• Meer dan 50.000 tevreden klanten
  • AFM vergunning
  • Verzekerde en discrete levering

Actuele koersen (kg): Goud: €54,309 | Zilver: €614

1:00

Goudvoorraden ETF's onder druk door stijgende rente

Datum 12 maa. 2021   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws, Beleggen in goud
Goudvoorraden ETF's onder druk door stijgende rente

 

De wereldwijde goudvoorraden van ETF's zijn vorige maand met bijna 85 ton gedaald, zo schrijft de World Gold Council. Door de oplopende rente stond de goudprijs in februari onder druk, waardoor sommige beleggers hun posities in goud afbouwden. Eind februari hadden deze beleggingsproducten wereldwijd 3.618 ton goud onder beheer, goed voor een marktwaarde van ruim $200 miljard. Vorig jaar stroomde er nog een recordhoeveelheid goud naar ETF's, ondanks een uitstroom in november en december.

Het waren vooral Amerikaanse beleggers die edelmetaal van de hand deden. Noord-Amerikaanse fondsen haalden in februari 71,2 ton goud uit de kluis, terwijl Europese fondsen 23,8 ton goud verkochten. Opvallend is dat beleggers in Azië door de prijsdaling juist instapten, want de fondsen in deze regio voegden vorige maand 10,6 ton aan hun positie toe. De laatste keer dat Aziatische goudfondsen een significante toestroom van vermogen registreerden was in september vorig jaar. In China nam de belangstelling voor goud-ETF's toe door stijgende premies op fysiek beleggingsgoud en een correctie op de aandelenmarkt.

Beleggers haalden in februari vermogen weg uit goud-ETF's

Goudvoorraden ETF's

De wereldwijde goudvoorraden van ETF's stegen vorig jaar nog tot recordhoogte, gedreven door extreem lage rente en grootschalige steunprogramma's van centrale banken en overheden. Dit wakkerde de angst voor geldontwaarding verder aan en zorgde daarom voor een vlucht naar edelmetalen. De goudvoorraden stegen in september zelfs tot recordhoogte, zoals we eerder al schreven in dit artikel. Eind vorig jaar kwam de goudkoers onder druk te staan door de komst van nieuwe vaccins tegen het coronavirus en de oplopende rente. In november en december leidde dat tot een daling van de goudvoorraden van ETF's.

De goudkoers is de laatste maanden gedaald en bereikte vorige week zelfs het laagste niveau in bijna een jaar tijd. Dat terwijl de inflatie oploopt en centrale banken bereid zijn meer te stimuleren als dat nodig is. En hoewel de economische vooruitzichten verbeteren is er nog altijd onzekerheid over een mogelijke toename van het aantal faillissementen. Wanneer overheden hun steunmaatregelen afbouwen kunnen veel bedrijven namelijk in de problemen komen. Dit kan een negatief effect hebben op de bankbalansen en de werkgelegenheid. Daarmee blijft goud een waardevolle toevoeging aan een beleggingsportefeuille, zeker in een wereld met negatieve spaarrente.

Goudvoorraden ETF's stegen vorig jaar nog tot recordhoogte

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines