Edelmetalen kopen is niet iets wat u dagelijks doet en het kan verwarrend zijn om in een wereld vol advertenties om te weten wat een belegger wanneer moet kopen als het gaat om goud en zilver. Hieronder de belangrijkste punten om te bepalen welk product of welke producten voor u de beste keuze zijn.
Het eerste waar u naar moet kijken als u goud wilt kopen is dat u het ook weer gemakkelijk kunt verkopen. Hierbij is het belangrijk dat het edelmetaal wereldwijd verhandelbaar is met een hoge kwaliteit, zuiverheid en liquiditeit ofwel ‘investment grade. Bij het aankopen van baren kijken veel beleggers daarom naar LBMA-geaccrediteerde baren en voor munten naar soevereine munten, wat betekent dat ze worden geproduceerd door een overheidsmunt.
Uitsluitend goud- en zilverbaren van geaccrediteerde raffinaderijen die voldoen aan de Good Delivery-normen zijn acceptabel bij de afwikkeling van een ‘Loco London’-contract. Op de Loco London Market worden edelmetalen rechtstreeks verhandeld tussen twee partijen, zonder tussenkomst van een beurs. Dit systeem is afhankelijk van het feit dat alle baren exact dezelfde specificaties hebben.
De London Bullion Market Association (LBMA) is de onafhankelijke toezichthouder en beheert de lijst met partijen op de Good Delivery-lijsten voor zowel goud als zilver. De vereisten van een Good Delivery-baar zijn op het gebied van fijngewicht, puurheid, fysiek uiterlijk. Daarnaast zijn er ook strenge eisen aan de financiële draagkracht van de raffinaderij en moeten de raffinaderijen voldoen aan de Responsible Gold- en/of Responsible Silver-richtlijnen. Steeds belangrijker worden de eisen van het Responsible Sourcing-programma en de LBMA Good Delivery Rules voor de wijze waarop de baren geproduceerd worden.
De Good Delivery-baren ofwel LBMA gecertificeerde baren zijn dé standaard in de markt. Holland Gold verkoopt uitsluitend LBMA-baren voor producenten zoals C.Hafner, Archor-Heraeus, Valcambi en Umicore. Centrale Banken en institutionele beleggers kopen eveneens uitsluitend Good Delivery-baren.
Er is een verschil tussen casted (gegoten), minted (gestempelde) goudbaren en een CombiBar (fractionele baren).
Casted goudbaren zijn het resultaat van een eenvoudig authentiek productieproces waarbij gesmolten goud in een voorgevormde mal wordt gegoten. Omdat de mal wordt verwijderd na het stollen van het goud, hebben deze gegoten goudbaren vaak een ruwer en minder gedetailleerd uiterlijk.
Anders dan de gegoten baren zijn minted goudbaren het resultaat van een meer verfijnd productieproces. Deze baren worden vervaardigd door goud uit een rol te snijden en vervolgens te persen of te stempelen, vergelijkbaar met het slaan van een munt. Dit leidt tot een goudbaar met een strakkere, meer verfijnde afwerking, vaak geaccentueerd met gedetailleerde etsingen. Ondanks het verschil in productieproces en uiterlijke vorm is er geen verschil in waarde tussen beide goudbaren.
Een CombiBar (fractionele baar) is uniek in zijn soort. Een CombiBar is een moderne innovatie waarbij een grotere goudbaar is opgedeeld in kleinere en op voorgesneden lijnen af te breken stukken -vergelijkbaar met een chocoladetablet. Deze baren hebben een verfijnd en gedetailleerd uiterlijk en voor het afbreken is geen gereedschap nodig. Vergeleken met de casted baar en de minted baar is de CombiBar duurder. Echter, de deelbaarheid is van toegevoegde waarde en toepasbaar in noodsituaties als betaalmiddel. Ten opzichte van de kleinste gewichtseenheden van de traditionele baren en munten is de CombiBar juist een voordelige keuze.
Munten die het beste aan de diverse criteria voldoende, zijn wat we soevereine munten, oftewel een overheidsmunt. Soevereine munten worden geleverd met een garantie van inhoud en zuiverheid, en in de meeste gevallen een nominale waarde. De nominale waarde is op dit moment meestal symbolisch, aangezien de goudprijs veel hoger is dan de waarde die op de munt staat afgedrukt. Een voordeel van soevereine munten ten opzichte van niet-soevereine munten is dat ze een wettig betaalmiddel zijn.
Omdat de bekendste soevereine munten veel verhandeld worden zijn deze direct de meest liquide munten ter wereld. Elke handelaar ter wereld zal ze herkennen en ze zonder enige twijfel bij u kopen. Voorbeelden hiervan zijn de Maple Leaf, Britannia, Kangaroo, Philharmoniker, Krugerrand en de American Eagle.
De meest populaire gouden munten ter wereld staan hieronder vermeld. Alle gouden munten bevatten 31,10 gram (1 troy ounce) goud. Bij sommige munten zijn er naast 31,10 gram goud nog andere metalen toegevoegd, zoals koper. Deze munten kunt u herkennen aan de zuiverheid. Een munt die 100% goud bevat noemen we 24-karaats en munten die andere gehaltes hebben, zoals bijvoorbeeld 22-karaat, bevatten ook andere metalen.
Voorbeelden hiervan zijn de Krugerrand en de American Eagle.
U kunt bij een aantal munten kiezen voor “diverse jaartallen” of nieuw geslagen exemplaren. De diverse jaartallen zijn alle jaartallen behalve van het jaar waarin wij leven (of aan het begin van het kalenderjaar het vorige jaartal).
Munten van eerdere jaren zijn vaak een voordelige keuze. Deze munten zijn ingekocht van particuliere verkopers of institutionele beleggers waarbij de productiemarge vervallen en logistieke kosten lager zijn. Dit maakt het mogelijk om de munt tegen een lagere prijs aan te bieden. De voorwaarden en prijzen voor terug verkoop aan Holland Gold zijn voor iedere munt gelijk.
Hoe zit het met zeldzame gouden munten? Numismatiek kan een leuke hobby zijn en biedt een verzamelaar prachtige artefacten die interessante mensen of historische perioden vertegenwoordigen. Helaas hebben veel beginnende beleggers op deze verzamelmarkt geld verloren omdat de intrinsieke waarde (waarde van het metaal) een stuk lager ligt dan er voor de munt betaald wordt ofwel verzamelaarswaarde valt tegen.
Uiteraard zijn er uitzonderingen, maar in de regel worden beleggingsmunten in grote aantallen geslagen, waardoor er redelijkerwijs geen verzamelaarswaarde te verwachten is.
Tijdens adviesgesprekken wordt ons vaak de vraag gesteld of u beter gouden baren of munten kan kopen. Het maakt eigenlijk niet veel uit, aangezien goud uiteindelijk gewoon goud is. Beleggingsgoud is vrijgesteld van btw en in tegenstelling tot zilver, kunt u hiermee geen fouten maken.
Bij het aankopen van uw edelmetaal is het belangrijk dat u rekening houdt met de productiekosten en overige premies die doorberekend worden in de prijs. Hierbij geld voor goud dat hoe groter het goudgewicht hoe voordeliger de premie. Grote baren zijn namelijk goedkoper per gram dan kleinere baren. Dit geldt ook voor de bekende gouden beleggingsmunten.
In de regel zijn goudbaren bij het aankopen goedkoper dan gouden munten, gelet op de prijs per gram. Maar let op, gouden munten worden in over het algemeen tegen een hogere prijs door ons teruggekocht, waardoor er grosso modo vrijwel geen verschil is.
Onderstaand enkele richtlijnen om u te helpen beslissen welke mix het beste is voor uw situatie:
In tegenstelling tot goud is de keuze voor baren of munten bij zilver belangrijker vanwege de btw. Zilver is namelijk een industrieel metaal in tegenstelling tot goud wat wordt gecategoriseerd als een monetair metaal. Hierdoor wordt er bij zilverbaren 21% btw gerekend. Zoals ook voor alle andere “witte” edelmetalen als platina, palladium en rhodium.
Tot 1 januari 2025 vielen alle zilveren munten onder de margeregeling – helaas is dat niet meer het geval. Over nieuwe zilveren munten betaalt u nu 21% belasting, zoals dat ook bij zilveren baren het geval is. Bestaande zilveren munten ofwel diverse jaartallen zilveren munten worden wel onder de margeregeling verhandeld en zijn hierdoor aantrekkelijker dan nieuwe zilveren munten. Bij de margeregeling berekent de handelaar de btw niet over de omzet, maar over het verschil tussen de verkoopprijs en de inkoopprijs van de goederen: de (winst)marge. Hierdoor wordt er bij zilveren munten een stuk minder btw betaald.
U dient voor uzelf de afweging te maken of u het zilver nadrukkelijk in eigen beheer wilt houden of dat u kiest voor zilver in combinatie met opslag. Indien u kiest voor zilveren baren in combinatie met opslag in een douanedepot in Zwitserland of Singapore (buiten de EU) betaalt u geheel geen btw, waardoor u het meeste zilver voor u geld ontvangt. Ook de edelmetaalrekening faciliteert het aankopen van zilver met opslag in Zwitserland en is hiermee een aantrekkelijke keuze
Het meest voordelig voor zowel particulieren als zakelijke klanten is om zilver of platina aan te kopen in combinatie met opslag buiten de EU, zoals in Zwitserland of Singapore. Doordat deze baren in een douanedepot liggen wordt er geen belasting over geheven. Deze baren zijn dus btw-vrij!
Het meeste zilver voor uw geld krijgt u door een 1000 troy ounce baar te kopen in combinatie met verzekerde opslag in Zwitserland of Singapore. Ook de edelmetaalrekening faciliteert het aankopen van zilver met opslag in Zwitserland en is hiermee een aantrekkelijke keuze
Heeft u vragen welke producten het meest interessant kunnen zijn op basis van uw budget? Neem dan telefonisch contact met ons op
Baren en munten zijn er in verschillende maten en gewichten.
Over het algemeen geldt: hoe groter het gewicht, hoe lager de relatieve premie.
De premie is het verschil tussen de koopprijs en de ‘papieren’ edelmetaalkoers ook wel spotprijs genoemd. Deze premie bestaat uit:
Hoe groter het gewicht des te minder drukken bovenstaande kosten op het product. Het kost bijvoorbeeld bijna net zoveel om een goudbaar van één ounce te produceren als een goudbaar van een kilo.
Maar dat betekent niet dat u de zwaarste baar moet kopen die u kunt veroorloven, want…
Holland Gold verkoopt alleen Good Delivery-baren en munten van erkende raffinaderijen en vooraanstaande munthuizen. In de regel kunt u dus kiezen voor de het voordeligste merk. U ontvangt dan immers het meeste goud voor u geld en ook bij (terug)verkoop maakt het geen verschil. Het kan echter dat u voor een (geringe) meerprijs een baar heeft die u mooier vindt – dat kan natuurlijk. Het kan zijn dat wij een bepaald product of de door u gewenst aantallen niet op voorraad hebben en dat u uw transactie spoedig wenst af te wikkelen. Ook dan kunt u kiezen voor alternatieven die weliswaar iets duurder zijn maar direct op voorraad
De baren zijn goed te herkennen aan een LBMA Good Delivery-keurmerk en het stempel van de raffinaderij. Munten hebben een teken van betreffende munthuis en soms ook aanvullende echtheidskenmerken. De Canadian heeft bijvoorbeeld een klein symbool van de ‘maple leaf’ wat digitaal uitgelezen kan worden.
U kunt fiscaal munt slaan uit gouden munten: Een (gouden) muntenverzameling (denk aan diverse jaartallen Krugerrand-munten of gouden tientjes) is vrijgesteld in box 3 en levert u een jaarlijkse fiscale besparing op, mits deze verzameling maar niet hoofdzakelijk (dat wil zeggen voor 70% of meer) wordt aangehouden ter belegging. Hier heeft de inspecteur de (vrijwel onmogelijke) bewijslast. Spreidt uw verzameling over diverse soorten en/of jaargangen. De eventueel bij verkoop van uw verzameling te behalen winst is belastingvrij.
Waarschijnlijk niet, maar als u helemaal geen edelmetaal heeft, bent u niet verzekerd. Bij een eerste aankoop is timing daarom minder belangrijk dan de ‘must’ om edelmetaal te bezitten.
Vervolg aankopen kunt u daarna in de tijd spreiden of in een dip kopen.
We raden aan zowel goud en zilver te kopen, en misschien zelfs platina en palladium.
Goud heeft het meeste een monetair karakter. Niet voor niets ligt goud in de kluizen bij centrale banken. Zilver wordt gezien als ‘poor mans gold’ en beweegt grotendeel mee met de goudprijs. Gemiddeld kopen klant van Holland Gold 75% goud en 25% zilver. Wij adviseren ondanks de grote kansen van zilver minimaal 50% goud in de verdeling op te nemen – goud heeft de sterkte monetaire eigenschappen. Deze verhouding zorgt voor een stabiel fundament in het ‘gele metaal’ in combinatie met het sterke opwaartse potentieel van zilver.
Het groeiende tekort aan zilver biedt kansen. Na jaren van dalende zilverprijzen kan weer omhoog worden gekeken. Met name extra vraag ten gevolge van de energietransitie kan voor een hernieuwde prijssprong zorgen. Beleggers in zilver kijken terug op tien magere jaren, maar een kentering lijkt op handen te zijn. Jarenlang produceerden zilvermijnen meer dan er nodig was, met een drukkend effect op de prijs van het edelmetaal. De vraag naar zilver komt voor grofweg 50% vanuit de industrie, met name voor toepassingen in zonnepanelen en elektrische auto’s. Door de energietransitie stijgt deze vraag hard en het is de verwachting dat dit de komende jaren zich zal voortzetten. Onderzoek van de Universiteit van New South Wales stelt dat in 2027 20% van het totale jaarlijks aanbod van zilver nodig is voor de productie van zonnepanelen. De gestegen vraag zal niet snel opgevangen kunnen worden met meer productie van zilver. Het duurt jaren voordat een nieuwe zilvermijn actief is of dat een bestaande zilvermijn de productie kan opvoeren. Alles wijst erop dat we met een fundamenteel tekort te maken gaan krijgen. Er zijn inmiddels diverse marktpartijen gestopt met het maken van zilverbaren, omdat zij al hun zilver nodig hebben om te in de vraag van hun industriële klanten te voorzien.
Goud en zilver zijn al millennia edele en monetaire metalen, waarbij de verhouding tussen goud en zilver al sinds de tijd van het oude Rome wordt gemeten. De goud-zilver ratio wordt berekend door de prijs van goud te delen door de prijs van zilver. De ontwikkeling van deze ratio in de geschiedenis vertelt ons hoe ‘duur’ of hoe ‘goedkoop’ het ene edelmetaal ten opzichte van het andere is op een bepaald moment. Zilver is sinds 25 jaar niet zó goedkoop geweest in vergelijking met goud.
Historisch gezien speelde de verhouding tussen goud en zilver een belangrijke rol om ervoor te zorgen dat munten hun juiste waarde hadden, en het blijft vandaag de dag een belangrijke technische indicator voor beleggers in zilver.
Des te hoger de ratio zich bevindt boven de 1:80, hoe gunstiger het instapmoment (ofwel verkoop goud én aankoop zilver), aangezien de hoogtepunten van de ratio gelijk staan aan de absolute bodems van de zilverprijs. Echter, is precieze timing onmogelijk. Zolang het instapmoment vanaf de 1:80 ratio plaatsvindt, bent u als belegger vrijwel gegarandeerd van een ‘beter’ rendement op de lange termijn. Voor de ervaren belegger in zilver is dit een cruciaal niveau om een sterk koopsignaal te vinden voor een lange termijn-belegging in zilver.
De afgelopen jaren werd de beslissing om in edelmetalen te beleggen bijna altijd gevolgd door de opties goud en zilver. Echter ook platina en palladium vormen kansrijke alternatieven om de beleggingsportefeuille te diversifiëren. Concluderend, naast het vergroten van de diversificatie van uw portefeuille, heeft onderzoek aangetoond dat beleggen in platina en palladium een verstandige keuze is, aangezien is aangetoond dat beide metalen hun economische waarde in de loop van de tijd behouden. In tegenstelling tot goud, dat vaak wordt beïnvloed door mijn marktfluctuaties, hebben de witte metalen tot nu toe een bewonderenswaardige weerstand geboden tegen dalingen in de markt voor edelmetalen, waarschijnlijk als gevolg van hun hogere industriële waarde.
Platina en palladium worden vanwege hun unieke eigenschappen gebruikt door de auto-industrie gebruikt om katalysatoren voor voertuigen te maken. Ook wordt platina gebruikt in sieraden. Veel analisten zijn van mening dat platina geleidelijk palladium in de industriële sector vervangt vanwege de lagere kosten en het vermogen om vrijwel dezelfde rol te spelen als palladium. Ook tandheelkunde en elektronica zijn twee andere belangrijke bronnen van vraag naar palladium en platina.
Ondanks dat platina en palladium beschikbaar zijn in evenveel vormen als goud en zilver, zijn platina en palladium in aanzienlijk minder hoeveelheden beschikbaar, waardoor hun prijzen volatieler worden en dus minder aantrekkelijk voor toevallige investeerders. Naar verluidt zeldzamer dan goud, wordt aangenomen dat de som van al het gedolven platina nauwelijks een gemiddelde woonkamer zal vullen. Desondanks wordt aangenomen dat platina ongeveer vijftien keer zo zeldzaam is als palladium, maar toch goedkoper, wat meer reden geeft voor de strijd erom. Als een van de zeldzaamste metalen op aarde, is gemeld dat het grootste deel (ongeveer 80%) van palladium wordt gecontroleerd door Rusland en Zuid-Afrika, waardoor het in de categorie van zeldzame metalen wordt geplaatst en het daardoor een bovengemiddelde volatiliteit krijgt.
De premies op platina en palladium producten zijn relatief hoog. Indien u specifiek voor platina en palladium hoge verwachtingen heeft, is het interessant deze metalen aan te kopen.
Disclaimer
Deze startersgids is met de meest grote zorgvuldigheid samengesteld. Aan eventuele onjuistheden kunnen geen rechten worden ontleend. Holland Gold aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in de inhoud van de startersgids. Wij doen in deze gids geheel vrijblijvend een uitnodiging om u te oriënteren voor het aankopen in edelmetaal. Wij geven geen financieel of fiscaal advies.
Auteursrechten
Niets uit deze startersgids mag worden vermenigvuldigd, anders dan voor eigen gebruik en is uitsluitend voor het doel waarvoor de informatie ter beschikking is gesteld. Alle “art impressions” zijn met de uiterste zorg samengesteld desondanks kunnen er op tekeningen, impressies, teksten en dergelijke foutieve informatie staan en/of kunnen er afwijkingen zijn tussen de inhoud en de werkelijkheid. Alle vermelde teksten en dergelijke zijn indicatief. Aan deze teksten, tekeningen, impressies en dergelijke kunnen geen rechten worden ontleend. Niets van deze startergids mag worden gebruikt door derden zonder schriftelijke toestemming van Holland Gold.