0item(s)

U heeft niets in uw winkelwagen.

Product was successfully added to your shopping cart.
Van laag naar hoog sorteren

Artikelen 1 tot 20 van 234 in totaal

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5

De vraag naar fysiek zilver zal dit jaar naar verwachting 5% dalen ten opzichte van vorig jaar, zo schrijft Thomson Reuters GFMS in een voorlopig jaarrapport over de zilvermarkt. De voornaamste reden daarvoor is een terugval in de vraag naar zilveren munten en zilverbaren, want die zal dit jaar naar verwachting 37% lager uitvallen dan een jaar geleden. De daling wordt voor een klein gedeelte opgevangen door een toegenomen vraag naar het edelmetaal voor de productie van zonnepanelen.

Vooral in de Verenigde Staten nam de belangstelling voor het edelmetaal af, ten gunste van traditionele beleggingen als aandelen en obligaties en alternatieve beleggingen als virtuele munten. Dat blijkt ook wel uit de verkoopcijfers van de American Eagle munten, want die zijn in vergelijking met voorgaande jaren zo goed als gehalveerd. Maar ook elders in de wereld nam de belangstelling voor het edelmetaal af, bijvoorbeeld in China. Ook daar gaven beleggers de voorkeur aan andere beleggingen zoals aandelen.

Vraag naar zilveren munten en zilverbaren loopt terug

Lees meer
17 nov. 2017 16:22:42 door Frank Knopers zilver, zilverprijs, zilveren munten, zilvermarkt, Comments Beleggen in zilver,

De vraag naar fysiek goud was in het derde kwartaal van dit jaar relatief zwak door tegenvallende verkopen van sieraden en beleggingsgoud, zo schrijft Thomson Reuters GFMS in haar nieuwste kwartaalrapport over de goudmarkt. Door oplopende spanningen omtrent Noord-Korea bereikte de goudprijs in het derde kwartaal een niveau van $1.350 per troy ounce, wat volgens het onderzoeksbureau zorgde voor een stagnering van de goudverkopen in Azië.

De relatief zwakke verkoopcijfers beperken zich niet tot Azië, want ook in de Westerse wereld is de belangstelling voor het edelmetaal aan het afnemen. Vooral in de Verenigde Staten zijn de verkopen van gouden munten en baren dit jaar behoorlijk hard gedaald, omdat beleggers momenteel meer belangstelling hebben voor aandelen en voor alternatieve beleggingen als virtuele munten. Dat blijkt ook wel uit de voorraadontwikkeling van goud-ETF's, want die stagneerden dit jaar. Dat terwijl de belangstelling voor de ETF's vorig jaar nog overweldigend was.

Beleggers kopen minder goud, centrale banken juist meer (Bron: Thomson Reuters GFMS)

Lees meer
17 nov. 2017 13:52:47 door Frank Knopers goud, goudprijs, goudmarkt, 2017, thomson reuters, gfms, Comments Beleggen in goud,

Het Russische Far East Development Fund voert gesprekken met de China National Gold Group voor de oprichting van een gezamenlijk mijnbouwfonds. Deze nieuwe joint venture wil een kapitaal van $1 miljard verzamelen om te investeren in de Russische mijnbouwsector. De focus ligt daarbij op de ontwikkeling van nieuwe goudmijnen, maar er zal ook geïnvesteerd worden in de winning van andere edelmetalen.

Deze nieuwe joint venture begint met een kapitaal van $500 miljoen, waarvan $100 miljoen wordt ingelegd door zowel het Russische als het Chinese staatsfonds. De resterende $300 miljoen zal bij private investeerders wordt opgehaald. Alexey Chekunkov van het Russische investeringsfonds gaf tijdens het Asia Pacific Economic Cooperation Forum in Vietnam een korte verklaring tegenover Bloomberg.

China en Rusland willen $1 miljard investeren in mijnbouwsector

Lees meer
10 nov. 2017 18:46:53 door Frank Knopers china, rusland, goud, goudmijnen, goudmijnsector, Comments Beleggen in goud,

De US Mint heeft dit jaar veel minder zilveren munten verkocht dan in voorgaande jaren, zo blijkt uit cijfers van het munthuis. In de eerste tien maanden van dit jaar rolden er slechts 17 miljoen zilveren Eagle munten van de band, de helft minder dan het gemiddelde van de afgelopen drie jaar.

De slechte verkoopcijfers van zilveren beleggingsmunten in de Verenigde Staten zijn het gevolg van een samenloop van omstandigheden, zoals de kwakkelende zilverprijs, de aanhoudende rally op de Amerikaanse aandelenmarkt en de toenemende populariteit van beleggen in virtuele munten als Bitcoin.

Volgens onderzoeksbureau Metals Focus lijkt de zilvermarkt in de Verenigde Staten momenteel verzadigd te zijn, omdat beleggers die zilver kopen inmiddels al een positie hebben ingenomen en bij de huidige prijs geen noodzaak zien om veel edelmetaal bij te kopen of juist te verkopen. Dat blijkt ook wel uit het feit dat de zilvervoorraden van ETF's op het recordniveau van afgelopen zomer lijken te stabiliseren.

Zilveren Eagle munten waren dit jaar minder populair

Lees meer

Venezuela heeft een nieuwe stap gezet in de richting van hyperinflatie, want deze week onthulde president Maduro een gloednieuw bankbiljet met een nog hogere waarde van 100.000 bolivar. Het nieuw biljet, dat omgerekend slechts twee euro waard is, moet het voor de lokale bevolking makkelijker maken om betalingen te doen.

Vorig jaar werd er al een compleet nieuwe reeks met bankbiljetten uitgebracht, maar die zijn inmiddels ook al zo goed als waardeloos geworden. Het kleinste biljet van 500 bolivar is ongeveer een eurocent waard, terwijl je met het tot voor kort grootste biljet van 20.000 bolivar amper veertig eurocent aan koopkracht in handen hebt.

Dat betekent dat mensen in Venezuela met stapels bankbiljetten de straat op moeten om boodschappen te doen. Alle spaartegoeden die nog niet waren omgezet in buitenlandse valuta of in tastbare zaken als goud en zilver zijn in een paar jaar tijd waardeloos geworden als gevolg van deze hyperinflatie.

Venezuela lanceert bankbiljet van 100.000 bolivar (Bron: Wikipedia)

Lees meer
3 nov. 2017 19:58:30 door Frank Knopers venezuela, hyperinflatie, bolivar, valuta, Comments Economisch Nieuws,

Als we de centrale banken en overheden mogen geloven is er nauwelijks inflatie, maar wie regelmatig boodschappen doet zal waarschijnlijk tot een andere conclusie komen. Maar ook als de prijzen in de supermarkt gelijk blijven moet je als consument opletten, want het komt regelmatig voor dat fabrikanten de inhoud van de verpakking verminderen om de kosten te drukken. Ook in Japan, waar de spreekwoordelijke geldpers van de centrale bank nog steeds op volle toeren draait, ervaren consumenten deze verkapte vorm van inflatie.

In Japan was het onderwerp onlangs een 'trending topic' op twitter, nadat twee grote Japanse bedrijven voor het eerst in meer dan twintig jaar tijd hun prijzen moesten verhogen. Omdat het verhogen van prijzen is geen populaire maatregel is kozen veel andere bedrijven ervoor de inhoud van de verpakkingen te verminderen, een strategie die ook wel 'shrinkflation' wordt genoemd. Zo verlagen bedrijven de kostprijs van hun product, zonder dat de consument dat meteen merkt.

Inflatie in Japan: Producten worden steeds kleiner

Lees meer
3 nov. 2017 19:14:36 door Frank Knopers japan, inflatie, krimpflatie, Comments Economisch Nieuws,

De euro liet donderdag de grootste koersdaling in zestien maanden zien, nadat de Europese Centrale Bank haar plannen bekendmaakte om tot en met september volgend jaar door te gaan met het opkopen van staatsobligaties. De ECB voldeed aan de verwachting van de financiële markten door het opkoopprogramma te halveren van €60 naar €30 miljard, maar beleggers hadden er niet op gerekend dat de centrale bank nog zeker tot september 2018 doorgaat met het opkopen van staatsobligaties.

De wisselkoers tussen de euro en de dollar staat al sinds augustus op een relatief hoog niveau van $1,18 tot $1,20 tegenover de Amerikaanse dollar, omdat valutahandelaren ervan overtuigd waren dat de ECB op korte termijn het stimuleringsprogramma zou afbouwen. Maar nu blijkt dat de centrale bank haar monetaire stimulering nog een jaar verlengt en de rente nog veel langer laag zal houden overheerst een gevoel van teleurstelling. De euro ging met 1,4% onderuit en zakte naar een niveau van $1,16 tegenover de dollar.

Euro hard onderuit na teleurstellend optreden ECB

Lees meer
27 okt. 2017 14:19:03 door Frank Knopers euro, ecb, Comments Economisch Nieuws,

De centrale bank van Rusland heeft in september 1,1 miljoen troy ounce goud aan haar reserves toegevoegd, de grootste maandelijkse aankoop sinds oktober vorig jaar. De totale omvang van de goudvoorraad komt met deze aankoop van omgerekend 34 ton uit op 1.779 ton. Dat is goed voor een zesde plaats op de ranglijst van landen met de grootste publieke goudvoorraden.

In de eerste negen maanden van dit jaar heeft de centrale bank van Rusland al ruim 164 ton van het edelmetaal aan haar reserves toegevoegd, dat is bijna 30% meer dan in dezelfde periode van vorig jaar. Het is geen nieuws dat Rusland edelmetaal aan haar reserves toevoegt, maar het is wel opvallend om te zien dat het land sinds 2014 veel actiever is geworden met goud kopen.

Rusland voegt 34 ton goud aan reserves toe

Lees meer
26 okt. 2017 20:13:25 door Frank Knopers rusland, goud, goudvoorraad, centrale bank, Comments Beleggen in goud,

Een pro-separatistische beweging in Catalonië heeft donderdagavond opgeroepen tot een bankrun, zo meldt Bloomberg. In een video die op twitter bijna vijfduizend keer gedeeld werd riepen de makers iedereen op om vrijdagochtend tussen 8:00 en 9:00 hun geld van de bank te halen. Daarmee wilde men een signaal afgeven aan Catalaanse banken die vanwege de onzekerheid over een mogelijke afscheiding hun hoofdkantoor naar een stad buiten Catalonië willen verplaatsen.

Banco Sabadell en La Caixa, twee banken waar deze actie tegen gericht was, lieten in een verklaring weten dat er vrijdag op het aangegeven tijdstip geen onregelmatigheden zijn geweest bij hun bankkantoren. Sinds deze Catalaanse banken eerder deze maand hun plannen bekendmaakten om hun hoofdkantoor te verplaatsen namen hun spaartegoeden juist toe, omdat veel spaarders uit veiligheidsoverweging hun geld liever bij een bank buiten Catalonië bewaren.

Separatisten in Catalonië roepen op tot bankrun

Lees meer
20 okt. 2017 15:12:14 door Frank Knopers bankrun, catalonie, spanje, banken, Comments Economisch Nieuws,

Door de extreem lage rente bewaren steeds meer Japanners hun spaargeld thuis in een kluisje, zo schrijft de South China Morning Post. Spaarders vrezen voor toenemende financiële repressie in de vorm van negatieve rente en hogere belastingen op vermogen en proberen dit te ontwijken door bankbiljetten in een kluis te stoppen.

Japan kent net als veel andere Aziatische landen een cultuur van spaarzaamheid, waarbij het normaal is om van jongs af aan geld opzij te zetten. Die cultuur is de laatste jaren niet veranderd, maar door het monetaire beleid van de centrale bank zoeken steeds meer spaarders in Japan vandaag de dag naar alternatieven voor een spaarrekening bij de bank.

Een van die alternatieven is om contant geld op te nemen en dat thuis te bewaren. Dat gebeurt steeds vaker, want in de winkels die kluizen verkopen loopt het al enige tijd storm. De South China Morning Post schrijft dat sommige winkels de kluisjes zelfs op een prominente plaats hebben neergezet, zodat klanten deze gemakkelijk kunnen vinden.

De verkoop van dit soort kleine kluisjes - met prijzen oplopend tot $180 - nam vorig jaar al met twintig procent toe en de verwachting is dat er dit jaar opnieuw meer van verkocht zullen worden.

Japanners stoppen vaker contant geld in kluisjes

Lees meer
20 okt. 2017 14:23:26 door Frank Knopers japan, spaargeld, contant geld, geld, kluisjes, rente, Comments Economisch Nieuws,

De ECB zal de rente nog heel lang op dit extreem lage niveau houden, zo vertelde ECB-president Mario Draghi deze week voorafgaand aan een bijeenkomst van de G20 in Washington. Daarmee legt hij de wens van Duitsland om de monetaire stimulering versneld af te bouwen naast zich neer. Draghi voegde eraan toe dat de rente nog lang na het afbouwen van het QE-programma laag zal blijven.

Het officiële rentebesluit van de ECB zal pas over twee weken plaatsvinden, maar met deze uitspraken lijkt de kans op een renteverhoging minimaal. Wel is het mogelijk dat de centrale bank op 26 oktober een nieuwe stap zet om het stimuleringsprogramma van €60 miljard per maand af te bouwen.

Sinds het voorjaar van 2015 koopt de centrale bank iedere maand voor tientallen miljarden aan obligaties op om de rente laag te houden. In eerste instantie ging het alleen om staatsleningen, maar nu koopt de centrale bank ook schuldpapier van diverse grote Europese bedrijven.

Draghi: "Rente blijft nog heel lang laag"

Lees meer
13 okt. 2017 13:50:45 door Frank Knopers draghi, ecb, rente, monetair beleid, euro, Comments Economisch Nieuws,

De Russische centrale bank zou overwegen goud te kopen via de goudbeurs in Moskou, zo meldt Reuters op basis van twee goed ingevoerde bronnen. De centrale bank is de grootste afnemer van goud en kan daarom een belangrijke impuls geven aan de beurs van Moskou, waar men pas sinds 2013 goud verhandeld. Op deze beurs wordt relatief weinig goud verhandeld, maar daar kan verandering in komen als de centrale bank via dit kanaal edelmetaal wil aankopen.

De centrale bank van Rusland heeft de afgelopen jaren al honderden tonnen goud gekocht, grotendeels via rechtstreekse 'over the counter' transacties met banken. Dat is de meest gebruikelijke methode voor centrale banken, omdat ze op die manier discreet goud kunnen verhandelen zonder de prijs direct te beïnvloeden.

Het is dan ook de vraag waarom de centrale bank nu overweegt goud te kopen via de beurs van Moskou. Een mogelijke verklaring is dat Rusland de transparantie in de goudmarkt wil verbeteren, aangezien de Russische centrale bank dat ook in andere financiële markten lijkt na te streven.

Russische centrale bank wil goud kopen via goudbeurs Moskou

Lees meer
12 okt. 2017 12:26:18 door Frank Knopers rusland, goud, goud kopen, moskou, Comments Beleggen in goud,

Grote beleggingsfondsen die moeite hebben om een goed rendement te halen zouden vaker naar goud moeten kijken als alternatief voor staatsobligaties, zo schrijft de World Gold Council in een nieuw rapport. Het edelmetaal biedt niet alleen diversificatie binnen een goed gespreide beleggingsportefeuille, maar ook een zeer interessant rendement.

Door de extreem lage rente leveren staatsobligaties de laatste jaren steeds minder rendement op, waardoor beleggen in goud een aantrekkelijk alternatief wordt. Dat zien we ook aan de toenemende vraag naar het edelmetaal in opkomende markten, waar vandaag de dag meer dan de helft van al het edelmetaal verkocht wordt.

Lees meer
29 sep. 2017 18:30:07 door Frank Knopers goud, world gold council, wgc, beleggingsfondsen, beleggen, Comments Beleggen in goud,

De goudprijs zakte deze week tot onder de grens van $1.300 per troy ounce als gevolg van beter dan verwachte cijfers over de Amerikaanse economie en de verwachting dat de Federal Reserve dit jaar de rente verder zal verhogen.

Ook kwam de prijs voor het eerst sinds juli onder het 50-daags gemiddelde, wat voor technisch analisten een waarschuwing is voor een verdere prijsdaling. Toen de prijs van het edelmetaal in juni onder het 50-daagse gemiddelde zakte volgde een verdere daling van 3,8% over een periode van drie weken.

De goudprijs is ten opzichte van de piek van begin september al met meer dat vijf procent gedaald. Deze week zakte de prijs in dollars naar $1.280 per troy ounce, terwijl de goudprijs in euro de koerswinst van begin deze week weer kwijtraakte.

Lees meer
29 sep. 2017 01:04:59 door Frank Knopers goud, goudprijs, Comments Beleggen in goud,

De goudprijs in dollars zakte deze week naar het laagste niveau in vier weken, nadat de Federal Reserve haar plannen bekendmaakte om haar balans te verkleinen. Het terugdraaien van het stimuleringsprogramma gaf een opleving aan de Amerikaanse dollar, de valuta die sinds het begin van dit jaar vrij slecht gepresteerd heeft ten opzichte van andere valuta.

Een andere verklaring voor de dalende goudprijs is dat de dreiging uit Noord-Korea voorlopig naar de achtergrond verdwenen is. De Amerikaanse president Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un sloegen de afgelopen dagen harde taal naar elkaar uit, maar tot op het moment van schrijven is het bij woorden gebleven. Daardoor is er nog steeds hoop op een vreedzame oplossing, die via een diplomatieke route bereikt zal moeten worden.

Goudprijs in dollars naar laagste niveau in vier weken

Lees meer
22 sep. 2017 16:51:06 door Frank Knopers goud, goudprijs, Comments Beleggen in goud,

De centrale bank van Rusland heeft in augustus opnieuw goud aan haar reserves toegevoegd, zo blijkt uit nieuwe cijfers van de centrale bank. In een maand tijd werd een half miljoen troy ounce bijgekocht, dat is omgerekend 15,55 metrische ton.

Met deze laatste toevoeging komt de totale goudvoorraad van Rusland uit op 1.745 ton, wat omgerekend naar de actuele goudprijs een waarde van $73,5 miljard vertegenwoordigt. Dat is omgerekend bijna 17% van de totale reserves van de centrale bank.

De volgende grafiek laat zien hoe Rusland sinds het begin van deze eeuw haar reserves heeft opgebouwd, onderverdeeld naar valutareserves en goud. De tweede grafiek laat zien hoe de omvang en de waarde van de goudvoorraad door de jaren heen is toegenomen.

Rusland blijft goud kopen

Lees meer
22 sep. 2017 14:12:45 door Frank Knopers rusland, goud, goudvoorraad, centrale bank, Comments Beleggen in goud,

De markt van virtuele munten en zogeheten initial coin offerings (ICO's) is als een financieel piramidespel dat op ieder moment in elkaar kan storten. Dat zei plaatsvervangend gouverneur van de Russische centrale bank Dmitry Skobelkin tijdens een bijeenkomst voor bankiers in Sochi.

"China erkent virtuele munten niet als betaalmiddel en verbiedt de uitgifte van nieuwe virtuele munten. Onze visie daarop is absoluut vergelijkbaar, omdat het naar onze mening een soort financieel piramidespel is dat op ieder moment in elkaar kan storten."

Reguleren of verbieden?

Verschillende overheden en centrale banken worstelen met de populariteit van virtuele munten. In sommige landen stuurt men aan op strenge regulering, terwijl de autoriteiten in andere landen het gebruik van deze technologie willen verbieden. In China is het sinds kort verboden om geld op te halen met de uitgifte van nieuwe virtuele munten (ICO's), maar in Rusland lijkt men de weg van legalisering en regulering te kiezen. De Russische minister van Financiën, Anton Siluanov, heeft onlangs namelijk toegezegd dat er later dit jaar een wetsvoorstel zal komen over de regulering van virtuele munten. De interesse voor virtuele munten is ook in Rusland sterk toegenomen na de ontmoeting tussen president Poetin en de oprichter van Ethereum, de tweede populairste virtuele munt na Bitcoin.

Lees meer
15 sep. 2017 11:27:51 door Frank Knopers rusland, virtuele munten, cryptocurrency, ico, piramidespel, Comments Economisch Nieuws,

De Bank of Japan heeft inmiddels driekwart van de Japanse markt voor exchange traded funds (ETF's) in handen. Dat is opvallend, want tot eind 2010 had de centrale bank nog helemaal geen ETF's op haar balans staan.

Om voor eens en voor altijd af te rekenen met de kwakkelende economie en de dreiging van deflatie besloot de centrale bank op dat moment structureel aandelen en ander schuldpapier uit de markt te halen, met als resultaat dat de centrale bank nu de grootste speler is in de markt voor ETF's.

Lees meer
12 sep. 2017 15:41:24 door Frank Knopers bank of japan, boj, Comments Economisch Nieuws,

Zes banken hebben zich aangesloten bij een nieuw project van de Zwitserse bank UBS om een digitale munt op basis van blockchain in omloop te brengen. Barclays, Credit Suisse, HSBC, maar ook kleinere banken als de Canadian Imperial Bank of Commerce, MUFG en State Street doen mee aan de ontwikkeling van de zogeheten 'utility settlement coin' (USC).

De USC zal bij alle aangesloten banken rechtstreeks inwisselbaar zijn voor tegoeden in de officiële valuta. Deze nieuwe virtuele munt moet eind 2018 gelanceerd worden, zo verklaarde het hoofd van de fin-tech afdeling van UBS tegenover de Financial Times.

Banken gaan blockchain technologie gebruiken

Lees meer
31 aug. 2017 19:34:27 door Frank Knopers banken, blockchain, utility settlement coin, ubs, Comments Economisch Nieuws,

De goudprijs zal begin volgend jaar een niveau van $1.400 per troy ounce bereiken, gesteund door een lagere rente in de Verenigde Staten en het gebrek aan vooruitgang ten aanzien van de geplande economische hervormingen van president Trump.

Dat zegt Francisco Blanch, hoofd van de onderzoeksafdeling voor grondstoffen bij Bank of America Merrill Lynch, in een gesprek met Bloomberg.

"De Federal Reserve verkrapt haar monetaire beleid niet zo snel als men had verwacht, terwijl de Europese Centrale Bank op het punt staat met tapering te beginnen. Dat zal uiteindelijk leiden tot een stijging van de euro, wat gecombineerd met een stagnerende lange termijn rente in de Verenigde Staten gunstig is voor goud.

De ECB wil nu beginnen met het afbouwen van de stimulering, zonder dat de structurele problemen in de Eurozone zijn verholpen. Dus vanuit het perspectief van goud gezien zitten we in een cyclus waarvan we een paar maand geleden waarschijnlijk al het dieptepunt gezien hebben."

Lees meer
Van laag naar hoog sorteren

Artikelen 1 tot 20 van 234 in totaal

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
goud, goudprijs, verwachting, bank of america, abn amro, vtb capital,