• Meer dan 50.000 tevreden klanten
  • AFM vergunning
  • Verzekerde en discrete levering

Actuele koersen (kg): Goud: €58.041 | Zilver: €709

1:00

Wouter Wilmer

Overheden moeten stappen nemen om de schuldenlast te verminderen, dat zegt het Internationaal Monetair Fonds in een blog op de website. Vooral een herziening van het fiscale beleid is daarbij van belang. Het debacle van de eurocrisis, waarbij overheden in problemen kwamen, staat bij velen nog vers in het geheugen. Nu stijgt de rente, terwijl overheden in voorgaande jaren alleen maar meer schulden zijn aangegaan. Kunnen overheden nu weer in de problemen komen, of is de situatie nu anders?
Meer Lezen
Datum 21 sep. 2023   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

Donderdag volgt er weer een persconferentie over de beleidsrente van de Europese Centrale Bank (ECB). Hoewel lange tijd werd aangenomen dat de rente wel weer zal worden verhoogd, ontstond er afgelopen week twijfel over de komende beslissing. De ECB is nu al meer dan een jaar bezig de rente te verhogen en dat beleid lijkt zijn vruchten af te werpen nu de inflatie hard afneemt. Maar is het wel verstandig van de ECB om de rente nog verder te verhogen nu de economie al begint af te koelen?
Meer Lezen
Datum 12 sep. 2023   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

De grote verliezen die centrale banken de komende jaren lijden zorgen ervoor dat het monetaire beleid lastiger en ingewikkelder wordt, tot die conclusie komen oud DNB-president Nout Wellink en financieel specialist David Marsh. Dit geldt niet alleen voor de Europese Centrale Bank (ECB), maar ook voor de Bank of England en de Amerikaanse Federal Reserve. Waarom wordt het monetair beleid ingewikkelder en wat kan er gedaan worden om de problemen te verlichten?
Meer Lezen
Datum 5 sep. 2023   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

Het einde van de hegemonie van de dollar is afgelopen decennia al meerdere keren voorspeld. De discussie over de dollar werd nieuw leven ingeblazen na de Russische invasie in Oekraïne. Verschillende economen voorspelden daaropvolgend de komst van een nieuwe, door goud gedekte munt. Maar is het waarschijnlijk dat die munt er komt? En betekent een krachtig BRICS-blok daadwerkelijk dat de dollar valt en de status van wereldreservemunt verliest, of zal de dollar ook in de toekomst nog de dominante valuta blijven?
Meer Lezen
Datum 23 aug. 2023   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

Ontdek hoe de Eerste Wereldoorlog de Gouden Standaard beëindigde en de invloed ervan op De Nederlandsche Bank. Lees over monetaire verschuivingen, financiële onrust en de rol van DNB in een veranderende wereld.
Meer Lezen
Datum 11 aug. 2023   Categorieën Categorieën: Beleggen in goud

In het vorige stuk in de reeks over monetaire geschiedenis beschreven we de vurige discussie over de dekking van geld. Zo stond het vrijheidsbeginsel, dat banken meer vrijheid wilde geven geld te creëren, tegenover het reguleringsbeginsel, dat juist strenge regels wilde voor de Nederlandsche Bank (DNB). Uiteindelijk ging de wereld over op de goudstandaard en dat had ook gevolgen voor Nederland. Hoe verging het ons land tijdens de periode voor de Eerste Wereldoorlog?
Meer Lezen
Datum 4 aug. 2023   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws, Beleggen in goud, Beleggen in zilver

Banken hebben eigenlijk niet zoveel te vrezen voor de digitale euro, zo kom ik tot de conclusie in mijn scriptie. Mijn afstudeeronderzoek ging over verschillende ontwerpen voor de Central Bank Digital Currency (CBDC) en de impact op banken en monetair beleid. Banken kunnen in theorie buitenspel worden gezet, maar de effecten op banken zijn prima te managen. Hoe kan de Europese Centrale Bank (ECB) voorkomen dat banken hun positie zien verslechteren?
Meer Lezen
Datum 26 jul. 2023   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

Analyse van de goudmarkt in 2023 met inzicht in macro-economische en geopolitieke factoren die de goudprijs beïnvloeden. Ontdek het vooruitzicht voor goud met betrekking tot inflatie, rentetarieven en wereldwijde onrust.
Meer Lezen
Datum 19 jul. 2023   Categorieën Categorieën: Beleggen in goud

De oorlog in Oekraïne heeft een grote verschuiving teweeggebracht in het financiële landschap. Steeds meer landen willen hun afhankelijkheid van de Verenigde Staten afbouwen. De hegemonie van de dollar komt daardoor steeds verder onder druk. De BRICS-landen, een groep van opkomende economieën, zijn op zoek gegaan naar alternatieven voor de greenbacks. De laatste tijd kwam een eventuele nieuwe munt van de BRICS, die misschien gedekt is door goud, al veelvoudig in het nieuws. Hoe waarschijnlijk is het dat deze munt er komt?
Meer Lezen
Datum 14 jul. 2023

De vraag naar goud in India is afgelopen jaar iets afgenomen, maar de vooruitzichten zijn nog altijd positief, zo blijkt uit een rapport van Metals Focus. 2022 kon het topjaar 2021 niet evenaren en ook 2023 laat een daling zien in de vraag naar het edelmetaal in India. Toch zijn de vooruitzichten voor goud zeker niet slecht. Wat waren belangrijke factoren voor de goudmarkt in India en wat kunnen we verwachten voor de rest van 2023?
Meer Lezen
Datum 7 jul. 2023   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws, Beleggen in goud

De digitale euro zal geen rente dragen en krijgt de status van wettig betaalmiddel, zo blijkt uit een artikel van CoinDesk. De Europese Commissie komt op 28 juni met een wetsvoorstel voor de digitale euro, maar informatie over de digitale munt werd vorige week al gelekt. Mensen maken zich al geruime tijd grote zorgen over de privacy en programmeerbaarheid van de digitale euro. Hoe gaat de munt eruitzien en zijn de zorgen over de digitale munt terecht?
Meer Lezen
Datum 22 jun. 2023   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

Zoltan Pozsar is een bekende kredietanalist en schrijft regelmatig over monetaire zaken. Hij werkte niet alleen voor de Amerikaanse overheid en de FED, de Amerikaanse centrale bank, ook werkte hij tot voor kort voor de Zwitserse bank Credit Suisse. De Hongaars-Amerikaanse econoom komt regelmatig in het nieuws met zijn analyses en kon ook niet overgeslagen worden in het nieuwe IGWT-rapport, waar we op Holland Gold al eerder over schreven. Pozsar ging uitgebreid in op goud, inflatie en geopolitiek. Wat vertelt de econoom in het interview?
Meer Lezen
Datum 15 jun. 2023   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

De vooruitzichten voor edelmetaal blijven goed, zo valt te concluderen uit het maandelijkse rapport van In Gold We Trust. Goud blijkt vergeleken met fiatgeld nog altijd goed te scoren, hoewel de dollar het afgelopen jaar ook sterk was. Wat staat er in het rapport en wat kunnen we de komende tijd verwachten?
Meer Lezen
Datum 9 jun. 2023   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws, Beleggen in goud

Het is alweer een week geleden dat het rapport van In Gold We Trust (IGWT) is gepubliceerd. Vorige week schreven we over de hoofdzaken van het rapport. IGWT beschreef twee doorslaggevende factoren voor de goudprijs, zogenaamde showdowns. Aan de hand van de showdowns achtte IGWT de vooruitzichten voor edelmetaal veelbelovend. Er staat echter nog veel meer in het rapport van ruim 400 pagina’s, zo ook het Incrementum Recession Phase Model (IRPM). Wat is het IRPM-model en waarom is het belangrijk?
Meer Lezen
Datum 1 jun. 2023   Categorieën Categorieën: Beleggen in goud

In Gold We Trust (IGWT), onderdeel van vermogensbeheerder Incrementum, brengt elk jaar een rapport uit over de stand van zaken ten aanzien van edelmetalen. Eind maart schreven we al een stuk over het voorproefje van het rapport dat was uitgebracht. Vandaag is het zeventiende rapport verschenen. Het nieuwe rapport doet niets af aan de positieve vooruitzichten die het preview chartbook ons beloofde in maart. Het rapport telt meer dan 400 pagina’s. Wat staat erin?
Meer Lezen
Datum 24 mei. 2023   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

Officieel heeft men in Zweden nog geen beslissing gemaakt over de vraag of er een Central Bank Digital Currency (CBDC) komt. Ook over het precieze ontwerp ontstaat nog veel mist in het Scandinavische land. Toch geven de rapporten van de Zweedse centrale bank, de Riksbank, een inkijkje in hoe het ervoor staat. In Zweden begon men al eerder met het testen van de digitale munt. Wat staat er precies in de rapporten?
Meer Lezen
Datum 12 mei. 2023   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de beleidsrente donderdag met een kwart procentpunt verhoogd. Daarmee staat de herfinancieringsrente, de beleidsrente van de ECB, nu op 3,75 procent. Met deze renteverhoging wil de ECB de inflatie beteugelen, die in april toch weer hoger uitviel. Wat betekent dit rentebesluit voor edelmetaal?
Meer Lezen
Datum 4 mei. 2023   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

In het vorige stuk over monetaire geschiedenis kwam de dubbele standaard van de negentiende eeuw aan bod, een systeem waarin zowel gouden als zilveren munten circuleerden. Ook beschreven we hoe de Nederlandsche Bank (DNB) bij een enkele standaard om praktische redenen voor zilver en niet voor goud koos. In de negentiende eeuw was er naast een discussie over de juiste geldstandaard ook een discussie over de dekking van papiergeld gaande. Waar draaide deze discussie om en hoe werd die discussie gevoerd in Nederland?
Meer Lezen
Datum 26 apr. 2023   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

De inflatie in de Eurozone in de maand maart is gedaald tot 6,9 procent, zo blijkt uit nieuwe gegevens van Eurostat. Een maand eerder bedroeg dat cijfer nog 8,5 procent. Dat is een positieve trend, maar economen zijn toch alles behalve gerust op de situatie. Het volgende rentebesluit van de ECB vindt plaats op 4 mei. Wat kunnen we van die vergadering verwachten?
Meer Lezen
Datum 21 apr. 2023   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

De afgelopen jaren is het gebruik van contant geld sterk afgenomen. In 2010 werd ruim 60% van de transacties contant betaald, maar in 2019 was dit aandeel al gehalveerd. Tijdens de eerste lockdown in april 2020 daalde het aandeel contante betalingen zelfs snel naar 13%. Na de lockdown herstelde het aandeel van contante betalingen zich, maar steeds vaker vraagt men zich af of contant geld wel relevant blijft in de toekomst. Gaat cash verdwijnen, of zal het ook in de toekomst in zwang blijven?
Meer Lezen
Datum 14 apr. 2023   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

De goudprijs schoot eerder deze week twee procent omhoog en brak daarmee door de mijlpaal van 2.000 dollar per troy ounce. De cijfers over de Amerikaanse economie die naar buiten kwamen zorgden voor bezorgdheid bij beleggers. Daarnaast waarschuwde Jamie Dimon, CEO van de Amerikaanse investeringsbank JPMorgan Chase & Co., dat de bankencrisis nog niet over is. Was het optimisme op de aandelenmarkt afgelopen weken dan toch te voorbarig?
Meer Lezen
Datum 6 apr. 2023   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws, Beleggen in goud, Beleggen in zilver

De toekomst straalt de markt voor goud tegemoet, dat is de conclusie van de preview chartbook over het rapport van In Gold We Trust (IGWT) dat in mei van dit jaar zal verschijnen. In het voorproefje van het rapport staat dat de prijs van goud door macro-economische factoren nog wel eens verder zou kunnen stijgen. Hoe komt IGWT tot deze conclusie?
Meer Lezen
Datum 29 maa. 2023   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

In het vorige stuk beschreven we hoe de Nederlandsche Bank (DNB) in 1814 werd opgericht. Ook kwam het papiergeld dat DNB uitgaf, dat aanvankelijk niet breed geaccepteerd werd, aan bod. Het muntgeld werd in het vorige stuk nog achterwege gelaten, maar is zeker de moeite waard nader te beschouwen. Welk muntgeld werd er in Nederland gebruikt na de oprichting van DNB?
Meer Lezen
Datum 23 maa. 2023   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

De centrale bank van China heeft in februari 24,9 ton aan goud gekocht. Daarmee is februari de vierde maand waarin de goudaankopen van China toenamen. De afgelopen vier maanden voegde de centrale bank van China in totaal 102 ton goud toe aan haar goudvoorraad. Door de toenemende vraag naar goud van centrale banken, maar ook door recente onrust in de Amerikaanse bankensector, is de goudprijs afgelopen weken gestegen.
Meer Lezen
Datum 15 maa. 2023   Categorieën Categorieën: Beleggen in goud

In Nigeria zijn de afgelopen weken rellen ontstaan door de economische problemen in het land. Er is een hoge inflatie, maar tegelijkertijd is er ook een tekort aan geld. De nieuwe president Bola Tinubu staat dan ook voor een grote uitdaging. Hoe is deze chaos ontstaan?
Meer Lezen
Datum 10 maa. 2023   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

Inflatiecijfers in de Eurozone blijven hoog uitvallen, zo schijft Reuters. Donderdag werd bekend dat de inflatie nog altijd 8,5 procent bedraagt en dat is hoger dan werd verwacht. Daarmee lijkt de Europese Centrale Bank (ECB) op 16 maart geen andere keuze te hebben dan de rente opnieuw flink te verhogen.
Meer Lezen
Datum 2 maa. 2023   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

In het vorige stuk in de reeks over monetaire geschiedenis beschreven we hoe het geldstelsel in de Republiek ten tijde van de Gouden Eeuw eruit zag. Zo werd beschreven hoe er ruim 800 munten geaccepteerd werden in de Republiek en hoe dat leidde tot de oprichting van Wisselbanken, zoals die in Amsterdam. Maar hoe ging het verder? Hoe ontwikkelde de Republiek zich na het rampjaar en hoe veranderde het geldstelsel?
Meer Lezen
Datum 27 feb. 2023   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

In het vorige stuk over monetaire geschiedenis beschreven we hoe de Nederlanders zich losvochten van de Spanjaarden en hoe de dure oorlogen tegen de Spanjaarden en de Engelsen werden gefinancierd. Er is echter nog veel meer te vertellen over de Gouden Eeuw, onder meer het geldgebruik van de Nederlanders. Wat voor geld gebruikte men in de Republiek en welke rol speelde de gulden?
Meer Lezen
Datum 17 feb. 2023   Categorieën Categorieën: Beleggen in goud

In het vorige stuk van de reeks over monetaire geschiedenis beschreven we het geldgebruik in de middeleeuwen. We beschreven hoe het bankwezen zich ontwikkelde en hoe er weer munten werden geslagen in Europa, zo ook de eerste gulden in 1325. Na de Middeleeuwen ontstond een glansrijke tijd voor Nederland als het aankomt op onze welvaart, de Gouden Eeuw. Maar hoe werkten de provinciën eigenlijk samen in hun strijd tegen de Spanjaarden? En hoe betaalden de Nederlanden voor de dure oorlog tegen Spanje en Engeland?
Meer Lezen
Datum 27 jan. 2023   Categorieën Categorieën: Beleggen in goud

In het vorige stuk beschreven we hoe Romeinse keizers op grote schaal met het geld sjoemelden. Steeds weer werd het gehalte van edelmetaal in munten verminderd. Deze verloedering van het geld droeg mede bij aan de val van het grote rijk. Daarna verviel de wereld in de middeleeuwen, een periode die veel mensen doet denken aan achteruitgang. Maar is dat wel terecht? Stond de wereld daadwerkelijk stil en gebruikte men in de middeleeuwen nog steeds geld zoals de Grieken en Romeinen dat deden?
Meer Lezen
Datum 2 jan. 2023   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws, Beleggen in goud

In het vorige deel van de reeks over monetaire geschiedenis werd beschreven hoe de Grieken muntgeld gebruikten, maar ook hoe het geld van de Atheners verslechterde in kwaliteit en hoe dat gelijk opging met het verval van de macht van de Atheners. De Romeinen kenden ook een uitgebreid muntstelsel. Helaas ging ook de kwaliteit van deze munten naarmate de tijd vorderde achteruit. Hoe zag het muntgeld van de Romeinen eruit en hoe is het Romeinse rijk gevallen?
Meer Lezen
Datum 15 dec. 2022   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

In het vorige deel van de reeks over monetaire geschiedenis werd beschreven hoe geld eigenlijk ontstaan is. Zo kwamen kaurischelpen aan bod, maar ook het ontstaan van muntgeld in China en Lydië. De Grieken namen de techniek om munten te slaan over van de Lydiërs, maar hoe ging dat verder? Hoe zag het geldstelsel van de Grieken eruit?
Meer Lezen
Datum 26 nov. 2022   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

Geld is een interessant fenomeen. Dat wat ooit bedacht is om ruilverkeer makkelijker te maken, is verworden tot onderwerp van een uitvoerige discussie. Deze discussie is al meermaals gevoerd, onder andere op het platform van Holland Gold, maar wie geld wil begrijpen dient ook de geschiedenis onder de loep te leggen. Waar komt geld eigenlijk vandaan? En welke vormen van geld gebruikte men vroeger eigenlijk?
Meer Lezen
Datum 2 nov. 2022   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

Sri Lanka leek na de 30 jaar durende burgeroorlog de slag weer te pakken te hebben. Het eiland trok weer toeristen aan en exporteerde volop koffie, rubber en thee. Toch is sinds 2019 de chaos weer compleet, want terroristische aanslagen, de coronacrisis en hoge energieprijzen leggen de kwetsbaarheid van het land bloot. Het land zit nu in een diepe crisis en de weg uit deze crisis belooft zwaar te worden. Wat is er aan de hand in Sri Lanka en hoe heeft het zover kunnen komen?
Meer Lezen
Datum 19 okt. 2022   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

De afgelopen jaren was de ECB vooral bezig met het stimuleren van de economie. Niet alleen staatsobligaties, ook bedrijfsobligaties werden op grote schaal opgekocht. Dit bracht de rentes in het gareel en met die lage rente probeerde de ECB de economie te stimuleren. Nu de inflatie hoog is, verhoogt de ECBde rente gestaag en lijkt de periode waarin de centrale bank stimuleert voorlopig voorbij. Maar wat nou als de ECB in de toekomst weer besluit expansief monetair beleid te voeren, bijvoorbeeld als de inflatie weer is gezakt? Zou de ECB dit dan niet beter op een andere manier doen? Zou de ECB het geld ook rechtstreeks naar de bevolking of de overheid kunnen overmaken, in plaats van eindeloos staatsobligaties op te kopen?
Meer Lezen
Datum 28 sep. 2022   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

‘De ECB begint deze maand met opkoopprogramma’, zo luidt de kop van een artikel in Trouw op 3 oktober 2014. Het is de aankondiging van onconventioneel monetair beleid onder de naam Quantitative Easing, QE. Destijds werd nog gedacht dat dit programma slechts 2 jaar zou duren, maar eigenlijk is de ECB sindsdien niet meer echt gestopt met kwantitatieve verruiming. Slechts een paar maanden in 2019 trachtten de bankiers in Frankfurt met het beleid te stoppen, maar het programma bleek al snel weer doorgang te moeten vinden.
Meer Lezen
Datum 13 sep. 2022   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws

 

Wouter Wilmer is geboren en getogen in Enschede. Hij is twintig jaar en studeert International Business Administration aan de Universiteit Twente. Tijdens zijn studie kwam hij erachter dat zijn passie bij economie ligt. Hij vindt het ontzettend interessant om uit te zoeken hoe het geldstelsel in elkaar zit, maar ook hoe het verbeterd kan worden. Daarnaast is hij erg gedreven om die passie met anderen te delen. Daarom begon hij te schrijven over de problematiek van de euro op het opinieplatform van de JOVD, de jongerenpartij van de VVD. Nu schrijft hij met veel plezier voor Holland Gold en hoopt hij anderen net zo enthousiast te maken over het geldstelsel als hij zelf is.