Grafiek: Is dit een goed moment om goud te kopen?

 

De goudkoers staat de laatste weken behoorlijk onder druk door de stijgende rente. De prijs van het edelmetaal zakte deze week onder de $1.700 per troy ounce, het laagste niveau in dollars sinds juni vorig jaar. Deze koersdaling is opmerkelijk, want tegelijk met de oplopende rente nemen ook de inflatieverwachtingen toe.Dat betekent dat het geld aan koopkracht verliest en dat er nog steeds een goede reden is om edelmetalen als goud en zilver te bezitten. Maar is dit ook een goed moment om goud te kopen?

Het is lastig om een voorspelling te doen over de goudkoers, omdat het edelmetaal reageert op tal van factoren. Toch is het interessant om het koersverloop van de laatste jaren te bestuderen, want ook daarin zijn bepaalde trends te ontdekken. We analyseerden de ontwikkeling van de goudkoers en het 200-daags gemiddelde sinds begin 2014. Dit zijn de goudkleurige en blauwe lijn in onderstaande grafiek. Zoals u ziet lopen deze lijnen soms ver uit elkaar, bijvoorbeeld als de goudkoers in korte tijd snel stijgt of daalt. Dat blijken achteraf gezien vaak gunstige momenten om goud te kopen of te verkopen.

Goudkoers bijna tien procent onder 200-daags gemiddelde

Goudkoers versus 200-daags gemiddelde

De grijze lijn laat zien hoe ver de goudkoers op een bepaald moment afwijkt van het 200-daags gemiddelde. Dit hebben we procentueel weergegeven in de rechter-as op de grafiek. Zoals u ziet ligt de prijs momenteel bijna tien procent lager dan het lange termijn gemiddelde. Eerdere momenten dat de goudkoers zo ver onder de trend zat, zoals in de zomer van 2018, eind 2015 en eind 2016, bleken gunstige momenten om goud te kopen. De prijs kan natuurlijk verder dalen, maar op basis van deze indicator lijkt het steeds aantrekkelijker te worden om in te stappen.

Resultaten uit het verleden bieden natuurlijk geen garantie voor de toekomst. Kijken we verder terug in de tijd, dan zien we dat deze theorie niet altijd op gaat. In een dalende trend kan de prijs op korte termijn enig herstel laten zien, maar vervolgens toch verder dalen. Daarom is het goed om naast dit soort technische indicatoren ook naar de fundamentals te kijken. En die fundamentals zien er nog steeds gunstig uit voor goud. Zo hanteren centrale banken nog steeds een zeer ruim monetair beleid, terwijl overheden de staatsschulden verder laten oplopen om de economie te ondersteunen. Dit zal op de lange termijn niet gunstig zijn voor de koopkracht van het geld.

Disclaimer: Holland Gold geeft geen beleggingsadvies en dit artikel moet dan ook niet als zodanig worden beschouwd. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst.

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines