Venezuela exporteerde dit jaar 20 ton goud naar Turkije


Venezuela heeft dit jaar al voor $779 miljoen aan goud naar Turkije geëxporteerd, zo blijkt uit nieuwe cijfers van de Turkse overheid. Het zou gaan om iets meer dan 20 ton aan ongezuiverd goud, afkomstig van goudmijnen in Venezuela. Deze verplaatsing is opmerkelijk, omdat het Zuid-Amerikaanse land in voorgaande jaren geen edelmetaal naar Turkije exporteerde.

De Venezolaanse minister van Mijnbouw Victor Cano zei in een verklaring dat de centrale bank van Venezuela haar edelmetaal tegenwoordig naar Turkije stuurt in plaats van Zwitserland, omdat men vreest voor nieuwe sancties die het transport van goud naar Zwitserland zouden kunnen belemmeren.

Venezuela exporteert goud naar Turkije

Volgens Cano komt het edelmetaal na het smelten en zuiveren weer terug bij de centrale bank van Venezuela, maar dat zien we vooralsnog niet terug in de cijfers. Turkije exporteerde namelijk geen vergelijkbare hoeveelheid goud terug naar het Zuid-Amerikaanse land. De laatste jaren heeft de centrale bank van het land juist een deel van haar voorraad edelmetaal moeten verkopen om de valutareserves aan te vullen. Deze zijn nodig om goederen uit het buitenland te importeren.

Reuters schrijft dat de centrale bank van Venezuela tegenwoordig goud van binnenlandse mijnen opkoopt om haar monetaire reserves aan te vullen. Volgens minister Cano heeft ze dit jaar op deze manier al 17,6 ton edelmetaal opgekocht. Het zou gaan om ongezuiverde goudbaren met een gehalte uiteenlopend van 88 tot 98 procent. Deze vinden we nog niet terug in de officiële goudreserves.

Goudvoorraad Venezuela krimpt

Venezuela is een van de weinige landen die de laatste jaren op grote schaal goud heeft moeten verkopen. Beschikte de centrale bank tot een paar jaar geleden nog over een reserve van ongeveer 360 ton edelmetaal, vandaag de dag is daar nog maar 150 ton van over. Door de hyperinflatie en de economische crisis moest de centrale bank haar reserves aanspreken om noodzakelijke goederen te kunnen importeren.

Venezuela werd de afgelopen jaren hard geraakt door de daling van de olieprijs, omdat ze voor een groot gedeelte van haar inkomsten afhankelijk is van olie. Het wegvallen van deze inkomsten leidde tot een acute schaarste aan buitenlandse valuta.

Goudvoorraad Venezuela krimpt (Bron: Trading Economics)