0item(s)

U heeft niets in uw winkelwagen.

Product was successfully added to your shopping cart.
Van laag naar hoog sorteren

Artikelen 1 tot 20 van 273 in totaal

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5

De centrale bank van Rusland heeft in maart 300.000 troy ounce goud aan haar reserves toegevoegd. Daarmee stijgt de totale omvang van haar goudvoorraad naar ongeveer 1.990 ton, wat tegen de huidige goudprijs een marktwaarde van ruim $80 miljard vertegenwoordigt. Samen met de aankopen van januari en februari heeft de centrale bank dit jaar al 50 ton aan haar reserves toegevoegd. Dat is vergelijkbaar met het tempo waarin ze de afgelopen drie jaar haar voorraad uitbreidde.

Door een daling van de goudprijs in dollars is de totale waarde van het goud op de balans licht gedaald, maar nog steeds is het edelmetaal goed voor 17,5% van de totale reserves. Ter vergelijking, toen de financiële crisis in 2008 uitbrak had de centrale bank slechts 2,5% van haar reserves in edelmetalen. Sindsdien heeft Rusland meer dan 1.300 ton aan haar voorraad toegevoegd. Sinds 2014 zijn de aankopen in een hogere versnelling gezet, mogelijk vanwege de economische sancties van het Westen.

Lees meer
24 apr. 2018 16:51:49 door Frank Knopers rusland, goud, goudvoorraad, goudreserve, Comments Beleggen in goud,

De prijs van platina schommelt al enige tijd tussen de $900 en $1.000 per troy ounce, waarmee het edelmetaal inmiddels beduidend goedkoper is dan goud. Dat is opvallend, omdat die verhouding historisch gezien meestal omgekeerd was. Uit historische data blijkt dat platina gemiddeld namelijk ongeveer 30% duurder was dan goud, terwijl het nog niet zo lang geleden ook heel gebruikelijk was dat er voor platina zelfs twee keer zoveel betaald werd. Is platina op dit moment ondergewaardeerd?

De eerste vraag die we dan moeten stellen is waarom de platinaprijs nu lager is dan de goudprijs. Daarin spelen verschillende factoren een rol. Veel van het edelmetaal wordt gebruikt voor de productie van sieraden (32%), maar verreweg de belangrijkste toepassing is de automobielindustrie. Een daar zien we de laatste jaren verschillende ontwikkelingen.

Platinaprijs aan onderkant van stijgende trendlijn (Bron: Goldchartsrus.com)

Lees meer
13 apr. 2018 16:58:48 door Frank Knopers platina, platinaprijs, edelmetalen, Comments Economisch Nieuws,

Volgens cijfers van onderzoeksbureau Thomson Reuters is er nu al vijf jaar op rij sprake van een tekort op de zilvermarkt, maar dat zien we niet terug in de zilverprijs. Daniela Cambone van Kitco vroeg edelmetaalanalist Johann Wiebe van Thomson Reuters om een verklaring voor deze prijsontwikkelingen. Wiebe werkte mee aan de Silver Survey 2018, een jaarverslag over de zilvermarkt dat deze week werd vrijgegeven.

Hoe komt het dat de zilverprijs nog steeds onder de $20 zit. Waarom is de prijs niet hoger?

"Er zit een precaire relatie tussen een tekort en een overschot op de markt van edelmetalen en de prijs. Dat hebben we een tijdje geleden al eens aangestipt. Het is niet zo zeer dat er een sterke relatie tussen een tekort op de markt en hogere prijzen en dat er bij een overschot het tegenoverstelde gebeurt, maar ook dat er veel bovengrondse voorraad is die zeer liquide is."

Lees meer
13 apr. 2018 11:19:07 door Frank Knopers zilver, zilverprijs, kitco, reuters, 1 Comments Beleggen in zilver,

Verschillende analisten verwachten dat de goudprijs dit jaar verder zal stijgen en mogelijk weer door de $1.400 per troy ounce zal breken. In een interview met CNBC zegt analist Jeffrey Gundlach van het beleggingsfonds DoubleLine Capital dat goud moeite heeft om door de $1.350 per troy ounce te breken, maar dat de prijs ook niet meer omlaag gaat.

"De goudprijs is al een tijdje van de radar af en het is interessant om te zien dat goud geen momentum meer lijkt te hebben boven de $1.350 per troy ounce. Maar het daalt ook niet, dus het beweegt zijwaarts. Alle drie markten: Goud, de dollar en de 10-jaars Amerikaanse staatsobligaties zijn met elkaar verbonden. Ze gaan nu allemaal zijwaarts na eerdere grote bewegingen."

Analisten zien goudprijs dit jaar stijgen tot $1.400

Lees meer
6 apr. 2018 14:25:03 door Frank Knopers goud, goudprijs, goudmarkt, Comments Beleggen in goud,

Goud is een metaal dat een bijzonder prominente rol heeft gespeeld in de geschiedenis van munten, geld en valuta’s. Gedurende ongeveer 2,5 duizend jaar vormden gouden munten een belangrijk onderdeel van de monetaire systemen van bijna alle staten, en goud speelt nog steeds een belangrijke rol als reserve voor deze vandaag.

Om meer inzicht te krijgen in de enorme betekenis van goud voor valuta, organiseert de Bundesbank een eendaagse conferentie in Frankfurt am Main, waar vooraanstaande deskundigen verslag zullen doen van belangrijke gouden munten uit de oudheid, de middeleeuwen en het moderne tijdperk en van andere onderwerpen die betrekking hebben op goud. Sprekers zullen ook de verwerking van goud bespreken en inzicht geven in de wereld van internationale goudhandel en monetair beleid onder de gouden standaard.

Bundesbank organiseert conferentie over goud

Lees meer
6 apr. 2018 12:46:58 door Frank Knopers bundesbank, goud, conferentie, frankfurt, Comments Beleggen in goud,

China zet dit jaar de eerste stappen om de import van olie in yuan af te rekenen, zo meldt Reuters op basis van verschillende anonieme bronnen. Begin deze week werden de oliecontracten in yuan gelanceerd en de verwachting is dat er in de tweede helft van dit jaar ook al grote deals gesloten kunnen worden met olieproducerende landen. China zou onder andere met Rusland en Angola afspraken willen maken om olie in haar eigen munt af te rekenen.

De oliemarkt is met een jaarlijks handelsvolume van $14 biljoen de meest verhandelde grondstof ter wereld. Het grootste gedeelte daarvan wordt in dollars afgerekend, maar daar wil China als grootste afnemer langzaam verandering in brengen. Om hun afhankelijkheid van het dollarsysteem te verkleinen probeert ze handelaren en olieproducerende landen over te halen olie in yuan af te rekenen.

China zet eerste stappen richting olie in yuan

Lees meer
30 mrt. 2018 16:13:46 door Frank Knopers china, olie, yuan, Comments Economisch Nieuws,

Het vertrouwen in de economie is momenteel groot en dat wordt bevestigd door sterke macro-economische cijfers uit de Verenigde Staten en de Eurozone. Desondanks waarschuwen steeds meer analisten voor een nieuwe crisis, omdat bepaalde indicatoren suggereren dat de economie binnenkort aan een neerwaartse cyclus zal beginnen.

Een van die analisten is Albert Edwards van Société Générale, die in zijn laatste rapport aandacht vraagt voor een scherpe stijging van het aantal achterstallige creditcardschulden. Vooral bij kleine Amerikaanse banken worden de creditcardschulden een steeds groter probleem, omdat de wanbetalingen daar in korte tijd zijn verdubbeld van minder dan 4% naar bijna 8%. De laatste keren dat het aantal betalingsproblemen zo sterk toenam was in 2008 en in 2000, niet geheel toevallig waren dat momenten die gepaard gingen met een economische crisis.

Lees meer

Platina is zelden zo goedkoop geweest ten opzichte van goud als op dit moment. Uit cijfers van Reuters blijkt dat de prijs van een troy ounce goud momenteel $387 hoger ligt dan de prijs voor een troy ounce platina, terwijl dat prijsverschil over de afgelopen dertig jaar gemiddeld $151 was. De platinaprijs staat onder druk door een afnemende vraag naar dieselauto's, waar katalysatoren in zitten die gebruik maken van het edelmetaal.

De platinaprijs lag historisch gezien dicht bij de goudprijs en was aan het begin van deze eeuw zelfs flink duurder. Vlak voor het uitbreken van de financiële crisis en de daling van de olieprijs bereikte de prijs van het edelmetaal een piek van $2.290 per troy ounce, terwijl goud op dat moment voor iets meer dan de helft verhandeld werd. Na een flinke correctie gingen de prijzen van beide metalen weer gelijk op, maar de laatste drie jaar deed het gele metaal het beduidend beter.

Lees meer
23 mrt. 2018 16:31:15 door Frank Knopers platina, platinaprijs, goud, Comments Economisch Nieuws,

Rusland heeft in februari 22,8 ton goud aan haar reserves toegevoegd, zo blijkt uit de nieuwste cijfers van de Russische centrale bank. Met deze aankoop groeit de totale voorraad van Rusland naar 1.880 ton, die tegen de huidige goudkoers van ruim €80 miljard waard is. In januari voegde het land 18,66 ton goud aan haar reserve toe, waarmee China werd ingehaald op de ranglijst van landen met de grootste publieke goudvoorraden.

Naast het uitbreiden van de goudvoorraad heeft de centrale bank van Rusland de laatste maanden ook meer vreemde valuta in haar reserves opgenomen. Sinds het begin van dit jaar is de valutareserve van het land met ongeveer $17 miljard gegroeid tot $373 miljard, het hoogste niveau sinds december 2014. Dat was de periode waarin de olieprijs zo hard onderuit ging en de belangrijkste olieproducerende landen een deel van hun inkomsten zagen verdampen. Ook Rusland moest toen een deel van haar valutareserves aanspreken, omdat het land erg afhankelijk is van opbrengsten uit de verkoop van olie en gas.

Rusland voegt 22,8 ton goud aan reserves toe

Lees meer
20 mrt. 2018 15:54:55 door Frank Knopers rusland, goud, goudvoorraad, goudreserve, Comments Beleggen in goud,

Een Russisch vrachtvliegtuig met aan boord enkele tonnen goud bij het opstijgen een deel van haar lading verloren. Het luik van het vrachtruim bleek niet goed afgesloten te zijn, waardoor een groot aantal goudbaren bij het opstijgen uit het vliegtuig viel en op de landingsbaan terechtkwam.

Dit merkwaardige incident gebeurde bij het vliegveld van Yakutsk in het verre oosten van Rusland, een gebied waar veel goud gedolven wordt. Volgens het Russische persbureau Tass was er 9,3 ton aan goudbaren en andere edelmetalen aan boord van het An-12 vrachtvliegtuig.

De autoriteiten hebben in 172 goudstaven met een gewicht van in totaal 3,4 ton goud van de landingsbaan opgeraapt, wat bij de huidige goudprijs goed is voor een waarde van €119 miljoen. Bij het incident is niemand gewond geraakt. Gelukkig hebben we de beelden nog.

Vliegtuig in Rusland verliest lading goud

Lees meer
16 mrt. 2018 16:28:52 door Frank Knopers rusland, goud, vliegtuig, Comments Beleggen in goud,

Virtuele munten als de Bitcoin zijn geen oplossing voor de cashloze samenleving, maar kunnen wel het begin zijn van een evolutie binnen ons geldsysteem. Dat schreef ECB-bestuurslid Benoît Cœuré onlangs in een ingezonden stuk voor de Financial Times. Hij loopt daarmee vooruit op een speciale bijeenkomst van de G20 die volgende week in Argentinië wordt gehouden en die geheel in het teken zal staan van virtuele munten en de blockchain.

Volgens het bestuurslid van de ECB zijn de huidige virtuele munten een slechte imitatie van geld, omdat ze nauwelijks gebruikt worden in het betalingsverkeer en omdat ze door de grote koersfluctuaties ook niet als rekeneenheid of betrouwbaar spaarmiddel gebruikt kunnen worden. Desondanks houdt de technologie de gemoederen bezig, omdat virtuele munten in de toekomst wel gebruikt zouden kunnen worden om contant geld te vervangen.

Lees meer
16 mrt. 2018 14:08:46 door Frank Knopers bitcoin, goud, contant geld, virtuele munten, cbdc, Comments Economisch Nieuws,

Rusland heeft in 2017 ruim twee keer zoveel goud geëxporteerd als in het jaar daarvoor, zo maakte de Russische staatssmelterij bekend. In totaal ging er het afgelopen jaar 56,6 ton goud naar het buitenland, terwijl dat een jaar eerder nog 22,4 ton was.

Volgens de Russische staatssmelterij, dat onder toezicht van het Ministerie van Financiën opereert, werd er vorig jaar in totaal 306,9 ton aan goud gezuiverd, een stijging van 6,4% ten opzichte van de 288,6 ton in 2016. Daarvan was 18,4% bestemd voor de export, terwijl de overige 223 ton goud haar weg vond naar de centrale bank van Rusland.

Volgens RIA Novosti besloten de banken in Rusland in de tweede helft van 2016 minder goud aan het buitenland te verkopen, omdat de goudprijs toen daalde tot $1.200 per troy ounce. Toen daarna de prijs weer begon te stijgen besloten de banken het edelmetaal van de hand te doen. Rusland exporteert onder meer goud naar China en Kazachstan.

Rusland verdubbelde export goud in 2017

Lees meer
9 mrt. 2018 15:41:27 door Frank Knopers rusland, goud, export, Comments Beleggen in goud,

Bitcoin heeft een paar slechte dagen achter de rug, want de prijs van de virtuele munt is deze week met ongeveer 20% gedaald. Berichten dat Japan en de Verenigde Staten meer grip wil krijgen op de handel in virtuele munten en het nieuws dat de curator van de bitcoinbeurs Mt. Gox op grote schaal Bitcoins verkoopt om gedupeerden te compenseren deden de markt voor virtuele munten geen goed.

Op het moment van schrijven staat de koers van Bitcoin op ongeveer $8.700, terwijl er begin deze week nog meer dan $11.000 voor de virtuele munt betaald werd. Een aanzienlijke daling, die overigens niet ongebruikelijk is in deze markt. Begin februari steeg de prijs van de virtuele munt in tien dagen tijd nog van $7.000 naar meer dan $10.500, een stijging van vijftig procent.

Slechte week voor Bitcoin

Lees meer
9 mrt. 2018 12:46:02 door Frank Knopers bitcoin, Comments Economisch Nieuws,

Door de extreem lage rente houden spaarders steeds meer contant geld aan, zo constateert de Bundesbank. Volgens de centrale bank worden negen van de tien bankbiljetten die in Duitsland in omloop worden gebracht nooit gebruikt om in eigen land mee te betalen, maar om in de spreekwoordelijke oude sok te stoppen. Ook verdwijnen er opvallend veel bankbiljetten naar het buitenland, waar het zowel als betaalmiddel als spaarmiddel gebruikt wordt.

"Banken in Duitsland hebben vorig jaar ongeveer €12 miljard aan contant geld opgenomen om dat fysiek te kunnen bewaren", zo verklaarde Bundesbank bestuurslid Carl-Ludwig Thiele deze week tegenover journalisten in Frankfurt. In een driejaarlijkse onderzoek naar het gebruik van contant geld in Duitsland merkt de centrale bank op de meeste eurobiljetten die in Duitsland in omloop worden gebracht hun weg vinden naar het buitenland.

Euro blijkt ook een populair oppotmiddel

Lees meer
9 mrt. 2018 10:01:37 door Frank Knopers bundesbank, geld, contant geld, bankbiljetten, euro, Comments Economisch Nieuws,

Het is niet alleen de prijs van Bitcoin die sinds het begin van dit jaar gedaald is, ook het transactievolume is sinds het begin van dit jaar sterk afgenomen. En hoewel de prijs van de virtuele munt sinds begin februari een comeback van bijna 50% wist te maken is het aantal transacties sindsdien nauwelijks toegenomen. Dat levert natuurlijk lagere transactiekosten op, maar het roept ook vraagtekens op over de populariteit van de virtuele munt.

Vergeleken met de piek van december vorig jaar is het aantal transacties per dag binnen het Bitcoin netwerk gehalveerd, maar ook ten opzichte van de eerste helft van dit jaar is er sprake van een daling van meer dan dertig procent. Werden er halverwege december gemiddeld in zeven dagen bijna 400.000 transacties verwerkt, afgelopen week waren dat er volgens statistieken van Blockchain.info nog maar 200.000. De laatste keer dat het handelsvolume zo laag was verwisselde de virtuele munt nog voor minder dan $500 van eigenaar.

Aantal transacties in Bitcoin sterk afgenomen

Lees meer
2 mrt. 2018 16:06:31 door Frank Knopers bitcoin, transacties, transactievolume, virtuele munten, Comments Economisch Nieuws,

Zweden lijkt zich bewust te zijn van de risico's van een zogeheten cashloze samenleving. De Zweedse centrale bank vreest namelijk dat het verdwijnen van de munten en bankbiljetten uit het dagelijkse betalingsverkeer zal leiden tot een complete desintegratie van de infrastructuur die hoort bij de distributie en het gebruik van contant geld. En dat ondermijnt volgens de centrale bank haar taak om zorg te dragen voor een veilig en efficient betaalsysteem.

De hoeveelheid munten en bankbiljetten die in Zweden in omloop is bereikte in 2007 een piek en is sindsdien met meer dan 40% gedaald. De hoeveelheid contant geld is vandaag de dag weer terug op het niveau van 1991, wat betekent dat er gecorrigeerd voor bevolkingsgroei en inflatie vandaag de dag veel minder contant per persoon in omloop is dan toen.

Door het afnemen van de hoeveelheid munten en biljetten wordt het voor banken en bedrijven steeds kostbaarder om de infrastructuur van geldwagens, kluizen en geldautomaten in stand te houden. Daardoor zal het voor bedrijven en consumenten alleen maar interessanter worden om over te stappen naar elektronische betaalmiddelen als bankpassen, smartphone apps en internetbankieren. Maar is dat een probleem?

Steeds minder munten en bankbiljetten in Zweden

Lees meer

Goud wordt traditioneel gezien als een veilige haven in onzekere tijden, omdat het edelmetaal een negatieve correlatie heeft met aandelen en omdat het niet gekoppeld is aan een valuta. Dat bleek ook eerder deze maand, toen de Dow Jones index voor het eerst in haar geschiedenis met meer dan duizend punten omlaag ging en in een week tijd ongeveer 10% onderuit ging. In deze korte en heftige correctie deed het edelmetaal precies wat we er volgens de World Gold Council van mochten verwachten, want de goudprijs bleef onder alle onrust vrij stabiel.

Aan de hand van verschillende grafieken laat de World Gold Council zien hoe goud en kortlopende staatsobligaties de rol van veilige haven op zich nemen, want deze werden tijdens de beurscorrectie zelfs iets meer waard. Mede als gevolg van de onrust op de beurs was goud tot en met 16 februari de best presterende beleggingscategorie van dit jaar. Zilver profiteerde minder van een vlucht naar veiligheid en presteerde ongeveer op het niveau van andere grondstoffen.

Goud bleef stabiel tijdens beurscorrectie (Bron: World Gold Council)

Lees meer
23 feb. 2018 15:29:23 door Frank Knopers goud, beurs, correctie, beurscrash, aandelen, Comments Beleggen in goud,

Rusland heeft in januari 18,6 ton goud aan haar reserves toegevoegd en haalt daarmee China in op de ranglijst van landen met de grootste goudreserves. Met de aankoop van 600.000 troy ounce komt de totale Russische goudvoorraad uit op 59,7 miljoen troy ounce, een half miljoen meer dan de officiële voorraad van China.

Rusland koopt vrijwel iedere maand edelmetaal bij, terwijl de centrale bank van China de laatste maanden geen edelmetaal aan haar reserves heeft toegevoegd. Beide landen zoeken meer diversificatie voor hun valutareserves en zetten daarom een gedeelte van hun dollars om in edelmetaal. Beide landen hebben sinds het uitbreken van de financiële crisis in 2008 meer dan duizend ton goud aan hun reserves toegevoegd als hedge tegen een eventuele waardedaling van de valutareserves.

Rusland heeft nu meer goud dan China

Lees meer
23 feb. 2018 13:13:28 door Frank Knopers rusland, goud, goudvoorraad, goudreserve, china, 2 Comments Beleggen in goud,

Centrale banken hebben vrijwel geen speelruimte meer om fouten te maken, nu ze een uitweg proberen te vinden voor het stimulerende beleid van de afgelopen tien jaar. Dat zei Oystein Olsen, gouverneur van de Noorse centrale bank en tevens beheerder van het Noorse staatsfonds van $1 biljoen, tijdens zijn jaarlijkse toespraak in Oslo.

"Onverwachte dingen kunnen altijd gebeuren en de waarschuwing die ik hier wil afgeven is dat het een bijzonder slecht moment zou zijn als we nu een grote correctie meemaken. Dit vanwege de beperkte ruimte in het fiscale beleid en het feit dat de rente nog steeds laag is. Het is een punt van zorg als er een correctie komt voordat het monetaire beleid genormaliseerd is."

Lees meer
16 feb. 2018 16:31:51 door Frank Knopers centrale banken, crisis, economie, rente, Comments Economisch Nieuws,

Kredietbeoordelaar S&P waarschuwt in een nieuw rapport dat bedrijven met hoge schulden in de problemen kunnen komen zodra de rente stijgt en banken de kredietkraan dichtdraaien. Door jaren van extreem lage rente en soepele kredietvoorwaarden konden bedrijven zich heel goedkoop in de schulden steken, waardoor ze anno 2018 veel kwetsbaarder zijn voor een scenario waarin de rente opnieuw gaat stijgen.

De kredietbeoordelaar analyseerde de cijfers van 13.000 verschillende bedrijven en kwam tot de inschatting dat het percentage bedrijven met hoge schulden, gedefinieerd als een debt-to-earnings ratio van meer dan vijf, is toegenomen van 32% in 2007 naar 37% in 2017. Over de hele linie hebben bedrijven meer schulden op hun balans staan dan voor de crisis, want S&P rekende door dat het schuldniveau van bedrijven tussen 2011 en 2017 is toegenomen van 81 naar 96 procent van het bbp.

Lees meer
Van laag naar hoog sorteren

Artikelen 1 tot 20 van 273 in totaal

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
kredietbeoordelaar, schulden, bedrijven, s&p, bedrijfsschulden, rente,