De Amerikaanse superbelegger Warren Buffett is in het tweede kwartaal van dit jaar in goud gestapt. Zijn beleggingsfirma Berkshire Hathaway kocht 20,9 miljoen aandelen van het Canadese Barrick Gold, een van de grootste goudmijnbedrijven ter wereld. Dat blijkt uit nieuwe cijfers die de Amerikaanse toezichthouder onlangs heeft vrijgegeven. Met deze investering van $565 miljoen nam Buffett een belang van 1,2% in het bedrijf. Een opmerkelijke stap, omdat de waardebelegger zich in het verleden meerdere malen zeer kritisch heeft uitgelaten over beleggen in goud.
In 2009 omschreef Buffett goud als een nutteloze belegging, omdat het geen cashflow oplevert en niets produceert. Dat laatste verklaart misschien wel waarom hij nu goudmijnaandelen heeft gekocht in plaats van goudbaren. De goudmijnsector heeft een moeilijke periode achter de rug met hoge schulden en krappe winstmarges. Daardoor waren de mijnen relatief laag gewaardeerd, ook ten opzichte van de goudkoers. Nu de prijs van het edelmetaal tot recordhoogte is gestegen neemt de winstgevendheid van de mijnbouwsector echter flink toe. Zodanig dat zelfs een risicomijdende belegger als Warren Buffett meedoet aan deze rally in de goudmarkt.
Terwijl Buffett goudmijnaandelen aan zijn portefeuille toevoegde, bouwde hij zijn positie in bankaandelen juist verder af. Zo verkocht hij al zijn aandelen in de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs en deed hij 62% van zijn positie in JP Morgan van de hand. Ook verkocht hij een kwart van zijn positie in Wells Fargo. Bankaandelen doen het al jaren vrij slecht op de beurs, vooral in Europa. Door de coronacrisis zijn de risico's voor banken verder toegenomen, waardoor de koersen van bankaandelen dit jaar opnieuw onder druk staan. De verwachting is dat de bankensector de komende jaren veel last zal hebben van de coronacrisis, zeker als meer bedrijven en huishoudens in de problemen komen.
De belegging in de goudmijnsector heeft Buffett tot op heden geen windeieren gelegd. Hij betaalde $565 miljoen voor zijn positie in Barrick Gold, terwijl deze tegen de huidige koers van $31 per aandeel bijna $650 miljoen waard is. Dat is al bijna 15% meer dat wat hij er in het tweede kwartaal voor heeft neergeteld. Het is overigens niet voor het eerst dat Buffett positie neemt in edelmetalen. In 1997 kocht hij bijna 130 miljoen troy ounce zilver voor een prijs van minder dan $6 per troy ounce. Een jaar later steeg de zilverkoers naar bijna $8 per troy ounce.
In 1998 omschreef Buffett goud als een nutteloze belegging, omdat het niets produceert. "Goud wordt ergens in Afrika uit de grond gehaald, dan smelten we het om en graven we een ander gat. Daar stoppen we het goud in en dan betalen we mensen om het te bewaken. Het is nutteloos. Iemand die het vanaf Mars zou bekijken zou zich op het hoofd krabben."
In 2010, toen de goudkoers veel hoger stond, zei hij het volgende over goud: "Je kunt al het goud dat ooit gemijnd is in een kubus van 21 kubieke meter kwijt. Voor de waard die het vertegenwoordigt bij de huidige goudkoers kun je alle landbouwgrond in de Verenigde Staten kopen, plus tien oliebedrijven als Exxon Mobil. Je hebt dan nog $1 biljoen over om te besteden. Of je kunt die grote kubus van metaal hebben. Wat zou je kiezen? Wat gaat meer waarde produceren?"
De argumentatie die Buffett hier aandraagt zijn valide, maar zeker niet volledig. Het is waar dat goud weinig productieve waarde heeft, maar dat is juist de kracht van het edelmetaal. Juist omdat het zo weinig nuttige toepassingen heeft - en omdat het aanbod relatief constant en voorspelbaar is - kan het edelmetaal uitstekend dienst doen als alternatief spaarmiddel.
Goud levert weliswaar geen cashflow op, maar daar staat tegenover dat het ook geen tegenpartij risico kent. Dat maakt het edelmetaal een aantrekkelijk alternatief om vermogen in te parkeren. Zeker als andere beleggingen te risicovol zijn of minder rendement opleveren, bijvoorbeeld door negatieve rente. Daar komt bij dat de waarde van het edelmetaal niet aangetast kan worden door roekeloos beleid van centrale banken en overheden. Door de eeuwen heen heeft goud zich bewezen als instrument om vermogen te beschermen tegen alle vormen van geldontwaarding.
Deze eigenschap maakt goud momenteel erg populair. Dat het edelmetaal zo weinig nuttige toepassingen kent is dan ook geen nadeel, maar juist een voordeel. Iedereen kan een deel van zijn vermogen in goud stoppen, zonder de koopkracht van een ander nadelig te beïnvloeden. Het rendement van goud zit in de waardestijging die volgt naarmate er meer besparingen zijn die in goud worden geparkeerd. Die opbrengst was de laatste jaren groter dan de rente op een spaarrekening.
Lees ook:
- Warren Buffett laat aandelen links liggen
- Ontdekkingen goudmijnen in tien jaar met 85% gedaald
Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines