0item(s)

U heeft niets in uw winkelwagen.

Product was successfully added to your shopping cart.
Van laag naar hoog sorteren

Artikelen 1 tot 20 van 188 in totaal

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5

De Federal Reserve ziet meer bedreigingen voor de financiële stabiliteit. Uit de notulen die deze week werden vrijgegeven blijkt dat de centrale bank zich meer zorgen maakt over de stijgende prijzen van bijvoorbeeld vastgoed en financiële activa als aandelen en obligaties.

De Federal Reserve is terughoudend in haar bewoording, maar het feit dat er over deze risico's gesproken is voor de goed geïnformeerde belegger voldoende om voorzichtig te zijn. De ervaring leert ons dat de centrale bank pas heel laat de risico's durft te benoemen en dat het dan meestal al te laat is om het tij te keren. Zo beweerde Ben Bernanke vlak voor het uitbreken van de huizenmarktcrisis in de Verenigde Staten nog dat er geen sprake was van bubbels in de economie.

Federal Reserve ziet bedreiging financiële stabiliteit toenemen

Lees meer
26 mei 2017 12:20:32 door Frank Knopers fed, federal reserve, economie, crisis, stabiliteit, notulen, Comments Economisch Nieuws,

De nieuwe elektronische goudprijs fixing die twee jaar geleden werd ingevoerd verloopt nog steeds problematisch, zo meldt Reuters. Er wordt nog steeds te weinig goud verhandeld op dit nieuwe platform, met als gevolg dat de volatiliteit te hoog blijft. Dat brengt onzekerheid met zich mee voor handelaren, producenten en afnemers, die contracten afsluiten op basis van deze referentieprijs.

In het verleden werd de referentieprijs voor goud twee keer per dag bepaald door een groepje van slechts vijf banken. De manier waarop de prijs werd vastgelegd was echter weinig transparant en gevoelig voor manipulatie, waardoor er onder druk van toezichthouders een nieuwe elektronische fixing kwam.

Goudprijs fixing blijft volatiel

Lees meer
26 mei 2017 09:33:32 door Frank Knopers goud, goudprijs, fixing, volatiliteit, Comments Beleggen in goud,

De regering van India heeft niet begrepen waarom mensen goud kopen, want na drie jaar kunnen we vaststellen dat de programma's om het bezit van goud te ontmoedigen op een totale mislukking zijn uitgelopen.

Om de vraag naar goud te verminderen lanceerde de Indiase regering drie jaar geleden nieuwe goudobligaties, een beleggingsproduct met een looptijd van acht jaar dat ieder jaar een rentevergoeding uitbetaalt. Deze goudobligaties werden door banken aan de man gebracht, maar ook die zaten er blijkbaar niet op te wachten.

Uit een recent onderzoek onder duizend Indiërs bleek namelijk dat minder dan 1% van de bevolking op de hoogte was van dit beleggingsproduct. Voor beleggers is het dus niet interessant om geld in deze obligatie te stoppen, omdat er vrijwel geen markt voor is. Je moet dus de volledige looptijd van acht jaar uitzitten, voordat je de inleg terug krijgt. Daarom geeft vrijwel iedereen de voorkeur aan fysiek goud kopen, omdat je dat op ieder gewenst moment overal kunt verkopen. Ook zonder tussenkomst van een bank.

Indiërs willen alleen fysiek goud kopen (Foto via Pixabay)

Lees meer
19 mei 2017 12:53:07 door Frank Knopers india, goud, goudmarkt, kopen, Comments Beleggen in goud,

De totale private van Amerikaanse huishoudens waren in het eerste kwartaal van dit jaar voor het eerst weer groter dan de piek van 2008, vlak voor het uitbreken van de wereldwijde kredietcrisis. De kredietverlening is de laatste jaren weer sterk toegenomen door de combinatie van een extreem lage rente en een verbeterd consumentenvertrouwen.

De totale private schulden zijn dus even groot als negen jaar geleden, maar de samenstelling van die schulden is door de jaren heen wel veranderd. Vooral studieleningen en autoleningen zijn populair, terwijl de vraag naar hypotheken pas de laatste drie jaar weer een beetje aantrekt. Bestond in 2008 nog 73% van alle private schulden uit hypotheken, nu is dat ongeveer 68%. Het aandeel van studieleningen steeg in dezelfde periode juist van 5% naar 9% van het totaal, terwijl autoleningen van 6% naar ongeveer 9% gingen.

Lees meer

Als het aan het IMF ligt moet Duitsland meer doen om de inkomensongelijkheid aan te pakken, bijvoorbeeld door vermogen zwaarder te belasten en de lonen te laten stijgen. Ook moeten de overheidsuitgaven omhoog, bijvoorbeeld door investeringen in infrastructuur en een verlaging van de sociale premies.

Het IMF denkt dat deze maatregelen de Duitse economie een sterke impuls kunnen geven, maar de regering van bondskanselier Merkel voelt daar weinig voor. Volgens minister van Financiën Wolfgang Schauble is de inkomensongelijkheid in Duitsland de afgelopen tien jaar niet toegenomen en valt het land qua inkomensverdeling ook niet buiten de toon in vergelijking met andere landen.


Goud en contant geld zijn instrumenten om vermogen buiten het financiële systeem te bewaren (Afbeelding via Pixabay)

Lees meer
12 mei 2017 14:50:26 door Frank Knopers belasting, imf, overheid, vermogen, spaardersheffing, Comments Economisch Nieuws,

De goudprijs bereikte deze week het laagste niveau in meer dan drie maanden, omdat een aantal geopolitieke en politieke onzekerheden tijdelijk naar de achtergrond verdwenen. Eerder dit jaar steeg de goudprijs nog vanwege de dreiging van een raketlancering in Noord-Korea en een mogelijke escalatie in Syrië als gevolg van de Amerikaanse raketaanval.

Beide geopolitieke dreigingen bleven uit, waardoor beleggers de veilige haven van goud achter zich lieten in ruil voor meer speculatieve beleggingen zoals aandelen.

De goudprijs ging de afgelopen weken verder omlaag, nadat duidelijk werd dat niet Marine Le Pen maar de conservatie Emmanuel Macron de verkiezingen in Frankrijk zou gaan winnen. Daarmee verdween de onzekerheid over een mogelijk vertrek van Frankrijk uit de Eurozone, een zorg die met name obligatiebeleggers en valutahandelaren bezig hield. Daardoor werd de euro meer waard ten opzichte van de dollar. De wisselkoers tikte op maandag zelfs even de $1,10 aan, het hoogste niveau tegenover de dollar sinds november vorig jaar.

Goudprijs terug naar laagste niveau in drie maanden

Lees meer
12 mei 2017 09:26:30 door Frank Knopers goud, goudprijs, daling, Comments Beleggen in goud,

De goudprijs heeft deze week de grootste daling laten zien sinds de verkiezing van Donald Trump begin november vorig jaar. In vijf dagen tijd zakte de prijs van het edelmetaal met 4%, van €37.409 naar ongeveer €35.900 per kilogram.

In dollars was de daling met 3,2% wat kleiner, omdat de euro deze week wat sterker werd ten opzichte van de Amerikaanse valuta. Op het moment van schrijven kost een troy ounce $1.227, terwijl er maandagochtend nog een prijs van $1.268 op de borden stond.

Ook zilver is weer wat goedkoper geworden, want in dollars gemeten daalde de prijs vrijdag voor de veertiende handelsdag op rij. De afgelopen week zakte de zilverprijs van €507 naar €477 per kilogram (-5,92%) en van $17,20 naar $16,30 per troy ounce (-5,23%).

Lees meer
5 mei 2017 20:34:36 door Frank Knopers goud, goudprijs, zilver, zilverprijs, daling, Comments Beleggen in goud,

Centrale banken hebben in het eerste kwartaal van dit jaar veel minder goud gekocht dan in dezelfde periode van vorig jaar, zo blijkt uit nieuwe cijfers van het World Gold Council. Kochten ze een jaar geleden nog 104,1 ton goud bij, in de eerste drie maanden van dit jaar bleef de teller staan op 'slechts' 76,3 ton.

De daling van 18% ten opzichte van 2016 valt voor het grootste gedeelte toe te schrijven aan China, dat sinds oktober vrijwel geen edelmetaal meer aan haar reserves heeft toegevoegd. De centrale bank worstelde met een kapitaalvlucht, waardoor ze een aanzienlijk deel van haar valutareserves moest aanspreken.

Van de bijna $4 biljoen die ze in 2014 op de balans had staan is nu nog maar $3 biljoen over. Deze ontwikkeling zorgde er - samen met de stijging van de goudprijs - overigens wel voor dat de goudreserve als percentage van de totale reserve het afgelopen jaar verder toenam.

Lees meer

Chinezen hebben in het eerste kwartaal van dit jaar meer goud gekocht dan in dezelfde periode van vorig jaar, zo blijkt uit nieuwe cijfers van de China Gold Association. Gedurende de eerste drie maanden werd er 304,14 ton goud verkocht, een stijging van 14,73% ten opzichte van een jaar eerder. De stijging is vooral te danken aan de toegenomen belangstelling voor goudbaren tijdens het Chinese Nieuwjaar.

Deze stijging kan voor het grootste gedeelte worden toegeschreven aan een sterk gestegen vraag naar goudbaren en gouden munten. In totaal werd er 101,19 ton aan beleggingsgoud verkocht in China, een stijging van ruim 60%. De vraag naar gouden sieraden lag met 170,93 ton ongeveer 1,4% hoger dan een jaar eerder. Het restant van ongeveer 29,5 ton werd gebruikt voor industriële toepassingen, zoals de productie van elektronische apparaten.

Lees meer
28 apr. 2017 14:12:09 door Frank Knopers goud, china, goudmarkt, Comments Beleggen in goud,

De zilverprijs is in de tweede helft van deze maand bijna tien procent gedaald en dat trekt opnieuw koopjesjagers aan. Op woensdag, toen de prijs van het edelmetaal voor de zevende handelsdag op rij daalde, voegden beleggers 2,93 miljoen troy ounce zilver toe aan hun positie in het iShares Silver Trust. Dat was de grootste instroom van edelmetaal in één dag sinds oktober vorig jaar. Het iShares Silver Trust is het grootste zilver-ETF ter wereld, dat bij beleggers beter bekend staat onder de afkorting SLV.

Zilver was tot voor kort de best presterende grondstof in de Bloomberg Commodity Index, een mandje van 22 verschillende grondstoffen. Halverwege april werd er bijna €560 betaald voor een kilo zilver, ruim 15% hoger dan de koers van begin dit jaar. Daarna begonnen de prijzen van goud en zilver weer te dalen, wat voor een belangrijk deel het gevolg is van de uitslag van de Franse presidentsverkiezingen. Op vrijdagochtend stond de zilverprijs op iets meer dan €510 per kilogram, het laagste niveau in zeven weken tijd.

Lees meer
28 apr. 2017 12:16:48 door Frank Knopers zilver, zilverprijs, Comments Beleggen in zilver,

Rusland heeft in maart bijna 25 ton goud aan haar reserves toegevoegd, zo blijkt uit nieuwe cijfers die de centrale bank deze week naar buiten heeft gebracht. De centrale bank kocht om precies te zijn 800.000 troy ounce goud (omgerekend 24,88 ton), waarmee de totale goudreserve van het land een omvang van 1679,58 ton bereikt heeft. In de eerste drie maanden van dit jaar heeft Rusland in totaal al meer dan 65 ton goud aan haar reserves toegevoegd.

De centrale bank van Rusland begon in 2006 met goud kopen, maar doet dat sinds 2014 in een veel hoger tempo. De meest waarschijnlijke verklaring daarvoor is de verslechterde relatie met het Westen door de ontwikkelingen in Oekraïne. Daardoor is het risico van valutareserves toegenomen, omdat die in theorie makkelijker geblokkeerd kunnen worden. Goud is een 100% verzekering tegen politiek risico, omdat de waarde niet afhankelijk is van ontwikkelingen in andere landen.

Goudvoorraad Rusland blijft toenemen

Lees meer
21 apr. 2017 15:05:47 door Frank Knopers rusland, goud, goudvoorraad, goud kopen, goudreserve, Comments Beleggen in goud,

De goudprijs zou als gevolg van de geopolitieke spanningen in Syrië en Noord-Korea verder kunnen oplopen tot $1.350 per troy ounce, zo verwacht grondstoffenanalist Phillip Streible van RJO Futures. In een interview met Bloomberg zegt hij dat de verwachting van meer renteverhogingen door de Federal Reserve een neerwaartse druk geeft op de goudprijs, maar dat dit effect momenteel overschaduwd wordt door geopolitieke ontwikkelingen.

Ook analist Daniela Corsini van Intesa Sanpaolo voorziet een verdere stijging van de goudprijs tot $1.350 per troy ounce, een beweging die volgens haar gedreven wordt door geopolitieke ontwikkelingen enerzijds en zorgen over een oplopende inflatie anderzijds. Goede cijfers over de Amerikaanse economie kunnen dan juist positief uitpakken voor de goudkoers, omdat dat een aanwijzing kan zijn voor een oplopende inflatie.

Lees meer
21 apr. 2017 12:49:05 door Frank Knopers goud, goudprijs, Comments Beleggen in goud,

Volgens sommige beleggers zijn aandelen van goudmijnen een soort hefboom op de goudprijs, omdat een verandering van de goudprijs procentueel een veel grotere impact heeft op de winstmarge van een mijn. Het verschil tussen de goudprijs en de productiekosten van een mijn is de winstmarge voor de goudmijn. Een kleine verandering van de prijs van het edelmetaal heeft dus een veel grotere impact op de winst (en daarmee de waarde) van een goudmijn dan op de waarde van een gouden munt of goudstaaf.

In theorie klinkt dat heel logisch, maar de praktijk blijkt een stuk weerbarstiger. Op de lange termijn zou je inderdaad mogen verwachten dat de waarde van een goudmijnaandeel bepaald wordt door de winstgevendheid van de mijn, maar er zijn veel meer factoren die de waarde van het aandeel kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan het tegenpartij risico van de overheid, looneisen van mijnwerkers, veranderingen in de productiekosten en onverwachtse tegenvallers als gevolg van slecht weer of stakingen.

Lees meer
14 apr. 2017 16:32:13 door Frank Knopers goud, goudmijnen, goudprijs, beleggen, Comments Beleggen in goud,

Het Britse munthuis zag in de eerste drie maanden een sterke toename in de vraag naar goud, zo schrijft de Telegraph. In januari en februari daalde de verkoop van gouden munten en goudbaren nog, maar door een explosieve stijging van de vraag in maart kwam het totaal voor het eerste kwartaal ongeveer 20% hoger uit dan in dezelfde periode van vorig jaar.

De Britse Royal Mint zag ook een sterke toename in de vraag naar goud in combinatie met opslag. Het Signature Gold programma, dat particulieren in staat stelt om edelmetaal via een gewichtsrekening aan te kopen, zag de verkoop in maart met 178% stijgen ten opzichte van dezelfde maand van vorig jaar.

De Royal Mint is vooral bekend van haar gouden Britse ponden, die tot op de dag van vandaag geproduceerd worden. Door de toenemende belangstelling voor goud kopen slaat het munthuis naast de gouden en zilveren Brittannia ook een serie van Queen's Beast munten.

Lees meer
14 apr. 2017 14:13:02 door Frank Knopers goud, goudprijs, Comments Beleggen in goud,

De hoeveelheid geld in omloop in Venezuela is in een jaar tijd verdrievoudigd, zo blijkt uit nieuwe cijfers die de centrale bank afgelopen vrijdag bekendmaakte. Eind maart was er 13,3 biljoen bolivar in omloop, drie keer zoveel als een jaar eerder. Ter vergelijking, in de Verenigde Staten groeide de geldhoeveelheid volgens dezelfde definitie de afgelopen twaalf maanden met 6,4%.

De groei van de geldhoeveelheid maakt de bevolking van Venezuela steeds armer. Er worden steeds meer bankbiljetten bijgedrukt om het tekort op de begroting en de handelsbalans te dekken, waardoor het geld in hoog tempo aan waarde verliest. Door de hyperinflatie wordt het steeds moeilijker om winkels te bevoorraden, met als gevolg lege winkelschappen en een tekort aan eten.

Geldhoeveelheid Venezuela verdrievoudigd

Lees meer
7 apr. 2017 15:12:03 door Frank Knopers inflatie, hyperinflatie, venezuela, Comments Beleggen in goud,

De goudprijs bereikte vrijdag het hoogste niveau in meer dan vijf maanden, nadat het Amerikaanse leger besloot raketten af te vuren op een militair vliegveld in Syrië. De Amerikaanse raketaanval was een vergeldingsactie op een chemische aanval die eerder deze week plaatsvind in Syrië. Volgens Trump zit Assad achter deze aanval, al zijn daar nog steeds geen harde bewijzen voor geleverd.

Op de financiële markten werd nerveus gereageerd op het militaire ingrijpen van de Verenigde Staten, omdat men vreest voor een escalatie van de situatie in deze regio. De Syrische regering wordt gesteund door Rusland en Iran, waardoor het gevaar bestaat dat deze landen tegenover elkaar komen te staan.

Wereldwijd openden de beurzen openden vrijdag iets lager, terwijl de goudprijs bijna een procent omhoog schoot naar €1.190 per troy ounce en ongeveer €38.200 per kilogram. De goudprijs in dollars ging ook met een procent omhoog, om vervolgens te stabiliseren op een niveau van ongeveer $1.265 per troy ounce.


Goudprijs naar hoogste niveau in ruim vijf maanden (Bron: Goldprice.org)

Lees meer
7 apr. 2017 14:53:04 door Frank Knopers goud, goudprijs, syrie, raketaanval, Comments Beleggen in goud,

Volgens de Amerikaanse econoom Robert Shiller is de Amerikaanse aandelenmarkt op dit moment ‘zwaar overgewaardeerd’. Dat is geen goed teken, aangezien dezelfde econoom eerder ook de dotcom bubbel en de huizenmarktbubbel in de Verenigde Staten met redelijk grote nauwkeurigheid wist te voorspellen. Shiller ziet in het huidige optimisme op de beurs gelijkenissen met de situatie van eind jaren negentig, toen beleggers ook zeer positief gestemd waren.

Net als eind jaren negentig kijken beleggers vandaag de dag vooral naar alle positieve berichten, zonder voldoende rekening te houden met mogelijke tegenvallers. Als voorbeeld noemt Shiller de euforie op de aandelenmarkt na de verkiezing van Trump. Beleggers zijn erg enthousiast geworden van de ‘pro business’ agenda van de nieuwe Amerikaanse president, terwijl ze bijna geen aandacht geven aan de keerzijde van dat beleid. Sinds de Amerikaanse verkiezingen is de S&P 500 index met ongeveer 11% gestegen.

Robert Shiller: "Aandelenmarkt enorm overgewaardeerd"

Lees meer
23 mrt. 2017 16:28:47 door Frank Knopers aandelen, aandelenmarkt, shiller, waardering, bubbel, Comments Economisch Nieuws,

De analisten van Deutsche Bank zijn de laatste dagen minder negatief geworden over de euro, zo schrijft Reuters. Volgens George Saravelos, valutastrateeg bij de grootste bank van Duitsland, zal de euro de komende maanden stabiliseren ten opzichte van de dollar. Pas in de tweede helft van dit jaar voorziet hij een verdere daling richting pariteit met de dollar, terwijl de bank dat eerder nog voorspelde voor de eerste helft van dit jaar.

Voor het einde van dit jaar houdt Deutsche Bank vast aan een koersdoel van $0,95 voor de euro, maar de komende maanden kan de munt een opwaartse beweging maken richting de $1,10. Het verkrappende monetaire beleid van de Federal Reserve ten opzichte de ECB zal de wisselkoers op de lange termijn omlaag drukken, maar door onzekerheid over de kracht van de Amerikaanse economie en over de belastinghervormingen van de regering Trump kan die daling volgens Saravelos nog even op zich laten wachten.

Deutsche Bank minder negatief over de euro

Lees meer
17 mrt. 2017 15:24:07 door Frank Knopers deutsche bank, euro, valuta, Comments Beleggen in goud,

De goudprijs bereikte donderdag het hoogste niveau van de week, nadat de Federal Reserve voor de tweede keer in drie maanden de rente verhoogde. De centrale bank verhoogde de rente zoals verwacht met 25 basispunten, naar een bandbreedte van 0,75% tot 1%.

Uit de notulen blijkt dat de centrale bank nog wel een slag om de hand houdt ten aanzien van toekomstige renteverhogingen. Ondanks een verdere groei van de Amerikaanse economie en de daling van de werkloosheid ziet men bij de Federal Reserve nog steeds een aantal onzekere factoren, zoals de impact van het fiscale stimuleringsbeleid van de nieuwe Amerikaanse regering.

Lees meer
17 mrt. 2017 14:25:24 door Frank Knopers goud, goudprijs, fed, renteverhoging, Comments Beleggen in goud,

De goudprijs is sinds eind februari weer in een dalende trend terechtgekomen en bereikte vrijdag het laagste niveau in vijf weken tijd. Sinds 27 februari is de prijs van een troy ounce goud met meer dan 5% gedaald, van ongeveer €1.190 naar €1.127 per troy ounce. Een kilo goud werd in dezelfde periode bijna €2.000 goedkoper, want de prijs daalde van ongeveer €38.200 naar €36.250. De zilverprijs daalde in dezelfde periode van €560 naar €516 per kilo, een correctie van 7,8%.

Sinds halverwege december vorig jaar begon de goudprijs aan een opwaartse trend, vlak na de renteverhoging van de Amerikaanse centrale bank. De prijs stond toen nog aanzienlijk lager dan na, namelijk op minder dan €1.100 per troy ounce en minder dan €35.000 per kilogram. Veel beleggers zagen toen een interessant moment om in te stappen, mede door de oplopende inflatieverwachtingen en het uitblijven van een verdere stijging van de Amerikaanse dollar.

Goudprijs zakt in aanloop naar rentebesluit Federal Reserve

Lees meer
10 mrt. 2017 14:57:48 door Frank Knopers goud, goudprijs, daling, goudkoers, Comments Beleggen in goud,
Van laag naar hoog sorteren

Artikelen 1 tot 20 van 188 in totaal

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
goud, goudprijs, daling, goudkoers,