Warren Buffett laat aandelen links liggen

Miljardair en belegger Warren Buffett heeft de afgelopen maanden op grote schaal aandelen verkocht. Zelfs tijdens de herstelrally die daarna volgde keerde hij niet terug naar de aandelenmarkt. In plaats van aandelen te kopen breidde hij de kaspositie van zijn beleggingsfirma Berkshire Hathaway verder uit, tot $137 miljard. Hij verkocht aandelen van onder andere financiële instellingen, energiebedrijven en luchtvaartmaatschappijen, sectoren die het hardst zijn getroffen door de coronacrisis.

Buffett verbaasde vriend en vijand door niet in te stappen na de forse aandelencorrectie in februari en maart. Wereldwijd hebben de beurzen ongeveer de helft van het verlies goedgemaakt, terwijl de Amerikaanse S&P 500 al bijna twee derde van het verlies heeft ingelopen. Toch durft miljardair Buffett dit keer niet in te stappen, terwijl hij dat nog wel deed tijdens de financiële crisis van 2008. Toen schreef hij in het diepst van de crisis voor de New York Times nog een opiniestuk getiteld 'Buy American. I am.' Hij kocht destijds voor miljarden aandelen van onder meer financiële instellingen en chemiebedrijven.

Herstelrally

Dat een doorgewinterde waardebelegger als Warren Buffett geen gebruik maakt van de beurscorrectie is opmerkelijk. Normaal gesproken zijn dat de momenten waarop je als belegger tegen een zeer aantrekkelijke prijs aandelen kunt kopen. Dat de miljardair zijn kruit nog even droog houdt doet vermoeden dat hij rekent op een verslechtering van het beursklimaat. In plaats van aandelen te kopen blijft hij rustig wachten op een echte koopkans.

Aandelenmarkten wereldwijd bereikten rond 23 maart een bodem, mede dankzij ingrijpen van centrale banken. De Fed en de ECB kondigden grootschalige opkoopprogramma's aan, waardoor de daling stopte. De aandelenkoersen gingen daarna weer snel omhoog, gedreven door particuliere beleggers. De afgelopen weken stonden zij zelfs in de rij om aandelen te kopen.

Aandelen overgewaardeerd?

Aandelenkoersen zijn in februari en maart flink gedaald, maar dat was niet zonder reden. Veel bedrijven hebben door de coronacrisis hun winstverwachtingen fors naar beneden bijgesteld, waardoor de koers/winst verhouding helemaal niet zo gunstig is. Zeker niet na de krachtige herstelrally die we sinds eind maart hebben gezien.

Volgens de laatste cijfers van Factset is de winst per aandeel van de S&P 500 door de coronacrisis al met 23% gedaald. De verwachte koers/winst verhouding van de Amerikaanse aandelenmarkt ligt momenteel op 21. Daarmee zijn de Amerikaanse aandelen duurder dan het gemiddelde van zowel de afgelopen vijf als tien jaar. Dat beeld is voor de meeste Europese aandelenmarkten waarschijnlijk niet veel beter.

Verwachte bedrijfswinsten zijn flink gedaald, maar aandelenkoersen stijgen weer (Bron: Factset)

Een belegger als Warren Buffett kijkt ook naar deze cijfers en ziet dat aandelen op dit moment helemaal niet zo aantrekkelijk gewaardeerd zijn. Blijven de bedrijfswinsten op het huidige niveau, dan is de kans op een nieuwe correctie zeer groot. Zeker als de economische vooruitzichten niet verbeteren, maar juist verslechteren. We begrijpen dat Buffett niet staat te springen om nu aandelen te kopen.

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines