Actuele koersen (kg): Goud €69.487 Zilver €926
    

Startersgids deel 4: Verzekeren en bewaren

Edelmetaal verzekeren en bewaren (opslag)

Nu u goud en zilver koopt, waar bewaart u het dan?

De meeste beleggers weten instinctief dat edele metalen veilig moeten worden bewaard. Velen verstoppen hun edelmetaal uiteindelijk thuis of in een kluis bij de plaatselijke bank. Maar die methoden zijn niet zonder risico. In feite brengen ze meer risico en meer kosten met zich mee dan veel beleggers zich realiseren.

De keuzes voor opslag komen neer op drie basisopties. Hier zijn de keuzes, samen met hun voor- en nadelen.

Thuisopslag

We raden beleggers aan om wat fysiek edelmetaal bij of dicht bij huis te houden. Het verliest zijn waarde voor u als noodmiddel als u er niet meteen bij kunt.

Maar het is niet verstandig om al uw edelmetaal in huis te houden. Dus voordat u besluit hoe u uw metaal thuis kunt opslaan, laten we het hebben over hoeveel u daar in de eerste plaats wilt hebben. Hier is een checklist met vragen om u te helpen beslissen hoeveel edelmetaal u in huis moet houden...

 1. Weet meer dan één persoon dat u edelmetalen bezit? Hoe meer mensen het weten, hoe minder u in huis wilt hebben, maar aan de andere kant is het zinvol een partner, kinderen of een vertrouwenspersoon te informeren indien u zelf niet meer instaat bent om plek aan te wijzen 
 2. Heeft u een alarmsysteem? Dit voorkomt misschien geen diefstal, maar geeft u idealiter onmiddellijk een reactie van de politie. Indien u een mooi huis heeft om in een goede buurt woont kan dit voor inbrekers attractief zijn. 
 3. Zijn uw verstopplekken slim genoeg? Om dit te beantwoorden, "denk als een dief"; hoe lang duurt het voordat een hardnekkige en wanhopige inbreker uw edelmetaal vindt?
 4. Als u een kluis gebruikt, is deze dan brandveilig? Welk beschermingsniveau heeft uw kluis? Zit de kluis vast aan de grond? Hoe zou u dan reageren als een dief het zou vinden en zou eisen dat u het zou openen?
 5. Diversifiëren: gebruik meer dan één verstopplek. Maar gebruik er niet zoveel dat u vergeet waar ze allemaal zijn! U kunt waarschijnlijk tientallen plekken in uw huis bedenken waar niemand zou denken te kijken. De truc is om uw edelmetaal zo te verbergen dat het niet te ingewikkeld is voor u of uw erfgenamen om te vinden, maar voor een dief erg moeilijk te vinden is.

Aanbeveling: Thuisopslag is praktisch voor kleine hoeveelheden. Als u echter al uw metaal in huis houdt, komt uw hele investering in gevaar.

Bankkluis

De voordelen van het gebruik van een kluis bij uw lokale bank zijn eenvoudig: gemakkelijk, eenvoudig en relatief goedkoop.

Maar er zijn nadelen…

 1. Onthoud dat een van de redenen waarom we fysiek edelmetaal bezitten, is om ons te beschermen tegen het banksysteem. Dan is het onlogisch om uw edelmetaal bij een bank te bewaren, want als er iets met er is gebeurt met de banken of specifiek de bank waar u uw edelmetaal heeft opgeslagen… dan is de deur dicht en kunt u er niet meer bij. In sommige gevallen kan uw edelmetaal zelfs onderdeel worden van de faillissementsboedel van de bank!
 2. Edelmetaal in een bankopslag in moeilijk de verzekeren; het is niet te bewijzen dat wat u er vandaag in stopt, u er morgen weer heeft uitgehaald.  Anders dan bij de opslag bij Holland Gold Safe ligt de bewijslast bij u om aan te kunnen tonen dat u edelmetalen heeft gekocht en opgeslagen in de bankkluis (factuur en foto’s kunnen wellicht een oplossing zijn, maar zijn hier niet een waterdicht bewijs). Alleen met hulp van een notaris of accountant die de sleutel bewaard is een verzekerde constructie denkbaar. 
 3. Uw toegang is beperkt. U kunt alleen tijdens de reguliere bankuren bij het edelmetaal komen. Geen avond-, weekend- of vakantietoegang. En wat als u niet in de buurt bent als u het nodig hebt? Houd er rekening mee dat tijdens 9/11 ook sommige banken een tijdje gesloten waren.
 4. Zilver is onpraktisch bij grotere hoeveelheden: het neemt zoveel ruimte in dat u waarschijnlijk meerdere kluisjes nodig hebt Een monsterbox met 500 zilveren munten past in maar weinig bankkluisjes.

Professionele verzekerde opslag

Zodra uw edelmetaalbezit begint te groeien raden we aan professionele kluisopslag te gebruiken, naast de noodvoorraad thuis. In het volgende hoofdstuk introduceren we de professionele verzekerde opslag van Holland Gold Safe. 

Eisen aan een professionele kluisopslag zijn:

 1. Gerenommeerde partij
 2. Hoogste veiligheidsniveau voor de opslaglocatie
 3. Buiten het bankwezen
 4. Volledig toegewezen (of evt gescheiden) eigendom op uw naam
 5. Volledig verzekerd
 6. Eenvoudig aanmaken van een opslagaccount
 7. Eenvoudige online toegang via een portal 
 8. Eenvoudig kopen en verkopen of te transporten
 9. Goede opslagtarieven voor verzekerde bewaring

Tel alle risico's van thuis- en bankopslag bij elkaar op, en alle voordelen van professionele verzekerde opslag, en u begrijpt waarom professionele kluisopslag een verstandige keuze is 

Verzekerde opslag met Holland Gold Safe

Edelmetalen vertegenwoordigen een zeer hoge waarde en zijn daarom gevoelig voor diefstal. Veel vermogende particulieren en zakelijke partijen kiezen daarom voor opslag van edelmetalen bij een bedrijf dat hierin gespecialiseerd is. Holland Gold Safe biedt veilige en verzekerde opslag van fysiek goud, zilver, platina en palladium in Nederland, Zwitserland en Singapore. Onze locaties voldoen aan de allerhoogste internationale veiligheidseisen (K10).

De voordelen op een rij:

 1. Beveiliging op het hoogste niveau (K10)
 2. Opslaglocaties in Nederland, Zwitserland en Singapore
 3. Verzekerde opslag op uw eigen naam
 4. Opslag van goud, zilver, platina en palladium (óók BTW-vrij edelmetaal)
 5. Eenvoudig (eenmalig) openen van uw opslagaccount
 6. Klantenportaal met altijd online toegang tot uw edelmetaal in opslag
 7. Periodieke audit door een onafhankelijke accountant
 8. Periodieke overzichten van uw edelmetaal in opslag
 9. Bescherming bij verkoop en uitlevering door Stichting Derdengelden
 10. Eenvoudig handelen
 11. Scherpe opslagtarieven 
 12. Terugkoopgarantie

Beveiliging op het hoogste niveau 

U kunt uw metalen niet in een veiligere en meer beveiligde omgeving opslaan. Wij werken samen met onze opslagpartners Brink’s en Loomis en maken gebruik van hun kluislocaties. Deze kluizen hebben het hoogste veiligheidsniveau; K10. De kluizen vallen buiten het banksysteem. 

Internationale opslagopties

Naast opslag in Nederland kunt u met dezelfde service, scherpe tarieven en gemak de opslaglocaties van uw edelmetaal differentiëren. Het huidige aanbod van kluizen omvat Nederland, Zwitserland en Singapore. 

Verzekering

Uw goud en zilver is verzekerd voor de volledige vervangingswaarde. De verzekeringspolis is ondergebracht bij de grotere ‘insurance brokers’ die de polis weer herverzekeren bij honderden herverzekeraars. Jaarlijks houdt een accountants een audit waarbij onafhankelijk wordt gecontroleerd naar de aanwezigheid van het edelmetaal op betreffende locatie. 

Opslag op uw eigen naam

Het edelmetaal dat u bij ons opslaat is volledig gesegregeerd en uw eigendom en toegewezen op uw naam. Het goud en zilver dat u koopt, wordt rechtstreeks naar de opslag verzonden en op uw account opgeslagen. Wij werken niet met poolaccounts, geen gedeeld eigendom, geen fractionele claims op grote bars; precies wat u kocht en altijd op uw naam en eigendom geregistreerd. 

Eenvoudig openen van een account

Het openen van een opslagaccount eenvoudig. Dit kan volledig digitaal of desgewenst via papieren openingsformulieren. Met een opslagaccount kunt u altijd edelmetaal kopen en wordt uw edelmetaal, zodra uw betaling is verwerkt, rechtstreeks naar de door u gekozen kluis verzonden. 

Uitlevering

Wilt u een deel van of al uw metaal laten bezorgen? U kunt het edelmetaal wat u in Nederland heeft opgeslagen, indien u wenst, weer eenvoudig uit de opslag halen en op ieder adres (onder voorbehoud van veiligheidsverificatie) in Nederland laten bezorgen of ophalen op een van de kantoren van Holland Gold. 

Eenvoudig verkopen

U kunt uw tegoeden op elk moment uit de opslag terug verkopen. Met een telefoontje is het geregeld en meestal heeft u de gelden nog dezelfde dag op uw rekening. Dit maakt uw exit plan eenvoudig, snel en geen gedoe met het inpakken van uw munten of baren of een bezoek aan een kantoor om het edelmetaal te bezorgen. 

Stichting Derdengelden

Medewerkers van Holland Gold Safe kunnen edelmetaal wel naar de kluis laten transporteren. Wanneer uw edelmetaal verkoopt of weer uit de kluis wilt laten halen zit er “een extra sleutel op de deur”: Stichting Derdengelden Holland Gold Safe controleert dat uw eerste uw gelden heeft ontvangen en geeft dan pas toestemming dat het edelmetaal de kluislocatie mag verlaten. Ook moet zij uw verzoek accorderen om uw edelmetaal uit de kluis te laten zodat u het weer op kunt halen (of laten bezorgen).

Tarieven

Het bewaarloon wordt ieder kwartaal (achteraf) aan u gefactureerd op basis van de gemiddelde (vervangings)waarde van het betreffende edelmetaal. De tarieven zijn op jaarbasis en inclusief verzekeringskosten. Het bewaarloon in Zwitserland en Singapore is een onbelaste prestatie, in Nederland wordt 21% BTW geheven. Dankzij het hoge opslagvolume van Holland Gold Safe zijn er scherpe prijsafspraken gemaakt met onze kluispartners Loomis en Brink’s. 

Goud

Zilver

Platina

palladium

0,50%

0,90%

0,75 %

0,75%

- in- en uitslagkosten: € 36

- Account openen: gratis

 

Disclaimer en auteursrechten

Disclaimer

Deze startersgids is met de meest grote zorgvuldigheid samengesteld. Aan eventuele onjuistheden kunnen geen rechten worden ontleend. Holland Gold aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in de inhoud van de startersgids. Wij doen in deze gids geheel vrijblijvend een uitnodiging om u te oriënteren voor het aankopen in edelmetaal. Wij geven geen financieel of fiscaal advies. 

Auteursrechten

Niets uit deze startersgids mag worden vermenigvuldigd, anders dan voor eigen gebruik en is uitsluitend voor het doel waarvoor de informatie ter beschikking is gesteld. Alle “art impressions” zijn met de uiterste zorg samengesteld desondanks kunnen er op tekeningen, impressies, teksten en dergelijke foutieve informatie staan en/of kunnen er afwijkingen zijn tussen de inhoud en de werkelijkheid. Alle vermelde teksten en dergelijke zijn indicatief. Aan deze teksten, tekeningen, impressies en dergelijke kunnen geen rechten worden ontleend. Niets van deze startergids mag worden gebruikt door derden zonder schriftelijke toestemming van Holland Gold.

 

 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?
Ontvang wekelijks de laatste analyses over de goudmarkt, macro-economie en het financiƫle systeem.
Cookie-voorkeuren

Holland Gold maakt gebruik van functionele en tracking cookies om o.a. uw gebruikservaring op de website te verbeteren, content te personaliseren en advertenties.

Lees meer over ons cookiebeleid.
Wij geven om uw privacy

U kunt uw cookie-voorkeuren instellen door de verschillende hieronder beschreven cookies te accepteren of te weigeren

Noodzakelijk

Noodzakelijke cookies helpen een website bruikbaarder te maken door basisfuncties zoals paginanavigatie en toegang tot beveiligde delen van de website mogelijk te maken. Zonder deze cookies kan de website niet goed functioneren.

Vereist
Voorkeuren

Met voorkeurscookies kan een website informatie onthouden die de manier verandert waarop de website zich gedraagt of eruit ziet, zoals uw voorkeurstaal of de regio waarin u zich bevindt.

Statistieken

Statistische cookies helpen website-eigenaren te begrijpen hoe bezoekers omgaan met websites door anoniem informatie te verzamelen en te rapporteren.

Marketing

Marketingcookies worden gebruikt om bezoekers op verschillende websites te volgen. Het is de bedoeling advertenties weer te geven die relevant en aantrekkelijk zijn voor de individuele gebruiker en daardoor waardevoller voor uitgevers en externe adverteerders.