0item(s)

U heeft niets in uw winkelwagen.

Product was successfully added to your shopping cart.
Van laag naar hoog sorteren

Artikelen 1 tot 20 van 255 in totaal

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5

Centrale banken hebben vrijwel geen speelruimte meer om fouten te maken, nu ze een uitweg proberen te vinden voor het stimulerende beleid van de afgelopen tien jaar. Dat zei Oystein Olsen, gouverneur van de Noorse centrale bank en tevens beheerder van het Noorse staatsfonds van $1 biljoen, tijdens zijn jaarlijkse toespraak in Oslo.

"Onverwachte dingen kunnen altijd gebeuren en de waarschuwing die ik hier wil afgeven is dat het een bijzonder slecht moment zou zijn als we nu een grote correctie meemaken. Dit vanwege de beperkte ruimte in het fiscale beleid en het feit dat de rente nog steeds laag is. Het is een punt van zorg als er een correctie komt voordat het monetaire beleid genormaliseerd is."

Lees meer
16 feb. 2018 16:31:51 door Frank Knopers centrale banken, crisis, economie, rente, Comments Economisch Nieuws,

Kredietbeoordelaar S&P waarschuwt in een nieuw rapport dat bedrijven met hoge schulden in de problemen kunnen komen zodra de rente stijgt en banken de kredietkraan dichtdraaien. Door jaren van extreem lage rente en soepele kredietvoorwaarden konden bedrijven zich heel goedkoop in de schulden steken, waardoor ze anno 2018 veel kwetsbaarder zijn voor een scenario waarin de rente opnieuw gaat stijgen.

De kredietbeoordelaar analyseerde de cijfers van 13.000 verschillende bedrijven en kwam tot de inschatting dat het percentage bedrijven met hoge schulden, gedefinieerd als een debt-to-earnings ratio van meer dan vijf, is toegenomen van 32% in 2007 naar 37% in 2017. Over de hele linie hebben bedrijven meer schulden op hun balans staan dan voor de crisis, want S&P rekende door dat het schuldniveau van bedrijven tussen 2011 en 2017 is toegenomen van 81 naar 96 procent van het bbp.

Lees meer

De vraag naar beleggingsgoud is vorig jaar met meer dan 20% gedaald tot 1.232 ton, zo blijkt uit het nieuwste jaarverslag van de World Gold Council. Deze daling is vrijwel volledig toe te schrijven aan de zogeheten ETF's, want de wereldwijde verkoop van gouden munten en goudbaren bleef ongeveer op hetzelfde niveau als een jaar eerder. Door de sterke stijging van de aandelenkoersen en de relatief stabiele goudprijs kozen beleggers vaker voor aandelen en lieten ze de exchange traded funds voor goud links liggen. Voegden goud-ETF's in 2016 nog 546,8 ton aan hun voorraden toe, vorig jaar was dat nog maar 202,8 ton.

De populariteit van beleggen in goud via exchange traded funds nam vorig jaar dus sterk af, maar dat kan niet gezegd worden van de fysieke munten en baren. In China groeide deze markt vorig jaar met 8% naar 306,4 ton, terwijl de Indiase markt met 2% groeide naar 164,2 ton. Ook elders in de wereld, zoals in Turkije en in Europa, gingen er vorig jaar opnieuw veel munten en baren over de toonbank. Dat er wereldwijd gezien toch niet meer beleggingsgoud verhandeld werd is het resultaat van een sterk gedaalde vraag in de Verenigde Staten. Werd daar in 2016 nog 93 ton aan munten en baren verkocht, vorig jaar was dat teruggelopen tot slechts 39,4 ton. Dat was het laagste niveau sinds 2007.

Lees meer
9 feb. 2018 16:58:31 door Frank Knopers goud, world gold council, beleggingsgoud, etf, goudmarkt, Comments Beleggen in goud,

De afgelopen maand is er voor meer dan $400 miljard aan waarde verdampt uit virtuele munten, maar volgens een analist van Goldman Sachs is dat nog maar het begin. Steve Strongin, hoofd van de afdeling die zich bezig houdt met het onderzoeken van verschillende beleggingen, is namelijk van mening dat de meeste virtuele munten in hun huidige vorm niet zullen blijven bestaan. Beleggers moeten er volgens hem op voorbereid zijn dat veel virtuele munten waardeloos zullen worden, omdat deze in de toekomst vervangen worden door een nieuwe generatie.

Volgens de analist van Goldman Sachs vertoont de prijsontwikkeling en de grote volatiliteit van de virtuele munten veel kenmerken van een bubbel. Ook merkt hij op dat de meer dan duizend verschillende cryptomunten allemaal in dezelfde richting bewegen, wat niet gebruikelijk is voor een markt waarin een paar winnaars het grootste marktaandeel naar zich toe moeten trekken.

Goldman Sachs: 'Meeste virtuele munten worden waardeloos'

Lees meer
9 feb. 2018 14:40:25 door Frank Knopers virtuele munten, bitcoin, blockchain, goldman sachs, Comments Economisch Nieuws,

Het afgelopen jaar is er in China weer meer goud verkocht, zo blijkt uit nieuwe cijfers die de China Gold Association deze week naar buiten heeft gebracht. Vooral gouden sieraden werden vorig jaar weer vaker gekocht, terwijl ook de vraag naar munten en baren toenam. De totale vraag naar goud in China steeg vorig jaar met 9,4% naar 1.089 ton, terwijl er in 2016 over de hele linie nog sprake was van een daling van 6,7%. Daarmee is het land nu al voor het vijfde jaar op rij de grootste afzetmarkt voor het edelmetaal in de wereld.

In China wordt het meeste goud gebruikt voor de productie van sieraden. Vorig jaar werd er 696,5 ton goud voor dit doel gebruikt, een stijging van 10,4% ten opzichte van een jaar eerder. Volgens de China Gold Association werden er vooral in de minder rijke steden meer sieraden verkocht, wat mogelijk toegeschreven kan worden aan de aanhoudende groei van de Chinese economie. Daardoor groeit de middenklasse en kunnen meer huishoudens het zich veroorloven om goud te kopen.

China vraag naar goud steeg in 2017

Lees meer
2 feb. 2018 16:55:07 door Frank Knopers china, goud, goudmarkt, Comments Beleggen in goud,

Japan staat bekend als een zeer vooruitstrevend land qua technologische ontwikkelingen, maar als het om geld gaat zijn de Japanners nog steeds zeer gehecht aan hun munten en bankbiljetten. De centrale bank van Japan liet onderzoeken of er belangstelling is voor een nieuwe centraal uitgegeven virtuele munt, maar die blijkt nog steeds minimaal te zijn.

Volgens Yuko Kawai van het Fintech Center bij de Bank of Japan is de populariteit van contant geld nog steeds zeer groot en is er geen reden om een virtuele munt te introduceren. In een interview met de South China Morning Post zei ze daar het volgende over:

"We zijn niet op het punt om een virtuele munt uit te geven, omdat er geen vraag is. Om te beginnen moeten we ons de vraag stellen of we echt wel een virtuele munt nodig hebben in een land waar niet veel vooruitgang wordt geboekt ten aanzien van een cashloze samenleving."

Japanse economie nog steeds zeer gehecht aan contant geld

Lees meer
2 feb. 2018 14:04:31 door Frank Knopers japan, contant geld, Comments Economisch Nieuws,

Bitcoin en andere virtuele munten zijn vanwege de grote volatiliteit geen goede variant op geld. Dat zei de Zweedse centraal bankier Cecilia Skingsley in een gesprek met Bloomberg tijdens het World Economic Forum.

In een toelichting zegt ze dat virtuele munten geen efficiënte manier zijn om waarde op te slaan of om transacties mee te doen en dat ze om die reden niet voldoen aan de definitie van geld. In plaats daarvan moeten virtuele munten volgens haar beschouwd worden als een vorm van bezit.

"Virtuele munten zijn geen goede variant op geld, omdat ze door de prijsschommelingen niet stabiel zijn. Ook is het niet echt een efficient betaalmiddel, omdat je geen boodschappen kunt doen met een bitcoin."

De Zweedse centrale bankier verwees naar de historische ontwikkeling van geld sinds het tijdperk van de gouden en zilveren munten en concludeert dat je alleen van geld kunt spreken als het algemeen geaccepteerd wordt en als het een stabiele opslag van waarde is. Daar is met virtuele munten vooralsnog geen sprake van, want door de grote prijsschommelingen zijn ze vooralsnog aantrekkelijker voor speculanten dan voor spaarders.

Zweedse centrale bank: "Bitcoin is geen geld"

Lees meer
26 jan. 2018 16:32:06 door Frank Knopers bitcoin, zweden, centrale bank, geld, Comments Economisch Nieuws,

Rusland heeft het afgelopen jaar een recordhoeveelheid van 223 ton goud aan haar reserves toegevoegd, zo blijkt uit de nieuwste cijfers van de centrale bank. In december kocht de centrale bank 300.000 troy ounce van het gele metaal bij, waarmee het totaal over het hele jaar uiteindelijk tien procent hoger uitkwam dan het totaal van 2016. Ook toen voegde Rusland een substantiële hoeveelheid edelmetaal aan haar strategische reserves toe.

De afgelopen tien jaar heeft de Russische centrale bank haar goudreserve meer dan verviervoudigd. Lag er aan eind 2007 nog maar 450 ton in de kluis, nu is dat maar liefst 1.838 ton. Het enige andere land in de wereld dat de afgelopen tien jaar in de buurt kwam bij de goudaankopen van Rusland was China, dat over dezelfde periode een vergelijkbare hoeveelheid aan haar reserves toevoegde.

Jaarlijkse goudaankopen Rusland sinds 2006

Lees meer
23 jan. 2018 16:36:14 door Frank Knopers rusland, goud, goudvoorraad, goudreserve, Comments Beleggen in goud,

Virtuele munten zullen voorlopig niet verdwijnen, ondanks pogingen van overheden om grip te krijgen op deze markt. Dat zei trendwatcher Gerald Celente in een interview met Kitco. Hij merkt op dat er in Azië steeds minder met contant geld wordt betaald, omdat men vaker gebruik maakt van apps op de mobiele telefoon.

"De wereld gaat cashless, mensen hebben geen vertrouwen meer in valuta. Dit is een nieuwe paradigma. De wereld gaat digitaal en deze digitale munten gaan aan populariteit winnen omdat men het vertrouwen in fiatgeld verliest. Ze maken grappen over de virtuele munten, omdat deze nergens door gedekt zouden worden. Maar hoe groot zijn de schulden nu? $220 biljoen wereldwijd wat banken gecreëerd hebben? De virtuele munten zijn het goud van de populistische generatie."

Lees meer
19 jan. 2018 16:43:56 door Frank Knopers gerald celente, goud, bitcoin, virtuele munten, Comments Economisch Nieuws,

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) pleit voor meer coördinatie tussen landen voor wat betreft de regulering van virtuele munten. Volgens Gerry Rice, woordvoerder van het IMF, zou het helpen als verschillende toezichthouders meer zouden samenwerken en er op internationaal niveau meer over dit nieuwe fenomeen gesproken zou worden.

Een van de belangrijkste voordelen van virtuele munten als Bitcoin, Ethereum en Ripple is dat deze rechtstreeks tussen gebruikers verhandeld kunnen worden, zonder tussenkomst van banken, toezichthouders en overheden. Dat geeft niet alleen een gevoel van privacy, maar ook onbeperkte vrijheid. Virtuele munten kunnen niet door de douane onderschept worden, ondervinden geen hinder van kapitaalrestricties en kunnen ook in het extreme geval van een 'bank holiday' gewoon 24 uur per dag wereldwijd verhandeld worden.

IMF pleit voor wereldwijde coördinatie virtuele munten

Lees meer
19 jan. 2018 14:57:44 door Frank Knopers imf, virtuele munten, cryptocurrency, toezicht, bitcoin, Comments Economisch Nieuws,

Analisten van de Bank of China International verwachten dat de goudprijs dit jaar zal stijgen tot $1.400 per troy ounce, omdat het edelmetaal volgens hen zal profiteren van een zwakke Amerikaanse dollar, een verwachte daling van de obligatiekoersen en de relatief hoge waardering van aandelen. Daardoor zullen beleggers een groter gedeelte van hun portefeuille van obligaties en aandelen omzetten naar de relatief ondergewaardeerde grondstoffen en daar zou ook goud van kunnen profiteren.

Door een waardedaling van de dollar is de goudprijs in deze valuta vorig jaar met meer dan 13% gestegen, de grootste stijging op jaarbasis sinds 2010. Op het moment van schrijven staat de prijs van het edelmetaal op $1.327 per troy ounce, het hoogste niveau sinds september vorig jaar.

Een stijging naar $1.400 per troy ounce lijkt momenteel binnen handbereik, zeker als de dollar verder wegzakt ten opzichte van de euro. Ook technisch analist Jim Wyckoff van Kitco is positief over de prijsontwikkeling van het edelmetaal. Hij merkt op dat de goudprijs in dollars nog steeds weet te stijgen, ondanks het feit dat de aandelenmarkten steeds nieuwe records breken.

Lees meer
12 jan. 2018 16:32:17 door Frank Knopers goud, goudprijs, goudmarkt, Comments Beleggen in goud,

Turkije heeft het afgelopen jaar 127,7 ton goud aan haar reserves toegevoegd, zo blijkt uit de nieuwste cijfers van de Turkse centrale bank. In een jaar tijd groeide de totale goudreserve van 377 naar 504,7 ton, waarmee de voorraad weer terug is op het niveau van eind 2015.

Een gedeelte van die stijging komt voor rekening van goudaankopen door de centrale bank, maar het cijfer wordt opgeblazen door goudvoorraden van particulieren die in bewaring liggen bij commerciële banken. Deze private goudbezittingen worden sinds een paar jaar namelijk meegeteld in de totale publieke goudvoorraad.

Onderstaande grafiek laat zien dat Turkije het afgelopen jaar veel geïnvesteerd heeft in het edelmetaal. Het land probeert net als China en Rusland haar goudreserves verder uit te breiden. Ook kreeg de Turkse centrale bank het afgelopen jaar het exclusieve recht om de binnenlandse goudproductie op te kopen, een maatregel die past binnen de strategie van het uitbreiden van de goudreserve.

Turkije voegde vorig jaar 127 ton goud aan reserves toe

Lees meer
5 jan. 2018 16:50:07 door Frank Knopers turkije, goud, goudreserve, goudvoorraad, Comments Beleggen in goud,

Ondanks het wereldwijde herstel van de economie, de stijgende aandelenkoersen en een aantal renteverhogingen door de Amerikaanse centrale bank was 2017 geen slecht jaar voor goud. De goudprijs steeg in dollars met 13,6% en daarmee was 2017 het beste jaar voor het edelmetaal sinds 2010.

Ook steeg de totale wereldwijde goudvoorraad in zogeheten exchange traded funds (ETF's) vorig jaar voor het tweede jaar op rij, net als de long positie van hedgefondsen en andere grote speculanten in de goudmarkt.

Goud profiteerde van de waardedaling van de Amerikaanse dollar, waardoor beleggers hun toevlucht zochten in alternatieve beleggingen als edelmetalen. Opvallend was ook het effect van de verschillende renteverhogingen door de Amerikaanse centrale banken, want die bleken opnieuw positief uit te pakken voor de edelmetalen.

Afgelopen jaar was beste jaar voor goud sinds 2010

Lees meer
5 jan. 2018 14:55:11 door Frank Knopers goud, goudprijs, 2017, Comments Beleggen in goud,

De centrale bank van Rusland heeft in november opnieuw veel goud aan haar reserves toegevoegd. Volgens de laatste cijfers kocht de centrale bank vorige maand 900.000 troy ounce goud, omgerekend bijna 28 metrische ton. Met deze aankoop stijgt de totale omvang van de Russische goudvoorraad naar bijna 1.829 ton, wat tegen de actuele goudkoers een waarde van ongeveer $76 miljard vertegenwoordigt.

Sinds het begin van dit jaar heeft Rusland ongeveer $40 miljard aan haar reserves toegevoegd, omdat het land door de stijging van de olieprijs en de gasprijs meer inkomsten binnenhaalt. Het grootste gedeelte van die extra opbrengsten gaat naar de valutareserves, maar ook kocht het land dit jaar een substantiële hoeveelheid goud bij. Met de aankoop van november erbij komt het totaal voor dit jaar uit op een recordhoeveelheid van meer dan 214 ton.

Lees meer
22 dec. 2017 12:25:28 door Frank Knopers rusland, goud, goudvoorraad, goudreserve, Comments Beleggen in goud,

De goudprijs zat begin dit jaar in een opwaartse trend, maar de laatste maanden lijkt het edelmetaal vooral zijwaarts te bewegen. Een positief sentiment onder beleggers geeft momenteel vooral een impuls aan aandelen, om nog maar te zwijgen over de vlucht naar Bitcoin en andere virtuele munten.

In al dat geweld blijft goud achter, maar dat wil niet zeggen dat de rol van het edelmetaal is uitgespeeld. Sterker nog, dit zou wel eens een goed moment kunnen zijn om goud te kopen. David Fickling van Bloomberg denkt dat dit een goed moment kan zijn om in goud te stappen en zette de vier belangrijkste factoren op een rij die de komende tijd een positieve impuls kunnen geven aan de goudprijs.

Is dit het moment om goud te kopen?

Lees meer
15 dec. 2017 13:45:47 door Frank Knopers goud kopen, goud, beleggen, edelmetalen, Comments Beleggen in goud,

In verband met de feestdagen is het kantoor van Hollandgold van maandag 25 december 2017 tot en met maandag 1 januari 2018 gesloten. Er zullen in deze periode geen bestellingen geleverd worden. Wel kunt u uw bestelling opgeven via de website zoals u dit gewend bent. Houd er echter rekening mee dat uw bestelling dan pas in de eerste week van januari geleverd kan worden. Wij wensen u fijne feestdagen toe!

Lees meer
15 dec. 2017 10:02:52 door Frank Knopers feestdagen, kerst, december, hollandgold, 2017, openingstijden, Comments Economisch Nieuws,

Stel je voor dat iemand je $10.000 geeft, op voorwaarde dat je er tien jaar lang niets mee mag doen. Zou je dan kiezen voor contant geld, staatsobligaties, goud of bitcoin? Precies die vraag legde het voormalige Amerikaanse congreslid Ron Paul voor aan zijn ruim 650.000 volgers op twitter. En wat blijkt: Van alle 70.513 mensen die deze vraag beantwoordden gaven meer mensen momenteel de voorkeur aan bitcoin (54%) dan aan goud (36%).

Dat slechts twee procent dit bedrag bij voorkeur in contant geld zou bewaren is geen verrassing, want door de inflatie is dit inderdaad geen interessante optie. Maar dat er zoveel mensen liever tien jaar lang Bitcoins dan fysiek goud wegleggen was toch wel een opvallende uitkomst. Daniela Cambone van Kitco nam contact op met Ron Paul voor een verdere toelichting.

Lees meer
8 dec. 2017 17:00:38 door Frank Knopers bitcoin, goud, ron paul, Comments Beleggen in goud,

Bitcoin brak deze week door de $10.000 en dat betekent dat het tijd is voor een infographic. De Visual Capitalist vatte de belangrijkste ontwikkelingen van het afgelopen jaar samen in een spectaculaire grafiek, die laat zien hoe de marktwaarde van de virtuele munt in een jaar tijd van $15,5 miljard naar $160 miljard wist te stijgen.

Bij de grafiek staan ook de belangrijkste gebeurtenissen vermeld, zoals de afsplitsing van Bitcoin in de vorm van Bitcoin Cash en het verbod op de uitgifte van nieuwe virtuele munten in China. Klik op de grafiek voor een grotere versie.

De prijs van Bitcoin is in een jaar tijd bijna met een factor tien gestegen, maar ondertussen werd er ook voor miljoenen opgehaald met de uitgifte van nieuwe virtuele munten. Volgens de website Coinmarketcap zijn er op dit moment meer dan 1.300 verschillende virtuele munten, die op dit moment gezamenlijk een waarde van ruim $130 miljard vertegenwoordigen.

Lees meer
2 dec. 2017 10:58:21 door Frank Knopers bitcoin, Comments Economisch Nieuws,

Rusland heeft in oktober 700.000 troy ounce goud aan haar reserves toegevoegd, zo blijkt uit de laatste cijfers die de centrale bank onlangs naar buiten heeft gebracht. Met deze aankoop groeit de goudvoorraad van het land naar iets meer dan 1.800 ton. De centrale bank waardeerde het edelmetaal in oktober tegen een goudkoers van $1.273 per troy ounce, wat betekent dat de totale goudreserve ongeveer €73,7 miljard waard is.

Sinds 2006 heeft de centrale bank van Rusland bijna onafgebroken goud aan haar reserves toegevoegd. Door de stijging van de grondstofprijzen steeg de opbrengst van de export, waardoor het land meer middelen had om goud te kopen. In iets meer dan tien jaar tijd groeide de goudreserve van minder dan 400 naar 1.800 ton. Momenteel bewaart de centrale bank ruim 17% van haar totale reserves in het edelmetaal, terwijl dat tien jaar geleden nog maar 2,5% was.

Lees meer
30 nov. 2017 13:13:45 door Frank Knopers rusland, goud, goud kopen, goudvoorraad, centrale bank, Comments Beleggen in goud,

Wilt u goud kopen met Bitcoin? Ook dat is nu mogelijk bij Hollandgold. We merken dat de populariteit van de virtuele munt toeneemt en daarom bieden we onze klanten graag de mogelijkheid om met Bitcoin te betalen. Kiest u bij het plaatsen van de bestelling voor de optie 'Bitcoin via BitKassa', dan wordt u doorgestuurd naar een pagina waar u de betaling kunt uitvoeren.

Heeft u een wallet op uw telefoon, dan hoeft u alleen maar de QR code te scannen om de betaling te bevestigen. Heeft u een wallet op uw computer, dan kunt u het Bitcoin adres kopiëren en het aangegeven bedrag overmaken.

Voor deze betaaloptie geldt een limiet van omgerekend €10.000 per transactie. Er wordt 0,6% aan transactiekosten over de totale waarde van de bestelling in rekening gebracht om het koersrisico van de virtuele munt af te dekken. Uw betaling is real-time gekoppeld aan de koers van de virtuele munt.

Nieuw: Goud kopen met Bitcoin via Hollandgold

Lees meer
24 nov. 2017 15:56:07 door Frank Knopers goud, bitcoin, hollandgold, kopen, zilver, betalen, Comments Economisch Nieuws,
Van laag naar hoog sorteren

Artikelen 1 tot 20 van 255 in totaal

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
goud, bitcoin, hollandgold, kopen, zilver, betalen,