Beleggingsexpert Jack Hoogland schrijft wekelijks blogs op de website topaandelen.nl, een beleggingsinformatieservice van Investforprofit NV. Eerder dit jaar was Hoogland al te zien in een podcast van Holland Gold en besprak hij zijn verwachtingen voor 2024 in een eerder interview. De inzichten van Hoogland vielen in de smaak bij de lezers en luisteraars. Reden genoeg voor een vervolggesprek: wat zijn de verwachtingen van Jack Hoogland voor de komende tijd?
Natuurlijk heb je de Amerikaanse verkiezingen ook op de voet gevolgd. Was jij verrast door de overwinning van Donald Trump?
‘Nee, absoluut niet. Natuurlijk kun je veel zeggen over Trumps politieke stijl. Ook zijn standpunten omtrent handelstarieven zijn natuurlijk niet ideaal voor veel landen. De campagne van Harris was gewoon erg slecht. In 2022 werd Harris tijdens een persconferentie gevraagd naar haar blik op de hoge inflatie van destijds en haar antwoorden getuigden van een schokkend gebrek aan kennis. Ook haar campagne focuste zich niet op de inhoud, maar bleef erg vaag. Toen haar werd gevraagd wat ze anders zou hebben gedaan dan Biden, antwoordde ze ook nog eens dat ze dat niet wist. Dat antwoord was illustratief voor de campagne van Harris. Als je beseft dat veel Amerikanen erg ontevreden zijn over het beleid van de afgelopen jaren, dan is het logisch dat Donald Trump de verkiezing heeft gewonnen.’
Wat denk je dat het effect van Trump gaat zijn voor de wereldhandel? Denk je dat Europese bedrijven veel last gaan hebben van de handelsbelemmeringen?
‘Het is natuurlijk nog onzeker, maar ik denk dat de soep niet zo heet gegeten wordt als hij wordt opgediend. We weten dat Trump vooraf soms hele harde uitspraken doet om goed de onderhandelingen in te gaan. Het zou me niet verbazen als hij naar Europa toe een veel gematigdere lijn volgt zodra hij in het Witte Huis zit. Daarnaast zouden deregulering en zijn energiebeleid juist positief kunnen uitpakken voor Amerikanen. We zullen zien hoe China omgaat met de tarieven van Trump. Ik denk dat ze een deel van hun producten via andere landen aan Amerika zullen proberen te verkopen, maar dat verhoogt het risico dat Trump ook importtarieven gaat invoeren op de import vanuit andere landen.’
In de podcast sprak je je zorgen uit over het begrotingstekort van de Amerikanen. Zijn die zorgen toegenomen door de winst van Trump?
‘Trump heeft nu natuurlijk Elon Musk aangesteld om kosten te verminderen, maar ik vrees dat dat nooit genoeg gaat zijn. Het tekort van de Amerikanen is zo groot dat de besparingen die Musk wellicht oplevert niet genoeg gaan zijn. Het grootste deel van de uitgaven kan namelijk heel moeilijk op worden bezuinigd, zoals de rentelasten en uitkeringen.
Wat dat betreft heb ik wel waardering voor de manier waarop Javier Milei in Argentinië orde op zaken stelt. Hij vertelt eerlijk dat hij wil snijden in de overheidsuitgaven en geeft eerlijk aan dat zijn maatregelen de eerste periode pijn gaan doen. Westerse leiders durven daarentegen niet hard te snijden in de overheidsuitgaven. Trump heeft beloofd de overheid efficiënter te maken, maar pakt de overheidsuitgaven en het begrotingstekort niet aan, terwijl zorgen over de Amerikaanse overheidsschuld alleen maar toenemen. De pijn van de huidige situatie is bij westerse bevolkingen nog niet groot genoeg om iemand die pijnlijke maatregelen belooft, zoals Milei in Argentinië, ook daadwerkelijk tot president te kiezen.’
Zoals te zien in de grafiek neemt het begrotingstekort van de Amerikanen astronomische vormen aan. (Bron: Reuters)
Begin dit jaar gaf je aan dat je verwachtte dat de goudprijs hard zou gaan stijgen. Denk je dat de goudprijs ook de komende tijd gaat stijgen?
Afgelopen jaren zijn meerdere centrale banken goud gaan kopen, ook die van enkele Oost-Europese landen zoals Polen. Deze landen zullen de komende tijd waarschijnlijk goud blijven kopen, want er zijn grote zorgen over geopolitiek, maar ook over de dollar. Daarnaast stijgt de hoeveelheid geld in omloop wereldwijd sinds dit jaar weer, wat positief is voor edelmetalen en grondstoffen. Natuurlijk is het altijd mogelijk dat goud na zo’n harde koersstijging even een tijd horizontaal beweegt of iets in waarde daalt, maar de vooruitzichten voor goud blijven erg goed.’
Geldt dat ook voor goudaandelen? De index van goudaandelen is de afgelopen maand gedaald. Is dat reden tot zorg?
Nee, helemaal niet. Ik verwacht dat goudaandelen heel hard kunnen gaan stijgen de komende tijd, aangezien de goudkoers hard is gestegen. Daardoor stijgt de omzet van goudproducenten veel harder dan de kosten. Daarnaast beginnen Amerikaanse beleggers nu in goudaandelen te stappen. Als techaandelen populair zijn, hebben beleggers weinig reden om hun geld elders te stallen. Nu zien we steeds meer signalen dat de opbrengsten uit de enorme AI-investeringen tegenvallen. Ook zien we dat CEO’s in de techsector fors aan het verkopen zijn geslagen. Het is daarom goed mogelijk dat beleggers een deel van hun vermogen uit techbedrijven halen en een andere bestemming zoeken. Goudaandelen zouden door de hoge winsten dan nog wel eens heel populair kunnen zijn, waardoor de koers van die aandelen hard gaat stijgen.’
Zoals te zien in de grafiek is de index voor goudaandelen de afgelopen maand gedaald. Toch ligt een enorme stijging volgens Jack Hoogland in het verschiet. (Bron grafiek: Yahoo)
Begin dit jaar verwachtte je ook dat grondstoffen, zoals uranium en koper, sterk in prijs zouden gaan stijgen, maar dat is tot dusver niet gebeurd. Heb je daar een verklaring voor?
Ja, het jaar begon met een correctie, want in 2023 was uranium met 50 procent gestegen. Daarna ontstond er in de markten de angst voor een recessie en in mijn optiek is uranium sindsdien behandeld als een industriële grondstof. Dat betekent dat uranium een cyclisch patroon heeft laten zien en daalde in lijn met andere grondstoffen. Toch is dat naar mijn mening onterecht, want de vraag naar uranium is helemaal niet cyclisch. Of het nou goed of slecht gaat met de economie; er is altijd uranium nodig om kernreactoren te laten draaien.
Uranium kent vooralsnog geen spectaculair jaar, maar de prijs zou volgens Hoogland de komende jaren enorm hard kunnen gaan stijgen. (Bron grafiek: Tradingeconomics)
Daar komt nog bij dat veel landen, ook Nederland, afgelopen jaren juist plannen hebben gemaakt om meer kernreactoren bij te bouwen, wat leidt tot een grotere vraag naar uranium. Ook zijn er allerlei ontwikkelingen interessant, zoals reactoren die op kleine schaal gebruikt kunnen worden. Daarentegen hebben producenten hun productieverwachtingen verlaagd, wat dus wijst op een lager aanbod van uranium. Ook kwam deze week naar buiten dat Rusland de export van uranium naar Amerika gaat beperken. Nu Amerika ook nog eens langeafstandsraketten gaat leveren, kan de levering van uranium zo maar verder onder druk komen te staan. Ik ben daarom dit jaar alleen maar optimistischer geworden over de prijs van uranium.’
Ben je benieuwd naar meer inzichten van Jack Hoogland? Kijk eens op zijn site topaandelen.nl en abonneer je op zijn nieuwsbrief.
Kijk ook eens een keer op ons YouTube kanaal
Namens Holland Gold interviewt Paul Buitink verschillende economen en experts op macro-economisch gebied. Het doel van de podcast is om de kijker een beter beeld en houvast te bieden in een steeds sneller veranderend macro-economisch en monetair landschap. Klik hier om te abonneren.