Rusland heeft in de maand november 21,77 ton goud aan haar reserves toegevoegd, zo blijkt uit de nieuwste data van het IMF. Het is de negende maand op rij dat de Russen goud kopen. Met de aankoop van november komt de totale goudvoorraad van het land uit op iets meer dan 1.390 ton.

De centrale bank van Rusland blijft volop goud kopen ter diversificatie van de reserves. Ten opzichte van de omvang van de economie en in verhouding tot valutareserves heeft het land nog steeds een relatief kleine goudvoorraad, zeker in verhouding tot veel Westerse landen. De Central Bank of Russia heeft dit jaar al 197 ton aan de goudvoorraad toegevoegd, meer dan de 172 ton in heel 2014.

Goud als diversificatie

Rusland beschikte eind november over $364 miljard aan reserves, waarvan $47,68 miljard in de vorm van goudbaren en munten. Dat is omgerekend ongeveer 13%. De centrale bank ziet goud als een vorm van spreiding en als een  ‘100% garantie tegen politiek risico’.

Sinds 2005 heeft het land haar goudreserve weten uit te breiden van minder dan 300 ton naar bijna 1.400 ton, ruim vier keer zo veel. De centrale bank haalt veel goud weg bij Russische goudmijnen. De goudmijnsector van het land is de derde grootste ter wereld met een productie van ruim 266 ton in 2014. Alleen in China en Australie kwam er in 2014 meer edelmetaal uit de mijnen.

Totale valutareserve en goudreserve Rusland

Goudreserve als percentage van totale reserves

Kazachstan

Niet alleen Rusland blijft goud kopen, ook Kazachstan voegt elke maand wat aan haar reserves toe. Haar goudvoorraad groeide in november met 70.000 troy ounce naar 218,66 ton, goed voor 27% van de totale reserves van het land.

Centrale banken hebben in het derde kwartaal van dit jaar netto 175 ton goud aan hun reserves toegevoegd, zo blijkt uit cijfers van de World Gold Council. Dat was minder dan hetzelfde kwartaal van vorig jaar, maar veel meer dan de 126 ton die gemiddeld in een kwartaal gekocht werd over de afgelopen vijf jaar.

“De trend van goud kopen zal aanhouden. Opkomende economieen als China, Rusland en Kazachstan hebben vanuit het oogpunt van diversificatie behoefte hun goudreserves aan te vullen”, zo verklaarde analist Feifei Li van Barclays tegenover Bloomberg.