• Meer dan 50.000 tevreden klanten
  • AFM vergunning
  • Verzekerde en discrete levering

Actuele koersen (kg): Goud: €54,253 | Zilver: €613

1:00

Frank Knopers

De economische vooruitzichten lijken met de dag te verslechteren door stijgende energieprijzen, oplopende geopolitieke spanningen en een steeds hogere rente. Overheden proberen met nieuwe steunmaatregelen de koopkracht van huishoudens overeind te houden, maar is dat genoeg? In deze analyse maken we de balans op. Kunnen we al spreken van een economische crisis in Europa? En wat staat ons de komende maanden nog te wachten?
Meer Lezen
Datum 23 sep. 2022   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws, Beleggen in goud

De grote economische problemen waar we op dit moment mee te maken hebben zijn veroorzaakt door de politiek en verergerd door centrale banken. Met het opkoopprogramma creëerden centrale banken moral hazard, terwijl ze nu met renteverhogingen een recessie in de hand werken. Dat zegt beursanalist Kees de Kort in gesprek met Paul Buitink en Joris Beemsterboer van Holland Gold. Hij pleit daarom voor afschaffing van centrale banken. Banken en overheden moeten dan zelf opdraaien voor de risico's en zullen daardoor een verstandiger beleid moeten voeren.
Meer Lezen
Datum 22 sep. 2022   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

Zwitserland importeerde in augustus veel meer Russisch goud dan in voorgaande maanden. Volgens nieuwe cijfers van de Zwitserse douane ging het om 5,7 ton goud met een marktwaarde van $324 miljoen. Dat was het hoogste volume in één maand sinds april 2020. Het goud kwam opvallend genoeg uit het Verenigd Koninkrijk en is waarschijnlijk naar Zwitserland gebracht om omgesmolten te worden. Wat zegt dit over de goudmarkt?
Meer Lezen
Datum 21 sep. 2022   Categorieën Categorieën: Beleggen in goud

De laatste dagen lezen we op verschillende blogs verhalen over dreigende tekorten aan zilver, omdat de voorraden zilver zowel in Londen als in New York momenteel in hoog tempo dalen. Volgens sommige analisten is de huidige situatie ongekend en doen bullion banks er alles aan om de zilverprijs onder controle te houden. Dit om te voorkomen dat de voorraden nog verder dalen en er straks helemaal geen zilver meer te krijgen is. Maar kloppen deze beweringen wel? Dreigt een tekort aan zilver?
Meer Lezen
Datum 16 sep. 2022   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws, Beleggen in goud, Beleggen in zilver

Nederlandse banken hebben via rentederivaten voor tientallen miljarden euro's aan schade veroorzaakt bij ondernemers en semioverheidsinstanties. Dat zegt Hester Bais, auteur van het boek Worst Bank Scenario, in gesprek met Paul Buitink en Sven Kuipers van Holland Gold. Ondernemers werden verplicht renteswaps afsluiten om het risico van renteschommelingen op hun leningen af te dekken, terwijl dat niet in hun belang was. Sterker nog, ze werden door de bank gedupeerd.
Meer Lezen
Datum 9 sep. 2022   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

Deze week verhoogde de ECB haar beleidsrente met 75 basispunten, de grootste renteverhoging ooit in de geschiedenis van de muntunie. De centrale bank probeert met deze rentesprong de inflatie van meer dan 9% in de eurozone weer onder controle te krijgen. Tegelijkertijd verhoogde de centrale bank ook de rentetarieven op tegoeden die banken bij de centrale bank aanhouden en voor repo transacties met banken met 75 basispunten. De centrale bank blijft de opbrengst van haar obligatieportefeuille volledig herinvesteren. Wat zijn de gevolgen van deze renteverhoging? En zal de ECB de inflatie weer onder controle krijgen?
Meer Lezen
Datum 9 sep. 2022   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

Poetin gelooft dat hij een historische missie heeft om de eer van Rusland te herstellen en het westen te laten zien dat Rusland een soeverein land is. Dat zegt Wierd Duk, verslaggever bij de Telegraaf en auteur van het boek 'Poetin: Straatvechter ondermijnt wereldorde' in gesprek met Paul Buitink van Holland Gold.
Meer Lezen
Datum 1 sep. 2022   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

Noorwegen, het land staat bekend om zijn idyllische landschappen, de lekkere vis en de hoge prijzen. Politiek gezien is het land ook interessant, het is namelijk geen lid van de EU. Daardoor luidt de vraag; hoe verschilt het monetaire beleid met dat van de Europese Centrale Bank?
Meer Lezen
Datum 31 aug. 2022   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

Fed-voorzitter Powell was na de jaarlijkse internationale bijeenkomst van centrale bankiers in Jackson Hole kort en krachtig: de boodschap was heel duidelijk ‘hawkish’. Toch leken de valutamarkten deze ontwikkeling al te hebben ingeprijsd, want de reactie was vrij gedempt.
Meer Lezen
Datum 30 aug. 2022   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

Hedgefondsen en beleggers verwachten een verdere stijging van de rente in Italië en gaan daarom massaal short op Italiaanse staatsleningen. De rente is de laatste weken sterk opgelopen, vanwege politieke onrust in de aanloop naar nieuwe verkiezingen en verslechterde economische vooruitzichten. De Italiaanse economie is erg afhankelijk van Russisch gas en het IMF waarschuwde vorige maand al dat de economie van het land zonder Russisch gas meer dan 5% zal krimpen. Moet de ECB opnieuw ingrijpen?
Meer Lezen
Datum 25 aug. 2022   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

Op 21 oktober organiseert Holland Gold weer een exclusief evenement genaamd Monetary Horizons. Tijdens dit besloten evenement zullen verschillende experts op het gebied van geld, goud, crypto en financiële markten u bijpraten over de staat van ons huidige financiële systeem. U maakt kennis met de sprekers en de medewerkers van Holland Gold en kunt netwerken met andere genodigden.
Meer Lezen
Datum 24 aug. 2022   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws, Beleggen in goud, Beleggen in zilver

De euro had op democratische wijze via een referendum ingevoerd moeten worden. Dat zegt Pepijn van Houwelingen, woordvoerder financiën van het Forum voor Democratie, in gesprek met Paul Buitink van Holland Gold. In deze derde en laatste aflevering van de serie Euroforie van BLCKBOX zegt van Houwelingen dat Nederland teveel politieke en monetaire soevereiniteit heeft afgestaan aan Europa.
Meer Lezen
Datum 23 aug. 2022   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

Het huidige geldsysteem is toe aan hervorming, omdat het teveel macht geeft aan banken en het de vermogensongelijkheid in de samenleving versterkt. Bovendien verdienen banken veel geld aan het privilege om kredieten te verlenen. Dat zegt Anthony Migchels, monetair hervormer en oprichter van de Florijn, in een interview bij Holland Gold. Hij lanceerde met de Florijn een alternatieve munt, waarmee mensen kunnen betalen en rentevrij kunnen lenen.
Meer Lezen
Datum 15 jul. 2022   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

De inflatie is in een jaar tijd spectaculair gestegen. In mei kwam de geharmoniseerde consumentenprijsindex in Nederland uit op 10,2%, terwijl dat in dezelfde maand van vorig jaar nog maar 1,9% was. Eerder dit jaar piekte het inflatiecijfer op bijna 12%, een cijfer dat we al meer dan veertig jaar niet meer hebben gezien. De reden van deze hoge inflatie is bij iedereen inmiddels bekend, namelijk stijgende energieprijzen. In mei lagen deze volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek 67,3% hoger dan een jaar geleden. In hoeverre vertekenen deze het beeld van de inflatie? En hoe lang blijft de inflatie nog zo hoog?
Meer Lezen
Datum 3 jun. 2022   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

Het Britse munthuis, de Royal Mint, heeft ter gelegenheid van het platina jubileum van Queen Elizabeth II een speciale gouden munt onthuld. Met een gewicht van 15 kilogram aan puur goud is het de grootste munt ooit geslagen door het munthuis. Het muntstuk is gemaakt van 99,99% zuiver goud en heeft een diameter van 22 centimeter. Op de voorzijde staat de koningin te paard afgebeeld, op de keerzijde een gekroonde EIIR encryptie, omringd door rozen, narcissen, distels en klavers, die symbool staan voor het Verenigd Koninkrijk. De jaartallen 1952 en 2022 verwijzen uiteraard naar het 70-jarige jubileum van Queen Elizabeth II.
Meer Lezen
Datum 2 jun. 2022   Categorieën Categorieën: Beleggen in goud

De Amerikaanse regering overweegt maximumprijzen voor benzine en diesel, want volgende week stemt het Congres over een nieuw wetsvoorstel om 'excessieve prijzen' aan banden te leggen. De prijzen van brandstoffen stijgen in de Verenigde Staten nu al drie weken op rij. Daardoor betalen Amerikanen inmiddels recordprijzen aan de pomp. Een gallon benzine (ongeveer 3,78 liter) kost nu gemiddeld $4,56, terwijl de prijs voor diesel momenteel op $5,57 bedraagt. Kunnen maximumprijzen voor brandstof de consument helpen?
Meer Lezen
Datum 19 mei. 2022   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

De huizenprijzen in Nederland gedragen zich als obligatiekoersen en daardoor kunnen de prijzen bij een stijgende rente fors dalen. Dat zegt analist Alfonso Peccatiello van The Macro Compass in een gesprek met Paul Buitink van Holland Gold. Hij merkt op dat de situatie op de woningmarkt sterk is verslechterd, omdat de koopkracht van huizenkopers is afgenomen. Mensen krijgen door de hogere rente minder hypotheek, terwijl ze door hoge inflatie koopkracht verliezen.
Meer Lezen
Datum 6 mei. 2022   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

Sinds het begin van de coronacrisis is de vraag naar fysiek zilver met name in de Verenigde Staten sterk toegenomen. Cijfers van de Zwitserse douane laten zien dat het land inmiddels met afstand de belangrijkste afzetmarkt is geworden voor zilver. Dat terwijl de VS tot 2019 nauwelijks zilver uit Zwitserland importeerde. Ook komt er veel fysiek zilver via andere kanalen in de Verenigde Staten terecht, bijvoorbeeld via Turkije en Australië. Dat schrijft het Silver Institute deze week in een nieuwe update over de zilvermarkt.
Meer Lezen
Datum 5 mei. 2022   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws, Beleggen in goud, Beleggen in zilver

De rentetarieven bleven vorige week overal ter wereld genadeloos stijgen. Het veelbepalende rendement op tienjarig Amerikaanse schatkistpapier flirt nu met het niveau van 3%, dat psychologisch belangrijk is. De aandelenkoersen daalden en de dollar rallyde, gesteund door zowel kapitaalstromen naar veilige havens als renteverschillen.
Meer Lezen
Datum 4 mei. 2022   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

De wereldwijde vraag naar goud steeg in het eerste kwartaal van dit jaar naar 1.234 ton, het grootste volume sinds het vierde kwartaal van 2018. Vergeleken met een jaar geleden steeg de vraag zelfs met 34%. De belangrijkste redenen daarvoor zijn hoge inflatie en de oorlog in Oekraïne, waardoor spaarders en beleggers hun toevlucht zoeken in het edelmetaal. Dat schrijft de World Gold Council in haar nieuwste kwartaalrapport over de goudmarkt. Ook kochten centrale banken meer goud.
Meer Lezen
Datum 3 mei. 2022   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws, Beleggen in goud

De koersen van aandelen en cryptomunten zijn deze maand flink gedaald. De S&P 500 index verloor tien procent, terwijl de Nasdaq index voor technologieaandelen met 15% onderuit ging. Virtuele munten lieten nog grotere verliezen zien, met koersdalingen van bijna 25% voor Bitcoin en meer dan 30% voor Ethereum. Beleggers verwachten dat centrale banken de rente gaan verhogen, wat in principe ongunstig is voor aandelen. Daarnaast nemen de geopolitieke spanningen toe, waardoor mensen hun toevlucht zoeken in defensieve beleggingen. Daarvan profiteert vooral goud, want de goudprijs is dit jaar per saldo een paar procent gestegen.
Meer Lezen
Datum 27 jan. 2022   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws, Beleggen in goud

De prijzen van veel producten zijn het afgelopen jaar sterk toegenomen. Waar centrale banken jarenlang probeerden de inflatie aan te jagen lijkt nu alles in stroomversnelling te komen. De inflatie wordt veelal toegeschreven aan hoge energieprijzen en transportkosten, maar volgens waardebelegger Bob Robotti is dat niet het volledige verhaal. Kijken we van een grotere afstand naar de markt, dan wordt volgens hem duidelijk waar alle prijsstijgingen hun oorsprong vinden.
Meer Lezen
Datum 20 jan. 2022   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

In het huidige model wordt goud geprijsd op basis van de 10-jaars TIPS-rente. Naar mijn mening wordt het huidige model onzinniger des te langer de TIPS-rente negatief blijft. Op het moment van schrijven is de TIPS-rente –0,74%. Het eerste deel van deze serie was een introductie tot het huidige goudprijsmodel. We bespraken dat de goudprijs in Amerikaanse dollars omgekeerd gecorreleerd was met de ex-post reële rente (de nominale Treasury-rente minus inflatie van consumptieprijzen) van 1968 tot 2005, en sinds 2006 omgekeerd gecorreleerd is aan de ex-ante reële rente (de verwachte reële rente gemeten aan de hand van het 10-jaars TIPS-rente).
Meer Lezen
Datum 14 jan. 2022   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws, Beleggen in goud

De laatste jaren worden er in New York steeds meer smalle en hoge wolkenkrabbers gebouwd. De exclusieve appartementen in deze woontorens kosten tientallen miljoenen dollars, maar worden amper bewoond. Superrijken van over de hele wereld kopen een plekje in deze exclusieve woontorens, terwijl ze er zelf nauwelijks gebruik van maken. Waarom kopen ze deze peperdure appartementen?
Meer Lezen
Datum 14 jan. 2022   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

De centrale bank van Ierland heeft in november voor €78 miljoen aan goud gekocht, zo blijkt uit nieuwe cijfers van de centrale bank. Omgerekend naar de goudprijs van dat moment gaat het om een aankoop van iets meer dan 1,5 ton goud. Dat betekent dat het land haar goudvoorraad in drie maanden tijd met ongeveer 60% heeft uitgebreid.
Meer Lezen
Datum 14 jan. 2022   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws, Beleggen in goud

Ierland heeft voor het eerst sinds 2009 weer goud aan haar reserves toegevoegd. De centrale bank kocht in september en oktober in totaal twee ton goud bij en breidde haar goudvoorraad daarmee uit tot 258.000 troy ounce. Dat is omgerekend ongeveer 8 ton goud, goed voor een marktwaarde van €383 miljoen. Met deze aankoop stijgt het aandeel goud in de totale reserves van het land naar 3,5%, wat nog steeds relatief laag is in vergelijking met andere landen in de Europese muntunie.
Meer Lezen
Datum 2 dec. 2021   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws, Beleggen in goud

Uit gegevens van de totale aandelenmarktkapitalisatie ten opzichte van het bruto binnenlands product (bbp) van zeventien ontwikkelde economieën over de afgelopen 150 jaar blijkt dat de wereld zich nog nooit in een bubbel van de huidige omvang heeft begeven.
Meer Lezen
Datum 30 nov. 2021   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

Servië heeft haar volledige goudvoorraad naar de eigen centrale bank verplaatst. Dat maakte de gouverneur van de centrale bank Jorgovanka Tabakovic deze week bekend. In een opname voor het Servische televisieprogramma Pink zei ze dat de volledige goudvoorraad inmiddels in eigen land is. Daarmee voegt Servië zich bij een steeds groter aantal landen dat goudvoorraden repatrieert.
Meer Lezen
Datum 24 nov. 2021   Categorieën Categorieën: Beleggen in goud

Vorige week bereikte de goudprijs in euro's het hoogste niveau in een jaar tijd, gesteund door hoge inflatiecijfers in de VS. Deze week zakte de koers weer wat, nadat bekend werd dat Jerome Powell een tweede termijn krijgt als president van de Amerikaanse centrale bank. In dollars gemeten zakte de prijs van het edelmetaal deze week onder de $1.800 per troy ounce. Is de prijsstijging daarmee voorbij?
Meer Lezen
Datum 24 nov. 2021   Categorieën Categorieën: Beleggen in goud

De aanzienlijke stijging van de dollar heeft afgelopen week nog meer momentum gekregen nadat de markten hun verwachtingen voor de Fed-pieken bekend hadden gemaakt, terwijl de extreem ‘dovish’ communicatie van de Europese Centrale Bank de euro laag hield.
Meer Lezen
Datum 23 nov. 2021   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

De ECB gaat voorlopig niets doen om de inflatie te beteugelen. Dat zei Christine Lagarde, president van de centrale bank, op vrijdag. Volgens haar is de hoge inflatie in de eurozone van tijdelijke aard en zou een verkrapping van het monetaire beleid meer kwaad dan goed doen. Door het opkoopprogramma af te bouwen of de rente te verhogen zou ze het herstel van de economie schaden.
Meer Lezen
Datum 20 nov. 2021   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

Over het algemeen wordt de goudprijs in Amerikaanse dollars bepaald door lange termijn inflatieverwachtingen en de rentetarieven in de Verenigde Staten. De prijs van goud in een andere valuta is afhankelijk van de wisselkoers tussen die valuta en de dollar. Nadat we in een eerdere serie artikelen hebben we besproken hoe de internationale goudmarkt in elkaar zit, zullen we in deze serie onderzoeken welke economische variabelen invloed hebben op vraag en aanbod van goud, en dus de goudprijs.
Meer Lezen
Datum 20 nov. 2021   Categorieën Categorieën: Beleggen in goud, Beleggen in zilver

De ECB heeft veel meer staatsobligaties opgekocht dan vooraf was afgesproken. Toen de centrale bank in 2015 begon met het opkopen van staatsobligaties beloofde ze maximaal 33% van de totale staatsschuld van een land op te kopen. Maar nu blijkt de centrale bank achter de schermen een veel hogere limiet van 50% te hanteren. In een nieuwe presentatie van de Raad van Bestuur van de centrale bank wordt dit hogere percentage voor het eerst genoemd. Sinds de lancering van het nieuwe opkoopprogramma vorig jaar heeft de centrale bank veel obligaties opgekocht.
Meer Lezen
Datum 17 nov. 2021   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

De reactie op de markt op het inflatierapport uit de VS was ongewoon. De dollar steeg dit keer moeiteloos ten opzichte van andere G10-valuta. Toch waren de ware sterren van deze week de valuta van opkomende markten, met de Braziliaanse real aan kop. Een mogelijke verklaring voor deze dichotomie is het verschil tussen monetaire reacties op wereldwijde inflatiedruk. Hoewel de meeste centrale banken van G10-landen inflatie graag laten gebeuren, waardoor de reële rentes ver in het negatieve blijven, waren de autoriteiten van opkomende markten minder optimistisch. Zij hebben een aantal maanden geleden de rentes aanzienlijk verhoogd. Het proces van normalisering van monetair beleid is nog jong, maar de gebeurtenissen die afgelopen week hebben plaatsgevonden, zijn erg interessant.
Meer Lezen
Datum 17 nov. 2021   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

De goudprijs bereikte deze week het hoogste niveau in een jaar tijd, terwijl zilver de hoogste koers sinds februari aantikte. De prijzen van edelmetalen schoten woensdag omhoog door nieuwe inflatiecijfers uit de VS. In oktober steeg de inflatie naar een schrikbarend niveau van 6,2%, de grootste prijsstijging op jaarbasis sinds 1990. Het zorgde voor een vlucht naar edelmetalen.
Meer Lezen
Datum 12 nov. 2021   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws, Beleggen in goud, Beleggen in zilver

De Zwitserse centrale bank heeft in het derde kwartaal goed verdiend aan negatieve rente en de stijgende goudprijs. Dat schrijft ze in haar nieuwste kwartaalrapport. Door een hogere goudprijs steeg de waarde van de goudvoorraad met 109,5 miljoen Zwitserse frank. Negatieve depositorente, die banken betalen over hun overtollige reserves, leverde de centrale bank ongeveer 250 miljoen frank op.
Meer Lezen
Datum 10 nov. 2021   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws, Beleggen in goud

De opkomst van de eurodollar markt vanaf 1955 heeft in belangrijke mate de verdere ontwikkeling van het internationale monetaire en financiële systeem bepaald. Dat zegt politicoloog Sander Boon in een exclusief interview met Paul Buitink voor Holland Gold. Het verklaart namelijk de negatieve rente en de bijna onbeperkte leencapaciteit van overheden. Ook werpt het een ander licht op de macht van centrale banken in het hedendaagse monetaire systeem. Ze proberen de indruk te wekken dat ze controle hebben over rente en geldhoeveelheid, maar dat is slechts beperkt het geval.
Meer Lezen
Datum 8 nov. 2021   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws, Beleggen in goud

De koersen van de G10-valuta lopen nog steeds synchroon met de ‘hawkishness’ van de desbetreffende centrale bank – waarbij die ‘hawkishness’ ten opzichte van de consensus wordt gemeten. Die is uiterst ‘dovish’ en gaat ervan uit dat het monetaire beleid in de ontwikkelde landen buitengewoon ruim zal blijven.
Meer Lezen
Datum 8 nov. 2021   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

De inflatie in de eurozone steeg in oktober naar 4,1% op jaarbasis, het hoogste niveau sinds 2008. Dat meldt het Europese statistiekbureau Eurostat op basis van voorlopige cijfers. De belangrijkste oorzaak voor de hoge inflatie is de sterke stijging van de energieprijs, want die was in oktober 29% hoger dan een jaar geleden. Niet alleen werd benzine aan de pomp veel duurder, ook schoot de gasprijs omhoog.
Meer Lezen
Datum 5 nov. 2021   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws, Beleggen in goud, Beleggen in zilver

Centrale banken willen met digitaal centralebankgeld een alternatief bieden voor cryptomunten en innovaties van fintech bedrijven. Maar is dat wel zo wenselijk? Wat zijn de voor- en nadelen van deze nieuwe vorm van geld? In dit gesprek bij Blckbx praten Paul Buitink en Ancilla van der Leest over fundamentele veranderingen in ons geldsysteem. Niet alleen over digitaal centralebankgeld, maar ook over negatieve rente en het verdwijnen van contant geld. Wat betekent dit voor onze vrijheid?
Meer Lezen
Datum 5 nov. 2021   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

Midden vorige week ontstond wat volatiliteit bij de G10-valuta. Dit was vooral een reactie op de verwarrende signalen uit de ECB-bijeenkomst van donderdag. Toch sloten deze valuta de week vrijwel ongewijzigd af – de handel bereidt zich voor op het vuurwerk dat deze week wordt verwacht.
Meer Lezen
Datum 3 nov. 2021   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

De huizenprijzen in Amsterdam zijn, gecorrigeerd voor inflatie, nog nooit zo hoog geweest als nu. Naast lage rentetarieven ligt de oorzaak van snel stijgende prijzen in een feedbackcyclus tussen banken en consumenten die verslaafd zijn geraakt aan hypotheken en steeds hogere huizenprijzen.
Meer Lezen
Datum 29 okt. 2021   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

De belangstelling voor gouden sieraden, munten en baren is in het derde kwartaal verder toegenomen. Door het herstel van de economie steeg de vraag naar sieraden in landen als India en China, terwijl munten en baren nog steeds zeer populair zijn in landen als Duitsland en de Verenigde Staten. Dat schrijft de World Gold Council in een nieuw kwartaalrapport over de goudmarkt.
Meer Lezen
Datum 28 okt. 2021   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws, Beleggen in goud, Beleggen in zilver

Bedrijven hebben steeds meer moeite om hun producten op tijd in te kopen of bij de klant te krijgen. Dat blijkt uit een marktanalyse van onderzoeksbureau IHS Markit. De situatie is op dit moment zelfs problematischer dan vlak na de uitbraak van de coronapandemie. Een toenemende vraag naar goederen en schaarste aan containers zorgt voor hogere kosten en langere levertijden.
Meer Lezen
Datum 28 okt. 2021   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

Nigeria lanceert deze week met de eNaira een nieuwe digitale munt, die door de centrale bank wordt uitgegeven. Daarmee loopt het land voorop in de nieuwe trend van digitaal centralebankgeld. Met deze digitale munt probeert de centrale bank een alternatief te bieden voor cryptovaluta, die erg populair zijn in het Afrikaanse land. De nieuwe munt werkt via een soort wallet, waarmee mensen onderling betalingen kunnen doen. De eNaira is inwisselbaar met de Naira, de reguliere valuta van Nigeria. In eerste instantie krijgen alleen mensen met een bankrekening toegang tot deze nieuwe technologie. Later moet ook iedereen met een identiteitskaart een rekening bij de centrale bank kunnen aanvragen.
Meer Lezen
Datum 25 okt. 2021   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

De driemaandelijkse inflatiecijfers uit Nieuw-Zeeland waren een forse opwaartse verrassing, wat de inflatieangst verder aanwakkerde. De mondiale sell-off van staatsobligaties ging door, maar het risicosentiment en vooral ook de aandelenprijzen blijken veerkrachtig te zijn. Beleggers gokken erop dat ondernemingen in staat zullen zijn om kosten door te geven en van het uiterst stimulerende monetaire beleid te profiteren.
Meer Lezen
Datum 25 okt. 2021   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

Servië is van plan haar goudvoorraad verder uit te breiden, zo verklaarde president Aleksandar Vučić tijdens de openingsceremonie van de Cukaru Peki goudmijn. Deze nieuwe goudmijn in Servië is in samenwerking met het Chinese Zijin Mining Group tot stand gekomen. De centrale bank zal een deel van de goudproductie opkopen om haar goudreserve verder aan te vullen. Ook de gouverneur van de Servische centrale bank, Jorgovanka Tabakovic, was bij de openingsceremonie aanwezig.
Meer Lezen
Datum 22 okt. 2021   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws, Beleggen in goud

In het eerste deel van deze serie hebben we besproken hoe de fysiek goudmarkt werkt, terwijl we in het tweede deel zagen hoe de Londense goudmarkt functioneert en hoe deze verbonden is met de fysiek markt. In dit afsluitende deel behandelen we kort hoe Exchange Traded Funds en de futures derivatenmarkt functioneren, en op welke manier deze verbonden zijn met de fysieke markt. In de toekomst zullen we dieper ingaan op hoe alle derivatenmarkten afzonderlijk werken.
Meer Lezen
Datum 22 okt. 2021   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws, Beleggen in goud, Beleggen in zilver

Duitsers zouden eerder goud kopen dan aandelen, zo blijkt uit een nieuwe rondvraag van onderzoeksbureau Kantar Emnid in opdracht van Deutsche Börse Commodities. Respondenten kregen de vraag wat ze zouden overwegen als ze een bedrag van €25.000 mochten beleggen. Uit deze rondvraag kwam naar voren dat de meeste mensen dit bedrag zouden investeren in vastgoed, namelijk 32% van de respondenten. Goud kopen kwam met 29% op de tweede plaats en scoorde daarmee beter aandelen.
Meer Lezen
Datum 21 okt. 2021   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws, Beleggen in goud

De koers van Bitcoin is woensdag tot recordhoogte gestegen. Op het hoogtepunt stond de koers op $67.000, een paar procent meer dan het oude record van april. In euro's steeg de prijs van de virtuele munt naar €57.000, meer dan een verdubbeling ten opzichte van drie maanden geleden. De cryptomunt profiteert van een gunstig sentiment, want door de hoge inflatie zien meer mensen Bitcoin als een aantrekkelijk alternatief spaarmiddel.
Meer Lezen
Datum 21 okt. 2021   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

Frank Knopers (MSc) studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich naast de aandelenmarkt ook gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt. Van daaruit verdiepte hij zich in economische, monetaire en geopolitieke ontwikkelingen.