Rusland stuurde miljoenen aan bankbiljetten naar Venezuela

Rusland heeft in een jaar tijd miljoenen euro's en dollars in de vorm van bankbiljetten naar Venezuela gestuurd. Dat blijkt uit cijfers van de Russische douane die Bloomberg heeft geanalyseerd. Tussen mei 2018 en april 2019 bracht Moskou verspreid over zes vluchten in totaal $315 miljoen aan cash naar Caracas, de hoofdstad van Venezuela. Waar het geld voor bestemd is, dat blijft vooralsnog onduidelijk. Waarschijnlijk is het geld onderdeel van een transactie van olie of goud, maar dat valt niet met zekerheid te zeggen.

Bloomberg schrijft dat het geld afkomstig is van verschillende Russische banken. In januari stuurde Gazprombank voor een bedrag van €100 miljoen aan bankbiljetten van honderd euro naar Venezuela. Twee dagen eerder regelde Evrofinance Mosnarbank $50 miljoen aan dollarbiljetten. Dat kwam bovenop twee leveringen van in totaal $55 miljoen aan niet nader gespecificeerde valuta in mei en juli vorig jaar.

Sancties

Venezuela staat onder grote economische druk door Amerikaanse sancties. Het land heeft geen toegang meer tot het Amerikaanse banksysteem en kan door sancties nog maar moeizaam olie en goud verkopen. De Verenigde Staten voeren de druk op het land verder op met als doel de regering van Maduro omver te werpen. Tot op heden is dat nog niet gelukt. Ondanks de sociale onrust geniet Maduro nog altijd steun van een deel van de bevolking. Ook krijgt hij steun van landen als Rusland en China, die kans zien om hun invloed in de regio te vergroten.

Met de levering van contant geld probeert Rusland de economie van Venezuela te ondersteunen en de Amerikaanse sancties te ontwijken. Door hyperinflatie is de Venezolaanse bolivar zo goed als waardeloos geworden, terwijl het aanbod van vreemde valuta schaars is. Met de aanvoer van eurobiljetten en dollarbiljetten probeert Maduro de economie en het binnenlandse betalingsverkeer overeind te houden. Contant geld speelt daarin een belangrijke rol, omdat elektronische betalingsverkeer met het buitenland door de Amerikaanse sancties wordt tegengehouden.

Venezuela verkoopt goud

Door de economische crisis heeft Venezuela een deel van haar goudvoorraad al moeten verkopen. In mei verkocht de centrale bank voor $570 miljoen aan goudbaren en in juli nog eens voor $40 miljoen. Ook probeerde het land zonder succes een deel van haar goudvoorraad terug te halen uit Londen. Vanwege Amerikaanse sancties wil de Bank of England het goud van Venezuela tot op de dag van vandaag niet vrijgeven.

Het is niet duidelijk wie het goud van Venezuela heeft gekocht. Er gaan geruchten dat Rusland het edelmetaal heeft opgehaald, maar dat is nooit officieel bevestigd. Wel zou dat een gedeeltelijke verklaring kunnen zijn voor de vliegtuigen vol bankbiljetten.