Venezuela verkoopt $570 miljoen aan goudreserves


Venezuela heeft de afgelopen twee weken voor $570 miljoen aan goud verkocht. Dat meldt Bloomberg op basis van verschillende bronnen binnen de regering. De centrale bank zou op 10 mei een lading van 9,7 ton goud hebben verkocht, om drie dagen later nog eens 4 ton te verkopen. Met de verkoop van het edelmetaal zakten de reserves van de centrale bank naar $7,9 miljard, het laagste niveau in 29 jaar.

Sinds begin april heeft de centrale bank in opdracht van de regering al 23 ton goud verkocht. Het land heeft vrijwel geen valutareserves meer en moet dus goud verkopen om goederen te kunnen importeren. Door de Amerikaanse sancties is Venezuela afgesloten van het internationale betalingsverkeer, maar kennelijk lukt het de regering van Maduro toch om geld vrij te maken met de verkoop van goud.

Reserves Venezuela naar laagste niveau in 29 jaar (Bron: Bloomberg)

Goudvoorraad als laatste redmiddel

Maduro geniet nog steeds steun bij een groot deel van de bevolking, maar de economische situatie lijkt op langere termijn onhoudbaar. Het geld is door hyperinflatie waardeloos geworden, terwijl de bodem van de reserves van de centrale bank reserves in zicht is. Met de verkoop van de goudvoorraad kan de regering nog wel wat tijd kopen, maar ook dat is slechts tijdelijk. Op de lange termijn moet Venezuela haar inkomsten halen uit de export van olie en goud, sectoren die beide onderhevig zijn aan sancties.

Venezuela verkocht edelmetaal via de Verenigde Arabische Emiraten en Turkije, in strijd met de Amerikaanse sancties. Het is niet duidelijk wie de koper van het edelmetaal is. Sinds het uitbreken van de crisis heeft het land al meer dan de helft van haar goudreserve verkocht. Een gedeelte van de goudvoorraad ligt bij de Bank of England in Londen. De regering van Maduro probeerde het edelmetaal ter waarde van $1,2 miljard terug te halen uit Londen. Dat verzoek werd echter afgewezen door de Bank of England.

Crisis in Venezuela

De regering in Venezuela staat onder druk door economische sancties van de Verenigde Staten. Door de sancties is de export van olie afgenomen, de belangrijkste inkomstenbron van het land. Ook zijn verschillende banktegoeden op buitenlandse rekeningen in beslag genomen, waardoor de regering deze niet meer kan gebruiken. De Verenigde Staten voeren de druk op om de regering van president Maduro omver te werpen, onder meer door oppositiefiguur Guaido te steunen.

Los van de politieke situatie kunnen we constateren dat goud bepaalde voordelen heeft boven valutareserves. Zo kent het edelmetaal geen tegenpartij risico, omdat er altijd wel manieren zijn om het op de markt te brengen. Juist door het ontbreken van tegenpartij risico kiezen veel centrale banken ervoor een goudvoorraad aan te houden. Verschillende landen hebben de laatste jaren edelmetaal aan hun reserves toegevoegd, als bescherming tegen economische en politieke risico's.

Lees ook: