Venezuela moet goud aan Deutsche Bank verkopen

De regering van Venezuela kan een lening aan Deutsche Bank niet terugbetalen en verliest daarmee het goud dat als onderpand was ingelegd. Het gaat om een lening van $750 miljoen die de regering in 2016 afsloot met de bank, waarbij 20 ton goud als onderpand diende. Deze ruil zou volgens bronnen van Bloomberg pas in 2021 worden beëindigd, maar omdat Venezuela de rente niet meer kon betalen is de lening nu al afgewikkeld. Dat betekent dat Deutsche Bank het goud kan verkopen.

Het verhaal is daarmee nog niet afgelopen, want het goud is nu $120 miljoen meer waard dan toen de overeenkomst met Deutsche Bank werd gesloten. Dat geldbedrag behoort toe aan de regering van president Maduro, maar ook oppositiefiguur Juan Guaido maakt aanspraak op dat geld. Hij wil dat het geld naar een bankrekening gaat die buiten het bereik van de regering ligt.

'Geld naar andere bankrekening'

"We zijn in gesprek met Deutsche Bank om de voorwaarden te onderhandelen waaronder het verschil - dat toebehoort aan de centrale bank - wordt uitbetaald aan de legitieme regering. Deutsche Bank kan niet riskeren om te onderhandelen met de illegitieme autoriteiten van de centrale bank", zo verklaarde Jose Ignacio Hernandez, procureur-generaal van oppositiefiguur Guaido, tegenover Bloomberg.

De Verenigde Staten en meer dan vijftig andere landen hebben Guaido inmiddels erkend als de legitieme president van Venezuela. De meerderheid van de Venezolaanse bevolking staat achter de democratisch gekozen president Maduro. Ook is Maduro niet van plan zijn positie op te geven. Hij houdt een stevige greep op de centrale bank.

Venezuela blijft goud verkopen

Venezuela heeft door de combinatie van een economische crisis en Amerikaanse sancties steeds meer moeite om aan geld te komen. De binnenlandse valuta is zo goed als waardeloos geworden, waardoor alle importen in vreemde valuta betaald moeten worden. De valutareserves bedragen nog slechts $7,9 miljard, het laagste niveau in 29 jaar. De centrale bank moet nu zelfs goud verkopen om de rekeningen te kunnen betalen.

Eerder dit jaar beëindigde Citigroup ook al een goudswap met Venezuela. De centrale bank stelde in 2015 voor $1,1 miljard aan goud beschikbaar als onderpand voor een lening. Ook dat goud werd in de verkoop gedaan om de lening af te kunnen lossen en ook toen probeerde Juan Guaido aanspraak te maken op het restbedrag.

In het tempo waarin Venezuela nu goud verkoopt duurt het niet lang meer voordat het geld van Maduro echt op is. Alleen vorig jaar heeft de regering al meer dan 40% van de goudvoorraad verkocht. Veel van dat goud verkocht Venezuela aan handelaren in Turkije en de Verenigde Arabische Emiraten.

Valutareserves Venezuela naar laagste niveau in 29 jaar (Bron: Bloomberg)

Lees ook: