0item(s)

U heeft niets in uw winkelwagen.

Product was successfully added to your shopping cart.
Van laag naar hoog sorteren

Artikelen 1 tot 20 van 205 in totaal

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5

De waarde van het aandeel Acacia Mining is in drie dagen tijd met 42% gedaald, nadat de regering van Tanzania een belastingclaim van $190 miljard bij de goudmijn neerlegde. De regering eist $40 miljard aan misgelopen belastingen en $150 miljard aan boetes en misgelopen rente van Acacia Mining, het bedrijf dat eigenaar is van alle grote goudmijnen in Tanzania.

Volgens de regering van het Afrikaanse land heeft Acacia Mining tussen 2000 en 2017 onvolledige informatie verstrekt over de totale productie en export van twee van haar goudmijnen, maar die bewering wordt door het mijnbouwbedrijf tegengesproken. Acacia Mining heeft naar eigen zeggen alle productiecijfers en exportgegevens volledig verklaard aan de regering van Tanzania, maar daar hebben beleggers voorlopig geen boodschap aan. Het aandeel verloor in drie dagen tijd maar liefst 42% van haar waarde.

Lees meer
25 jul. 2017 15:22:27 door Frank Knopers goudmijn, acacia mining, acacia, tanzania, Comments Beleggen in goud,

Uit een nieuw onderzoek van de Federal Reserve blijkt steeds meer jonge Amerikanen geen huis kunnen kopen vanwege een te hoge studieschuld. Sinds 2009 zijn de totale studieschulden in de Verenigde Staten verdubbeld tot meer dan $1,4 biljoen, wat betekent dat steeds meer jonge Amerikanen al diep in de schulden zitten voordat ze in de fase van hun leven komen waarin ze een huis willen kopen.

De daling van het eigen woningbezit in de leeftijdscategorie van 28 t/m 30 jaar in de periode van 2007 en 2015 is volgens de Federal Reserve voor 35% toe te schrijven aan hogere studieschulden. De impact van studieschulden is volgens de onderzoekers waarschijnlijk nog groter onder studenten, aangezien bijna de helft van de jonge Amerikanen helemaal geen hoger onderwijs volgt en dus geen studieschuld kan opbouwen.

Studieschulden in de Verenigde Staten bedragen $1,4 biljoen

Lees meer
21 jul. 2017 14:55:57 door Frank Knopers studieschuld, schulden, huis, huizenmarkt, Comments Economisch Nieuws,

De centrale bank van Rusland heeft in juni opnieuw goud aan haar reserves toegevoegd. Met de aankoop van 300.000 troy ounce (9,33 ton) breidt het land haar totale goudvoorraad uit tot bijna 1.717 ton, goed voor een zesde plaats op de ranglijst van landen met de grootste goudvoorraden. Sinds het begin van dit jaar heeft Rusland al meer dan honderd ton van het edelmetaal aan haar reserves toegevoegd.

Rusland blijft goud kopen als vorm van diversificatie en als hedge tegen politiek risico. Het edelmetaal kent geen tegenpartij risico en kan buiten het financiële systeem om verhandeld worden. Daarmee onderscheid het zich van valutareserves als aandelen en obligaties, die via banken en brokers verhandeld worden. De toegang tot valutareserves kan door sancties worden belemmerd, terwijl een goudvoorraad in eigen land onder alle omstandigheden gebruikt kan worden.

Goudvoorraad Rusland stijgt naar 1.717 ton

Lees meer
21 jul. 2017 14:14:11 door Frank Knopers rusland, goud, centrale bank, goudvoorraad, goudreserve, Comments Beleggen in goud,

Ondanks het extreem soepele monetaire beleid van centrale banken stijgt het aantal ‘zombiebedrijven’ in de ontwikkelde economieën. Dat schrijft de Bank for International Settlements (BIS) in haar nieuwste jaarverslag.

De belangrijkste oorzaak daarvoor lijkt een gebrek aan productiviteitsgroei in zowel de ontwikkelde economieën als in de opkomende markten.

De BIS spreekt van een zombiebedrijf als het bedrijf meer dan tien jaar bestaat en de rentelasten hoger zijn dan de inkomsten. Dat was in 2007 nog het geval bij 5% van alle bedrijven in de ontwikkelde economieën, maar door de crisis is dat percentage in minder dan tien jaar tijd verdubbeld tot ongeveer 10%.

BIS ziet zorgelijke toename van ‘zombiebedrijven’’ (Bron: BIS)

Lees meer
14 jul. 2017 16:05:20 door Frank Knopers bis, economie, crisis, bedrijven, Comments Economisch Nieuws,

De Zwitserse afdeling van het Russische Sberbank is deze week begonnen met de verkoop van goud via de Shanghai Gold Exchange (SGE). Vorig jaar september kreeg deze bank een vergunning om het edelmetaal via dit platform aan te bieden en deze maand vond de eerste uitlevering plaats. Dit jaar wil de bank in totaal 5 tot 6 ton goud verkopen via de SGE.

De eerste levering bestond uit 200 goudbaren van een kilo, maar de bedoeling is dat Sberbank op jaarbasis enkele tonnen van het edelmetaal aan de Chinese markt gaat leveren. Sberbank wil dit jaar in totaal 5 tot 6 ton goud verkopen in buurland China, waarvan een groot deel via de Shanghai Gold Exchange. Deze goudbeurs is het belangrijkste handelsplatform voor Chinese banken, handelaren en juweliers die fysiek edelmetaal inkopen om de binnenlandse markt te kunnen bedienen.

Russische bank gaat goud leveren aan China

Lees meer
14 jul. 2017 09:47:38 door Frank Knopers sberbank, goud, rusland, china, shanghai gold exchange, sge, Comments Beleggen in goud,

Het tijdperk waarin centrale banken de economie stimuleren loopt ten einde, zo schrijft miljardair en hedgefondsmanager Ray Dalio. Na negen jaar van bijna onbeperkte monetaire stimulering moet de wereldeconomie zich nu voorbereiden op een nieuw tijdperk, waarin centrale banken minder ondersteuning zullen geven.

Volgens de fondsbeheerder van Bridgewater Associates, het grootste hedgefonds ter wereld, moeten hedgefondsen en vermogensbeheerders op de spreekwoordelijke muziek blijven dansen, maar is het wel raadzaam om "dichter bij de uitgang te staan en alles goed in de gaten te houden".

Volgens Ray Dalio hebben verschillende centrale banken inmiddels duidelijke signalen afgegeven dat de stimulering afgebouwd zal worden, waarmee een einde komt aan een periode van negen jaar waarin ze de rente alleen maar verder omlaag drukten en de geldkraan wagenwijd opendraaiden om de economie te ondersteunen.

Centrale banken willen rente verhogen

Lees meer

Het Zwitserse UBS raadt haar klanten aan goud te kopen als de prijs verder zakt tot ongeveer $1.200 per troy ounce. Analist Wayne Gordon verwacht dat de reële rente op korte termijn zijwaarts zal bewegen, waardoor de goudprijs rond het huidige prijsniveau van $1.200 tot $1.300 per troy ounce zal blijven schommelen.

Daarmee is het volgens hem interessant om goud te kopen bij een koers van ongeveer $1.200 per troy ounce en winst te nemen als de prijs weer naar een niveau van $1.300 per troy ounce stijgt.

UBS raadt aan goud te kopen op $1.200 per troy ounce

Lees meer
7 jul. 2017 13:18:12 door Frank Knopers ubs, goud, goudprijs, goud kopen, Comments Beleggen in goud,

De goudprijs in euro is de laatste weken sterk gedaald, maar in dollars uitgedrukt weet het edelmetaal geen duidelijke richting te kiezen. Toch zullen de positieve factoren later dit jaar echter de overhand krijgen, zo verwacht analist Georgette Boele van de ABN Amro.

Volgens Boele, gespecialiseerd in valuta en edelmetalen, kan de goudprijs tegen het einde van dit jaar een koers van $1.300 per troy ounce bereiken. Voor het einde van volgend jaar voorziet ze zelfs een verdere stijging naar $1.400 per troy ounce.

Goudprijs gevangen in smalle bandbreedte (Bron: ABN Amro)

Lees meer
30 jun. 2017 14:42:10 door Frank Knopers goud, goudprijs, goudkoers, abn, georgette boele, Comments Beleggen in goud,

De wereldwijde schulden bereikten in het eerste kwartaal van dit jaar een nieuw record van omgerekend $217 biljoen, zo schrijft het Institute of International Finance (IIF) in haar nieuwste rapport. Daarmee hebben de schulden een omvang van 327% ten opzichte van het wereldwijde bbp.

Vergeleken met tien jaar geleden zijn de wereldwijde schulden met meer dan $60 biljoen toegenomen, een stijging die grotendeels veroorzaakt is door de Verenigde Staten, China en andere opkomende markten.

 

Wereldwijde schulden opnieuw toegenomen (Bron: IIF)

Lees meer
30 jun. 2017 10:55:51 door Frank Knopers schulden, record, iif, Comments Economisch Nieuws,

Rusland heeft in mei 21,77 ton goud aan haar reserves toegevoegd, zo blijkt uit de nieuwste cijfers van de centrale bank. Met deze aankoop breidt het land haar totale goudvoorraad uit naar 1.708 ton, goed voor een zesde plaats op de ranglijst van landen met de grootste publieke goudvoorraden. 

Sinds het begin van dit jaar heeft Rusland al 93,3 ton aan haar reserves toegevoegd, waarmee ze opnieuw de grootste afnemer is van het edelmetaal. De centrale bank koopt een aanzienlijk deel van de binnenlandse goudmijnproductie op, omdat het edelmetaal wordt gezien als een strategische reserve.

De centrale bank van Rusland voegt al sinds 2006 op structurele basis goud aan haar reserves toe, maar door de escalatie in Oekraïne en de Westerse sancties die daarop volgden zijn de goudaankopen de laatste jaren in een hogere versnelling gegaan. 

Het edelmetaal kent geen tegenpartij risico en is daarom extra interessant als vorm van diversificatie in onzekere tijden. Het kan niet door buitenlandse invloeden geblokkeerd worden en zal door vrijwel alle landen in de wereld geaccepteerd worden als vorm van betaling.

Rusland voegt 21,7 ton edelmetaal aan reserves toe

Lees meer
23 jun. 2017 12:11:14 door Frank Knopers rusland, goud, centrale bank, goudvoorraad, goudreserve, Comments Beleggen in goud,

De aandelen van goudmijnen in Zuid-Afrika gingen afgelopen week hard onderuit, nadat de overheid nieuwe plannen bekendmaakte om een groter deel van het eigendom over te dragen aan de zwarte bevolking.

Het Zuid-Afrikaanse ministerie van Mijnbouw wil dat tenminste 30% van alle aandelen van de mijnbouwsector in handen komen van de zwarte bevolking, een grens die eerder nog op 26% lag. Voor verschillende mijnen betekent deze maatregel dat ze nieuwe aandelen moeten uitgeven, waardoor de waarde voor bestaande aandeelhouders verwatert.

Zuid-Afrika wil grote aandeel goudmijnen voor eigen bevolking

Lees meer

Het Amerikaanse Senaat behandelt een nieuw wetsvoorstel dat de overheid nog meer ruimte geeft om haar eigen bevolking af te luisteren en vermogen in beslag te nemen. Wordt het wetsvoorstel aangenomen, dan moeten Amerikanen die met meer dan $10.000 aan 'monetaire instrumenten' op reis gaan dat aangeven bij de overheid. Dan hebben we het dus niet alleen over contant geld, maar ook over bitcoins en edelmetalen.

Geef je deze bezittingen niet op aan de overheid, dan wordt dat onder het nieuwe wetsvoorstel beschouwd als een financiële misdaad. Daarvoor kun je nu maximaal vijf jaar gevangenisstraf krijgen, maar dat wil men oprekken tot maximaal tien jaar. Naast hogere straffen krijgt de Amerikaanse overheid onder dit wetsvoorstel ook meer bevoegdheden om mensen af te luisteren, indien er een vermoeden bestaat dat je meer dan $10.000 aan waarde bij je hebt. Dan hebben we het over het volgen van telefoongesprekken en het uitlezen van emails en andere tekstberichten.

Amerikaanse regering wil meer toezicht op goud, geld en bitcoins

Lees meer
15 jun. 2017 11:45:52 door Frank Knopers goud, geld, bitcoin, financiele repressie, wetsvoorstel, Comments Economisch Nieuws,

De Zwitserse centrale bank heeft inmiddels meer dan $82 miljard aan aandelen op haar balans staan. De centrale bank vindt haar eigen munt nog steeds te duur en laat daarom de spreekwoordelijke geldpers op volle kracht draaien. In het afgelopen financiële jaar pompte de Swiss National Bank (SNB) in totaal 67 miljard Zwitserse franken in de economie, geld waarmee ze in de rest van Europa en in de Verenigde Staten op grote schaal obligaties en aandelen opkoopt.

Het zijn vooral de Amerikaanse technologiebedrijven die populair zijn bij de Zwitserse centrale bank, want de top 10 van grootste aandelenposities wordt gedomineerd door namen als Apple, Google, Microsoft, Amazon en Facebook. Cijfers van de Amerikaanse toezichthouder SEC laten zien dat de centrale bank ook een significante positie heeft in bedrijven als Johnson & Johnson, Exxon Mobil, AT&T, General Electric en Proctor & Gamble.

Zwitserse centrale bank bezit $82 miljard aan aandelen

Lees meer
13 jun. 2017 13:25:58 door Frank Knopers zwitserland, aandelen, centrale bank, Comments Economisch Nieuws,

De risico's van beleggen in aandelen en obligaties zijn weer net zo groot als voor het uitbreken van de financiële crisis in 2008, aldus vermogensbeheerder Bill Gross. Tijdens een bijeenkomst voor beleggers in New York zei hij dat beleggers vandaag de dag een vrij hoge prijs betalen voor aandelen en obligaties, terwijl het verwachte rendement steeds lager wordt.

Het beleid van centrale banken stuwt de prijzen van zowel aandelen als obligaties verder op, terwijl het tegelijkertijd amper groei oplevert binnen de reële economie en de spaarders straft. Het nieuwe geld dat door centrale banken in de economie wordt gepompt en dat minder dan nul procent rendement oplevert zoekt een veilige haven. Dat geld zoekt niet alleen een weg naar obligaties die een te laag rendement opleveren, maar ook naar aandelen die inmiddels overgewaardeerd zijn.

Lees meer
9 jun. 2017 13:37:36 door Frank Knopers goud, aandelen, bill gross, Comments Economisch Nieuws,

Sommige mensen kopen goud om rendement te maken, maar voor de meest vermogende mensen is het vooral een manier om hun vermogen te beschermen. Goud vertegenwoordigt immers koopkracht, zonder dat er een tegenpartij risico tegenover staat. Ook is het een vorm van vermogen die geheel buiten het financiële systeem staat en die daarmee bescherming biedt tegen een financiële crisis zoals die van 2008.

Een ander argument voor goud is dat het gezien wordt als een hedge tegen geopolitiek risico. Dat is ook de reden dat landen als Rusland en China de laatste jaren een grote hoeveelheid goud verzameld hebben. Met het goud kunnen deze handel blijven drijven, ook in een doemscenario waarin strenge sancties worden opgelegd en banktegoeden geblokkeerd worden.

De volgende infographic van Visual Capitalist laat zien welke miljardairs goud kopen als onderdeel van hun beleggingsportefeuille. Uiteraard is dat maar een topje van de ijsberg, want de meeste mensen die hun vermogen op een andere manier dan met beleggen vergaard hebben zullen deze informatie niet zo snel prijsgeven.

Lees meer
8 jun. 2017 09:54:58 door Frank Knopers goud, goud kopen, miljardairs, infographic, Comments Beleggen in goud,

De goudprijs steeg vrijdagmiddag als gevolg van een teleurstellend banencijfer uit de Verenigde Staten. In de maand mei kwamen er slechts 138.000 nieuwe banen bij, terwijl analisten rekende op een banengroei van 181.000. De prijs van goud ging met 0,8% omhoog en staat op het moment van schrijven op $1.277 per troy ounce, het hoogste niveau in vijf weken.

Door het tegenvallende banencijfer zijn er opnieuw twijfels ontstaan over de kracht van de Amerikaanse economie. Ook kan het gevolgen hebben voor het rentebeleid van de Federal Reserve, omdat de centrale bank zich sterk laat leiden door de ontwikkelingen op de Amerikaanse arbeidsmarkt.

Officieel is de werkloosheid in de Verenigde Staten zeer laag, maar achter deze statistieken gaat een gigantische verborgen werkloosheid schuil. Zo worden meer dan 90 miljoen Amerikanen in de beroepsbevolking zonder baan niet meer als werkloze meegeteld en zijn er nog altijd meer dan 40 miljoen Amerikanen die voedselbonnen gebruiken om de eindjes aan elkaar te knopen.

Lees meer
2 jun. 2017 20:47:11 door Frank Knopers goud, goudprijs, banencijfer, federal reserve, fed, Comments Beleggen in goud,

Door de negatieve rente zien steeds meer banken zich genoodzaakt om vermogende spaarders een boeterente in rekening te brengen, omdat de kosten anders te zwaar drukken op de winstgevendheid van banken. In Zwitserland moeten vermogende spaarders bij sommige banken boven een bepaalde grens al rente betalen, maar nu beginnen ook Duitse spaarbanken dit voorbeeld te volgen.

Vorig jaar kwamen Raiffeisen Gmund am Tegernsee en de Volksbank Stendal al in het nieuws met een boeterente van 0,4% voor alle spaartegoeden boven de €100.000, maar nu komt daar nog een derde bank bij. Het Duitse Handelsblatt schrijft dat ook Sparda Bank een negatieve rente van 0,4% in rekening wil brengen voor vermogende spaarders.

Negatieve rente bij Duitse Sparda Bank

Lees meer

De Federal Reserve ziet meer bedreigingen voor de financiële stabiliteit. Uit de notulen die deze week werden vrijgegeven blijkt dat de centrale bank zich meer zorgen maakt over de stijgende prijzen van bijvoorbeeld vastgoed en financiële activa als aandelen en obligaties.

De Federal Reserve is terughoudend in haar bewoording, maar het feit dat er over deze risico's gesproken is voor de goed geïnformeerde belegger voldoende om voorzichtig te zijn. De ervaring leert ons dat de centrale bank pas heel laat de risico's durft te benoemen en dat het dan meestal al te laat is om het tij te keren. Zo beweerde Ben Bernanke vlak voor het uitbreken van de huizenmarktcrisis in de Verenigde Staten nog dat er geen sprake was van bubbels in de economie.

Federal Reserve ziet bedreiging financiële stabiliteit toenemen

Lees meer
26 mei 2017 12:20:32 door Frank Knopers fed, federal reserve, economie, crisis, stabiliteit, notulen, Comments Economisch Nieuws,

De nieuwe elektronische goudprijs fixing die twee jaar geleden werd ingevoerd verloopt nog steeds problematisch, zo meldt Reuters. Er wordt nog steeds te weinig goud verhandeld op dit nieuwe platform, met als gevolg dat de volatiliteit te hoog blijft. Dat brengt onzekerheid met zich mee voor handelaren, producenten en afnemers, die contracten afsluiten op basis van deze referentieprijs.

In het verleden werd de referentieprijs voor goud twee keer per dag bepaald door een groepje van slechts vijf banken. De manier waarop de prijs werd vastgelegd was echter weinig transparant en gevoelig voor manipulatie, waardoor er onder druk van toezichthouders een nieuwe elektronische fixing kwam.

Goudprijs fixing blijft volatiel

Lees meer
26 mei 2017 09:33:32 door Frank Knopers goud, goudprijs, fixing, volatiliteit, Comments Beleggen in goud,

De regering van India heeft niet begrepen waarom mensen goud kopen, want na drie jaar kunnen we vaststellen dat de programma's om het bezit van goud te ontmoedigen op een totale mislukking zijn uitgelopen.

Om de vraag naar goud te verminderen lanceerde de Indiase regering drie jaar geleden nieuwe goudobligaties, een beleggingsproduct met een looptijd van acht jaar dat ieder jaar een rentevergoeding uitbetaalt. Deze goudobligaties werden door banken aan de man gebracht, maar ook die zaten er blijkbaar niet op te wachten.

Uit een recent onderzoek onder duizend Indiërs bleek namelijk dat minder dan 1% van de bevolking op de hoogte was van dit beleggingsproduct. Voor beleggers is het dus niet interessant om geld in deze obligatie te stoppen, omdat er vrijwel geen markt voor is. Je moet dus de volledige looptijd van acht jaar uitzitten, voordat je de inleg terug krijgt. Daarom geeft vrijwel iedereen de voorkeur aan fysiek goud kopen, omdat je dat op ieder gewenst moment overal kunt verkopen. Ook zonder tussenkomst van een bank.

Indiërs willen alleen fysiek goud kopen (Foto via Pixabay)

Lees meer
19 mei 2017 12:53:07 door Frank Knopers india, goud, goudmarkt, kopen, Comments Beleggen in goud,
Van laag naar hoog sorteren

Artikelen 1 tot 20 van 205 in totaal

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
india, goud, goudmarkt, kopen,