Goudvoorraden ETF's ondanks lagere goudkoers naar record

Ondanks de daling van de goudkoers blijven beleggers goud kopen, want de voorraden van ETF's stegen afgelopen maand opnieuw tot recordhoogte. Eind september beschikten deze beleggingsproducten over een goudvoorraad van 3.871,8 ton. Dat is meer dan begin augustus, toen de goudkoers een all-time high bereikte. Dat is opmerkelijk, omdat de belangstelling voor deze beleggingsproducten normaal gesproken sterk gecorreleerd is aan de koers. Nu houden beleggers hun positie vast, ondanks het feit dat de prijs van het edelmetaal met bijna 10% daalde.

Onderstaande grafiek laat zie dat de goudvoorraden van ETF's sinds begin dit jaar bijna onafgebroken zijn gestegen. Dat betekent dat beleggers al het hele jaar edelmetaal aan hun portefeuille toevoegen. Door onrust op de financiële markten, onzekere economische vooruitzichten en de extreem lage rente stappen meer beleggers in edelmetalen. Dat ging gepaard met een stijging van de goudkoers, die afgelopen zomer zelfs een nieuw record van $2.067 aantikte. Door het aansterken van de dollar leverde het edelmetaal de afgelopen twee maanden een deel van haar winst weer in, maar voor beleggers was dat geen reden om goud te verkopen.

Goudvoorraden ETF's naar recordhoogte, ondanks daling goudkoers 

Hoe werkt een goud-ETF?

De laatste jaren is de populariteit van ETF's sterk toegenomen, omdat het beleggers in staat stelt op een eenvoudige manier in bijvoorbeeld grondstoffen te beleggen. Een goud-ETF geeft op basis van fysiek goud als onderpand aandelen uit, die men via de beurs verhandelt. Is er veel vraag naar deze aandelen, dan kan het ETF besluiten extra aandelen in omloop te brengen. Met opbrengst van een dergelijke uitgifte van aandelen voegt het fonds weer goud aan haar reserves toe. Daalt de vraag naar de aandelen, dan kan het fonds een deel van haar goud verkopen en dat geld gebruiken om aandelen uit de markt te halen.

De voordelen van beleggen in goud via ETF's zijn de lage transactiekosten en het gemak waarmee je aandelen kunt verhandelen. Het nadeel is dat je slechts een papieren claim in handen hebt, die doorgaans niet inwisselbaar is voor fysiek goud. Ontstaat er een run op goud, dan moet je achteraan de rij aansluiten om goud te bemachtigen. Ook kun je fysiek goud daadwerkelijk buiten het financiële systeem bewaren, terwijl ETF's alleen via een bank of broker verhandeld kunnen worden. De meest veilige optie is dus fysiek goud in de vorm van munten en baren, eventueel in combinatie met verzekerde opslag. Dat kan bijvoorbeeld via Aunexumsafe.

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines