Onderzoeksbureau Metals Focus verwacht dat de vraag naar goud in 2023 met 9% zal dalen, doordat centrale banken hun aankopen van het edelmetaal na een recordjaar enigszins zullen terugbrengen. Daardoor zal de prijs ook neerwaartse druk ondervinden in de tweede helft van 2023. Ook kunnen nieuwe renteverhogingen de goudprijs wat onder druk zetten, mits dat geen een recessie veroorzaakt.
"De verwachte daling van 9% in de vraag is vrijwel volledig toe te schrijven aan een afname in netto aankopen door centrale banken ten opzichte van het recordjaar ervoor; de meeste andere marktsegmenten zullen bescheiden groei zien," zo schrijft Metals Focus in het Gold Focus 2023 rapport dat onlangs werd gepubliceerd. Terwijl de vraag afneemt, voorspelt Metals Focus dat het totale aanbod van goud dit jaar met 2% zal groeien, voornamelijk door een hogere goudmijnproductie en toename van recycling.
Vooruitzicht goudmarkt 2023
De vooruitzichten voor de goudprijs in de rest van 2023 zijn gemengd. Hoewel de gemiddelde prijs dit jaar naar verwachting met 5% zal stijgen naar een nieuw recordhoogte van $1.890 per troy ounce, zullen de prijzen in de tweede helft van dit jaar onder druk komen te staan, aldus het onderzoeksbureau. "Met een verwacht dieptepunt van $1.730 per troy ounce voor 2023 suggereert onze voorspelling een relatief gematigde daling van 12% ten opzichte van de huidige niveaus eind mei" zo verklaarde Philip Newman, directeur bij Metals Focus.
Sinds het begin van dit jaar is de goudprijs ongeveer 7% gestegen, na een sterke rally die werd aangedreven door de verwachting dat de Federal Reserve bijna het einde van een reeks van renteverhogingen heeft bereikt en mogelijk zelfs de rente moet verlagen aan het einde van het jaar. De rally in goud kwam echter begin mei tot stilstand, toen de marktverwachtingen verschoven naar een vooruitzicht van langdurig hogere rente. Ook draaide het sentiment onder beleggers door hoge verwachtingen van kunstmatige intelligentie. Daardoor stegen technologieaandelen, ten koste van edelmetalen. De S&P 500 index kwam daardoor zelfs weer in een bull market terecht. De hogere rente zal de rest van dit jaar een drukkend effect hebben op de goudprijs. Uit het rapport:
"Naarmate beleggers hun renteverwachtingen aanpassen, zal dit nieuwe tegenwind creëren voor de goudprijs in de tweede helft van 2023. De kans op een renteverlagingen vóór het einde van 2023 zal gezien de aanhoudende kracht van de Amerikaanse arbeidsmarkt en nog altijd hoge inflatie beperkt zijn. Wij zien de Amerikaanse economie nog steeds afstevenen op een zachte landing, waardoor de Fed ruimte heeft om de rente langer hoog te houden."
Wat is de relatie tussen rentebeleid en de goudprijs?
Volgens Gold Focus is de aanhoudend hoge beleidsrente door de Amerikaanse centrale bank ongunstig voor goud, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Niet alleen de hoogte van de rente is van belang, maar ook de onderliggende inflatie. Als die op een nog hoger niveau ligt, dan is er nog altijd sprake van een negatieve reële rente. En dat is nog steeds het geval in de Verenigde Staten en zeker in Europa.
Analyseren we het rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank over een periode van enkele decennia, dan zien we een opvallend patroon. Als de beleidsrente van de centrale bank een plafond bereikt gaat dat steeds gepaard met een bodem in het werkloosheidspercentage, gevolgd door een oplopende werkloosheid. Daarna volgt een recessie en volgt er weer een drastische renteverlaging door de Federal Reserve. Deze cyclus hebben we de afgelopen veertig jaar verschillende keren voorbij zien komen, zoals onderstaande grafiek laat zien.
Rentebeleid versus werkloosheid VS
Projecteren we deze trend op de huidige situatie, dan kunnen we achtereenvolgens de volgende stappen verwachten:
- Federal Reserve stopt met renteverhogingen
- Werkloosheid begint op te lopen
- Nieuwe recessie in de VS
- Federal Reserve verlaagt in hoog tempo de rente
Conclusie
Als de geschiedenis zich herhaalt, dan zou de goudprijs opnieuw een impuls kunnen krijgen om het moment dat de onrust op de financiële markten weer toeneemt. Voor de korte termijn is dat moeilijk te timen, maar op lange termijn heeft het edelmetaal haar waarde bewezen als veilige haven in tijden van crisis. Voor wat betreft de goudaankopen door centrale banken, die zullen ook dit jaar een belangrijke rol spelen. Uit een enquête van de World Gold Council bleek onlangs dat meer centrale banken van plan zijn hun voorraden uit te breiden. Veel landen hebben nog relatief weinig goud in hun reserves en zullen bijkopen bij een dalende goudprijs.
Lees ook:
- Wat betekent een renteverhoging voor de goudprijs?
- Centrale banken kopen meeste goud sinds 1967
- Vooruitzichten edelmetaal positief: IGWT-rapport onthult verwachtingen
- Centrale banken kopen goud als alternatief voor de dollar
Kijk ook eens een keer op ons YouTube kanaal
Namens Holland Gold interviewen Paul Buitink en Joris Beemsterboer verschillende economen en experts op macro-economisch gebied. Het doel van de podcast is om de kijker een beter beeld en houvast te bieden in een steeds sneller veranderend macro-economisch en monetair landschap. Klik hier om te abonneren.