De vraag naar goud in India is afgelopen jaar iets afgenomen, maar de vooruitzichten zijn nog altijd positief, zo blijkt uit een rapport van Metals Focus. 2022 kon het topjaar 2021 niet evenaren en ook 2023 laat een daling zien in de vraag naar het edelmetaal in India. Toch zijn de vooruitzichten voor goud zeker niet slecht. Wat waren belangrijke factoren voor de goudmarkt in India en wat kunnen we verwachten voor de rest van 2023?
Ontwikkeling 2022
2021 was een absoluut topjaar voor goud in India. Er werd toen voor ruim 55 miljard dollar aan goud gekocht door Indiase particulieren en dat was twee keer zoveel goud als in 2020, toen de wereld gebukt ging onder lockdowns en beperkingen. 2022 kon de goede trend van 2021 niet voortzetten. De markt kampte met hogere volatiliteit. In dollars bereikte de goudprijs een hoogtepunt vlak na de Russische invasie in Oekraïne. Daarna focusten beleggers meer op het rentebeleid van met name de Amerikaanse centrale bank, de FED. De hogere rente zorgde voor een neerwaartse druk op de goudprijs.
De vraag naar goud daalde hard in de coronacrisis, maar zit nu boven het niveau van 2019. (Bron; Metals Focus)
Toch is de prijs van goud in Indiase roepies gestegen. De rente van de FED steeg in 2022 met 425 basispunten. Daardoor kwam de internationale prijs van goud onder druk te staan. De lokale prijs van goud in roepies steeg echter, omdat de Indiase overheid de importheffing op goud verhoogde. Goud importeren werd daardoor duurder, wat zich vertaalde in een hogere prijs. Daarnaast deprecieerde de roepie ten opzichte van de dollar. Daardoor steeg de goudprijs uitgedrukt in roepies met veertien procent in 2022.
Afgenomen vraag
Bijna de helft van de totale wereldwijde vraag naar goud komt voor rekening van sieraden. Deze markt is vooral populair in India en China. In India is goud een populair cadeau voor bruiloften en belangrijke ceremonies. Ook wordt het aangehouden als spaargeld vanwege de waardevastheid. Tijdens de coronapandemie zakte de markt voor edelmetaal door de lockdowns in, maar nu is de markt grotendeels weer hersteld.
Door de hoge goudprijs nam de vraag naar goud voor sierraden in 2022 af met twee procent. Door de hoge prijs stapte men ook over naar goud van lagere zuiverheid. Zo nam de vraag naar 14 en 18-karaats goud toe. Dat is een lagere zuiverheid dan 24-karaats goud, waar de vraag van daalde. Daarnaast nam de vraag naar goud als investeringsvehikel iets af in 2022 vergeleken met 2021. Zo daalde de vraag naar gouden munten en goudbaren met zeven procent. De hoge prijzen speelden een cruciale rol in deze afname, maar het segment werd ook geconfronteerd met structurele uitdagingen, zoals een groeiend bewustzijn van andere financiële producten en toenemende overheidscontroles op contante transacties.
Daar staat tegenover dat de Indiase centrale bank, net als andere centrale banken, vorige jaar volop goud heeft gekocht. In 2022 kocht de centrale bank ruim 33 ton goud. Centrale banken spelen daarmee in op de geopolitieke onrust en vertrouwen op de status van goud als safe haven. Goud is ook aantrekkelijk omdat het geen tegenpartijrisico heeft. Daarnaast werden valutareserves in 2022 door Westerse landen geblokkeerd. Zoltan Pozsargaf in een interview al aan dat een centrale bank met goud juist wel controle heeft. Ook Jelena Postuma gaf in een podcast van Holland Gold aan dat BRICS-landen alternatieven zoeken voor de dollar. De verwachting is daarom dat opkomende economieën de komende jaren goud zullen blijven toevoegen aan hun reserves.
Vooruitzichten 2023
Metals Focus verwacht vooral een groot contrast tussen de twee helften van 2023. De vraag naar sierraden vertoonde in het eerste kwartaal een sterke daling van zeventien procent op jaarbasis. De import van goud daalde door de afnemende vraag. Alleen in maart, de maand waarin banken in Amerika in de problemen kwamen, was de import van goud hoger dan dezelfde maand een jaar eerder. In de andere maanden was de import lager dan dezelfde maand in 2022, zoals te zien is in de onderstaande grafiek.
In de eerste maanden van 2023 was de import van goud in India lager dan een jaar eerder. (Bron; Metals Focus)
Ook deze zomer kan de vraag nog gedempt worden als de oogsten tegenvallen als gevolg van El Niño. El Niño is een klimaatfenomeen waarbij de zeewatertemperaturen in de Stille Oceaan warmer zijn dan gemiddeld. Dat kan wereldwijde weerspatronen beïnvloeden en kan voor lagere neerslagniveaus zorgen in India. Aangezien de landbouwsector erg belangrijk is voor het land, kan een tegenvallende oogst gevolgen hebben voor de vraag naar goud in India.
Hoewel Metals Focus verwacht dat de vraag zich in de laatste twee kwartalen zal herstellen, zal dit herstel niet afdoende zijn om een daling van de vraag op jaarbasis te voorkomen. Volgens het rapport zal de vraag naar juwelen in 2023 dalen met drie procent. Ook verwacht het een afname van negen procent van de vraag naar goud vanuit centrale banken, net als een daling van de fysieke goudinvesteringen van twee procent. Normaal gesproken stappen investeerders juist in als de goudprijs stijgt. De prijsstijging in het begin van dit jaar kwam echter als een verrassing, waardoor beleggers aarzelden om in te stappen. Mocht de goudprijs iets dalen later dit jaar, dan zal de vraag naar sierraden juist weer toenemen, aldus Metals Focus.
De tijd zal uitwijzen wat de goudprijs precies gaat doen de komende maanden. Feit blijft dat goud een aantrekkelijke investering blijft in tijden waarin de inflatie hoog lijkt te blijven. Zo kwam de inflatie in Nederland voor de maand juni uit op 5,7%, fors hoger dan het inflatiedoel van 2%. Ook is de reële rente, de rente gecorrigeerd voor inflatie, nog altijd negatief. Daarom zal goud ook in de komende maanden aantrekkelijk blijven.
Kijk ook eens een keer op ons YouTube kanaal
Namens Holland Gold interviewen Paul Buitink en Joris Beemsterboer verschillende economen en experts op macro-economisch gebied. Het doel van de podcast is om de kijker een beter beeld en houvast te bieden in een steeds sneller veranderend macro-economisch en monetair landschap. Klik hier om te abonneren.