• Meer dan 50.000 tevreden klanten
  • AFM vergunning
  • Verzekerde en discrete levering

Actuele koersen (kg): Goud: €56.171 | Zilver: €674

1:00

Zoltan Pozsar; hoe te positioneren in onzekere tijden?

Datum 15 jun. 2023   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws
Zoltan Pozsar; hoe te positioneren in onzekere tijden?

 

De positie van de dollar kan de komende jaren door de geopolitieke onrust ingrijpend gaan veranderen, dat zegt kredietanalist Zoltan Pozsar. Volgens de analist speelt de Chinese renminbi in deze kentering een grote rol. Ook is de econoom weinig optimistisch over de hoge inflatie van dit moment, maar ziet hij juist positieve vooruitzichten voor goud. IGWT interviewde de Hongaars-Amerikaanse econoom, die inging op goud, geopolitiek en inflatie. Hoe kunnen beleggers zich wapenen tegen deze onzekerheid?

Verwachtingen Goud

Zoltan Pozsar verwacht dat goudaankopen vanuit centrale banken verder zullen toenemen de komende jaren. De econoom denkt dat de manier waarop centrale banken buitenlandse bezittingen beheren aan verandering onderhevig is. Dat komt vooral door de toenemende geopolitieke onrust van dit moment. Pozsar ziet de dollar niet zomaar verdwijnen als wereldreservemunt. De dollar zal in de toekomst waarschijnlijk ook nog in allerlei delen van de wereld als reservemunt worden gebruikt. Wel denkt de econoom dat sommige landen het gebruik van de dollar de komende jaren willen afbouwen. Een voorbeeld is Rusland, het land waarvan de valutareserves zijn bevroren na de inval in Oekraïne. 

Centrale banken van landen als Rusland zullen op zoek gaan naar alternatieven voor de Amerikaanse dollar. Goud lijkt daarbij een voor de hand liggende optie. Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne kopen centrale banken in recordtempo goud. Een centrale bank die goud bezit, heeft volgens Pozsar controle over de monetaire basis. Als er daarentegen dollars of euro’s worden aangehouden is de toegankelijkheid van die reserves altijd afhankelijk van de goedkeuring van de staat die de valuta uitgeeft. Landen hebben daardoor minder controle als ze dollars of euro’s bezitten dan als ze goud in de kluizen hebben.

Valutareserves blijven belangrijk onderdeel centrale bankbalans

Valutareserves zullen een belangrijk onderdeel blijven van de centrale bankbalans, maar de samenstelling ervan kan gaan veranderen. ‘Je moet de producten die je als land zelf niet produceert importeren en veel van die producten, zoals energie en graan, worden nu afgerekend in dollars. Daar kan je niet omheen’. Het is wel mogelijk dat producten zoals energie in de toekomst ook in de Chinese renminbi of in een andere valuta kunnen worden afgerekend.

Pozsar ziet dan ook een kentering en stelt zich een toekomst voor waarin er niet meer één dominante valuta is. ‘Ik denk dat er drie dominante valuta’s zullen zijn; de dollar, de renminbi en de euro als derde wiel’. De euro is volgens de analist belangrijk geweest voor Europa. Eurolanden hadden geen dollars meer nodig om energie te kopen, Rusland en de OPEC accepteerden ook euro’s als er olie of gas werd gekocht. Volgens Pozsar is het ook een belangrijke constatering dat China het aandeel van de dollar in het valutamandje vermindert, terwijl het aandeel van de euro daarentegen groeit. Hoe de euro zich ontwikkelt hangt natuurlijk af van meerdere factoren. Zo pleit Wim Boonstra al geruime tijd voor eurobonds om voor een fundament in de obligatiemarkt te zorgen. Dat zou de internationale positie van de euro kunnen versterken, maar is politiek gezien lastig door te voeren.

Pozsar ziet nu twee grote machtsblokken ontstaan, met enerzijds de G7 en anderzijds veel Aziatische en Afrikaanse landen. Dat laatste blok is gebaseerd op de Nieuwe Zijderoute, een ontwikkelingsstrategie van de Chinese overheid, gericht op verbinding en samenwerking tussen landen in Afrika-Eurazië. We zien dat beide blokken de eigen aanvoerlijnen ook steeds verder integreren. Dat zal zich op termijn ook in de keuze voor bepaalde valuta’s vertalen. Enerzijds zal de G7 de dollar blijven omarmen, terwijl er ook een blok ontstaat dat zich meer op de renminbi en goud gaat richten. ‘Europa is nog een vraagteken op dit toneel, daar gaat nog om gestreden worden’, aldus Zoltan Pozsar.

 De landen van de Nieuwe Zijderoute (Bron; Wikipedia)

De landen van de Nieuwe Zijderoute (Bron; Wikipedia)

Renminbi als reservevaluta?

Er zijn economen die vraagtekens zetten bij de renminbi als reservevaluta, bijvoorbeeld omdat China een overschot op de lopende rekening heeft, terwijl Amerika elk jaar een tekort op de lopende rekening heeft, waardoor er telkens dollars naar het buitenland vloeien. Daar is Pozsar het niet mee eens. Volgens de econoom heeft de dollar de huidige status als wereldreservemunt ook verkregen in de jaren dat er een overschot was op de lopende rekening. 

De periode van de wederopbouw van Europa en Japan, waarin er ook Marshallhulp werd geboden, ging gepaard met een groot overschot op de lopende rekening van de V.S. Pas later kregen de V.S. een tekort op de lopende rekening. China kan de wereld voorzien van renminbi door middel van valutaswapovereenkomsten, waarbij centrale banken deviezen uitwisselen, zodat men makkelijker aan vreemde valuta kan komen. Daarom kan de renminbi best uitgroeien tot een dominante munt, zo zegt Pozsar.

Het vertrouwen dat de dollar opbouwde was ook het gevolg van een grote goudvoorraad die de V.S. hadden opgebouwd. Op Holland Gold verschenen de afgelopen tijd al regelmatig artikelen over goudaankopen van China. Het land heeft offshore-renminbi nu ook inwisselbaar gemaakt voor goud. Dat schept veel vertrouwen in de valuta. Dit zijn belangrijke factoren volgens Pozsar. Het is dan ook geen toeval dat er steeds meer renminbi’s worden gebruikt voor internationale transacties. BRICS-landen zijn op zoek naar alternatieven voor de dollar. In Brazilië wordt koper nu afgerekend in renminbi’s. Sommige landen accepteren de dollar ook al voor olie-aankopen. De renminbi gaat volgens de econoom in de toekomst in steeds meer transacties een rol spelen. 

 Ook de V.S. bouwden grote goudreserves op voordat hun valuta de wereldreservemunt werd (Bron; IGWT)

Ook de V.S. bouwden grote goudreserves op voordat hun valuta de wereldreservemunt werd (Bron; IGWT)

Inflatie houdt langere tijd aan

Pozsar is niet gerust op de huidige inflatiecijfers. Inflatie is volgens de econoom ook een groter probleem dan de recente problemen in de bankensector; ‘In zulke gevallen gaven we de banken geld en garandeerden we dat rekeninghouders hun geld kregen. Dat waren eigenlijk dus vrij eenvoudige problemen’, aldus de econoom over de onrust bij de Silicon Valley Bank. Inflatie is daarentegen veel lastiger om terug te krijgen. 

Deze inflatie houdt volgens Pozsar ook langer aan en zal op de korte termijn niet terug naar de twee procent gaan. Deze periode is namelijk anders dan eerdere periodes van hoge inflatie, zoals bijvoorbeeld in de tijd dat Paul Volcker voorzitter van de FED was. Toen was het OPEC die voor hoge prijsstijgingen zorgde. Dat was ook de tijd waarin nieuwe olievelden werden ontdekt en landen als Noorwegen en Canada het aanbod verhoogden. Daarna verhoogde Volcker de rente en zakte de vraag in. Ten slotte bleven ook de lonen nog eens laag, aangezien er een heel groot aanbod van arbeid was. Het is dan ook logisch dat de inflatie destijds zakte; er was meer aanbod, minder vraag en een sterke loonmatiging.

Vandaag de dag zijn deze factoren sterk veranderd. Er wordt nu minder geïnvesteerd in olie en gas, waardoor het aanbod niet zo hard stijgt. Zoltan Pozsar verwacht dat OPEC de productie verder terugschroeft om de prijs op te stuwen. Daarnaast is de arbeidsmarkt nu veel krapper. De afgelopen maanden zien we ook in Nederland lonen al flink stijgen. Dit leidt tot een hoge inflatie die ook nog eens moeilijk omlaag te brengen is.

Advies Pozsar 

Ook vraagt IGWT hoe Zoltan Pozsar denkt dat men zich het best kan positioneren in de huidige onzekere situatie. Volgens de analist is het nu verstandig een portefeuille te bezitten die voor twintig procent uit contant geld bestaat, twintig procent uit grondstoffen en twintig procent uit obligaties. De resterende veertig procent is dan toebedeeld aan aandelen. Grondstoffen zijn belangrijk, aangezien de markt voor grondstoffen door de geopolitieke onrust verandert. 

Goud vervult daarin een speciale rol omdat centrale banken inspelen op de onrust en goud toevoegen aan hun reserves, maar ook omdat goud wellicht meer gebruikt gaat worden voor internationale transacties. Pozsar merkt ook om hem heen dat andere investeerders goud nog altijd zien als een waardevolle toevoeging aan een portefeuille; ‘Wanneer ik praat met de bekende hedgefondsen en investeerders, is de veelgehoorde reactie dat ze nog nooit zo’n complexe omgeving hebben gezien. Er is consensus rondom goud; dat is een veilige gok, terwijl al het andere zeer onzeker is. Dit is een zeer unieke situatie. Ik denk dat we een zeer brede kijk moeten hebben en opnieuw moeten nadenken over hoe we de wereld zien, omdat dingen snel veranderen. De dollar, de renminbi, goud, geld en grondstoffen. Ik denk dat ze allemaal beïnvloed zullen worden’, aldus Pozsar.

*Citaten uit dit interview zijn vrij vertaald. Er zijn mogelijk interpretatieverschillen.

 

 Holland Gold YouTubeKijk ook eens een keer op ons YouTube kanaal

Namens Holland Gold interviewen Paul Buitink en Joris Beemsterboer verschillende economen en experts op macro-economisch gebied. Het doel van de podcast is om de kijker een beter beeld en houvast te bieden in een steeds sneller veranderend macro-economisch en monetair landschap. Klik hier om te abonneren.