De regering van Venezuela zou van plan zijn om voor $550 miljoen aan goudstaven weg te halen bij de Bank of England. Twee verschillende bronnen verklaarden tegenover Reuters dat het Zuid-Amerikaanse land zich zorgen maakt over nieuwe sancties, waardoor het lastiger kan worden om het goud terug te halen.
De valutareserves van Venezuela zijn door de daling van de olieprijs en de daarop volgende economische crisis tot een dieptepunt gedaald. Ook eisen de Amerikaanse sancties tegen de banken van Venezuela hun tol, want die maken het voor de regering lastiger om aan dollars te komen. Vorige week kwamen daar nieuwe sancties bij, gericht tegen de goudsector van het land.
Deze nieuwste sancties tegen de goudsector vormen een extra reden voor Venezuela om edelmetaal weg te halen bij de Bank of England. Het zou gaan om 14 ton aan goudstaven, die tegen de huidige goudprijs een waarde van ongeveer $550 miljoen vertegenwoordigen.
Het weghalen van goud blijkt nog geen eenvoudige operatie. Reuters weet te melden dat Venezuela al twee maanden probeert het goud terug te halen, maar dat het nog niet gelukt is om een partij te vinden die het waardetransport wil verzekeren. De transportkosten zouden bijzonder hoog zijn.
Ook wordt de repatriëring vertraagd door de Bank of England, omdat die het edelmetaal niet zomaar wil vrijgeven. Volgens van de bronnen van Reuters zou de centrale bank gevraagd hebben wat Venezuela van plan is met het goud te doen. De Britse centrale bank en die van Venezuela onthouden zich vooralsnog van commentaar.
De bevolking van Venezuela wordt nu al vijf jaar geplaagd door een economische crisis. De inflatie is opgelopen tot meer dan 400.000% op jaarbasis, wat betekent dat het geld daar inmiddels zo goed als waardeloos is. Door de hyperinflatie is er een structureel gebrek aan eten, medicijnen en andere basisvoorzieningen.
Volgens president Maduro is deze crisis het gevolg van een economische oorlogsvoering tegen zijn land, maar veel economen denken daar anders over. De economie van Venezuela leunde vrijwel volledig op de export van olie, een bron van inkomsten die in 2014 opdroogde. Ondertussen was het land voor heel veel producten afhankelijk van import, die in vreemde valuta betaald moesten worden. De valutareserves raakten op en daarna werd de geldpers aangezet om de import van goederen te financieren.
Het aanspreken van de goudvoorraad lijkt een laatste redmiddel voor het land, maar dat blijkt nog niet zo eenvoudig in de praktijk te brengen. Net als veel andere niet-Westerse landen heeft ook Venezuela een groot deel van haar goudreserve niet in eigen beheer. Hugo Chavez, de voorganger van Maduro, haalde met veel publiciteit al eens een deel van de goudvoorraad terug uit het Verenigd Koninkrijk. Een gedeelte ligt echter nog steeds in het Verenigd Koninkrijk.
De goudvoorraad van Venezuela is door de economische problemen al gekrompen van 364 ton in 2014 naar slechts 160 ton op het moment van schrijven. Dit jaar heeft het land al 20 ton aan ongezuiverd goud uit haar goudmijnen verkocht. Dat ging via Turkije in plaats van Zwitserland, omdat de regering vreesde voor mogelijke sancties.
Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines