaren met elkaar te vergelijken. Bovendien wordt het edelmetaal door de douane meer gezien als een vorm van betalingsverkeer, omdat het in feite fungeert als een alternatief voor valuta.

Kwart export Zwitserland is goud

Lees meer
10 feb. 2017 13:42:12 door Frank Knopers goud, zwitserland, export, import, goudmarkt, goudhandel, Comments Beleggen in goud,

Na een aantal moeilijke jaren gaan de goudmijnen opnieuw op overnamepad. Door de stijging van de goudprijs en door kostenverlagingen staat de sector er beter voor, waardoor ze eindelijk de ruimte hebben hun ondergrondse goudreserves aan te vullen. Dat doen ze niet alleen door nieuwe investeringen in bestaande mijnen, maar ook door andere bedrijven in de sector over te nemen.

Door de lage goudprijs heeft de sector de afgelopen jaren nauwelijks geïnvesteerd in exploratie, het in kaart brengen van nieuwe gebieden om goud te winnen. Volgens cijfers van Bloomberg zijn de economisch winbare goudreserves daardoor sinds 2011 met 40% gedaald.

Lees meer
8 feb. 2017 14:20:55 door Frank Knopers goud, goudmijnen, goudmijnsector, overnames, goudmarkt, Comments Beleggen in goud,

Centrale banken proberen koste wat kost de waarde van financiële activa zoals aandelen en obligaties te ondersteunen en daarom is het zeer onwaarschijnlijk dat zij hun stimuleringsprogramma's op een dag weer terug zullen draaien. Dat schrijft vermogensbeheerder Bill Gross van Janus Capital in zijn nieuwste column over de toestand van de wereldeconomie.

Sinds 2003 is de balans van alle grote centrale banken in de wereld samen toegenomen van ongeveer $2 biljoen naar $12 biljoen, wat betekent dat ze al voor $10 biljoen aan beleggingen uit de markt hebben gehaald. Dit deden ze niet alleen om de rente te verlagen, maar ook om de nominale waarde van al het schuldpapier kunstmatig te ondersteunen. Door structureel staatsobligaties, bedrijfsleningen en zelfs aandelen op te kopen zijn centrale banken een belangrijk steunpilaar geworden van onze economie. Zo belangrijk dat het volgens Bill Gross onmogelijk is geworden voor centrale banken om dit beleid weer ongedaan te maken.

Bill Gross ziet geen weg terug voor centrale banken

Lees meer

Als een land een zwakke groei kent als gevolg van structurele problemen, dan mag een verandering van de wisselkoers niet de oplossing zijn. Dat zei ECB-president Draghi deze week tijdens een toespraak in de Sloveense hoofdstad Ljubljana. Met deze uitspraak reageert hij op de veel gehoorde kritiek dat de euro landen de mogelijkheid ontneemt om hun munt te devalueren.

Lees meer
3 feb. 2017 15:33:18 door Frank Knopers draghi, devalueren, devaluatie, wisselkoers, valutaoorlog, Comments Economisch Nieuws,

Om terrorisme en witwassen te bestrijden moet er op Europees niveau een beperking worden opgelegd aan het gebruik van contant geld. Dat staat in een nieuw document van de Europese Commissie dat onlangs werd vrijgegeven. Op dit moment hanteren verschillende lidstaten al een maximumbedrag voor contante betalingen, maar die limieten zijn per land totaal verschillend. Ook zijn er nog veel landen die helemaal geen beperkingen opleggen aan het gebruik van contant geld.

Lees meer

De speculatie op de Amerikaanse huizenmarkt is weer helemaal terug van weggeweest, want het percentage woningen dat binnen 12 maanden minstens twee keer verkocht wordt steeg naar het hoogste niveau sinds 2006. Het ‘flippen’ van huizen is een fenomeen dat we ook zagen op het hoogtepunt van de Amerikaanse vastgoedzeepbel. Met behulp van goedkoop krediet en extreem soepele kredietnormen kochten mensen geen woningen meer om in te wonen, maar om met winst te verkopen.

Volgens Trulia, dat cijfers over de Amerikaanse woningmarkt verzamelt, waren dit soort speculatieve transacties vorig jaar goed voor 6,1% van alle woningverkopen. Dat is het hoogste niveau sinds 2006, toen het ‘flippen’ van huizen goed was voor 7,3% van alle transacties.

Lees meer

De export van goud richting China is in de aanloop naar het Chinese Nieuwjaar geëxplodeerd, zo blijkt uit handelsdata uit Zwitserland en Hong Kong. De Zwitserse douane registreerde in december een export van 158 ton goud richting China, ruim vier keer zoveel als het maandelijkse gemiddelde van de afgelopen jaren. De import uit Hong Kong steeg van netto 40,6 ton in november naar netto 47 ton in december.

Dit weekend begint volgens de Chinese kalender het jaar van de haan, een feestelijke gelegenheid waarbij ook veel goud wordt gekocht om cadeau te geven aan vrienden en familie. Maar dat is niet de enige reden voor de explosieve stijging van de goudimport. Ook de ontwikkeling van de goudprijs speelde eind vorig jaar een rol van betekenis.

Lees meer

China heeft in november voor de zesde maand op rij dollarreserves in de verkoop gedaan, zo blijkt uit de nieuwste cijfers die het Amerikaanse ministerie van Financiën deze week naar buiten bracht. Uit de maandelijkse rapportage blijkt dat China in november nog maar $1,05 biljoen aan schuldpapier van de Verenigde Staten op haar balans had staan, een daling van $66,4 miljard ten opzichte van een maand eerder. Daarmee was het tevens de grootste daling in één maand sinds december 2011.

De totale valutareserves van China zijn sinds 2014 van $4 biljoen naar ongeveer $3 biljoen gedaald. De valutareserves dalen door een vlucht van kapitaal uit de Chinese economie. Daardoor staat ook de waarde van de Chinese yuan zo onder druk. In totaal heeft de rest van de wereld $5,94 biljoen van de Amerikaanse staatsschuld gefinancierd. Dit schuldpapier is grotendeels in handen van centrale banken, maar ook in handen van institutionele beleggers.

Lees meer
20 jan. 2017 14:16:16 door Frank Knopers china, dollar, dollarreserves, valutareserves, Comments Economisch Nieuws,

Tussen 2011 en 2013 lanceerde de Royal Canadian Mint een nieuwe serie van 'Wildlife' zilveren munten. Deze prachtige munten staan in het teken van de wilde dieren die in Canada leven en zijn allemaal in een gelimiteerde oplage van 1 miljoen stuks geslagen. Wilt u deze collectie in huis halen, dan bent u bij Hollandgold aan het juiste adres. We hebben alle zes munten uit deze serie gebundeld en leveren deze in de unieke Hollandgold verpakking.

Canadese 'Wildlife' zilveren munten

Lees meer
20 jan. 2017 14:01:50 door Frank Knopers canada, zilveren munten, wildlife, Comments Beleggen in zilver,
Van laag naar hoog sorteren

Artikelen 1 tot 20 van 380 in totaal

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
canada, zilveren munten, wildlife,
Nieuwsbrief

Meld u nu aan voor onze nieuwsbrief
en ontvang direct het gratis e-book:

“Beleggen in zilver”